Buraya yazdıktan sonra net'te biraz dolandım, kafam karıştı.. Keşke hiç dolanmayıp, gelip anladığım şekilde yazsaydım..
"Baskı öncesi hazırlığın minimize edilmiş sayıda personel ile masabaşında (bilgisayarda) hazırlanmasına masaüstü yayıncılık denir" tanımı yapılmış.. Ve eklenmiş: elektronik yayıncılık ile karıştırılmamalıdır diye..
Çıktıya göre değerlendirmekten kastım şuydu.. Örneğin bir öğrencinin ödevini veya bir öğretmenin ders notlarını masasının üstündeki bilgisayarda resim ve yazılarla biraraya getirip, yine masasının üstündeki yazıcıdan çıktı alması masaüstü yayıncılıktır diye düşünmüştüm.
Örneğin matbaada harflerin dizilmesi, serigrafide ipeğin hazırlanması gibi masaüstünden daha kapsamlı atelyelerde hazırlanması mümkün olan, ustalık ve işçilik gerektiren işlemlerden farklıdır sadece diye düşünmüştüm..
Belki de öyledir, bilemiyorum.. Dediğim gibi, net'te biraz dolaşınca benim de kafam karıştı..
Her durumda operatörün, çıktının gerçekleştirileceği baskı teknikleri hakkında ayrıntılara hakim olması gerekiyor..
Ama bir ilkokul öğrencisi de, rahatlıkla "masaüstü yayıncılık" yapabildiğine göre.. ?