Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

3d max başlamalımıyım (lütfen fikirlernizi söyleyin)

messi93

🌱Yeni Üye🌱
ben çizim yeteği az oolan biryim
modelleme ve animasyon yapmak istiyorum başlamalımyım

Benzer konular

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
ben çizim yeteği az oolan biryim
modelleme ve animasyon yapmak istiyorum başlamalımyım

modellemede çizim yeteneğine ihtiyaç yok. çizim ayrı bir sanat, modelleme ayrı. eğer bir 3d programıyla karşılaştıysanız, çizim programlarına pek benzemediğini de görmüşsünüzdür.

bunun yanısıra, modelleme yaparken orantı, genel görünüm, kompozisyon gibi genel-geçer kurallara dikkat etmeniz gerekir. eğer modelleme yapmak istiyorsanız hiç durmayın başlayın.

kolay gelsin..

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Tam tersi çizim yeteneği şart. Ama çizim yeteneği derken belkide zaman içinde elinizi hiç geliştirmediniz. EL - beyin irtibatı resim anlamında zayıf. Bu gbi durumlarda bazı kişiler elleriyle ortaya koyamadıkları şeyleri tablet yada fare yardımıyla koyabiliyorlar. Ama kafada olayın bitmesi şart modellemede bir nevi 3d çizimdir. Teknik ve teorik bir çok bilgiye sahip olmanız gerekir. Animasyon çok daha zor bir konu. Eğer bu işlerle gerçekten alakalı olacaksanız iş eğlencelik değil ise karakalem çizim ve animasyon üzerine çalışmanızı tavsiye ederim. Ama keyfi hobi maksatlıysa direkt max gibi ağır bir programdan başlayabilirsiniz.

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
Tam tersi çizim yeteneği şart. Ama çizim yeteneği derken belkide zaman içinde elinizi hiç geliştirmediniz. EL - beyin irtibatı resim anlamında zayıf. Bu gbi durumlarda bazı kişiler elleriyle ortaya koyamadıkları şeyleri tablet yada fare yardımıyla koyabiliyorlar. Ama kafada olayın bitmesi şart modellemede bir nevi 3d çizimdir. Teknik ve teorik bir çok bilgiye sahip olmanız gerekir. Animasyon çok daha zor bir konu. Eğer bu işlerle gerçekten alakalı olacaksanız iş eğlencelik değil ise karakalem çizim ve animasyon üzerine çalışmanızı tavsiye ederim. Ama keyfi hobi maksatlıysa direkt max gibi ağır bir programdan başlayabilirsiniz.

neden şart onu da açıklasaydınız. bana göre şart değil, hatta şart olmadığı gibi gereksiz de..
modellemede hadi heykeltraşlık şart dense anlayacağım da, bu çizim, karakalem vs gibi şeyler işin içine girince dayanamıyorum maalesef. hangi yaptığınız modelde karakalem yeteneğinizin faydasını gördünüz?

mesela ben, çizsem çizsem cin ali çizerim. ama modelleme konusunda çizimden zerre kadar anlamamamın hiçbir eksikliğini hissetmedim. insanları çizim yeteneği şart diyerek yanlış yönlendirmeyin lütfen.. bu tür yaklaşımlar daha başlamadan soğutur insanları modelleme olayından.. çizim ayrı iş, modelleme ayrı iş.

saygılar..

gizli

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.nanorator.com
Görsel olarak creative yönünüz varsa hiç durmayın başlayın derim ama creative yönünüz yoksa yaptığınız uğraş verdiğiniz çabalarınız sadece kendinizi tatmin edebilirsiniz.

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
neden şart onu da açıklasaydınız. bana göre şart değil, hatta şart olmadığı gibi gereksiz de..
modellemede hadi heykeltraşlık şart dense anlayacağım da, bu çizim, karakalem vs gibi şeyler işin içine girince dayanamıyorum maalesef. hangi yaptığınız modelde karakalem yeteneğinizin faydasını gördünüz?

mesela ben, çizsem çizsem cin ali çizerim. ama modelleme konusunda çizimden zerre kadar anlamamamın hiçbir eksikliğini hissetmedim. insanları çizim yeteneği şart diyerek yanlış yönlendirmeyin lütfen.. bu tür yaklaşımlar daha başlamadan soğutur insanları modelleme olayından.. çizim ayrı iş, modelleme ayrı iş.

saygılar..

Ben modellemeci değilim merak sardığım zamanlarda çizimimin (çizim bilgisinin) yeteri kadar iyi olmadığı görünce yapacağımın program parçalamaktan ileri gitmeyeceğini anladım o yüzden fazla boğulmadan döndüm. Ben çizimi iyi olmayan iyi bir modellemeci tanımıyorum. Modelleme derken autocad planlarına vb bağlı kalarak yapılan mimari modellemeden bahsetmiyorum. Bir anlamda oradaki modelleme sayılmaz (bu konu özetinde tabi) Organik veya çeşitli eşyaları modellemekten bahsediyorum. Asıl yanlış yönlendiren sizsiniz bence. 3d max gibi çok ağır bir yazılımı çizim bilgisi olmayan birine önermekle onun zamanını alıyorsunuz. Önce geliştirsin kendini sonra yavaş yavaş başlar.

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
Ben modellemeci değilim merak sardığım zamanlarda çizimimin (çizim bilgisinin) yeteri kadar iyi olmadığı görünce yapacağımın program parçalamaktan ileri gitmeyeceğini anladım o yüzden fazla boğulmadan döndüm. Ben çizimi iyi olmayan iyi bir modellemeci tanımıyorum. Modelleme derken autocad planlarına vb bağlı kalarak yapılan mimari modellemeden bahsetmiyorum. Bir anlamda oradaki modelleme sayılmaz (bu konu özetinde tabi) Organik veya çeşitli eşyaları modellemekten bahsediyorum. Asıl yanlış yönlendiren sizsiniz bence. 3d max gibi çok ağır bir yazılımı çizim bilgisi olmayan birine önermekle onun zamanını alıyorsunuz. Önce geliştirsin kendini sonra yavaş yavaş başlar.

Modellemeci değilsiniz ama modelleme bilginiz çok derinmiş gibi önerilerde bulunuyorsunuz. Tekrar ediyorum, bir insanın karakalem ve benzeri çizim yeteneklerinin olması 3d modellemede ona artı getiri sağlamaz. Ha, orantı, sunum kalitesi vs gibi konularda yardımcı olabilir mi, belki bir miktar. Ama hiç kimse masanın üstündeki bir bardağı modellerken bardağı masa kadar yapmaz. Veya organik modelleme esnasında kulakları ağız hizasında modellemez. Bunları bilebilmek ve uygulayabilmek için ressam olmaya gerek yok. Eğer öyle olsaydı programın sistem gereksinimleri arasında, "ressam olmak, el ile iyi çizim yapmak" filan da sayılırdı herhalde.. Bütün interneti dolaşın, iddianızı doğrulayacak tek bir makale, ders veya benzeri unsur bulamazsınız.

3ds Max, Maya, Blender, Cinema 4D vs. görselleştirme programlarıdır. Eldeki planla ortaya çıkarılan sonuç görselleştirme ve gerçeklemedir. Dolayısı ile siz her ne kadar küçümsesenizde, baştan başa bir binayı ayrıntılarıyla modellemek, çevre düzenlemesini yapmak, gerekli ışık ayarlarını yapmak, render plugini veya programı ile çıktı almak başlıbaşına bir iştir. Aynı şekilde, organik modelleme yaparken de siz hayal üzerinden modelleme yapıldığını mı zannediyorsunuz? Bir insan modellenirken de en azından ilk başta "blueprint" adı verilen sağ, sol ve cepheden alınmış fotoğraflar veya çizimler kullanılır. Blueprint dediğimiz yardımcı planlar, aynı şekilde araba modellerken de kullanılan vazgeçilmez ögelerdir. Yani plan olmazsa modelleme de adam gibi olmaz.

Siz programı kullanmayı becerememiş olabilirsiniz. Bu, diğer insanların da beceremeyeceği anlamına gelmez.

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Diyorsun ki

"Aynı şekilde, organik modelleme yaparken de siz hayal üzerinden modelleme yapıldığını mı zannediyorsunuz? Bir insan modellenirken de en azından ilk başta "blueprint" adı verilen sağ, sol ve cepheden alınmış fotoğraflar veya çizimler kullanılır. Blueprint dediğimiz yardımcı planlar, aynı şekilde araba modellerken de kullanılan vazgeçilmez ögelerdir. Yani plan olmazsa modelleme de adam gibi olmaz. "

Siz sanırım çizimide insanın uydurduğunu sanıyorsunuz. Çizim yaparkende plan yaparsınız en tecrübeliler bile eskiz ve oranlama yapar model kullanır. Gerçekte olmasa bile bu işi kafasında yapar.

Siz modelleme ile 3d operatörlüğünü karıştırıyorsunuz. Birinde yaratıcılık vardır diğerinde sadece teknik bilgi. Arkadaşda animasyondan bahsettiğine göre karakter modellemeden bahsediyor ağırlıklı olarak. Ve piyasadaki tüm tutorialleri, templateleri kaldırıp internetinizi kessek. Kendi ürettiğiniz bir referans üzerinden model yapabiliyormusunuz olay bu işte:)

Kör olmayı anlamam için kör olmam gerekmiyor. Ama bazılarına gerekiyor:)

Evet çok haklısın bir insanın çizim, ışık/gölge, derinlik, desen bilmesi ona modellemede hiç bir katkı sağlamaz. Tövbe yarabbim:)

Sen modellemeden bire bir hazır (kesinlikle kendinin hazırlamadığı) planın (buradaki ince noktaya dikkat) görselleştirilmesini algılıyorsun. Ama arkadaşın bir mimarın yada tabelacının yanında operatör olmak gibi düşüncesi olduğunu hiç sanmıyorum.

İşte o planın, texturenin, referansların, fotoğrafların hazırlanmasında sizin sanatsal yetenekleriniz ve çiziminiz herşeyin önüne geçecektir. Anlamadığınız nokta bu sizin. Yılların Tabelacı operatörüne bu bilgileri eksiksiz verin size en kıral modellemeyi yapar. Ama bu dünyanın/sektörün özellikle de arkadaşın istediği şey değil. Yani aslında modellemenin sadece bilgisayar safhasından bahsetmiyoruz. öyleki bir yanlış anlaşılma olduysa düzeltelim. Ben gerçek modellemecilikten bahsediyorum. 3D operatörlüğünden değil.

Ve en karşı çıktığım nokta yazılımlarda becerisi/eğitimi olmayan kullanmasın muhabbeti. Kesinlikle böyle bir madde gelmeli. İllustrator gibi canavar bir yazılımın digital çıktıcıların elinde ne zavallı hale geldiğini gördükçe üzülüyorum. Ah işte kardeşim her zaman dediğimi tekrarlıyorum. Eğer program bilip teknik bilgi ile iş/tasarım/modelleme/animasyon yapılabilseydi, bugün maxın yazılımcıları üstüne sanatkar olmazdı. Ama kime söylüyorsun:)

Son düzenleme:

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Ve son olarak da son zamanlar en beğendiğim karakter tasarımcısının sitesi; Bir modellemeci, operatör değil. Modellemelerin referanslarını ve çizimlerini kendi oluşturuyor. Tersi düşünülemez zaten (Türkiye Çapında) zehirlimantar (zm)

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
Diyorsun ki

"Aynı şekilde, organik modelleme yaparken de siz hayal üzerinden modelleme yapıldığını mı zannediyorsunuz? Bir insan modellenirken de en azından ilk başta "blueprint" adı verilen sağ, sol ve cepheden alınmış fotoğraflar veya çizimler kullanılır. Blueprint dediğimiz yardımcı planlar, aynı şekilde araba modellerken de kullanılan vazgeçilmez ögelerdir. Yani plan olmazsa modelleme de adam gibi olmaz. "

Siz sanırım çizimide insanın uydurduğunu sanıyorsunuz. Çizim yaparkende plan yaparsınız en tecrübeliler bile eskiz ve oranlama yapar model kullanır. Gerçekte olmasa bile bu işi kafasında yapar.

Siz modelleme ile 3d operatörlüğünü karıştırıyorsunuz. Birinde yaratıcılık vardır diğerinde sadece teknik bilgi. Arkadaşda animasyondan bahsettiğine göre karakter modellemeden bahsediyor ağırlıklı olarak. Ve piyasadaki tüm tutorialleri, templateleri kaldırıp internetinizi kessek. Kendi ürettiğiniz bir referans üzerinden model yapabiliyormusunuz olay bu işte:)

Kör olmayı anlamam için kör olmam gerekmiyor. Ama bazılarına gerekiyor:)

Evet çok haklısın bir insanın çizim, ışık/gölge, derinlik, desen bilmesi ona modellemede hiç bir katkı sağlamaz. Tövbe yarabbim:)

Sen modellemeden bire bir hazır (kesinlikle kendinin hazırlamadığı) planın (buradaki ince noktaya dikkat) görselleştirilmesini algılıyorsun. Ama arkadaşın bir mimarın yada tabelacının yanında operatör olmak gibi düşüncesi olduğunu hiç sanmıyorum.

İşte o planın, texturenin, referansların, fotoğrafların hazırlanmasında sizin sanatsal yetenekleriniz ve çiziminiz herşeyin önüne geçecektir. Anlamadığınız nokta bu sizin. Yılların Tabelacı operatörüne bu bilgileri eksiksiz verin size en kıral modellemeyi yapar. Ama bu dünyanın/sektörün özellikle de arkadaşın istediği şey değil. Yani aslında modellemenin sadece bilgisayar safhasından bahsetmiyoruz. öyleki bir yanlış anlaşılma olduysa düzeltelim. Ben gerçek modellemecilikten bahsediyorum. 3D operatörlüğünden değil.

Ve en karşı çıktığım nokta yazılımlarda becerisi/eğitimi olmayan kullanmasın muhabbeti. Kesinlikle böyle bir madde gelmeli. İllustrator gibi canavar bir yazılımın digital çıktıcıların elinde ne zavallı hale geldiğini gördükçe üzülüyorum. Ah işte kardeşim her zaman dediğimi tekrarlıyorum. Eğer program bilip teknik bilgi ile iş/tasarım/modelleme/animasyon yapılabilseydi, bugün maxın yazılımcıları üstüne sanatkar olmazdı. Ama kime söylüyorsun:)

yazdıklarınızdan anlaşılan size göre her programın incelenmesi, öğrenilmesi, üzerinde kafa yorulması yılları alacak. soruyu soran arkadaşa şunu tavsiye edebiliriz o zaman; arkadaşım otur, düşün, taşın, önümüzdeki 10 sene içinde başlarsın modellemeye.

bak arkadaşım, herkes çizim yeteneğine sahip değil, olamaz da. belki geliştirilebilir bir şeydir bilemiyorum ama bu işte ihtiyaç olmadığı çok açık. insanlar sahip oldukları kimi yetenekleri dünyanın en büyük gerekliliği gibi görme eğilimindedir. bu yüzden bu tür yaklaşımlar normaldir.

internetimizi kesseniz, önümüzdeki imajları yok etseniz gene de modelleriz çok şükür, bir sıkıntı yok o anlamda. insan mı modelleyeceksiniz, çekersiniz fotoğraflarını olur biter. ha illa fotoğraf veya çizim olmadan da modelleme olmaz mı? o da olur, ama eksiklerle, hatalarla, veya hatalar giderilerek çok uzun sürede. teknoloji neden var? insan faktörünü minimuma indirmek için. söz gelimi, max programında symmetry modifier'ı vardır. ne işe yarar? modellediğiniz nesnenin bir yarısını mirror olarak diğer tarafta da oluşturmaya yarar. şimdi sizin mantığınızla bu iş "operatörlük" olur değil mi? size kalsa egonuz uğruna siz diğer yarısını da modeller, elinizin kayması, titremesi gibi sebeplerden dolayı da modeli berbat edersiniz.

yaratıcılık ise kişiden kişiye değişen bir olgudur. teknik bilgisi olmayan, ancak düşünce anlamında yaratıcı yeteneği olan birçok insan var. aynı şekilde teknik anlamda kurt gibi olup da yaratıcılıktan nasibini almamış insanlar da mevcut. tekrar söylemek gerek, teknoloji bunları minimuma indirmek için var. ben yine bu sitede okumuştum, bir arkadaşın 3d sahnesi için, konuyla ilgisiz biri diyordu ki; üzerinde photoshopla şurasına, bilmem hangi noktasına gölge yapsaydın filan :) siz programı kullanmayı becerebildikten sonra ışığınızı, gölgenizi, yansımanızı o hallediyor merak etmeyin.

sizin düşünceniz genele hakim olsa 3d çalışma yapan kaç kişi olabilirdi merak ediyorum.

w0o0w

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ne kadar uzun ve yorucu yorumlar var arkadaşlar siz tartışasınız die açılmış bi konu olduğunu sanmıyorum ama sanırım herkes konuyu açan kişiyi yönlendirmeye çalışıyor açık olun arkadaşlar lütfen!!!

Sende arkadaşım bir 3d programa başlamak istiyorsan önce onu gerçekten istemelisin bunu birilerine sorarak öğrenemessin....
yorum istiyosan al sana bi çok kişi yorum yapmış,,
Öncelikle 3d programlarını araştırmalısın neler var ne işlere yarıyor senin için hangisi daha kolay veya hangi yönü ile başlamak istersin
Mesela ;
- Katı modelleme (düz yüzeyler)
- Organik modelleme (Bitki böcük)
- Poly modelleme ( Araç, karakter gibi)
- ve istediğin olay "ANIMATION"
anlatabildim mi ((-: hadi kolay gele
Yüce yaratan zihin açıklığı versin!!!