Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Indesign - Genel birkaç sorun

muzikbaz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Merhaba arkadaşlar,

Uzun süredir illustrator kullanıyorum. Lakin iş dergi olayına gelince mecburen indesign öğrendim. Bilirsiniz eğitim setleri, dersler bazen en önemli detaylara girmeyebiliyor. Bu doğrultuda kafama takılanları sizlerin bilgi ve deneyimlerine sunmak istedim. İlgi gösteren herkese şimdiden teşekkür ederim.

Final aşamadında pdf olarak dosyamızı kaydettiğimizde;

1. Font : lisanslı font hata uyarısı almadığımızda fontlar pdf imize gömülmüş oluyor. Ayrıca convert gerekmiyor ?

2. Bu işlemi sağlamlamak amacıyla "print" profilini kullanıyoruz.

3. Resimler için ai de olduğu gibi embed yapmamıza gerek yok, resimler pdf e gömülüyor?

4. Taşma payları için pdf kaydetme aşamasında neler yapmak gerekir?

5. 300 dpi ve ışık olarak tatmin edici fotoğraflar için ayrıca bir ps efecti veya extra düzenleme ihtiyacı duyuyor musunuz?

6. Değerlendirme yapabilmem adına, font ve diğer konularda örnek bir indesign sayfası göndermeniz mümkün mü?

Teşekkürler

Safari

♾️Grafik Gurusu♾️
Final aşamadında pdf olarak dosyamızı kaydettiğimizde;

1. Font : lisanslı font hata uyarısı almadığımızda fontlar pdf imize gömülmüş oluyor. Ayrıca convert gerekmiyor ?

Fontlar düzgün ve test ettiğin fontlar ise convertlemene gerek yoktur

2. Bu işlemi sağlamlamak amacıyla "print" profilini kullanıyoruz.

Print menüsünde "Graphich" sekmesinde "Download PPD Fonts" u tiklemenizin faydası olabilir

3. Resimler için ai de olduğu gibi embed yapmamıza gerek yok, resimler pdf e gömülüyor?

Resimleri embed edemezsiniz, etmenize de gerek yoktur. Resimlerde dikkat etmeniz gereken en önemli husus Photoshop'da açtığınızda image mode LAB COLOR olmaması

4. Taşma payları için pdf kaydetme aşamasında neler yapmak gerekir?

Yeni döküman açarken yada "File < Document Setup" menüsünde "Bleed and Slug" karşınıza çıkacaktır buradan istediğiniz kadar taşma payı verebilirsiniz.

5. 300 dpi ve ışık olarak tatmin edici fotoğraflar için ayrıca bir ps efecti veya extra düzenleme ihtiyacı duyuyor musunuz?

Buna gerek yoktur. 200 dpi bile işini görebilir. (1/1 ölçü için)

6. Değerlendirme yapabilmem adına, font ve diğer konularda örnek bir indesign sayfası göndermeniz mümkün mü?

Indesign'in kendi dökümanını paylaşan birini görmedim ve doğru da bulmuyorum. Siz çalışmanızı yapın eksik olduğunuz yerden bunu sorun cevap alıcaksınızdır.

Teşekkürler

Rica ederim.

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Arkadaş soru sormuş mu yorummu yapmış ben anlamadım ama sanırım soru sormuş.

1., 3. ve 5. sorulara ekleme yapmak isterim.

Pdf'e fontun gömülmesiyle, convert kesinlikle aynı şey değildir. Normal şartlar altında sorunsuz fontlarda sorun çıkmaması gerekir ama bazen çıkar. Eğer kontrol amacıyla matbaadan herhangi bir kontrol çıktısı almıyorsanız convert işinize yarar. Çünkü metin değmese bile metin kutularıyla efektlerin/gölgelerin kesiştiği noktalarda umulmadık font hataları çıkabilir. Bazende farklı bir yazılımla garip tekniklerle yapılan montaj işlemleri Pdflerinizde fontları bozabilir. Bu yüzden herşeyi garantiye almak için convert böyle durumlarda gerekir.

3. İndesignde embed yapabilirsiniz. Ama package gibi paketleme özelliği olduğu için ve daha sağlıklı olduğu için embed yapmayız genelde. Pdf yaptığınızda zaten tüm resiimler pdfin içine embdlenmiş olur orada zaten sizi ilgilendiren bir şey yok.

5. Zaten tüm düzenleme fotoğraflarda yine Psde yapılır. Birçok efekt kullanabilirsiniz sorunda çıkmaz canlı olarak hepsi linkli dosyada değişir. Ama aide de aynı şeyi yaparız yöntem değişmiyor yani. Her ne kadar ai de ve id'de fotoğrafda düzenleyebilsek en sağlıklısı yine fotoşoptur. Ama sonradan verilen gölge vb türü efektleri kastetmiyorum hepsini gönül rahatlığıyla indesignde verebilirsiniz.

izge

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kapak ve indesigner..çok da alakasız değil aslında...kullanımda gizlidir,taşması :s gömülmek dosyada saklı durmak anlıyorum ben ama:)sayfa eğer printsiz gözüküyosa Indesigner bu. lisanslı font alma çabanız gereksiz çünkü zaten sizin dediğiniz gibi .pdf de saklı o..fotoğraf konusu yalnız ilgimi çekti,bir dergiden bahsediyosak etkili olması diye bir durum söz konusu değil..

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Fotoğrafları ai de de id de de embed etmenize gerek yoktur. ayrıca, fontlarda lisanslı olsun ya da olmasın hiç bir problem çıkmaz. Bi takım aklıevel matbaalar sayfaları corel, ai de ya da benzer programlarda açmaya çalıştıklarından size bu tip skıntılar ile dönüyorlar. İşi bilen matbaacı direk gönderdiğiniz pdf i montajlayacak ve basacaktır. Yani pdf i montaj programına gönderecektir. Font konusunda size dönen matbaaya böyle söylebilirsiniz. illa çekecekse sayfaları tek tek. ai ye, place ile çağırmasını söyleyin... o zaman pdf leri eps olarak görecek ve yine ne font ne de foto sorunu yaşanmayacaktır.

Kısaca, iş bilmeyen matbaaların yarattığı sorunlardır bu font ve embed sorunları... Tabiri caizse hava gazından nem kapmaktadırlar...

Oysaki ne uraşıyon açıcam diye kardeşim, göndermişiz işte taşması belli bıçağı belli, gönder programa yap montajını bas gitsin... Ne diye sorumluluğu üstüme alcam diye uğraşıyon...

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Sayın izge çok felsefik bir yorum yapmışsınız tam olarak ne demek istediniz? Bir de indesigner nedir?

muzikbaz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kapak ve indesigner..çok da alakasız değil aslında...kullanımda gizlidir,taşması :s gömülmek dosyada saklı durmak anlıyorum ben ama:)sayfa eğer printsiz gözüküyosa Indesigner bu. lisanslı font alma çabanız gereksiz çünkü zaten sizin dediğiniz gibi .pdf de saklı o..fotoğraf konusu yalnız ilgimi çekti,bir dergiden bahsediyosak etkili olması diye bir durum söz konusu değil..

Davinciyle bi akrabalık var mı :)