Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

dijital baskıda 7mlik bir iş basımı için tasarlarkn nelere dikkat etmeliym? yrdm ltfn

fındık

🌱Yeni Üye🌱
merhabalar... freelance olarak çalışıyorum ve bir kamyon giydirme işi aldım. işin boyutu çok büyük olduğu için (7 m x 2m ebatlarında) baskıda sorun yaşanmasından korkuyorum. bu işi photoshopta çalışıyorum pixel tabanlı olduğu için büyütünce görüntüler bozulacak. çözünürlük ayarını kaç yapmam gerekiyor? 300 ppı bilgisayarı çok ağırlaştırır, 72 ppı çok düşük olur diye düşünüyorum. dijital baskı ile basılacak bir iş. 3 parçaya bölünecek. lütfen yardım edin nelere dikkat etmem gerekiyor? firma işin kaliteli olması için özellikle uyarıyor:worried: kullanıcağım görselleri satın alacaklar, çözünürlükleri 1000 küsür olacak yaklaşık.

altınorhan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Merhaba 1/1 72 dpi yada 1/10 720 dpi yeterli olur

Mehmet Utku DİLER

🌟Usta Tasarımcı🌟
İşin tüm partlarını psd olarak yuksek cozunurlukte kaydet daha sonra Corel e at ve aynı çalışmayı corelde ayarla, işi 3 ayrı parçada yüksek çözünürlükte çıkarabilirsin. Photoshop görsel i fazla bir grafik programı olduğundan ve hantallığıyla ün saldığından sanırım Corel bu işi çözebilir. Photoshop ta da sabır gösterirsen yani beklemeye dayanabilirsen sanırım yüksek çözünürlükte sonuç alabilirsin. Ayrıca photoshopta da onda bir küçük ölçüde 300 dpi/cm, orjinal ebatlarında çalışırsanda 72 dpi/cm baskıda iyi sonuç alman için yeterli olur.

fındık

🌱Yeni Üye🌱
dijital baskı

teşekkür ederim cevabınız için. yani ben 72 ppi da çalışıyorum küçük ebatta. sonra onu corele atıp büyütüyorum değil mi? bunu demek istediniz.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Çalışmanızı Ps de 700x200 alan içinde 100 dpi çalışın yeterli.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
teşekkür ederim cevabınız için. yani ben 72 ppi da çalışıyorum küçük ebatta. sonra onu corele atıp büyütüyorum değil mi? bunu demek istediniz.

Küçük ebatta çalışmayın. Photoshop gibi pixel tabanlı programlarda, ebat değiştirirken mutlaka sorun yaşarsınız.

Gerçek boyutta çalışın. Yeni dosya oluşturmak için, ebat girdiğiniz iletişim kutusunun sağ alt köşesindeki dosya büyüklüğüne bakarak çözünürlüğe karar verin.

Çok büyük dosya büyüklüklerinde, yaptığınız her işlemin süresinin uzun olacağı ve history'de saklanan geçmişin, öbeği büyüteceğini ve bir müddet sonra hard diskinizde yer kalmadığına dair bir hata mesajı ile karşılaşabileceğinizi göz önünde bulundurun.

Sonuçta yedi metreye iki metrelik bir görseli kimse eline alıp, gözünü yaklaştırıp bak(a)mayacak. (Bu yüzden 1.440 dpi baskı yapan dış mekân makinaları bana çok saçma geliyor. O çözünürlükte büyük bir görseli Photoshop da kabul etmez (açamaz))

Photoshop'ta 700 cm. x 200 cm. ebadında açacağınız dosya büyüklükleri şöyle olacaktır:

100 ppi -> 620,8 MB
72 ppi -> 321,8 MB (Neredeyse yarı yarıya)

eğer pixel/inch değil de, pixel/cm olarak açacak olursanız:

100 ppcm -> 3,91 GB
72 ppcm -> 2,03 GB

olacaktır. Pixel per cm. olarak açmanızı önermem. Gigabyte'larla uğraşılmaz.

100 ppi ile, 72 ppi arasında da titiz çalışılmış bir görselde çok fark farkedilemez. :)
Baskıya RGB olarak göndermeyin, çalışmanızı mutlaka CMYK kaydedin, bu önemli..

Naçizane önerim 72 ppi 700cm x 200 cm çalışmanızdır.
Sistemim kaldırır. Ram'im de yeter, işlemcim de diyorsanız 100 ppi da çalışabilirsiniz..

Kolaylıklar diliyorum. :)

fındık

🌱Yeni Üye🌱
yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim... :smile:

cexenes

🏅Acemi Tasarımcı🏅
sonuç

sonuç olarak bütün bilgiler yanlış ve piyasada bu iş yaygın olarak yanlış yapılıyor 35-40 dpi çözünürlük yeterli olucaktır siz görseli 300 dpi da çalışsanız baskıya gittiğinde 35 dpi ile arasında hiç bir fark olmıyacaktır sorunun mantığı işi eps yaparkenki ayarlardadır bu yaptığınız işi benim baskıya atmam 1.5 mb ı geçmez.Dijital baskı makinesi ile sizin ps.de gördüğünüz resolution tamamen birbirinden farklı şeyler p.s.de ctrl+alt+0 yaptığınızda ne görüyorsanız onu alırsınız baskıda.Gerçi bu iş çoktan basılmıştır ama bilgi olsun.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
...sorunun mantığı işi eps yaparkenki ayarlardadır bu yaptığınız işi benim baskıya atmam 1.5 mb ı geçmez....

Bu konuda detaylı bilgi istiyorum mümkünse..

.eps yaparken ne tür bir ayar yapmak gerekir ki, 700 cm X 200 cm 35 dpi bir dosya 1.5 MB'dan az olsun? (76.1 MB olması gerekiyor)

Gerçekten merak ettim. Aydınlatırsanız sevinirim.

SKYTH

🌟Usta Tasarımcı🌟
Geçen günlerde bir arkadaşa gittim konica 14 pl makinası var bana ripin çok uzun olduğundan yeri geldiginde 1-1.5 saat riplemeyi beklediğinden bahsetti hazırladıkları dosyaları gördüm 7 ve 12 gb arası ebatlarda 2 mt. x 3.5 mt. bilboard ölçüsü. Makinayı satan firma işin böyle hazırlanması gerektiğini söylemiş herneyse SKYFOX ın dediği şekilde hazırlamasını söyledim ve bir örnek yaptım 6 dk gibi bir sürede ripledi ve baskıya hazır hale getirdi çözünürlüktede bir fark olmadı...Zaten solvent makinadada bir fark olmaz..

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
....Zaten solvent makinadada bir fark olmaz..

Teorik olarak bu doğru değil..

Ama pratikte doğru. :)

Şöyleki;

Kafaların malzemeye olan mesafesinden, bağıl nem uygunsuzluğu v.b. sebeplerden dolayı, "Tozutma" tabir edilen olay meydana geliyor ve mürekkep zerrecikleri tam istenen noktalara atılamıyor, minik dağılmalar oluşuyor.

İşte bu hedefin 'kenarlarına' atılan noktacıklar, normalde beyaz kalacak boşlukları en yakın renklerle doldurarak işe yarıyor.. (Paradoks)

Bir bakıma istemeden, bitmap resim işleme programlarında yapılan interpolation işlemi uygulanmış oluyor. Dolayısı ile düşük çözünürlükte de tatminkâr kalitede baskı yapılabiliyor.

En azından RIP'leme işleminin kısalmasına katkı sağlamışız.. :) Bilgi için teşekkürler SKYTH

gizli

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.nanorator.com
Bu konuda detaylı bilgi istiyorum mümkünse..

.eps yaparken ne tür bir ayar yapmak gerekir ki, 700 cm X 200 cm 35 dpi bir dosya 1.5 MB'dan az olsun? (76.1 MB olması gerekiyor)

Gerçekten merak ettim. Aydınlatırsanız sevinirim.

skyfox bahsettilen konu şu:) Kaydederken diyor arkadaş photoshopta farklı kaydet i tıklayın ve kaydederkende photoshop eps formatını seçiniz diyor sonra karşınıza bir menü gelecek diyor oradan üst döner menüyü TIFF 8bit pixel yap diyor hemen altındakinide jpeg en yüksek kalite yap diyor altındaki radyo butonlarının hiçbirini seçme seçiliyse kaldır ve tamam dediğinde olay bitmiştir diyorda şimdi 7 metre olduğu içinde 72 değilde 35 dpi bile göndersen çok fazla farketmiyeceğini belirtmiş nasıl olsa iç mekan baskı kadar net çıkmıcak diyor 35 de gönderilebilir diyor vede 1,5 mb olmaz görsel ne kadar renkli veya renksizse ona görede boyut değişir umarım arkadaşa gerek kalmadan anlatmışımdır olayı biraz karışık oldu ama idare et artık:D

Not: Daha önce gönderdiğim bir baskı'dan örnek vereyim binaya giydirilecek bir baskıydı ps tabi kasıyordu boyutlar 10000cm x12000cm idi bende 15 dpi la göndermiştim sonuç 72 dpi kadar iyi olmasada iyiydi yani:)

Son düzenleme:

SKYTH

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bir ara hp'nin sitesinde bu konu ile ilgili hesaplamalar vardı makina kaç dpi basıyorsa iş nasıl hazırlanır yanlış hatırlamıyorsam m2 de 600 dpi bir baskıda mb. bazında 25 mb lık bir dosya yeterli oluyordu 1:1 72 dpi.. 1200 dpida ise detayların ortaya çıkması için 1:1 100 dpi dan bahsediyordu fakat bu iş büyüdükçe gene orantılı olarak düşüyordu .Bulabilirsem veya duruyorsa siteye eklerim.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
Sonuçta mantık aynı..

Gözden 30 metre uzaktaki bir harfin okunabilmesi için harf yüksekliğinin minimum 10 cm, 75 metrede 25 cm, 150 metrede 55 cm, ... olması gerekiyor.

Aksi halde Örneğin 150 metre mesafeden 30-40 cm.'lik harfi nokta gibi algılayabiliyoruz..

Bu durumda 1440 dpi olsa ne olur, 35 dpi olsa ne?.. :)

mehmet1221

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.bingoldijitaltasarim.com
s.a ben photoshopta 7x2 bir çalışmayı 70x20 pixel/inch:300 yaparak çalışıyorum ve çalışmayı tif olarak kayd ettikten sonra plotıra alıyorum orda 70 yazan yeri mm üzerinde ise 7000 metre ise haliyle 700 verdiğimde diğer tarfı otomatik olarak 200 m veya 20000 mm ye çıkıyo ve baskıda bir sıkıntıda oluşmuyor tavsiye bu daha az kasar böyle büyük işler.
bir şey daha photoshopta yaptığınız çalışmaları zorunlu olmadığınız sürece corele atıp tekrar farklı kayd edip makinaya yolamayın görüntü kalitesi bozuluyo

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
s.a ben photoshopta 7x2 bir çalışmayı 70x20 pixel/inch:300 yaparak çalışıyorum ve çalışmayı tif olarak kayd ettikten sonra plotıra alıyorum orda 70 yazan yeri mm üzerinde ise 7000 metre ise haliyle 700 verdiğimde diğer tarfı otomatik olarak 200 m veya 20000 mm ye çıkıyo ve baskıda bir sıkıntıda oluşmuyor tavsiye bu daha az kasar böyle büyük işler.
bir şey daha photoshopta yaptığınız çalışmaları zorunlu olmadığınız sürece corele atıp tekrar farklı kayd edip makinaya yolamayın görüntü kalitesi bozuluyo

Gerçekte 30 dpi çözünürlükte çalışıyorsunuz öyle yapınca..

#6. Mesajda yazdıklarımı okuyun lütfen. Orada izah etmeye çalıştım.

Sistem çocuk mu ki kandırasınız?.. :)

cexenes

🏅Acemi Tasarımcı🏅
yani dediğim doğruymuş hatta 20x70 cm çalışıp çözünürlüğü yüksek tutup 10 katı riplemede büyütebilirsiniz yine sonuç değişmez dosya boyutu dahada küçülür:) boşa söylemiyorum yolda gördüğünüz tırların çoğunu ben yapmışımdır herkese kolay gelsin.Arkadaşlarım olmaz diyorsa eğer olduğu gibi yapmaya devam edebilirler demek ki vakitleri bol, bizde sıkıntı vakit o yüzden herşey pratik:)

cobanreklam

🌱Yeni Üye🌱
72 dpı olacak ve cmyk çalışman gerekiyor gri ağırlıklı ise renkleri değiştirmen gerekli