Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik Tasarımcı, Grafik Sanatı, Sorunları Avantajları

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
Herşeyden önce yazımı sonuna kadar okumadığınız belli oluyor maalesef hocam, yazımın sonunda uyarı yapmıştım halbuki... bari bu yazımı sonuna kadar okuyunuz...

Not: Lütfen cevabınızda yazımın tamanını alıntı yapmayın, kime cevap verdiğinizi söylemeniz yeterli olur, zira çok yer kaplıyor...

Saygılarımla

Elimde bir proje var. Umduğumdan da uzun sürüyor. Sizleri cevapsız bırakmamak için ve merakta bırakmamak için, biriki satır yazacağım. Umarım kısa kesebilirim.

Belirtmek zorundayım ki, grafikerler için öne sürülen ömür boyu eğitim gerçeği sadece grafikerler için değil mesleğini hakkıyla yapmak isteyen her meslek mensubu için geçerlidir.

Bunu sadece grafikerlere özelmiş gibi gösterip, ömür boyu eğitimi ve öğrenimi savunmak grafikerliğin okulu yoktur tezlerini güçlendirmek için yapılan boşuna çabadır.

Pek sevilmeyen örneği yeniden vereyim; bir doktorun eğitimi okul ile biter ama öğrenimi çeşitli seminerlerle, yeni çıkan kitaplarla, uzmanlık sınavlarıyla vs. ile sürer.

Ama ÖNCE OKUL MEZUNU OLMASI GEREKİR.

MÜHENDİS, MİMAR, HAKİM, KİMYA-TEKSTİL MÜHENDİSLERİ; SİYASAL BİLGİLER-TARİH BÖLÜMÜ, EDEBİYAT BÖLÜMÜ MEZULARI VS, hepsi mekteplidir, okuldan mezun olmuştur.

Ama öğrenim süreçleri okul ile sınırlı değildir.

Ben kimseye sahtekar demedim. BU konu kasıtlı olarak dürtükleniyor.
Diplomalı bir grafiker de pek ala bir başkasının eserini kendisinin yaptığını iddia ederek sahtekarlık yapabilir, SAHTEKAR OLUP OLMAMA DİPLOMAYA BAĞLI BİR OLAY DEĞİLDİR. SAPTIRMAYALIM.

profesyonel-acemi, usta-çırak, kalifiye-amatör konusu ise aşağı yukarı her meslekte vardır, ama daha çok kundura tamircisi, ciğerci, kasap, berber, terzi gibi mesleklerde vardır.

BU mesleklerin Üniversite tahsili yoktur.

BU ÖRNEĞİ VERMEKLE, GRAFİKERLİĞİ niçin SPESİFİK (kendine özgü-benzeri az görülen-nev'i şahsına münhasır) BİR MESLEK OLARAK gördüğünüz iyice anlaşılıyor.

Grafikerliği doktorluk, mühendislik, mimarlık vs gibi yüksek öğrenim gerektiren mesleklerden değil de DAHA ÇOK ESNAFLIK gibi görülen ve YÜKSEK ÖĞRENİM GEREKTİRMEYEN mesleklerden SAYDIĞINIZ artık gün gibi açık.

ZATEN bir çok grafik eğitimi almamış kardeşimiz grafikerlik mesleği EĞİTİM ve OKUL gerektirmez, iş hayatı zaten okuldur, okuldan önce yetenek gelir deyip duruyordu...

BU kardeşlerimizin genel iddiası budur.

Zaten bu iddiayı da desteklemek için bilimsel kılıflar da hazırlanıyor. Mesela eğitim ve öğretim iç içedir deniliyor, ve bu iç içelik okul kavranımdan kasıtlı olarak kopartılıyor.

Oysa İngilizce sözlükte eğitime de öğretime ve üstelik öğrenime de; aynı 3 kelime ile açıklama getiriliyor;
Training (antreman), education (eğitilme-eğitme, yatkın hale getirilme) schooling (okullanma)...

Mesela learning (öğrenme) kelimesi ancak makine öğrenimi kısmında yer alıyor, ama dil öğrenimi study (student-öğrenci) kelimesiyle ifade ediliyor.

Dikkat ederseniz YÜKSEK ÖĞRENİME DE EDUCATION deniyor ve USAuniversity.edu ile bitiyor internet adresleri.

Yani onlar eğitim kelimesi içinde büyük bir oranla okullanma ve öğrenci olma kavramlarını barındırıyorlar. Onlar okul düşmanı değil. Çünkü onların okulları adam gibi okul ve onlar diplomaya sertifikaya çok önem veriyorlar...

Ama onlar sertifika ve diplomanın da kölesi değiller.

Ben Almanya'da Braunschweig kentinde Kunsthochschule'de (sanat yüksek okulunda) misafir öğrenci iken orada Necla Gür adında bir Türk kızı öğretim görevlisi idi. Bu hanımın tahsili Türkiyedeki 5 yıllık ilk okul idi ve orada bir yüksek okula hoca olabilmişti.

Çünkü iyi resim yapıyordu... Almanca sınavını vermiş, genel yetenek sınavını vermiş, 6 aylık hocalık eğitimini de tamamlayarak hoca olabilmişti...

Klasik resmi biliyor, deseni ve çizgisi mükemmeldi.

Kısaca diploma önemli değil, yetenek önemlidir diyenler şimdi işte bizim dediğimiz de bu diye atlayacaklar bu örneğe ama onların kaç tanesinin deseni ve resmi mükemmel, hangisinin elinden photoshopu alırsanız ışık ve gölgeyi becerebilir? Hangisi kurşun kalemle logo çiziktirebilir?

Yetenek diye bas bas bağıranların elinden komputeri alın bakalım neyi tasarlıyor?

Arkadaşlar, tereciye tere satmayı çok iyi biliyoruz...

Benim özellikle dolmuş soförü ağzıyla ve özellikle bir kişiye hitaben yazdığım bir mektuptan sadece 4 cümleyi alarak bu konuyu bu hale sokan kardeşlerimize tek bir sözüm var;

Ben o mektubumda grafiker ışık-gölge, resim kuralları, renk bilgisi, doku (texture) mimari yapı (structure) yazı ve harf mimarisi, yazıyla resim yapma, reklamcılık bilgisi, desen, illüstrasyon ... vs. dersleri görür... bunlar bilinmeden grafiker olunmaz dedim. O kişi de olunur dedi. (ki muhtemelen bir çok mektepsiz grafiker de olunur diyordur, zaten bu yüzden tartışma bitmiyor).. Üstelik CEHALET iyidir dedi ve Avustralyanın ilkel yerlilerini örnek verdi...

Onlar fotoğraf çeker dedi...

Cehalet iyidir dedi, cehalet yaratıcıdır dedi...

Şimdi soruyorum;
BANA KARŞI ÇIKILDIĞI KADAR BU KARDEŞİMİZE KARŞI ÇIKILDI MI?

Benim özellikle o kişiye hiciv olsun diye yazdığım 4 satırıma hangi minibüsün arkasından aldınız bu yazıyı dediler de, OBERJİNLERİ savunan bu kardeşimize ne dediler?

Sadece AMBROSIA kardeşimiz itiraz etti...
Benimle polemiğe giren kardeşlerimiz yanlış hatırlamıyorsam, benimle tartıştıkları kadar cehaleti ve eğitimsizliği savunanlarla tartışmadı.

İkide bir adından bahsetmek zorunda kaldığım Nüket HOtalı kardeşimiz bu sitede çeşitli vesilelerle TAM 2sayfa UZUNLUĞUNDA GRAFİK EĞİTİMİNDE ÖĞRETİLEN DERSLERİN LİSTESİNİ YAYINLADI... O DERSLERİ ALMAYAN KİŞİ SANAT EĞİTİMİNİ ALMIŞ OLUR MU? SADECE HAYATTAN ALINAN TECRÜBE ve DERSLERLE mi MESLEK SAHİBİ OLUNUR? GRAFİKERLİĞİ BU KADAR HAFİFE ALMA hakkını KİM VERDİ?

Bir kaç arkadaşımız söyleyip duruyor, diplomasız grafikerler bu dersleri ve eğitimleri almamışlarsa bu meslekte eksik kalırlar diyorlar...

Daha cesur ve iddialı olanları ise diploması olmayan grafiker çalışmasın diyor.

Ayıptır, gücünüz bana mı yetiyor?

ARKADAŞLAR, önceki yazımda dedim ki, bu yazı iyi okunursa SAHTEKARLIK KONUSU biraz olsun aydınlanır.

Şİmdi TEKRAR EDİYORUM; bana diplomasız grafikerler için sahtekar kelimesini söylettirmeye çalışmayın.

O kadar okumuş, emek vermiş, dirsek çürütmüş kişilerin diplomalarına saygılı olun.
Biz saygılıyız deyip, bunu sadece yasak savmış olmak için söyleyip sonra her fırsatta diplomanın gereksiz olduğunu, önemli olanın yetenek olduğunu, sanatın ve yeteneğin öğretilemeyeceğini , intenet çağında herşeyin internetten öğrenileceği, asıl okulun hayat olduğunu falan mırıldanıp durmayın.

Bu mesleğin ayaklar altına alınmasına razı olmayın.Bunun aracı haline gelmeyin, gelenleri uyarın.

Çözüm gösterin... Grafikerler birlik olsun mu olmasın mı, bunu söyleyin.

Eğer diplomalıları sevmiyorlarsa,(ki 500 diplomalı varsa 10.000 diplomasız var); diplomalılarla birlikte bir dayanışma içine girmiyorlarsa, DİPLOMASIZ GRAFİKERLER DAYANIŞMA HAREKETİNİ kursunlar... Görelim... Sayıca çok üstünler...

BU konuda diplomasız grafiker kardeşlerim ne düşünür?

BU forumda konu başlığımız grafik sanatının sorunları ve avantajları...

Buyrun GRAFİK SANATININ SORUNLARINI ve AVANTAJLARINI tartışın.

Mesela deyin ki, bıktık bu diplomalıların bizim ekmeğimizle oynamasından. Diploması var diye onları işe alıyorlar biz işsiz kalıyoruz deyin.

Mesela deyin ki, diplomalılar cahil ve kültürsüz, grafik sanatını katlediyorlar deyin.

Çok ucuza çalışıyorlar, bizim de maaşımızı düşürüyorlar deyin.

Burunları çok havada, bi şi bilmiyorlar, boşuna kasılıyorlar deyin.

Ne bileyim... ? Bir şeyler deyin...

Diplomasız grafikerlerin GRAFİK SANATI ÜZERİNE ;
"ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz"
"konuşma, işini yap"
"müşteri beğeniyorsa sen tasarımcısın"
"tasarım yapan herkes tasarımcıdır"
"sen kendini ne görüyorsan sen o'sun"
"Cehalet iyidir, özgürlüktür"
"Yetenek öğretilmez, okulu yoktur, o halde grafik sanatının okulu yoktur"
"diplomalılar gerçek de, diplomasızlar sahte mi?"
"doktor hata yaparsa hasta ölür, ama grafiker hata yaparsa kimse ölmez, bu yüzden diploma gerekmez."
"Grafikerlik hiç bir mesleğe benzemez (önüne gelen girebilir)"
"500 milyon ver iki ay kurs al, sonra işe girer kurs paranı ilk maaşınla geri alırsın"
" yılan uzundur, baston da uzundur, o halde yılan bastondur veya baston yılandır, o halde diplomasızlar sahtekardır"
"diplomasız doktor sahte doktordur, diplomasız mühendis sahte mühendistir ama diplomasız terzi amatör terzidir."
"Grafikerlerin diplomalı-diplomasız ya da gerçek-sahte şeklinde değil,
profesyonel-acemi, usta-çırak, kalifiye-amatör diye ayrılması gerekir, (bu ayrımı kim yapacak?)"
"haketmeyen grafik işçisi bile olamaz (buna kim karar verecek?)"

gibi laflardan başka söyleyecek düşünceleri yok mu?

(Benim 4 satıra minibüs yazısı diyen kardeşim; bu lafların çoğu minibüs arkasına yazılır mı yazılmaz mı?)

Diploması olmayan kardeşler! Sizin grafik sanatı ile ilgili sorunlarınız yok mu gerçekten?

Sorunları? Avantajları? diyoruz ya, konu başlığında...

Sorunlarınız yoksa; AVANTAJINIZ MI VAR?


Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
2,046
Tepkime puanı
62
Yaş
47
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Dediğiniz gibi değerli Faruk hocam, konu başlığıyla bizim tartışmalarımız örtüşmüyor, çok fazla polemiğin gereği yok, olumlu sonuçlar doğurabilecek tartışmalar genel fayda sağlar.. Zaten kemikleşmiş fikirlerin değişmesi pek mümkün değildir... Fakat yazımın sonlarında ortak noktada buluştuğumuz (ki hiç oralara değinmemişsiniz) grafikerlerin bir sınava tabi tutulup layık görüldüğünde bir belge ile kimi insanların gözündeki illegal yapısından kurtulması en büyük dileğimdir... Böylelikle klasik deyim AK KOYUN KARA KOYUN geçitte belli olmuş olur.... Zira her insanın ihtiyaçlar doğrultusunda evrimsel bir yapı ile eğitim, öğretim, yetenek, yaratıcılık, kas gücü, beyin gücü gibi vasıflarla profesyonelleşme sürecinden öyle ya da böyle geçtiği ve evrimini tamamlayamayanların silindiği malumdur.

Bana göre diplomalıların okumuşluk, emek vermişlik, dirsek çürütmüşlüğüne saygısızlık yapılması, eğitimi gereksiz görüp olayın basite indirgenmesi ile, diplomasızların, bir okul çatısı altında gereken öğretimi almamışların, yetenek, hayalgücü, yaratıcılık, özveri, çalışkanlık, profesyonellik gibi kendini yenileme, çağa ayak uydurma, eğitilebilirlik gibi özelliklerinin gözardı edilmesi ve genelleme yapılıp ikinci sınıf, vasıfsız insanların yapabildiği meslekleri icra ediyorlarmış gibi bakılması, bu gerçeğin kabul edilmemesi aynı derecede saygısızlıktır.

EĞİTİM ŞARTTIR, HER DURUMDA HER KOŞULDA OKULDA VEYA DIŞINDA...

Altyapın ne olursa olsun sonuca göre değerlendirilirsin.

Birleşmek mi? Ne kadar kabul görür bilmem ama, aşağıda GMK'nin (Grafikerler Meslek Kuruluşu) üyelik şartları bulunmakta...

Grafik Bölümü Mezunları için:
1 Adet Diploma Fotokopisi
1 Adet Özgeçmiş
2 Adet Vesikalık Fotoğraf
Giriş ücreti (... YTL)
Yıllık aidat (... YTL)

Grafik Bölümü Mezunu Olmayanlar için:
İş Örnekleri
1 Adet Özgeçmiş
2 Adet Vesikalık Fotoğraf
Giriş ücreti (... YTL)
Yıllık aidat (... YTL)

Bu bağlamda "ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz" diyen kişinin bunu söyleyerek haksız olduğu söylenemez.

Artık bu tip polemiklere girerek insanları rahatsız etmemeye özen göstereceğim.. Bu konudaki son yazımdır..

Gerçek tüm grafikerlere
Saygılarımla
 

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
28 Eki 2008
Mesajlar
5,633
Tepkime puanı
124
Yaş
37
gerçekten hepinizi kutluyorum.usta da çırakta birbirine muhtaçtır.Boşuna birbirinizi yiyorsunuz!Yapmayın arkadaşlar nedir bu ya!Bu site paylaşım için var,birbirinizi alt etmeye çalışacağınıza bildiklerinizi paylaşsanıza!!!Sanatçı dediğin böyle mi örnek olur??Yazık gerçekten çok yazık!!!BRAVOOOO BRAVOOOO
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
gerçekten hepinizi kutluyorum.usta da çırakta birbirine muhtaçtır.Boşuna birbirinizi yiyorsunuz!Yapmayın arkadaşlar nedir bu ya!Bu site paylaşım için var,birbirinizi alt etmeye çalışacağınıza bildiklerinizi paylaşsanıza!!!Sanatçı dediğin böyle mi örnek olur??Yazık gerçekten çok yazık!!!BRAVOOOO BRAVOOOO

Grafikerin veya grafik sanatının SORUNLARI veya AVANTAJLARI konusunda YAZIK veya BRAVO demekten başka bizimle PAYLAŞACAĞINIZ bir şeyler var mı?
 

ozduman

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
28 Ara 2007
Mesajlar
20
Tepkime puanı
0
bigi tecrübe ve emek olduktan sonra işin içinde herşey olur ... diploma sadece bir kağıt parçası
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
bigi tecrübe ve emek olduktan sonra işin içinde herşey olur ... diploma sadece bir kağıt parçası


Eczacılık, mühendislik, mimarlık gibi mesleklerin diploması da size göre kağıt parçası!

Demek mühendislik veya eczacılık bilgisi ve tecrübesi olduktan sonra diplomaya gerek yok...

Diplomasına saygı duyulmayan bir tek meslek var o da grafikerlik.
Üstelik grafikerlikten ekmek yiyenler tarafından aşağılanıyor. Bir diplomanın bu kadar aşağılandığını ancak grafikerlik mesleğinde görürsünüz.

Diplomasızların, diplomayı bu kadar hakir görmesi şaşılacak şey...

Otomobil tamircisinden bile yeterlilik belgesi istenir, ustalık belgesi dükkanın duvara asılır. Demek o da bir kağıt parçası...

Biraz okula, eğitime saygı lütfen... Bilgi sadece piyasade edinilmez.

Beğenmeseniz de yeterli görmeseniz de Okul ve Diploma denilen bir gerçek var...

Biraz edep lütfen...

Gün gelir o kağıt parçası dediğin şey olmadan iş bulamazsan, onun değerini anlarsın.

Söylemeyi hiç istemiyordum ama mecbur ettiniz;
"kedi erişemediği ciğere mundar dermiş"
 

karatas1

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
15 Mar 2008
Mesajlar
11
Tepkime puanı
1
Grafikerlik diploman var mı?
Nazar etme senin de olur !
Gerçek grafikerleri kıskanma ne olur!
O yazılanları bilmeyen grafik tasarımcı değil, grafik amelesi olur...


Çok güzel paylaşım, yüreğinize sağlık....
 

senem sevtap

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
29 Ağu 2008
Mesajlar
331
Tepkime puanı
17
Eczacılık, mühendislik, mimarlık gibi mesleklerin diploması da size göre kağıt parçası!

Demek mühendislik veya eczacılık bilgisi ve tecrübesi olduktan sonra diplomaya gerek yok...

Diplomasına saygı duyulmayan bir tek meslek var o da grafikerlik.
Üstelik grafikerlikten ekmek yiyenler tarafından aşağılanıyor. Bir diplomanın bu kadar aşağılandığını ancak grafikerlik mesleğinde görürsünüz.

Diplomasızların, diplomayı bu kadar hakir görmesi şaşılacak şey...

Otomobil tamircisinden bile yeterlilik belgesi istenir, ustalık belgesi dükkanın duvara asılır. Demek o da bir kağıt parçası...

Biraz okula, eğitime saygı lütfen... Bilgi sadece piyasade edinilmez.

Beğenmeseniz de yeterli görmeseniz de Okul ve Diploma denilen bir gerçek var...

Biraz edep lütfen...

Gün gelir o kağıt parçası dediğin şey olmadan iş bulamazsan, onun değerini anlarsın.

Söylemeyi hiç istemiyordum ama mecbur ettiniz;
"kedi erişemediği ciğere mundar dermiş"



Faruk Cagla Bey'e kesinlikle katılıyorum.Bende ilk baslarda GSF'den alınan diplomaya fazla ihtiyac duyulmadıgını dusunuyordum (her nedense), kendi kendimi yetistirebilirim dedim ve bu konuda gercekten cok caba gosterdim hatta bir reklam sirketinde bedelsiz calistim sırf isi ögrenmek icin.halada eksiklerimi kitap okuyarak araştırarak vs. tamamlamaya çalışıyorum elimden geldiğince ama çoğu meslekdaşım bu çabayı göstermiyor.ben hem eğitimsiz olup hemde kendini yetiştirmemekte ısrar eden grafikerlere tahammül edemezken, eğitimli grafikerlerin eğitimsiz grafikerlere olan öfkesini anlayabiliyorum...

Bunlara rağmen şunu farkettimki benim grafikerlik mesleğini icra ettiğim ve edeceğim süre içinde sürekli olarak kendimi yetiştirmem lazım sürekli bir şeyler öğrenmem lazım çünkü işverene gösterebileceğim bir diplomam yok, ayrıcada sadece işe girmek için GSF diplomasının olması gerektiğini düşünmüyorum. bence bir grafikerin teknik anlamdada pratik anlamındada tam donanımlı olması gerekir.

GSF mezunu grafiker hayatının 5 yılını öğrenci olarak geçirir daha sonra ister devlet kurumunda isterse özel sektörde uzman statüsünde iyi bir konuma gelebilir

GSF mezunu olmayan bir grafiker ise hayatı boyunca öğrenci kalmaya mahkumdur.ve özel sektörde çalışmaktan başka şansı(lüksü) yoktur...

Sadede gelecek olursak üniversite eğitimi şart. yeni başlayacak olan arkadaşlara tek tavsiyem budur...
 
Son düzenleme:

neptune

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
53
Tepkime puanı
0
senem sevtap'a katılıyorum, akademik düzeyde eğitim şart.
ama bu eğitimin hakeden herkese sunulması için çözüm yollarının geliştirilmesi şart.
özellikle üniversite eğitimi değil, akademik düzeyde eğitim diyorum. çünkü üniversite kalitesindeki eğitim sadece üniversitelerde değil değişik kurumlarda da verilirse gençler bu eğitimi almak için her sene öss sınavına girmek zorunda kalmazlar.
mevcut koşullarda grafik tasarımı eğitimi almak bir hayli zor çünkü. mesele sadece yetenek sınavı değil, her sene yetenek sınavlarında şansını deneyen (ve doğru çizse de giremeyen) gençler ayrıca öss sınavına da tekrar çalışıp bu sınava giriyorlar. çizim çalışmaya ayıracakları zamanı, lise derslerini tekrar çalışmaya ayırıyor.
sınavı hiç kazanamazsa (ki bir forumda on senedir yetenek sınavına giren kişilerin olduğunu okudum) iyi bir usta bulamadıkları takdirde kendi kendilerine öğrenmeye çalışıyor ve bilgileri üniversitedeki gibi belli plan ve müfradata göre almıyor, sonradan öğreneceği (diyelim üniversitelerin dördüncü sınıfında okutulan bir şeyi) şeyi ilk etapta öğrenmeye çalışıyor, ilk etapta öğreneceği şeyi iki yıl sonra öğreniyor, eğitim süreci de daha uzun oluyor üstelik onlara belge de verilmiyor. kişi bilgisini elinde sertifikayla belgeyle kanıtlayamadığı gibi olur olmaz yerlere outer glow katan tecrübesiz insanlarla aynı kefeye konuyor.
 

purple

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
15 Ara 2007
Mesajlar
135
Tepkime puanı
5
Yaş
38
Eczacılık, mühendislik, mimarlık gibi mesleklerin diploması da size göre kağıt parçası!
Demek mühendislik veya eczacılık bilgisi ve tecrübesi olduktan sonra diplomaya gerek yok...

Diplomasına saygı duyulmayan bir tek meslek var o da grafikerlik.
Üstelik grafikerlikten ekmek yiyenler tarafından aşağılanıyor. Bir diplomanın bu kadar aşağılandığını ancak grafikerlik mesleğinde görürsünüz.

Diplomasızların, diplomayı bu kadar hakir görmesi şaşılacak şey...

Üniversitede Bölümü olan hangi meslekte bu var allah aşkına.Hiç kursa giderek mühendis olan gördünüzmü siz...En önemlisi sanat tarihini bilen varsa bilir bilmeyen varsada araştırsın.Teknoloji bukadar gelişmemişken bu meslek nasıl yapılıyormş bir araştırın lütfen.Gerçekten tebrikler.. Söylemek istediğim herşeyi açıklamşssnz Kendim ve tüm sanatcı arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum...

Ne demiş atamız
Sanatsız Kalmış Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir
 

arşüb

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Ara 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Desen dersini anlayamıyoruz

öğretmenimiz seramik okuduğu için bize yeterli bilgi veremiyo sade modüle bakıp ders işliyoruz tüm arkadaşlarım bundan şikayetçi siz ne tavsiye edersiniz?
 

MiRaY GÜÇLÜ

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
2,356
Tepkime puanı
104
ellerini saglık her kezin bilmesi gereken bir bilgi gerçekten..
 

arşüb

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Ara 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
hocam gerçekden anlamıyoruz kendisi yapdında bile bizden berbat yapıyo mryes yorum yapan ablada doğru söylüyo desen çok önemliymiş gerçekden temel sanat derslerimiz çok güzel ama biz sınıfça desenden kötüyüz idarede bişey yapmıyo çünkü desen hocamız okulun müdürü olduğu için bişey diyemiyoruss :(:(:(
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
hocam gerçekden anlamıyoruz kendisi yapdında bile bizden berbat yapıyo mryes yorum yapan ablada doğru söylüyo desen çok önemliymiş gerçekden temel sanat derslerimiz çok güzel ama biz sınıfça desenden kötüyüz idarede bişey yapmıyo çünkü desen hocamız okulun müdürü olduğu için bişey diyemiyoruss :(:(:(
Eğer bana hitaben cevap yazdıysanız;
1-Temel sanat eğitimi derslerinde sürekli nokta ile yüzey doldurmak ve saçma sapan geometrik şekiller yapmak öğrencilere bir şey vermez. Bunun adına Temel Sanat Eğitimi dersi değil, Temel Sanat Oyalama Taktikleri denir.
2-Temel Sanat eğitiminde Sanatın temellerinin öğretilmesi lazımdır.3 ay boyunca 10 tane 20 cmlik karenin içini iğneyle kuyu kazar gibi tıkır tıkır noktalamak değildir.
3-Bu eğitimin amacı; Balık pulu dokusu ile, ipek kumaş dokusu arasındaki farkı öğrencinin çizebilmesini sağlamak olmalıdır. Bir parlak vazoyu noktalama tekniği ile resmederken, bir yün kumaşı da noktalayarak çizebilmesini öğretmek olmalıdır.Yoksa birbirinin içine girmiş elips ve daireler ile yıldız ve karelerin birbirini kestiği alanları açıklı koyulu rastgele doldurmak ve sonunda da bu çok hoş oldu, bu olmadı demek değildir. BU boşa zaman harcamaktır. Eğitim adı altında oyalamaktır. Sanat eğitimi AMAÇSIZ bir OYUN değildir.
4-Ayvayı noktalama ile, elmayı tarama ile, vazoyu suluboya ile, muzu karakalem ile, yaprağı pastel boya ile çizmesini öğretmek, temel sanat eğitimidir.
5-Temel Sanat eğitiminin temelinde SADECE doku ve TEXTURE değil, çizgi ve DESEN VARDIR. Oran ve ORANTI vardır, Hacim ve 3 BOYUT vardır. YANİ TEXTURE (doku-tekstil) kadar STRUCTURE (Strüktür-Hacimsel yapı, mimari yapı, iskelet-karkas, anatomik iç yapı) da önemlidir.
6-Dolayısı ile sanatın temeli çizim ve desendir. Bir öğretmenin sadece doku çalışmalarında uzman olması onun eksikliğidir. Her temel sanat hocası desen ve çizim bilmek zorundadır, sadece TEXTURE degil STRUCTURE da bilmeye mecburdur. Çünkü o da seramik desenlerinde gül veya çiçek resimleri, tabiat veya meyve resimleri kullanacaktır. Otomobil sektörüne seramik pano tasarlayacaksa mercedes bir otoyu seramiğe resmetmesini bilmelidir.
7-Madem Temel Sanat Eğitimi tüm GÖRSEL sanatların temelidir, ressamlar, grafikerler, fotoğrafçılar, tekstilciler, seramikçiler, iç mimarlar, web tasarımcıları temel sanat eğitimi almalıdırlar ve bu bölümlerin hocalarının EN ORTAK TARAFI çizgi ve desen bilmeleri ve bunu iyi öğretmeleri olmalıdır.

İşte bunları bilmeyen eğitimsiz grafikerler eğitim şart değil, esas eğitim piyasadır, eğitim şart değil yetenek önemlidir diyerek saçmalamakta ve bu görüşü paylaşan binlerce kendini grafiker sayan kimse bulunmaktadır.

Bunun da nedeni öğrenciye hakkıyla eğitim veremeyip onu piyasaya eksik eğitimle yollayan yeteneksiz ve beceriksiz eğitimcilerle, çarpık eğitim sistemimizdir.

Bunun adı eğitim değil, OYALAMADIR !

Düşman; kültürsüzlük ve cehalettir!
Çare; bu sorunların her platformda ifade edilmesi ve tartışılmasıdır.

Şu andaki oynanan oyun; TASARIM yerine PROGRAM öğretilmesidir. Ders diye kısa yollar ve menulerin öğretilmesidir.

Şu andaki kandırmaca; Grafiker diye bilgisayar operatörü, grafik tasarımcı yerine grafik işçisi, sanatçı yerine zenaatçi yetiştirilmesidir.

Bu oyunun farkına varıp açıklayanların sesi kesilmek istenmektedir.

Grafik Sanatının sorunları konu başlığı altında belirtilecek en BÜYÜK SORUN BUDUR !

Bu genç öğrenci kardeşimizin feryadı bunu kanıtlamaktadır. Ne yazık ki bu feryada ilgi çok azdır. Bu da bizi haklı çıkarmaktadır.

Tüm üyelerin yeni yılı kutlu olsun!

Faruk Çağla
Grafik Tasarım Öğretim Görevlisi
 

arşüb

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Ara 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
hocam çok teşekkür ederim söylediklerinizin hepsine hak veriyorum desen dersiinide grafikle ilgili tüm proğramları öğrenmeye hazırım bunun içinde çok çaba göstercem
:) yorumunuz için teşşekür ederim.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst