Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tipografi ?

uguryontucu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tipografi nedir ?
Nerelerde, nasıl, neden, niçin kullanılır ?
Tasarımın olmazsa olmazı mıdır, olmasada oluru mu ?
Ülkemizde Tipografi bilinci yeterince gelişmiş midir ?
Ülkemizde sadece tipografiye üzerine kaç adet eğitim yeri vardır ? Sadece tipografiyi geçtim eğitim merkezi olarak içerisinde Tipografi eğitimi veren kaç merkez vardır ?

Grafikerler.net'te tasarımların çoğunda neden tipografi hataları vardır ?
Tasarımcılar tipografiyi küçümsüyor mu ? Önemsemiyor mu ?

Güzel.. Kapkara bir tablo çizdim, üzerine birde teori yazsam ?

Mesela teknolojinin gelişmesiyle kullanılan çoğu ürün konsantre hale gelicek. Böylece tasarım alanı daralacak ve illüstrasyonla tipografinin önemi artacak. Saçma sapan resim ve ona benzer görseller ister istemez dışlanacak.

Sadece bir teori. Peki ya konsantre teknolojisi önümüzdeki 10 sene içerisinde patlamaya uğrarda bu yazdıklarım gerçekleşmeye başlarsa.. ?

Aspel88

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tipografi nedir: Tipografi yazı dır en basit hali ile. Ama aslında o kadar basit değildir. Tipografi harflerin temelidir. Harflerin doğru algılanmasını , espas ayarlarını , anatomik özeliklerini ve genel olark bir tasarımdaki yazıların hiyeraşik yapısını düzenler.

Tipografik tsaarım içinde yazı olan basılı ve/veya görsel(web) tüm tasarımlarda kulanılır.
tipografi bilgisi ile yapılan tasarımlardaki yazıların estetik ve hedef kitleye doğru etkili bir biçimde ulaşması sağlanır.

Tipografi içinde yazı braındıran işlerde olmaz sa olmazdır aslında. Siz ne kadar iyi bir afiş görseli kulanırsanız kulanın bu afişe eklediğiniz yazıların dengesi çok önemlidir.verdiğiniz mesajı yazı iletir. Tipogafi sadece klavyede tuşlara basmakla oluşmaz. Hepimizinde tasarım yaparken gördüğü harf aralarındaki hatalar (espas hataları) fontlardan kaynaklanır bunlara çoğu zaman espas ayarları ile ince ayar çekilmesi gerekir. Bu ayarlamalar yapılırken temel tipografi bilgisi yeterli olacaktır.
Aynı zamanda sadece tipografinin ön planda olduğu işlerde de harflerin birbirleri ile anatomik uyumuna dikkat edebilecek bir göz ve temel bilgi zamanla geliştirelebilir.

Ülkemizde bence tipografi bilinci daha tam olark oturmamış ve hak ettiği yeri görmemektedir.

Ülkemizde sadece tipografi ye yönelik eğtim veren bir kuruluş bildiğim kadarı ile yok. Üniversitelerin 4 yıllık grafik bölümlerinde ki eğtimde kendini tipografide geliştirebielcek temel tipografi eğtimi almış insanlar yetişmekte.

Ülkemizde ne yazıkki tasarımcılar tipografiyi önemsemiycek kdr az bilgi sahibi. Bunun en büyük nedeni çeşitli grafik kurslarından mezun olan operötörlerin kendilerine tasarımcı diyerek piyasaya atılmaları bu neden le de sadece grafikerler.net de ki paylaşımlarda değil etrafımızdaki çoğu logolar da , dergilerde , braşürlerde tipografik hatalar gözlenmekte.