Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Fotoğraf baskılarında sürekli sorun yaşıyorum yardım lütfen

monephelia

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhabalar.Ben genellikle 15*21 fotoğraf bastırıyorum.Photoshopu çok bildiğim söylenemez ama ışık ayarı vs bunları yapıyorum.Baskıya getirdiğimde fotoğraflar bilgisayardaki kadar kaliteli çıkmıyor nedense.Renkleri de daha koyu oluyor.Ya da bilgisayarda baktığımdan daha farklı görünüyor renkler.Bazen tenleri püzürlü çıkıyor. Bunun nedeni nedir acaba ? Photoshop yaparken nelere dikkat etmeliyim ki fotoğraf baskısında sorun yaşamayayım ? Yardım ederseniz çok mutlu olurum :)

enstantane53

🌟Usta Tasarımcı🌟
bahsettiğin olay renk modundan kaynaklanıyor olabilir, makine CMYK mı RGB mi doğru sonuca gidiyor, önce bunu öğrenmelisin... ondan sonra koyu yada açık çıkıyosa ekranını kalibre etmelisin.

bocekgrafik

🌱Yeni Üye🌱
Evet. Resmi muhtemelen RGB modunda çalışmışsınızdır. RGB renk modundayken fosforik renkler CMYK'ya çevrildiğinde değişime uğrar ve kimi zaman alakasız denebilecek kadar farklılık gösterir. Eğer kullandığınız bazı efektler de yalnızca RGB modunda çalışıyor ise, PC'de Kontrol Y, Macintoshta da Elma Y kısayolunu kullanarak, ekranınızdaki RGB resmin CMYK moduna çevrileceği zaman ki renklerini görebilirsiniz. İşiniz bittiğinde de resmi CMYK'ya çevirdikten sonra baskıya gönderin ve bu şekilde sorun yaşamayın.

KryUnl

🌱Yeni Üye🌱
Evet. Resmi muhtemelen RGB modunda çalışmışsınızdır. RGB renk modundayken fosforik renkler CMYK'ya çevrildiğinde değişime uğrar ve kimi zaman alakasız denebilecek kadar farklılık gösterir. Eğer kullandığınız bazı efektler de yalnızca RGB modunda çalışıyor ise, PC'de Kontrol Y, Macintoshta da Elma Y kısayolunu kullanarak, ekranınızdaki RGB resmin CMYK moduna çevrileceği zaman ki renklerini görebilirsiniz. İşiniz bittiğinde de resmi CMYK'ya çevirdikten sonra baskıya gönderin ve bu şekilde sorun yaşamayın.

çok teşekkür ederim. fotoğrafları mı baskıya vereceğim ilk kez baskıya vereceğim için renk farklılığı sorunundan korkuyordum. fotoğrafları çalışırken cmyk da çalışmıştım. sarım sorun olmayacak. :smile:

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
çok teşekkür ederim. fotoğrafları mı baskıya vereceğim ilk kez baskıya vereceğim için renk farklılığı sorunundan korkuyordum. fotoğrafları çalışırken cmyk da çalışmıştım. sarım sorun olmayacak. :smile:

Merhaba arkadaşlar sizi yanlış bilgilendirmiş...

Siz bu fotoğraf baskılarını fotoğraf kağıdına bir fotoğraf stüdyosundan mı alıyorsunuz ? Yoksa dış mekan outdoor baskı yapılan solventli bir makine ilemi almaya çalışıyorsunuz ?

Neden yanlış cevap vermiş dememin sebebide. Dünyada hiç bir photodeluxe makinelerin ( fotoğraf baskısı kalitesi ) CMYK bastığını görmedim ben. CMYK matbaa larda ve outdoor baskıcılarında kullanılan mod dur. Fotoğraf baskıdında yada web tasarım konularında RGB modunda çalışmanız gerekmektedir...

Büyük bir olasılıkla sizin monitorünüzün renk calibrasyonu baskı yaptıracağınız renk kalibrasyonu ile uymadığı için renk sıkıntısını çekiyorsunuzdur.

Bunun en pratik çözümüde şudur :

Baskıyı yaptıracağınız fotoğrafçıya bir tane fotoğraf bastırabilirsiniz ancak bastıracağınız zaman fotoğrafçıya mutlaka not ettirin. Baskınıza herhangi bir renk müdahelesi yapmasınlar. Direk baskı yapılsın diye rica edin. Sorarlarsa monitorunuzun renk calibrasyonunu ayarlıyacağınızı söyleyin.

Fotoğrafçıdan hiç müdahele edilmeden basılan baskınızı alın ve bilgisayarınızın başına geçerek monitorunuzun renk kalibrasyonunu ayarlayın. Monitorunuzde gördüğünüz elinizdekine ne kadar yakın bir renk olursa baskılarınızda o kadar az hüsrana uğrarsınız...