Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

indesign da tasşırmalar bleed hakkında soru?

cumhur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
arkadaşlar bi dergi hazırlıyorum indesignde
dökümanımı oluştururken 4 kenardanda bleed e 5mm verdım
ama her sayfada taşırma çıkacak değil tabiki
bu bana problem yaratırmı yada ne yapmam gerekir.....

Bu benım için cok önemli Yorumlarınızı bekliyorum

Benzer konular

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Selam,

Indesign dosyasında vermiş olduğunuz Bleed sizin için ne anlam ifade ediyor bu önemli. İsterseniz soruyu şu şekilde de sorabilirim.

- Siz açtığınız Indesign dosyasında hazırlayacağınız çalışmanın zeminli olan sayfalarının taşma paylarını sayfa ölçüsünün dışına taşırmak zorunda mısınız..?

Eğer buna " Evet " olarak cevap veriyorsanız o zaman sizin ilgili dosya boyutlandırmasında verdiğiniz Bleed ölçüsünün de bir zorunluluk olduğunu biliyorsunuz demektir. Bazı sayfalarda zemin, diğer sayfalarda zemin olmaması herhangi bir soruna yol açmaz. Aksine sizin çalışmanızı sorunsuz tamamlamanızı sağlar.

Zeminli çalışmalarda en az 3 mm Bleed ( Taşma payı ) verilmesi gerekir.

Bilginize,

Saygılar...

cumhur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
söle söyleyim indesignde 4 tane kitap çalıştım bunlarda hiç bleed e değer girmedim çünkü zemin yoktu.
Şuan bir dergi hazırlayacağım zeminler olacak. şöyle anlatayım bitmiş ölçüm 230x330 bleed e de 5mm değerler girdim bir deneme yaptım dökümanımı pdf. çevirdim pdf deki ölçü gene 230x330.
burda kafamda bi döngü yaşıyorum indesingde bleed mantığını çözemedim.Beni Bu konuda aydınlatırsanız sevinirim

Çok tesekkürler kolay gelsin....

bide şöle sorayım sayfada zemin war bleed sadece bitmiş ölçüdeki sayfada oluşacak kötü görüntülerin olmaması için bi araçmı? cok karıştı kafam offf..:/

Moderatör tarafında düzenlendi:

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Selam,

Sizin şu an çalıştığınız 23 x 33 cm. net ölçüsü olan bir dergi.
Bleed ise Türkçesiyle " Taşma Payı " dört taraftan 5 mm.

Siz Pdf kaydederken File > Adobe PDF Presets > Press Quality menü başlığını tıkladığınızda karşısınıza Export Adobe PDF penceresi açılacak. Bu pencerenin sol tarafında bulunan başlıklardan " Marks and Bleeds " olanı tıklayın pencerenin sağ tarafında bu başlığa ait tanımlama bölümü gelir.

Bu bölümde bulunan Bleed and Slug başlığının altında Use document Bleed Settings kutucuğunu tıklayın dosyaya açarken vermiş olduğunuz Bleed ölçüleri burada aktif olur. Dosyanızı pdf olarak kaydettiğinizde vermiş olduğunuz Bleed ( Taşma Payı ) genel sayfa ölçüsüne eklenerek kaydedilir.

Örnek :

Sayfa net ölçüsü : 230 x 330 mm.
Bleed : Dört taraftan 5 mm.
Pdf döküman kaydından sonra sayfa ölçüsü : 240 x 340 mm.

Bu şekilde yapacağınız işlem size sorun yaratmaz.

Saygılar...

cumhur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
paylaşımınız için cok teşekkürler melih bey sağolun
arasıra takıldıgım yerlerde dönsem size??:p

yeni bir soru daha geldi ya kusura bakmayın:)
2.sayfada zemin war pdf yaptığımda o zemin 3.sayfadada yani 5,6mm kadar zemin çıkıyor bunu neden yapar

Moderatör tarafında düzenlendi:

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Selam,

Sayfaya aldığınız zeminin taşma paylarını kontrol edin. Ayrıca pdf dosya kaydederken " Marks and Bleed " bölümüne, sayfanın genel tanımlanma ölçülerini yeniden kontrol edin.

Eğer siz 5 mm taşma payı verdiyseniz sonuçta karşınıza aynı ölçünün çıkıyor olması gerekir. Aksi durum hataya işaret eder.

Indesign programı ile ilgili takıldığınız yerleri veya kafanızda soru işareti olan noktaları elbette sorabilirsiniz. Bilgim çerçevesinde yardımcı olmaya çalışırım.

Saygılar...

cumhur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
mrb
melih bey ben gene geldim:)

cok sıkıntılı bı durumdayım indesigde benim yapacağım iş 230*330 bitmiş ölçüm
siz bu ölçülerde bir çalışma yapsaydınız değerleriniz ne olurdu

witht:
hight:

Margins

bleed: Top,bottom,inside,outside

bu 60 sayfalık bir derigi olacak sağ sayfalarda zemin ağırlıklı

cumhur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
cok cok teşekkür ederim
son bir sorum daha olacak
şimdi sayfalarda zeminler war. pdf yaptıgımda örnek;2.sayfada ki taşma 3.sayfada dewam edıyor bunu film merkezine sordum bu şekilde olmalı gerektiğini söyledi doğrumu sizce

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Selam,

karşılıklı sayfalarda olması gereken ortak zeminleri " Master Sayfa " da tanımlayabilirsin. Zeminsiz sayfalara denk gelen yerlerdeki master zeminleri seçip silebilirsin.

Bunun dışında her sayfada kendine özgü zemin geliyorsa eğer ilgili sayfalara olması gereken zeminleri karşılıklı sayfa birleşimlerinde biri diğerinin üzerine 3 mm gelecek şekilde bindirirsen sayfalar dört kenardan da taşırılmış olur. Doğrusu da budur. Renk ayrımcı arkadaşın bu anlamda belirttiği taşmalar doğrudur.

Saygılar...

ZOOM X

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Selam,

karşılıklı sayfalarda olması gereken ortak zeminleri " Master Sayfa " da tanımlayabilirsin. Zeminsiz sayfalara denk gelen yerlerdeki master zeminleri seçip silebilirsin.

Bunun dışında her sayfada kendine özgü zemin geliyorsa eğer ilgili sayfalara olması gereken zeminleri karşılıklı sayfa birleşimlerinde biri diğerinin üzerine 3 mm gelecek şekilde bindirirsen sayfalar dört kenardan da taşırılmış olur. Doğrusu da budur. Renk ayrımcı arkadaşın bu anlamda belirttiği taşmalar doğrudur.

Saygılar...

bu konuyu daha ayrintili anlatabilcek bir kardesimiz varmi ?

hilmicekic

🏅Acemi Tasarımcı🏅

Melih beyin bu anlatımını kendisinin de izniye biraz açmak istiyorum

Arkadaşlar İndesign da kalıp (master) sayfaları geçersiz kılma ve ayırma işlemleri yapabiliyoruz.

Geçersiz kılmak demek "kalıp sayfa ile ilişkisini kesme ama kendi baına da yönetilebilsin" demek oluyor. Yani kalıp sayfamızda sayfamızın üstünde bir tane dikdörtgen var. bu dikdörtgen rengini flan kalıp sayfadan yani master sayfadan alsın ama biraz daha aşağıda dursun gibi. Belge sayfasındaki belirli kalıp öğelerini geçersiz kılmak için geçersiz kılmak istediğiniz sayfa veya sayfa çiftini hedef haline getirdikten sonra Ctrl+Shift tuşlarını basılı tutarken öğeyi tıklatın (ya da birden çok öğe seçmek için sürükleyin). Seçili kalıp öğelerini istediğiniz gibi düzenleyin. Artık öğe diğer sayfa öğeleri gibi seçilebilir, ancak kalıp sayfayla ilişkisi kalır.

Belge sayfa çiftinde tüm sayfa öğelerini geçersiz kılmak için sayfa çiftini hedefleyip Sayfalar paneli menüsünde Tüm Kalıp Sayfa Öğelerini Geçersiz Kıl'ı (Override all master page items) seçin. Artık tüm kalıp öğelerini istediğiniz gibi seçip değiştirebilirsiniz.

"Ayrıma" ise geçrsiz kılma eyleminden sonra gerçekleşiyor. Yani ayırmak için ilkönce geçersiz kılmamız gerekiyor. Herhendi bir sayfadaki öğeleri ayırmak için ilkönce geçersiz kılın ve ayırmak istediğiniz öğreyi seçerek sayfa panelindeki menüden "seçimi kalıptan ayır" (detach selection from master) deyin. Böylece sayfamızdaki diğer öğeler master sayfadan etkilenirken (geçersiz kıldıklarımız dahil) ayırdıklarımız etkilenmeyecektir.

Melih bey sanırım böyle demek istedi
başarılar...

volkee

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar indesign ve illustrator de (CS3) bleed/taşma ve baskıya pdf olayını kavramaya çalışıyorum hep bir yerde eski freehand kafasında olduğum için problem yaşıyorum;

diyelimki A4 ilan yapıcam Indesign da sayfamı açarken 3mm lik taşma veriyorum 4 taraftan buraya kadar sorun yok, sonra diyelim tasarım bitti ve baskı pdf yapıyorum use document bleed settings dedim (3mm her taraftan) buda ok, bleed markları gösteri de seçiyorum yani krosları...sonra yaptığım pdf otomatik açılıyor evet lakin benim pdf de gördüğüm şu oluyor; 3mm bleed kroslarım bleed alanının dışından verilmiş yani freehand döneminde yaptığımız gibi bleed alanının içinden değil... Anlatması biraz zor oldu ama bu işin içinde olanlar ne dediğimi anlıycaktır... 297x210 (a4) tasarım 3mm bleed = 303x216 bu durumda krosların pdf ekranında genede 297X210 ölçüsüne konumlanmış vede 303x216 lık zeminin üstünde olması gerekmezmi (freehand de yaptığımız gibi)?? Ben indesign da herşeyi ve ölçüleri doğru uygulasamda bleed markları (krosları) 303X216 mm nin dışından verilmiş olarak görüyorum... Freehand den CS ye geçen arkadaşlar bana bunu izah edebilirmi lütfen.

volkee

🌱Yeni Üye🌱
Sanırım çözdüm, use doc. bleed settings (3mmx4) include slug area dediğim zaman ve tüm işaretleride seçtiğimde doğru yere doğru işaretleri koydu... Genede yorum yapmak isteyen olursa sevinirim...

bennur975

🌱Yeni Üye🌱
Melih Bey ben de aynı soruyu soracağım. 2. sayfadaki zemindeki taşma payı 3. sayfaya taşıyor. sorun şu: 4 tarafa taşma vermemesi gerekiyor. sadece dışlara taşma vermeli. iç kısma yani dikişe girecek kısma taşma vermemeli. şu an ben de araştırıyorum bu durumu. henüz bulamadım, yardım ederseniz sevinirim. teşekkürler

sezer.meltem

🏅Acemi Tasarımcı🏅
arkadaşlar pdf yaptıgımda sayfalarımda taşırmaları üste hangisi varsa indesign taslakda o öne çıkıyor yardımcı olurmusun sayfaları 2li olarak normal dergi şeklinde çalıştım. yanyana sayfa düşünün pdf hali tek tek olarak yapıyorum ama birinin taşırmsası çıkıyor diğerinin yok

gobrasoft

🌱Yeni Üye🌱
paylaşımınız için cok teşekkürler melih bey sağolun
arasıra takıldıgım yerlerde dönsem size??:p

yeni bir soru daha geldi ya kusura bakmayın:)
2.sayfada zemin war pdf yaptığımda o zemin 3.sayfadada yani 5,6mm kadar zemin çıkıyor bunu neden yapar

Kardeş Merhaba Aynı sorun bende de mevcut. 3. sayfada 2. sayfadan görüntüler çıkıyor. Acaba bu sorunu nasıl çözdün. Yoksa bu bleed lere resimleri taşırmanın baska bir yolu mu var .