Yaptığım çalışma serbest çalışmadır ve tamamen bana ait bir hayal ürünüdür,hiçbir yerden referans alınmamıştır, maksadım ilginç bir mimari tasarım oluşturmaktır.
Emek verilmiş, görsel olarak güzel çalışma,
Eleştirilere gelecek olursak:
* Camlarda yansıma konusunda sıkıntı var gibi. Gradientli bir gökyüzü fonu kullanıyor olmanızdan da kaynaklanıyor muhtemelen bu yansıma. Üstteki camın üst kat olması dolayısı ile gökyüzünü yansıtıyor olabileceği mantıklı gelse de, alt kattakinin de sadece gökyüzünü yansıtması durumu bozmuş ve üst camın mantıklı gelebilecek yansımasını da örselemiş. Cam değil de kartonsu bir görüntü vermiş. Vray Enviroment için HDRI kullanmanız Cam, metal, su gibi yansıtıcı maddelerin üzerinde çok daha gerçekçi bir yansıma oluşturur. Bu yüzden HDRI kullanmanızı tavsiye ederim. Nitekim bina ne kadar güzel olursa olsun (Araba Ferrari'de olsa, güzelliğini gösteren Jantlarıdır misali) binayı 10 kat öne çıkaran önemli etkenlerden biri de pencereleri oluyor.
* Genel olarak bir kontrast-ışık eksikliği var gibi. Bu yüzden renklerde bir matlık, sönüklük hakim. Salın üzerinde balık tutan adamın güneşli bir ortamdan crop'lanıp bu ortama entegre edilmiş olması da bu duruma katkıda bulunuyor. Genel olarak Photoshop kullanarak çözülebilecek ufak bir sorun.
* Hata olmasa da zenginlik ve küçük ayrıntıların çalışmayı önplana çıkardığı gerçeğini düşünecek olursak: Suyun içine giren sütunlar eğer havuzun içinde olsa idi bu kadar temiz, gıcır gıcır olmaları makûl gelebilirdi göze. Ancak mekânın doğal bir göl olduğunu düşünürsek; Temiz sütunlar yerine biraz yosunlanmış, hafif çamurlanmış bir hava vermesi gerçekçiliği arttırırdı. Yine Photoshop ile yapılabilecek yada daha detaylı uğraşırım diyorsan Texture çalışması ile oluşturulabilecek güzel bir ayrıntı olabilir.
* Yine küçük bir ayrıntı fikri: Salın bulunduğu noktada suda birazcık hareketlilik, hafif bir buğulaşma veya minik dalgacıklar hoşluk katardı. Bunu yapınca zaten aynı şeyi kuğular için de düşünmen kaçınılmaz olacaktır =)
* Bir diğer konu; Çatı katı ile alttaki çatı arasını birbirine bağlayan destek sütunlar birbirlerinin içine mantıken ve mimari olarak o şekilde kaynak yapılıp yapıştırılmışcasına hiçbir bağlantı olmadan iç içe giremez diye düşünüyorum. Ya farklı bir tasarım, yada aralarında bir bağlantı noktası olması gerekir. Aynı şey alt katın çatısına giren parça için de geçerli. Ayrıca alt çatıya giren parça çatının tam bitim noktasına yakın, ince bir yere giriyor. Üst katı taşıyabilmesi açısından fiziksel bir imkansızlık gözüküyor gibi. Bu hali ile bina yapılırsa alt katın çatıyı fazla uzun ömürlü taşıyamaması ve çatının çökmesi muhtemel
*Son olarak; Görsel zenginlik açısından iyi düşünülmüş ama mantıken kompozisyona uymayan durum: Evin çok yakınında, suyun dibinin dize kadar gibi gözüktüğü sığ bir yerde sal üzerinde koca balıkçı oltasını kullanıp balık tutmaya çalışma fikri pek mantıklı bir görüntü oluşturmuyor

Sal ile uğraşmadan, direk balkondan oltayı sallamak ve çardak altında salıncak yatakta keyif yapa yapa balık beklemek daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum ama bu kadar sığ bir suda kefal tutmayı hayal etmek te sadece masum bir macera olacak kalacaktır =)
Aklıma şuan gelenler bunlar.
İyi çalışmalar dilerim.