Hazım Körmükçü (Dede)

Biyografiler - Hazım Körmükçü (Dede) ...

Cevapla
Hazım Körmükçü (Dede)
Sonay Görkem isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Sonay Görkem

ℂ⋆

Yrd. Grafiker / İzmir

Standart

Hazım Körmükçü (Dede)

Alt 24-02-2009 #1
Sponsorlu Bağlantılar

[FONT="Comic Sans MS"][COLOR="DarkRed"]Hazım Körmükçü Gerçek adı Kazım Körmükçü (d. 1898 - İstanbul, ö. 1 Nisan 1944 - İstanbul)

Tiyatro ve sinema sanatçısı.

Beyoğlu'nda doğan Hazım Körmükçü, Şemsülmekatip ve Kabataş İdadisi'ni bitirdi. Türkiye'nin ilk tiyatro sanatçılarındandır. Belediye Meclisi'nde çalıştı. Babasının Muzıka-yı Hümayun'da solfej öğretmeni olmasından kaynaklı müzik yeteneğiyle, birçok enstrümanı çalabiliyordu. Karagöz oynatmayı da öğrenen sanatçı, tiyatroya ilgi duyarak, Benliyan Tıyatro Kumpanyası'nda yardımcı oyuncu olarak çalışmaya başladı. 1917 yılında Darülbedayi'de yeraldı. Ferah Tiyatrosu, Raşit Rıza Topluluğu ve Milli Tıyatro`da çalıştı. Operetlerde rol aldı. 1932 yılında kamera karşısına geçti. Muhsin Ertuğrul'un filmlerinin çoğunda rol aldı. Bir dönem Milli Piyango bileti satıcılığı yaptı. Bir film yönetmiş ve bir sinema filmi senaryosu yazmıştır. İstanbul'da zatürreden öldüğü zaman cenazesine 5.000'den fazla seveni katıldı. İstanbul Şehir Tiyatroları Hazım Körmükçü'nün ölümüyle iki gün süreyle perdelerini kapalı tutmuştur. Sanatçının torunu da kendisiyle aynı adı taşır (torun Hazım Körmükçü) ve bugün dedesi gibi oyuncudur.

Hazım Körmükçü (Dede)

• Filmografisi •

Mahallenin Namusu - 1953
Domaniç Yolcusu / Unutulan Sır - 1946
Nasreddin Hoca Düğünde - 1943
Kahveci Güzeli - 1941
Akasya Palas - 1940
Bir Kavuk Devrildi - 1939
Tosun Paşa - 1939
Allahın Cenneti - 1939
Aynaroz Kadısı - 1938
Aysel Bataklı Damın Kızı - 1935
Aysel Bataklı Damın Kızı - 1934
Milyon Avcıları - 1934
Düğün Gecesi (Kanlı Nigar) - 1933
Karım Beni Aldatırsa - 1933
Söz Bir Allah Bir - 1933
Leblebici Horhor Ağa - 1933
Bir Millet Uyanıyor - 1932
İstanbul Sokaklarında - 1931
Kaçakçılar 1929
Ankara Postası - 1928[/COLOR]
[/FONT]

[COLOR="Gray"]Alıntııdr :wikipedia[/COLOR]
Bu mesajdan alıntı yap
Sponsor Links

Grafikerler.net Reklamları

Cevapla

Benzer Konular
Konu Konu Bilgileri Forum Cevaplar Son Mesaj
vektörel dede sinems Vektörel 1 03-06-2010 12:11:40
Ak sakallı dede! Soner DİLEK Clip Art 1 18-04-2008 09:13:58

Kapat
Şifremi Unuttum?