yazılanların bazılarına katılıyorum, bazılarını çok abartılı buldum. madde başlıkları doğru olsa da açıklamaları maddenin ifade ettiğinden fazlasını istemiş. bir insanın grafikerim demesi için oldukça fazla tecrübe ve bilgi birikimine gerek duyul duyulduğunu ifade eden bir yazı..
Bende yazdıklarımın tamamına yürekten katılıyorum. Abartıyı bırakın eksik bile yazdığıma inanıyorum. Bu bilebilmelidirlere bir çok kriter daha eklenebilir. Bu meslek dalı birçok mesleğin aksine çok yönlü, donanımlı insan ister. Bilebilmelidir kelimesi bu yazımda anahtar kelimedir. Bu yazımdaki anlamı ise: Bilgi sahibi bir tasarımcının muktedir, kontrollü ve dirayetli bir vasfa sahip olacağı anlamı taşımasıdır. Kısaca anafikir budur. Bilgi ön şarttır, bilgiyi davranışa dönüştürmek ise kesinlikle şarttır.
Küçük bir örnek vereyim size; Yazımda Dilini bilmelidir demişim. Geçen gün bir arkadaşım bir kartvizit gösterdi, kartvizitte PEMBE ibaresi geçmesi gerekirken PEMPE yazılmış. Arkadaşım kartviziti yaptırdığı ajansa telefon edip durumu sorduğunda, kusura bakmayın grafikerimiz hata yapmış, biz o kartvizitleri iade alıp,ücretsiz olarak yeniden basalım demişler. Sorun burada o ajans sahibinin GRAFİKERİMİZ kelimesinde gizli. Kusura bakma sayın arkadaşım ama bahsettiğim kartviziti tasarlayan arkadaşın grafiker olduğuna inanmıyorum. Belki ilerde olabilir ama, şu anda gerekli şartları taşımıyor. Başka bir sorunda bizim grafiker tanımımızda gizli; Kimdir bu grafiker? Photoshop illustrator veya Coreldraw programlarını kullanan herkes grafikermi? Bir sürü kriter içinden sadece birini cımbızla çekmek ve o kritere hakim olmak bizi grafiker yaparmı?
Başka bir soru: Sizinde dediğiniz gibi "Bir insanın grafikerim demesi" o insanı grafiker yaparmı? Yapmaz tabiiki kendimizi kandırmayalım ve dürüst olalım. Bu benim kendimi makina mühendisi veya albay kabul etmem gibi birşey.
Bu meslek EMEK, ZAMAN, EĞİTİM işidir. Lamı cimi ve kaçarıda yoktur.