din olarak hiç bir şey söylemeyeceğim... insan insan olsun....
ama bende şimdi o çizimi inceledım.... tabi ki herkes o çizim ilgili farklı düşünceli yorum yaparlar... aslında o çalışma eklemeyecektım (daha sonra sorun çıkmaması için)...
bu çalışma sanki papa alev içersinde, korkunç bir yüz ifade var.... bu bana da hiç hoşuma gitmedı... birde papa bildiğim kadarı ile uzun salak yok.... papaz evet, papazın uzun sakalı olmalı; ne alakalı bende bilmiyorum bunuda araştırıyım bakiyim....
aslında kim bilir illustrator o çalışma yaparak neler düşündu bize nasıl bir mesaj vermek istedi...
Seninle aynı düşüncedeyim kasta.. Insanların sonuçta insan olmaları önemli. Ki ben hristiyan olmadığım halde hristiyan bir Papaz, Kardinal veya Papa'nın bu şekilde sembolize edilmesinden hoşlanmadım. Ama bu çizimi yapan kişinin de kendi görüşü ve çalışması diyorum. Ancak ben sanatın içerisinde politik veya herhangi bir dine, inanca sataşma içerikli çalışmaları şahsım olarak sevmiyorum. Çünkü sanat evrenseldir. Sanat benimsemediği görüşlere sataşmaz..
Örneğin bu illustrator'ümüz bize Putperest figürler çizse (putperest kültürlere ait semboller, kişiler) O zaman derim ki : Kendi görüşleridir, saygı duyarım.. Çizimleri görsel olarak başarılı ise beğenir ve olumlu yorumlar yaparım. (Mesela bazı mistik görüşler içinde de putperestliğe yönelik şeyler olsa da tarz olarak mistik çizimleri çok severim. Tarzı hoşuma gidiyor.) Ancak eğer politik, dinsel veya kültürel sataşmaya yönelik (Mesela Peygamberleri çirkin sıfatlarla, Islam'ı, Hristiyanlığı veya Yahudiliği kötüleyici, Papa'yı çirkin sıfatla veya tarihsel bir kişiliği; ''Örneğin Atatürk'ü, Napoleon'u, Keiser Wilhelm'i, Julius Caesar'ı'' çirkin sıfatlarla çizse) işte ben buna sanat gözüyle bakmam ve asla sevmem.
Bahsi geçen görsel ile ilgili olarak akla gelebilecek en olumlu düşünce şu olabilir : ''Bir hristiyan papaz veya Papa'nın kendisi, yada bir kardinal her neyse. Papaz olmasına rağmen elinde sanırım Hristiyanlığa aykırı bir kitap var ve o kitapta yazılı olan düşünceleri benimsemiş. Hristiyan gibi görünmesine rağmen aslında kendi içinde dinden uzaklaşmış. Böylece yüzü çirkin bir görünüme bürünmüş ve etrafında da cehennemi simgeleyen bir ateş..''
Ancak bize anlatılmaya çalışılan olay bu olsa bile Papa'nın kendine has kıyafetinin ve kafasındaki Hristiyan Hacı'nın hâlâ kafasında olması ve üzerinde onu taşıması yanlış mânâya sebebiyet veriyor. Örneğin düşünün ki herhangi bir çizimde bir adam ateşlerin ortasında, yüzü çirkinleşmiş ve elinde Türk bayrağı (!)... Bu tasvir bize : Türk olduğu halde Türklükten uzaklaşmış ve yoldan sapmış bir Türk mânâsını çıkarmaz. Herkes çizimi yapan kişi için: Türklüğü kötülüyor der, altından olumlu bir anlam da çıkmaz.
Bu söylediklerimin senin paylaşımınla bir alakası yok bu arada. Sakın yanlış anlama, Paylaşımın gerçekten çok güzel kasta.. Benim söylediklerim bu çizimleri buraya neden koyduğunla ilgili değil ve eleştirilerim de kesinlikle sana değil. Çalışmanın sahibi olan Eggar'a..
Papa ile ilgili olan çalışması dışındaki çalışmaları gerçekten güzel ve kaliteli çalışmalar.
Paylaşımın için tekrar teşekkürler kasta..