Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Indesign Dergi Tasarımı Yardım

vipalp80

🌱Yeni Üye🌱
Dergi Tasarımı yaparken dikkat etmem gereken konular nelerdir. Kitaplarda çok detaylı bilgi vermiyor versede çok uzatarak anlatıyor. Kısa ve pratik gerçekten işe yarayacak bilgileri nereden bulabilirim.

Ör: 1 - İndesign da baskıda sorun olmaması için sayfa sıralaması nasıl olmalı.
2 - Hazırlamış olduğum sayfaya konulan yazı sayfayı tam olarak doldurmuyor (resim falan eklenebilir ama) farklı bir çözümü varmı.
3 - Birinci Sütun ile ikinci sütun altları tam olarak birbirini tutmuyor. Teki biraz üstte, diğeri biraz altta kalıyor.

ve buna benzer bir sürü sorular

Safari

♾️Grafik Gurusu♾️
Dergi Tasarımı yaparken dikkat etmem gereken konular nelerdir. Kitaplarda çok detaylı bilgi vermiyor versede çok uzatarak anlatıyor. Kısa ve pratik gerçekten işe yarayacak bilgileri nereden bulabilirim.

Ör: 1 - İndesign da baskıda sorun olmaması için sayfa sıralaması nasıl olmalı.
2 - Hazırlamış olduğum sayfaya konulan yazı sayfayı tam olarak doldurmuyor (resim falan eklenebilir ama) farklı bir çözümü varmı.
3 - Birinci Sütun ile ikinci sütun altları tam olarak birbirini tutmuyor. Teki biraz üstte, diğeri biraz altta kalıyor.

ve buna benzer bir sürü sorular
Söylediğiniz sorunlar sadece dergi için geçerli değil yanlız.
Sen, ben dergi yapmayı bilmiyorum, öğrenmek istiyorum diyorsun..
Bu şekilde öğrenemezsin..
Yine de sorulanıza cevap vereyim..
1- Yeni döküman oluştururken "Facing Pages" işaretli olmalı yani
1
2 3
4 5
6
şeklinde..
Diğer türlü alt alta çalışabilirsiniz.. Bu da matbaa ile ilgilidir. Matbaa yaptığınız dergiyi montaj yapıyor.. Eğer başlamadıysanız matbaanıza sorunuz ama üstteki facing pages olayını gerçekeştirirseniz her şekilde kullanabilirsiniz.
2- Sizin tasarımınız ile ilgili..
Bunu sormanız biraz saçma geldi :)
3- Sütunlar arasında resim varsa ve resme item (Trap) verdiyseniz onla ilgilidir.. Resimle küçülürek/büyülterek bunu çözebilirsiniz..

Ama dediğim gibi hiç bilmiyorsanız yapmasını araştırmadan öğrenmeniz çok zamanınızı alacaktır.

vipalp80

🌱Yeni Üye🌱
Yok ya o kadar bilgisiz değilim yanlış anlamayın. Ben sadece yukarıdaki soruları örnek olarak verdim. Benim tasarımım ve bir şekilde bir şeyler ekleyerek bir şeyler yapabilirim.Bunun farkındayım ama bazen öyle trikler çıkıyorki acaba buna benzer bir şey yakalayabilirmiyim diye yazmıştım o soruyu.

Zaten şu anda yaklaşık 12 sayfası bitti bile derginin. Sorunlarımı sizin gibi değerli abilerimin forumda yazdıklarından bulmaya çalışıyorum ve sizede ayrıca Teşekkür ediyorum bir kaç gündür bu forumdayım ve sorduğum sorulara siz cevap veriyorsunuz.

Bu siteyi hazırlayan ve emeği geçen tüm arkadaşlarada teşekkürler...

Safari

♾️Grafik Gurusu♾️
Yok ya o kadar bilgisiz değilim yanlış anlamayın. Ben sadece yukarıdaki soruları örnek olarak verdim. Benim tasarımım ve bir şekilde bir şeyler ekleyerek bir şeyler yapabilirim.Bunun farkındayım ama bazen öyle trikler çıkıyorki acaba buna benzer bir şey yakalayabilirmiyim diye yazmıştım o soruyu.

Zaten şu anda yaklaşık 12 sayfası bitti bile derginin. Sorunlarımı sizin gibi değerli abilerimin forumda yazdıklarından bulmaya çalışıyorum ve sizede ayrıca Teşekkür ediyorum bir kaç gündür bu forumdayım ve sorduğum sorulara siz cevap veriyorsunuz.

Bu siteyi hazırlayan ve emeği geçen tüm arkadaşlarada teşekkürler...

Rica ederim

fberber

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Bir kaç öneri

Sevgili vipalp80

Öncelikle Safari'ye katıldığımı söylemeliyim.
Bu forum tasarımı komple sıfırdan öğrenmekten çok, grafikerlerin ufkunu açmak ve takıldıkları yada
fikir almak istedikleri konularda birbirlerine danışmak amaçlıdır.

Ayrıca forum içerisinde arama yaparak istediğiniz konularla ilgili sabit dersler ve kaynak döküman
paylaşımları bulabilirsin.

Gelelim sorduklarına ve temel dergi tasarımına!

Öncelikle dergi, kitap vb. çok sayfalı tasarımlarda paragraf yazıları ile
paragraf ve spot başlıkları için stiller tanımlamalısın. Bunu "Paragraph Styles" panelini kullanarak
yapabilirsin. Bu komple dergi içerisindeki metin bloklarının konrolünü kolaylaştırır ve gerektiğinde
hepsinin formatını aynı anda değiştirebilmene imkan sunar.

Sayfa sırası, InDesign'da gördüğün gibidir. Eğer baskı montajıyla uğraşmıyorsan bu seni tasarımcı olarak
pek ilgilendirmez. Sadece fire vermeyecek şekilde gerekli olan sayfa ebadını bilmen ve uygun miktarda
taşma payı(Bleed) vermen yeterlidir.

Metin bloklarında ki satır hizalarına gelince:
1-) Öncelikle metinleri, birbirini takip eden metin bloklarına akıtarak düzenlemelisin. Metin blokları
içerik olarak birbirinden bağımsız olmamalı.
2-) "Paragraph" panelinde aşağıdaki butonun işaretli olduğundan emin olmalısın. Eğer işaretli değilse
işaretlemelisin.

alignbaseline.jpg

Bu buton satırları aynı ızgara(Baseline Grid) üzerinde hizalar.

Baseline Grid'leri de Edit>Preferences>Grids... komutuyla düzenleyebilirsin.

Eğer satır aralıkları fazla yada az ise burada uygun değeri vererek düzenleyebilirsin.

İnşallah faydalı olmuşumdur.

vipalp80

🌱Yeni Üye🌱
Tam aradığım soruların cevapları çok teşekkür ediyorum. Bilgi paylaşımın, emeğin ve vakit ayırdığın için tekrar teşekkürler

congulus73

🌱Yeni Üye🌱
Kullandığın versiyon hangisi 2.0, 3.0 vs. ?
sayfa sonlarını
Text Frame Options menüsünden oturur
Bu menü de en altta Vertical Justification un tıkla oradan justify seç
bunu yaparken o text alanı seçili olsun
bunu yaptığında oturmuyorsa halen yazı altları resim alanların klavuz çizgilerine değmiyordur ozaman oturmaz
satırların birbiri ile hizalı olabilmesi için resim alanı ve text wrap boşluğu ona göre vermelisin.
dekupe yapıp pen tool kullanarak yazıyı akıttığın zaman zaten oturmaz ne yaparsan yap yazılar dengesiz kalır onları satır arası vererek oturtacaksın satır arasıyla oynayacaksın.

kocagöz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
arkadaşlar indesing de prtaik bilgiler yazabilcek kimse yok mu ksıaca bazı şeyleri anlatabilcek

Sevgili vipalp80

Öncelikle Safari'ye katıldığımı söylemeliyim.
Bu forum tasarımı komple sıfırdan öğrenmekten çok, grafikerlerin ufkunu açmak ve takıldıkları yada
fikir almak istedikleri konularda birbirlerine danışmak amaçlıdır.

Ayrıca forum içerisinde arama yaparak istediğiniz konularla ilgili sabit dersler ve kaynak döküman
paylaşımları bulabilirsin.

Gelelim sorduklarına ve temel dergi tasarımına!

Öncelikle dergi, kitap vb. çok sayfalı tasarımlarda paragraf yazıları ile
paragraf ve spot başlıkları için stiller tanımlamalısın. Bunu "Paragraph Styles" panelini kullanarak
yapabilirsin. Bu komple dergi içerisindeki metin bloklarının konrolünü kolaylaştırır ve gerektiğinde
hepsinin formatını aynı anda değiştirebilmene imkan sunar.

Sayfa sırası, InDesign'da gördüğün gibidir. Eğer baskı montajıyla uğraşmıyorsan bu seni tasarımcı olarak
pek ilgilendirmez. Sadece fire vermeyecek şekilde gerekli olan sayfa ebadını bilmen ve uygun miktarda
taşma payı(Bleed) vermen yeterlidir.

Metin bloklarında ki satır hizalarına gelince:
1-) Öncelikle metinleri, birbirini takip eden metin bloklarına akıtarak düzenlemelisin. Metin blokları
içerik olarak birbirinden bağımsız olmamalı.
2-) "Paragraph" panelinde aşağıdaki butonun işaretli olduğundan emin olmalısın. Eğer işaretli değilse
işaretlemelisin.

alignbaseline.jpg

Bu buton satırları aynı ızgara(Baseline Grid) üzerinde hizalar.

Baseline Grid'leri de Edit>Preferences>Grids... komutuyla düzenleyebilirsin.

Eğer satır aralıkları fazla yada az ise burada uygun değeri vererek düzenleyebilirsin.

İnşallah faydalı olmuşumdur.

bilgi için teşekkürler

Moderatör tarafında düzenlendi:

nihanus

🌱Yeni Üye🌱
İndesign de montaj müm kün müdür?
Film almada sorun çıkarmı?:worried:

ziyade

🏅Acemi Tasarımcı🏅
fberber çok güzel bilgiler, çok teşekkürler..