Muammer Karaca

Biyografiler - Muammer Karaca Sponsorlu Bağlantılar [FONT="Comic Sans MS"] [COLOR="DarkRed"] Muammer Karaca, (d. 8 Kasım 1906, İstanbul – ö. 28 Nisan 1978, İstanbul). Tiyatro ve sinema oyuncusu. Bulvar tiyatrosunun önde gelen isimlerindendir. Türk tiyatrosunun ...

Cevapla
Muammer Karaca
Sonay Görkem isimli Üye şimdilik offline konumundadır

Sonay Görkem

ℂ⋆

Yrd. Grafiker / İzmir

Standart

Muammer Karaca

Alt 24-02-2009 #1
Sponsorlu Bağlantılar

[FONT="Comic Sans MS"][COLOR="DarkRed"]
Muammer Karaca, (d. 8 Kasım 1906, İstanbul – ö. 28 Nisan 1978, İstanbul). Tiyatro ve sinema oyuncusu.

Bulvar tiyatrosunun önde gelen isimlerindendir. Türk tiyatrosunun unutulmaz oyunlarından Cibali Karakolu'nun yazarı, Karaca Tiyatrosu'nun kurucusudur.

Veterinerlik öğrenimini yarım bırakarak tiyatroya yöneldi. İlk kez 1923’te Sahir Opereti’nde sahneye çıktı. 1924’te Darülbedayi’ye girdi ve Renkli Fener oyununda rol aldı. 1930’daki kısa süreli Süreyya Opereti deneyiminden sonra tekrar Darülbedayi’ye döndü.

Muaammer Karaca, Atatürk'ün silah arkadaşlarından birisi olan dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in kızı Şükran Hanım ile evlendi. Bu evlilik, ailenin izin vermemesi nedeniyle Şükran Hanım'ın kaçırılması sonucu gerçekleşti ve gazete manşetlerine yansıdı.

1945’te bir süre Ses Opereti’nde çalıştıktan sonra Karaca Opereti’ni kurdu. 1955’te Karaca Tiyatrosu’nu kurdu. Tiyatronun açıldığı yıl Cibali Karakolu adlı oyunu sahneye koydu. Cibali semtindeki insanlarla semt karakolundaki polislerin yakın ilişkisinden ilham alan oyun, üç bin kezden fazla sahnelendi. Hulki Saner'in yönetmenliğinde 1966'da sinemaya uyarlandı.

Muhsin Ertuğrul’un Karım Beni Aldatırsa (193Muammer Karaca filmiyle sinema oyunculuğuna da başlayan Karaca, bir çok filmde karakter rollerine çıktı. Cibali Karakolu gibi tiyatrodan uyarlanan bazı filmlerde başrol oynadı.

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde Karaca çıkmazında yaptırdığı Karaca Tiyatrosu, özel tiyatrolara kiralanan bir tiyatro binası olarak Türk tiyatrosuna hizmet etmeyi sürdürmektedir.

Muammer Karaca

• Filmografisi •

Şehvet Kurbanı Şevket - 1975
Hızlım Benim - 1975
Reisin Kızı - 1974
Büyük Şamata - 1973
Ay Aman Of - 1972
Demirel'e Söylerim - 1967
Cibali Karakolu 1966
İstanbul Yıldızları - 1952
Kızılırmak - Karakoyun - 1946
Akasya Palas - 1940
Bir Kavuk Devrildi - 1939
Allahın Cenneti - 1939
Taş Parçası - 1939
Aynaroz Kadısı - 1938
Milyon Avcıları - 1934
Leblebici Horhor Ağa - 1933
Söz Bir Allah Bir - 1933
Karım Beni Aldatırsa - 1933
Cici Berber - 1933
[/COLOR]
[/FONT]

[COLOR="Gray"]Alıntıdır :wikimedia[/COLOR]
Bu mesajdan alıntı yap
Sponsor Links

Grafikerler.net Reklamları

Cevapla

Benzer Konular
Konu Konu Bilgileri Forum Cevaplar Son Mesaj
kadayıfçı muammer usta için bir logo tonyukuk25 Logo Tasarımları 12 27-04-2010 09:56:57
Muammer Bakır Yasemin Biyografiler 2 27-02-2009 00:41:12
karaca grup kurumsal grafideal Logo Tasarımları 14 22-04-2008 09:19:02
cem karaca - tamirci çırağı evrenk Müzik Videoları 0 29-11-2007 00:44:20
Cem Karaca - Şah mat mı, padişah mı Hades Müzik Videoları 0 08-11-2007 17:29:14

Kapat
Şifremi Unuttum?