Kerim Afşar

Biyografiler - Kerim Afşar ...

Cevapla
Kerim Afşar
Sonay Görkem isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Sonay Görkem

ℂ⋆

Yrd. Grafiker / İzmir

Standart

Kerim Afşar

Alt 24-02-2009 #1
Sponsorlu Bağlantılar

[FONT="Comic Sans MS"]
[COLOR="DarkRed"]Kerim Afşar (d. 13 Ağustos 1930 - İstanbul, ö. 26 Eylül 2003 - Ankara) Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, seslendirme sanatçısı.

Gazeteci İlhan Selçuk'un "ses ustası", Uğur Mumcu'nun da "Kerim Atatürk" diye nitelendirdiği Kerim Afşar, Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden 1953'te mezun oldu. Henüz okulunu bitirmeden oyunlarda rol almaya başlayan usta sanatçı, 45 yıllık sahne hayatında 100 civarında oyunda, bir çok film ve dizide rol aldı.

TRT'de "Radyo Tiyatrosu" programlarında unutulmaz karakterler çizen Afşar, sayısız seslendirme yaptı. 1980 yılında Peter Stein'in davetiyle Berlin'e giderek orada sergilenen oyunlarda oynadı. Sanatçı, Türkiye'ye dönerek Devlet Tiyatroları'ndan emekli olduktan sonra Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) bünyesinde sanat hayatını sürdürdü. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda da sahneye çıktı. Kerim Afşar, sanatçı Esin Afşar'ın eski eşidir.

Bir süre sonra tekrar Devlet Tiyatrolarının talebi üzerine kuruma dönen Kerim Afşar, 71. Dil Bayramı'nın kutlandığı gün yaşamını yitirdi. Türkçe'ye, Mustafa Kemal ve O'nun Dil Devrimine olan bağlılığı, eşi Leyla Afşar'ın Dil Derneği'yle ortak çabası sonucu; Kerim Afşar’ın Türk tiyatrosuna verdiği emeği ve sanatçı kimliğini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla eşi Leyla Afşar’la Dil Derneği, “Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü” düzenlenmiştir.

Kerim Afşar, 2002 'de Uğur Mumcu'nun yazılarından derlenen "Bugün Ne Yazsam?" oyunu Ankara'da sahnelendikten sonra 5 il ve ilçeye turneye çıkacaktı. Büyük Tiyatro'daki ilk oyun öncesi öğrencileri ve dostlarının "kendinizi iyi hissetmiyorsanız, turneye çıkmayın" sözüne karşı Kerim Afşar:

"Ben ölürsem sahnede ölürüm" şeklinde yanıt vermişti.

Kerim Afşar

• Ödülleri •

1987 Dil Derneği ödülü
2001 Fonetik Derneği ödülü
2001 Antalya Altın Portakal Film Festivali “Yıldırım Önal Ödülü”,
2002 Ankara Film Festivali, Sanat Çınarları Ödülü,
2002 Toplumsal Araştırmalar Kültür Ve Sanat Vakfı 7.Tiyatro ödülü
2002 Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Onur Ödülü

• Oynadığı ve yönettiği bazı oyunlar •

Cyrano de Bergerac
Bir Yaz Dönemi Gecesi Rüyası
Derin Mavi Deniz
Mar1a Stuart
Tanrıdağı Ziyafeti
Tanrılar ve İnsanlar
Bir Ümit İçin
Don Carlos
Haydutlar
Othello
Oğuz Ata
Genç Osman
Aşk Acısı
Misafir
Dışardakiler
Onikinci Gece
Rehin Sandığı
Kral Lear
Gergedan
Midas'ın Kulakları
Büyük Justînyen
Ay Herkese Gülümser
Amerikan Rüyası
Don Juan
Palto
Kahvede Şenlik Var
Kaktüs Çiçeği
Andromak
Cadı Kazanı
Romeo ile Juliet
Buzcu Geliyor
Bağdat Hatun
Küheylan
Kaktüs Çiçeği
Tarla Kuşuydu Juliet
Yaşasın Edebiyat
Andora
Beckett Yahut Tanrı'nın Şerefi
Cadı Kazanı
Günden Geceye
Kuva-i Milliye
Yaşasın Edebiyat
Ben Mimar Sinan
Gergedan

• Filmografisi •

Yaprak Dökümü - 1988
Perry Mason - 1983
Mine - 1982
Çekiç ve Titreşim - 1979
Emekli Başkan - 1979
Isı - 1979
Kuma - 1979
Arkadaş - 1974
Mevlana - 1973
Battalgazi Destanı - 1971
Yılan Soyu - 1969
Çalıkuşu - 1966

[/COLOR]
[/FONT]

[COLOR="Gray"]Alıntıdır. wikimedia[/COLOR]
Bu mesajdan alıntı yap
Sponsor Links

Grafikerler.net Reklamları

Cevapla

Benzer Konular
Konu Konu Bilgileri Forum Cevaplar Son Mesaj
Yüksek Çözünürlük psd Kuran-ı Kerim Mehmet Utku DİLER Psd Dosyaları 5 17-06-2012 21:10:55

Kapat
Şifremi Unuttum?