Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Uzun çalışma

serinkanli

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar

10 metre ye 50 cm
sahne altı çalışma yapmam gerekiyor

ama ai 10 metre açmıyor doğal olarak
nasıl bir çalışma alanı açabilirim.

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bence 1 metreye 5 cm olarak çalışabilirsiniz eğer fotoğraf kullanılacaksa fotoğrafları gerçek boyutunda (cm olarak) keydedip çalışmanın üzerinde küçük kullanırsınız baskıya gidince gerçek boyutuna geldiğinde doğal olarak resimler de bozulmamış olur.

Neye baskı yapılacak bilmiyorum ama resimlerin çözünürlüğünü 300 den küçük tutun, yoksa zor çalışırsınız.

serinkanli

🌱Yeni Üye🌱
teşekkür ederim

10 metre 50 cm
hoşgeldiniz yazacağım ai olarak
bir de logo kullanacağım hepsi ai yani vektörel

şöyle yaptım
yarıya düşürdüm
yani
5m 25 cm
açtım çalışma alanı
inşaallah olmuştur.
teşekkür ederim saygılar

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
10 metre 50 cm
hoşgeldiniz yazacağım ai olarak
bir de logo kullanacağım hepsi ai yani vektörel

şöyle yaptım
yarıya düşürdüm
yani
5m 25 cm
açtım çalışma alanı
inşaallah olmuştur.
teşekkür ederim saygılar

Vektörelse işiniz daha kolay, kolay gelsin.

aleebron

🌱Yeni Üye🌱
İllustratorde 577 den daha büyük boyut açamazsınız. İllahi aide çalışıcam diyorsanız çalışmanızı orantılı olarak küçültüp çalışın daha sonra eps kaydedin Cs5 te çalıştıysanız Corelx5te eps yi açmanız sorunsuz olucaktır Corelde istediyiniz kadar büyütebilirsiniz.Kolay gelsin

Designerrr

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşım 1/10 orantısıyla çalışacaksın.
illustrator de ölçü birimin mm olsun ama cm çalışıyormuş gibi ölçü gir. (şu kadar cm kaç mm yapar gibi kafa karışıklığını önlemek için tavsiyem :) )
yani 10 metreye 50 cm lik olan işini (1000 cm e 50 cm oluyor tabi)
1000 mm e 50 mm olarak gir.
Resim vs. de kullanacaksan hiç çekinme illustrator e çağırdığın resmi küçülttüğünde otomatikmen resmin dpi' si (çözünülüğü) artar. (mesela 50cmx50cm ebadında 100 dpi çözünürlüğünde bir resmi 1/10 boyutuna getirdiğinde resmin ebadı 5x5cm çözünürlüğü de 1000 dpi olacaktır.)
Çalışmanı sonradan büyüttüğünde de resmin çözünürlüğü de büyüdüğü oranda azalır.
Sonra ister pdf ister ai hiç fark etmez kaydettiğin dosyanı photoshop programına sürükle.
Gelen ekranda çalışmanın boyutu 100cm e 5cm olarak gözükecek sen onu 1000cm e 50cm olarak değiştir yani 1/1 boyuta getir Resolution ayarını da gir ve aç.
Photoshop çalışmanı ripleyerek açacak ve bu ripleme süresi tasarımının boyutuna ve yoğunluğuna göre değişir.
Resolution (1 inç deki pixcel sayısı) işin durumuna, uygulanacak yerin yüksekliğine, insanların tasarıma bakacağı mesafeye göre değişebilir.
Dijital baskı da genelde 72 dpi kullanılır ama bazı durumlarda bu 30-40 hatta 15-20 dpi a kadar düşebilmektedir. Yani mesela 10 katlı bir binanın üzerine uygulanacak 50 metreye 30 metre bir işi gidipte 72 dpi çalışmaya kalkmak tam bir işkencedir zaten ps de 30000 pixcel sınırı olduğu için bu pek mümkün olmuyor :) bir şekilde hallediliyor olsada kasmaya gerek yok :)
Burda dikkat etmemiz gereken çalışmayı ps de açmadan ölçüyü 10 katı büyütmek, yani 1/1 ölçümüzü girmek, ps de açtıktan sonra büyütürsek olmaz, iş pixcelleşir, çamur gibi olur :)
Bu şekilde vektör alanlar isterse 100 katı boyutla aç hiç bozulmaz.
Resimler için söyleyeceğim sey ise çalışmanı 1/10 çalışıyorsun, dolayısıyla resmi de küçültüp kullanıyorsun. Ama diyelim ki corelde yada ps de 1/1 boyutta çalışıtın resim o haliyle kurtarıyorsa yani bozulmuyorsa ai de 1/10 çalışıp sonradan ps de 10 kat büyüttüğünde de resim bozulmaz yani aynı sonucu alırsın.
Bu kadarcık :)
Biraz uzun anlatmış olabilirim ama aslında çok basit çalışmanı yaptıktan sonra export yapmak yerine (büyük ebatlı işler için) ai dosyanı yada pdf ini ps de açmak ve ordan tif kaydetmek daha mantıklı ki zaten bu iş böyle yapılır.
Dijital baskıcılarda çalışan grafikerler genelde corel kullanırlar ama ajanslardaki grafikerler (özellikle istanbul daki ajanslardaki) %90 illustrator kullanırlar ve bu tür işleri hep 1/10 ölçüyle çalışırlar.
Bazende işi bilmeyenler 300cmx500cm gibi bir işi 300 dpi ps de çalışıp yollayanlar bile olur :)

Kısacası freehand ve illusrator ın alanının 5.5metre olması 5.5 metreden daha büyük işleri illa corelde yapacağımız anlamına gelmiyor.
Hem corelde bile yapacak olsam ben gene 1/10 oranla çalışırım neden sistemimi kasayım ki vektör bile olsa effect kullandığımızda kasıyor büyük ebatlı işlerde, boyut çok önemli yani...

calmuk

🌱Yeni Üye🌱
Dpı

Öncelikle çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışsınız. Benim anlamadığım tek nokta DPI kısmı oldu. DPI'ı nasıl 72 de çalışırız broşür bile basarken 300 DPI gerekiyor en az. Bu nedenle daha büyük ebattaki işler için daha çok DPI gerekmez mi?