Mehmet Ulusoy

Biyografiler - Mehmet Ulusoy ...

Cevapla
Mehmet Ulusoy
Sonay Görkem isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Sonay Görkem

ℂ⋆

Yrd. Grafiker / İzmir

Standart

Mehmet Ulusoy

Alt 23-02-2009 #1
Sponsorlu Bağlantılar

Mehmet Ulusoy (d. 30 Mart 1942, İzmir - ö. 7 Haziran 2005 - Paris) Yönetmen, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Sanata ve tiyatroya olan ilgisi oldukça genç yaşlarda başlayan Mehmet Ulusoy, Galatasaray Lisesi'nde öğrenciyken başladığı oyunculuğunu Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda sürdürdü. Fransa'da Giorgio Strehler'in asistanlığıyla deneyim kazandıktan sonra, 1968 yılında İstanbul'da kendi ekibini oluşturdu. Köylere kadar uzanan bir kapsamda "sokak tiyatrosu" anlayışını zenginleştirdi. 1979 - 1980 yıllarında Dostlar Tiyatrosu'nda yer aldı.

Yönettiği en başarılı oyunlardan biri olan Kafkas Tebeşir Dairesi, uzun bir süre Dostlar Tiyatrosu tarafından sahnelendi. Yönetmenliğini yaptığı ilk oyun olan Gelecekten Destanlar adlı eseri, Gerard Philippe de Saint-Denis tiyatrosunda sahneledi. Paris'te yine kendi tiyatrosunu kuran sanatçı, bir yandan Sorbonne Üniversitesi'nde tiyatro dersleri vermeye başladı. Bir çok sanatçının yetişmesine katkılarda bulunan Ulusoy, bazı sinema filmlerinde de rol aldı. Usta yönetmen, Nazım Hikmet’in Benerci Kendini Niçin Öldürdü? oyununun Paris turnesinde akciğer kanseri teşhisiyle kaldırıldığı Saint Joseph Hastanesi’nde kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Mehmet Ulusoy

• Sahip olduğu ödüller •

Mehmet Ulusoy'un yönetmenliğini yaptığı Benerci Kendini Niçin Öldürdü? oyunu Afife Jale ödülü kazanmıştır.

• Yönettiği tiyatro oyunları •

Tabor Parti
Şeytanlar
Benerji Kendini Niçin Öldürdü
Simyacı
Güz Bitiminde Moliére Ya da Kibarlık Budalası
Sevdalı Bulut
Kafkas Tebeşir Dairesi

• Filmografisi •

Odmazda - 2001
Comme un poisson hors de l'eau - 1999
Şükran Büfe - 1999
"Cordier, juge et flic, Les" - 1996
Kız Kulesi Aşıkları - 1993
"Hôtel de police" - 1985
Marginal, Le - 1983
Gloria Mundi - 1976

Alıntıdır.wikimedia
Bu mesajdan alıntı yap
Sponsor Links

Grafikerler.net Reklamları

a.g.s.l isimli Üye şimdilik offline konumundadır

a.g.s.l

Öğrenci (Grafik) / Samsun

Standart
Alt 04-09-2009 #2
                             Sponsorlu Bağlantılar
Paylaşım için teşekkür ederim sonay'cımMehmet Ulusoy
Bu mesajdan alıntı yap
Cevapla

Benzer Konular
Konu Konu Bilgileri Forum Cevaplar Son Mesaj
Mehmet Turgut HORUS Biyografiler 15 21-05-2009 08:50:15
Mehmet Akan Sonay Görkem Biyografiler 0 23-02-2009 23:18:43
Mehmet Güreli - Uçurtma Hades Müzik Videoları 0 03-11-2007 17:54:11

Kapat
Şifremi Unuttum?