neyi kopyalayıp çizmişim... 2 adet konuşma balonu ve logo koymak tasarım yapmak degilmiş.
önce siz tasarımın ne oldugunu öğrenin ondan sonra tasarım hakkında yorum yapın. bazen tek bir çizgi tasarım sayılır...
"Nasıl bir teknikle kopyaladığınız hakkında bir fikrim yok ama belli ki orjinal fotoğraf üzerinden illustrasyon yapmışsınız" demişsiniz...
ezbere konuşmamaya davet ediyorum sizi...
belkide sizi degere alıp yazmam bile hata. paylaşıma sundugum çalışmaları. alıntı sözlerle degil. çalışmanın kaynagını net bir şekilde çözebilenlere sunuyorum...
1- "neyi kopyalayıp çizmişim..." -----> Şirinler (smurfs) çizgifilminin kahramanlarını kopyalanıp çizmişsiniz.
2- "önce siz tasarımın ne oldugunu öğrenin ondan sonra tasarım hakkında yorum yapın." -----> Saygısızlığın gereği yok. Kim ve ne olduğumu bilmeden tasarımın ne olduğunu bilmediğimi söyleyemezssiniz. Derdim sizi ezmek değil ancak 4 sene bu işin eğitimini almış birisi olarak ne yazık ki tasarımın ne demek olduğunu sizden iyi biliyorum. Aldığım eğitime güvenmesem ve bu işten anlamasam -ki sizi tanımam etmem- (ayrıca çaldığınız karakterlerin çalıntı olduğunu anlamak için tasarımcı olmaya gerek yok) yaptığınız şeye yorum yapmazdım. Tasarım çalmak değil yaratmaktır.
3- "bazen tek bir çizgi tasarım sayılır... " -----> Bu sözünüze minimalist tarzı seven birisi olarak tamamen katılıyorum. Ama belli ki siz sözün nereye gideceğini bilmeden yazmışsınız. Eğer o tek çizgi bir anlam içeriyorsa tasarımdır. Tekrar ediyorum "anlam".
4- "2 adet konuşma balonu ve logo koymak tasarım yapmak degilmiş." -----> Ne yazık ki Photoshop, Freehand, Corel vb. programları bilgisayarına indirip kullanmayı öğrenen herkes çizdiği,kestiği,rengini değiştirdiği,yan yana koyduğu her öğeyi tasarım ögesi olarak izleyiciye / okuyucuya sunmaktadır. Bu sebeple rastlantısal olarak konulan öğelerle yapılana tasarım denmez. Tasarımın mantığı,arkaplanı,araştırması,altanlamları olmalıdır.
5- " "Nasıl bir teknikle kopyaladığınız hakkında bir fikrim yok ama belli ki orjinal fotoğraf üzerinden illustrasyon yapmışsınız" demişsiniz... ezbere konuşmamaya davet ediyorum sizi..." -----> Daha önceden var olan karakterler afişinizde yer alıyorsa bu karakterler ya bakılarak,ya üzerinden gidilerek ya da birebir kopya edilerek çizilmiştir. Ezbere konuşmakla görünen köy kılavuz istemez atasözünün karşılığının farklı olduğunu hatırlatırım. Ki yaptığınız teknik her ne olursa olsun, bu karakterler daha önceden var olduğuna göre yapılan eylem sadece "kopya çekmek,çalmak" olarak nitelendirilir.
6- "belkide sizi degere alıp yazmam bile hata." -----> a) Dahi anlamındaki -de ayrı yazılır. b) Kişi "değere alınmaz"; "kaale alınmaz" veya "değer verilmez." c) Aynı duyguları ben de sizin için duyuyorum çünkü tasarımın t'sinden anlamayan bir kişiye etik kurallardan bahsedip eleştiri sunuyorum.
7- "paylaşıma sundugum çalışmaları. alıntı sözlerle degil. çalışmanın kaynagını net bir şekilde çözebilenlere sunuyorum.." -----> Sizin için vermiş olduğum düşüncelerin hiç biri alıntı değildir. Alıntı olsalardı dahi düşüncelerim değişmezdi. Çalışmanızın kaynağının "kopya" olduğunu anlamayacak hiç bir tasarımcının bu sitede var olduğunu sanmıyorum ve "Bu çalışma orjinaldır." diyen hiç kimsenin var olmadığına da adım gibi eminim.
Eğer karşımda gerçek bir tasarımcı olsaydı eleştiri kaldıramıyor der gülüp geçerdim. Ancak gördüğüm üzere siz kopyaladığınız işi kopyalamakla kalmayıp, insanlardan eleştiri bekleyip bir de bunun üzerine kopyaladığınız işi savunuyorsunuz.
Size bu kadar uzun yazmamın sebebi sadece bu mesleğe girmeyi düşünenlere örnek olmasıdır. Çünkü siz ve sizin gibiler olduğu sürece bu meslek "kopyalayıp geçerim abi" diyenlere kalacaktır. Evet ne yazık ki doktorluk,polislik gibi diploma zorunluluğu olan bir meslek değil bu. Ancak kişinin kendisini geliştirmesi için diplomaya ihtiyacı yoktur. Okuyun, takip edin, neler oluyor diye merak edin, emeğe saygı duyun. Yaratıcılığın elbet bir kısmı doğuştandır ama önemli olan geliştirmek.
"Çaldığı" tasarımı inatla savunan birisinin bu yazdıklarımı anlamasını beklemiyorum elbet ama eminim anlayanlar çıkan. Bu sözlerim de onlara zaten.