Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İllustrator Önemli Bir YARDIM İSTİYORUM !

szkyol19112010

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba Dostlar Grafiker ve Fotoğrafçıyım
Photoshop kullanıcısıyım. işim gereği desen çizimide yapıyorum.
Size bir iki sorum olacaktı.
MUHTEMELEN PROFOSYONEL OLARAK BU İŞLERLE İLGİLENEN ARKADAŞLAR
BANA FİKİR VEREBİLİRLER DİYE UMUT EDİYORUM.

Desenleri photoshop da layerlar kullanarak yapıyorum ama desen oluşturma konusunda bu bana sıkıntı veriyor çünkü vektörel olarak çizmem gerekiyor.

Tekstil Dijital Baskı Makinalarında Desenleri Multichannel olarak yapılan çalışmalar ile basarlar, sebebinide tahmin edersinizki varyasyonlarını müşteriler kendileri oluşturma lüxüne sahip olurlar böylelikle. Kısacası çoklu renk çalışmaları yapmam gerekiyor.
Çok hakim olamasam da, photoshop daki channel bölümünü inceledim.
ama tam olarak çözemedim. Pen toollarla çizim yapsamda vektörel olmadıkları için sıkıntı yaşıyorum.
Bir ara elime hazır çalışma geçti, desen 10-15 renk olarak channel çalışmasıydı PSD formatındaki bu çalışma global oldugundan profosyonel bütün RİP programları bunu görüyor ve istenilen renkler verilerek desen renk varyasyonları elde edilebiliyordu,
Tam olarak öğrenmek istediğim, İLLUSTRATOR de böyle çalışmalar yapabilmek için nasıl bir platformda çalışabilirim yada çalışabilirmiyim. Bana nasıl yardımcı olabilirsiniz ? yada
Bir kaynak gösterebilirmisiniz ?
Youtubeda 1 hafta geçirdim ama yinede aradıgımı bulamadım.
İlgili Arkadaşlara şimdiden sonsuz teşekkürü bir borç bilirim....

Cevabınızı bekliyorum saygılar...

szkyol19112010

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar sanırım ileri düzeyde bir soru geldi, lütfen yazmaya çekinmeyin bu platformda
sohbet ederek herkez fikrini söyleyebilir ve bu şekilde bilgi ortaya çıkar.
Bilen bir arkadaş olduğunu dişünüyorum...

Teşekkürler...

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Selam, aslında direk illustratörde çizebilirsiniz. kullanımı PS den çok farklı değildir, sadece daha fazla çizime yönelik ekstra bulundurur. Ama sıkıntınızı anlıyorum. PS nin pen tool'una alışık olan biri için başka hiç bir pen tool aynı rahatlıkta olmayacaktır.

Bir kaç alternatif çözüm var sıkıntınız için. fakat bunların hepsi Ps den Ai ye düzgün aktarmak ile ilgili, yani işi ai de bitirmek zorundasınız. vektörel sonuç istiyorsanız. Sonuçta PS pixel işlem yapan bir program.

çizdiğiniz deseni, ciliping path yaptıktan sonra. path hali ile ( dolgusuz, renksiz) ai olarak kaydedin. ve bu dosyayı illustratörle açın. PS de çizdiğiniz path, vektörel olarak karşınıza gelecek. burda ihtiyaca göre renklendirrebilirsiniz.

Bir diğer seçenek ki en kolayı bu olacaktır. PS de 300 dpi da çalıştığınız işi SVG olarak kaydedin.

"Aynı işlem PS pdf formatı ile de yapılabilir. " çoğu işte Expand işlemine gerek kalmadan Ai direk vektörel olarak tanıyabilmektedir. PDF formatındaki çalışmaları.

Bu SVG yi Ai ye çağırın ve Ai nin live trace komutu ile vektörel hale getirip hemen yanındaki expand ile vektörleri kullanılabilir hale getirin.

Tabi bu yöntemler, degredesiz renkler ya da Grayscale işlerde en iyi sonucu verir.

ama benim illustratörü öğrenme ve geçiş aşamasında kullandığım yöntem, path çizip, clipping path yapıp daha sonra path to illustrator ile kaydedederek bu pathi illustratörde %100 doğrulukla açarak renklendirmek şeklindeydi.

Eskiden bu yöntemi Freehandde dekupe fotoğraf kullanmak için kullanırdık. böyle yapmazsak diğer yöntemler yüzünden FH kitlenirdi ( hey gidi hey)

Channel meselesinde aslında zor bir durum yok, standar bir cmyk işte zaten PS size 4 kanalı sunuyor. Siz kanal panelinde istediğiniz kadar kanal oluşturabilir, bu kanal seçiliyken istediğiniz renklerde ve varyasyonlarda Ram'inizin yettiği kadar renk oluşturabilirsiniz.

Ama bunun sonu yok. O yüzden deseni illustratörde tamamlayıp, aş şekilde basacak yere gönderirseniz, ordaki oparatörler bu desenei paşa gönüllerine göre istedikleri renkte basabilirler.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

Size önerim benim kullandığım path to illustrator yöntemidir, zamanla illustratörü öğrenmeye başladığınızı görürsünüz. bi süre sonra bir bakarsınız ki artık path çizmek için PS açmıyor, dire Ai de meseleyi çözüyor, hem de daha hızlı ve daha mutlu sonuçlar üretiyorsunuz :)

Demem o ki, ai ye ilgi gösterim, kendi çapında özellikle bu tür desen çizim işleri için kelimelere sığmaz mucizeler barındırıyor program.

Son düzenleme:

szkyol19112010

🌱Yeni Üye🌱
İlgin İçin ve Zaman ayırdığın için Çok Teşekkür Ederim Grafink

Aslında Benimde amacım İllustratörde çizmek, yalnız kafamda soru işaretleri var.
Bazı ayrıntılar var sence bunlar sıkıntı yaratırmı diye, sana sormak isterim.

Desen basan profesyonel rip programları. Dijital makinalara deseni multiply mantıgında gönderir. yani bir rengin üzerine diğer renk geldiğinde hangisi üstte ise onu değilde, iki rengin karışımını basar. dolayısı örnek vermek gerekirse 6 rengi kullanarak + bu renklerin birbirine karışan bölgeleri ile oluşan yeni renkleri kullanarak (100 lerce renk ortayacıkabiliyor) baskı yapıyorlar.

Benim asıl sıkıntım olan problemi, illustratorde aşabilirmiyim.
Yani dolgu renginden saydama doğru acılan renk düşünün ve o renk saydamlaşırken arkasında oluşan bir baska renkle yumuşak bir renk geçişi olduğunu düşünün.
ve bunların renklerine daha sonra mudahale yapabilmek için multichannel olarak kaydettiğimi düşünün. Bu mümkünmüdür. multichannelda ısrarımın sebebi hertürlü renk ayrımı programının bu formatı tanıyıp renklerine kendi programlarındada müdahele fırsatlarının olması... yani benim illustaratorde çizdiğim şey cmyk yada rgb değilde multichannel olarak kaydedilebilirmi vs.
Paylaşırsan Sevinirim dostum

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
şimdi bu textil ve benzeri baskı tekniklerini çok iyi bilmiyorum, sen söyeleyene kadar benim bildiği klişe, serigrafi gibi yöntemler ile baskı yapıldığı yönündeydi ki, bambaşka bilgiler söyledin benim için.

velhasıl multichannel basılacak/uygulanacak bir işin Grayscale çalışılması gerektiğini biliyorum.

Yani hehangi bir çalışmayı grayscale'e çevirdikten sonra, Adjustment/multchannel den istediğiimrenkleri ekleyebiliyorum.

Yani benim bildiğim bir işe multi channel baskı yapılabilmesi için, tek kanallı tramları belli bir Grayscale film yeterli olmalı.

bu durumda ister ai de çizin ister paintte, çalışma graysclale kaydedildikten sonra mesele çözülür gibime geliyor.

Zaten siz aksini söylemedikçe bütün boyalar şeffaf, yani offsette yukarıda anlattığın mantıkla çalışıyor, 6 değil 4 renk var sadece, ama belirli tramların karışmasıya tüm renklere ulaşıyor :)

sadece sistem renk gördüğünde aksini söylemedikçe o rengin altındaki filmleri o rengin tramı kadar oyar ve rengin direk beyaz olan kağıda basılmasını sağlar.

E tekstilde her zaman beyaza basılmadığına göre, aralarında benim anladığım tek fark bu.

Bana çalışmanın grayscale ve multiply verilerek gönderilmesi yeterliymiş gibi göründü.

Velhasıl bu konuda en iyi cevabı basacak olan yer verecektir sanıyorum.

szkyol19112010

🌱Yeni Üye🌱
Dijital baskıda Zemin Beyaz Tonlarında olmalıdır. takriben kırık beyaz yada hafif bej de kumaşa kalibrasyon yapıldığı taktirde kullanılabilir. ben ps de eskiden makbaa için cmyk film Çalısmaları yaparken o dedigini yapıyordum. izledigim yolda şöyleydiki.
spirit channel yapıp renkleri ayırıp tek tek bitmap + tram, çeşidi ve açısı girilir ve ardından gray scale yapıp. Ardından calcılations la işi bitirirdim ((ki teknik olarak yaptıklarımın ne manaya geldigini bilmek isterdim :) yada tram çeşitlerini neye göre kullandıklarını)) channel olarak açılırdı sonucta ve pantoneden tek tek hepsi için işlem yapıp renklerini verirdim. ama bu sistem dediğin gibi matbaalarda kalıp çıkarma işlemlerinde yapılıyor ki rotasyon baskıyı biliyorsan cmyk çalısılmıyo,r oysa spirit channel sadece 4 renkgi ayırıyordu. ozaman eğer bir tiffden yada jpeg veriden renkleri ayırma işlemi ölme eşşeğim ölme oluyor vs. vs. kısacası bu işlem sadece ama dediğimiz gibi biz çizim yapıyorsak ozaman renkleri biz veririz ve sıkıntı kalmaz.

Ama dert olan dijital tekstil makinalarında sonsuz renk basılan ( tramsız ) desenlerde
nasıl bir yol izlenecek. bu nedenle illustrator hakkında hiç bir fikrim yokken.
hayalim Ai de deseni çizerim istedigim gibi renkleri gruplayıp eğer geçiş verilecekse verip
daha sonra aynı renk gruplerını multichannel olarak kaydetmek ve işi bitirmek.

Anladıgın gibi tramsız degrade olarak yapılan desenleri, dijital olarak basmam gerekiyor.
Çizgisel keskinlik için vektör olması gerekiyor ve dijital oldugu için tramsız olması gerekiyor.
Buradaki hassasiyette daha önce söyledigim gibi her firma kendi deseninin renklerini istedigi kanala girip vermesi gerekiyor. kendi pantonelerine göre...