Kod yamak derken kastettiğin web sitesi hazırlamak mı yoksa masaüstü programlar mı?
Şayet web sitesi hazırlamak istiyorsan şu adımları izleyebilirsin:
-ilk olarak html öğren. html web sitelerinin temel dilidir. Zor değildir pek vaktini almaz.
-sonrasında css öğren. Css de html öğelerine style vermek için kullanılır. Htmle göre bir derece daha zordur ama o da pek zor sayılmaz.
-CSS ve html öğrendikten sonra artık statik yani sabit bir web sayfası hazırlayabilirsin.
-sonrasında dinamik sayfalar yapmak isteyeceksindir. Bunun için de PHP ya da ASP.Net öğrenmen gerekecek. Bu aşama biraz daha zor diğerlerine nazaran ama programcılıkta zor denen şey de aslında çok basittir. Takma kafana işin özü mantık kurmak, algoritma yapmak vs.dir. Ben php kullanıyorum ve aklımda toplasan 50 adet kod, fonksiyon vs yok. Sadece php nedir, neler yapmana olanak sağlar, ne tür imkanları vardır gibi şeyleri öğrensen, bir kaç google aramasıyla, idare edecek derecede yazarsın birşeyler.
-PHP ile birlikte (ya da .net) bir de veritabanı programcılıgı öğrenmen gerekiyor. zira dinamik dediğim, yani sabit olmayan nabza göre şerbet veren, sayfalar veritabanlarından veri çekerler. PHP ile çalışacaksan sql dilini bilmen gerekecek. Toplamda başlangıç için 5 6 cümle öğreneceksin. Büyütme gözünde çok.
-Son olarak da sayfalarına animasyonlar ve bazı interaktif öğeler de katmak isteyeceksin. Javascript öğrenebilirsin bunun için de. Flash da olabilir. Ben javascripti tercih ettim. jQuery kütüphanesi var javascriptin. Oldukça işlevsel. Onu öğrenebilirsin.
-Sonuç olarak sıralamam gerekirse adımların şu şekilde olabilir, (elbetteki sıralama bu şekilde olmak zorunda değil sadece benim önerim bu) HTML->CSS->PHP ve MYSQL->Javascript ve jQuery. Bunları öğrenirsen istediğin web sayfasını hazırlayabilirsin.
Umarım bahsettiğin konu web programlama ile alakalıdır ve boş yere bu kadar yazmış olmam