Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Resim birleştirerek çözünürlük arttırma

xetanor

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar merhaba ;

Benim sorum photoshop'ta resim birleştirme üzerine olacak ama sorudan önce bir kaç şey anlatmam gerekiyor.

Amatör profesyonel arası bir stüdyo çekimcisiyim. Aslında asıl mesleğim programcılık ve sistem uzmanlığı ama napim seviyorum bu işi :)

şöyle bir sorum olacak. Stüdyo da kullandığım makine EOS 5D Mark II ve mobilya-koltuk tarzı ürünler çekmekteyim.

Daha önce profesyonel bir stüdyo da Sinar diye bi makine gördüm ve bu makine ürünü peş peşe 4 defa çekip birleştiyor. Daha sonra resim inanılmaz yüksek çözünürlükte çıkıyor.

Bunu bendeki makine ile manuel olarak yapacağım. Continuous çekim ile peş peşe 4-5 fotoğraf çekeceğim tripod ile. Daha sonra bu resimleri birleştireceğim. Fakat bu birleştirme işini photoshop'ta nasıl yapacağım.

Biraz net'te aradım ama pek kayda değer bir şey bulamadım. Daha doğrusu arama terimlerini nasıl yazacağımı bilemedim. Resim birleştirme- çözünürlük arttırma vs... aradığımda benim istediğim çıkmıyor.

Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler..

vejdi

♾️Grafik Gurusu♾️
Fotoğraflarımızı bir klasörde toplayanın
Photoshop programından ve File > Automate > Photomerger tıklayın
Açılan ekranda Browser'ı tıklayıp yine açılan pencerede fotoğrafları ayırdığımız klasördeki tüm kareleri seçin ; eğer panoramik oluşturacağımız fotoğraflar Photoshop ekranında açıksa "Add Open Files" düğmesine tıkladığınızda açık olan fotoğraflarınızı listeye dahil edebilirsiniz işlemler bittikten sonra OK tuşuna tıklayalım panoramik fotoğrafımızın oluşumu izleyin :smile:

Blend images together: Hizalama ve bütünleştirmeyi aynı anda yapması için

Vignette Removal : Mercek bozuklukları , köşe kararmaları için

Geometric Distortion Correction : iğne veya balık gözü deformasyonunu telafi
eder.

Çözünürlük olayıne gelince makinanızın maksimum çözünürlük ayarıyla çekmeniz yeterlidir

Fotoğraf çekiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

- Kamera Seviyesi Kontrolü :
Mutlaka sağlam bir tripod üzerinde kullanılmalı ve su terazisi ile her yönde ayrı ayrı seviye kontrolü yapılmalı

- Dikey Çekim Yapılmalı:
Kamera dikey konumda tutulmalı. Bu durumda daha çok fotoğrafı birleştirmek zorunda kalabilirsiniz ama dikey konum daha az perspektif hatası ve distorsiyon sorunu yaratacaktır.

- Çekimler Birbirini Kaplamalı:
Çekimlerde bir sonraki kare bir önceki kareden %30 - 50 arası görüntüyü kaplamalıdır. Böylece resimleri birbirine montajlarken işiniz çok kolaylaşmış olur.

- Pozlandırma :
Otomatik ayarlardan kaçının. Beyaz ayarını sabit bir değer seçip her karede aynı kalmasını sağlayın.

Manuel poz değeri okuyup onuda sabitleyin.

Netlemeyi bir kez yapın ve hep aynı netlikte kalsın.

Otomatik ayarlar çekilen karelerin boyutunu değiştireceğinden, birleştirmede zorluk çekersiniz.

Not: Fotoğrafların birleşimdne sonra dosya boyutunuz artacaktı

xetanor

🌱Yeni Üye🌱
galiba nasıl olacağını buldum.

üst üste aynı focus-enst-dyf ve stablizasyonda 3-4 resim çekiyorsunuz. dikkat etmeniz gereken tripod kullanmanız gerektiği ve makineyi mümkünse deklanşörden değil de pc kontrollü basmanız gerektiğidir.

ben burda bir varyasyon denedim.

4 resmin pozlama değerlerini küçük aralıklarla arttırarak çektim. siz bütün resimleri aynı değerde çekebilirsiniz.

çektikten sonra photosop ta file menüsünün altında bulunan otomatikleştir (automate) HDR Birleştirme yazan yeri seçiyorsunuz. Resimlerinizin bulunduğu klasörü gösterip ardından resimlernizi seçiyorsunuz.

sonrasında bir kaç küçük ayar veeeee sonuç... orjinal çektiğiniz tek resim ile HDR tekniği ile birleştirdiğiniz resimlerin çözünürlüklerini zoom yaparak test edin.

ben denedim ve güzel sonuç verdi. dokular çok net ve belirgin..