Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

2 adet kurumsal çalışmam

kuduzdoctor

🌱Yeni Üye🌱
Grafikerlik mesleğindeki amaç benzersiz bir sanat eseri yapmaksa ki gerçek sanat eserinin zaten bir benzeri olamaz, ozaman evet bu insan bir grafikerin yapmaması gereken bir şey yapmış . Ama açık konuşmak gerekirse grafikerin bu işlerdeki amacı müşterisinin isteğini karşılamak , müşteri yapılan işi beğendikten sonra gerisi önemli değil. Bu doğru ya da yanlış tartışılır ama günümüz koşulları daha doğrusu kapitalist sistem bizi noktaya getiriyo, o yüzden ben bu çalışmayı yapan arkadaşa pekte fazla kızamıyorum.

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Grafikerlik mesleğindeki amaç benzersiz bir sanat eseri yapmaksa ki gerçek sanat eserinin zaten bir benzeri olamaz, ozaman evet bu insan bir grafikerin yapmaması gereken bir şey yapmış . Ama açık konuşmak gerekirse grafikerin bu işlerdeki amacı müşterisinin isteğini karşılamak , müşteri yapılan işi beğendikten sonra gerisi önemli değil. Bu doğru ya da yanlış tartışılır ama günümüz koşulları daha doğrusu kapitalist sistem bizi noktaya getiriyo, o yüzden ben bu çalışmayı yapan arkadaşa pekte fazla kızamıyorum.

Diyelim ki müşterinin bu durumdan haberi yok. Sonuçta müşteri tasarımcı değil ve bir logodan "alındığı" nı bilmeye bilir. Ve yine diyelim ki bu gördüğümüz çalışmalardan 1000 lerce kopya yapılarak basıldı. Ortaya fiyat çıktı. Müşteri hala memnun işi yapan da bedelini aldığı için memnun.

Bir süre sonra... "Müşteri" ile bir iletişim kuruluyor. Basılmış olan tüm materyallerin toplatılması aksi halde işletmeye dava açılacağı bildiriliyor... Çünkü çalışmaların üzerindeki logo bir başka işletmeye ait bir tasarım ya da logo...

Hala müşteri memnun mu?

grafikersin

🌟Usta Tasarımcı🌟
Kurumsal tasarımın anlamını açmak gerekiyor öyleyse?

Bu konuda fikirlerinizi bir başlık açarak sunabilirmisiniz?

Kurumsal kimlik tasarımı sadece belirli materyallerin basılabilecek şekilde ayarlanmasımıdır?

Sevgili Volkan Tekin, ''Kurumsal Kimlik'' için ayrıca bir başlık açmaya gerek yok diye düşünüyorum, yanılmıyosam sitede var ve internette küçük bir araştırma ile de bir çok kaynak bulunabilir.

Tekrar etmemde fayda var, ben konuyu açan arkadaşın doğru yaptığını savunmuyorum, sadece çok ciddi ve rencide edici yorum yapan arkadaşlara şaşırıyorum. Bu hırsızlık, benzerlik, aynıcılık, kopyacılık dünyanın her yerinde ve her sektöründe maalesef var, kliplerde, şarkı sözlerinde, sinemada, tv. programlarında, :) Ülkerle Eti de (inanılmaz derecede) elektronikte, mobilyada, otomotivde, bilişimde her yerde ama heryerde. Onun için orjinal yapanlar yani gerçek tasarımcılar her zaman diğerlerinden zaten ayrılıyorlar. Umarım anlatmak istediğim şeyi anlatabilmişimdir.

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Sevgili Volkan Tekin, ''Kurumsal Kimlik'' için ayrıca bir başlık açmaya gerek yok diye düşünüyorum, yanılmıyosam sitede var ve internette küçük bir araştırma ile de bir çok kaynak bulunabilir.

Tekrar etmemde fayda var, ben konuyu açan arkadaşın doğru yaptığını savunmuyorum, sadece çok ciddi ve rencide edici yorum yapan arkadaşlara şaşırıyorum. Bu hırsızlık, benzerlik, aynıcılık, kopyacılık dünyanın her yerinde ve her sektöründe maalesef var, kliplerde, şarkı sözlerinde, sinemada, tv. programlarında, :) Ülkerle Eti de (inanılmaz derecede) elektronikte, mobilyada, otomotivde, bilişimde her yerde ama heryerde. Onun için orjinal yapanlar yani gerçek tasarımcılar her zaman diğerlerinden zaten ayrılıyorlar. Umarım anlatmak istediğim şeyi anlatabilmişimdir.

Bizler var olandan bahsetmiyoruz Sayın Ersin... Bana olması gerekenden bahsedin... Doğru olandan bahsedin. Var olan doğru olsaydı şu anda bu arkadaş burada gördüğümüz hatayı zaten yapmıyor olacaktı. Siz var olanı mı savunuyorsunuz yoksa olması gerekeni mi?

kuduzdoctor

🌱Yeni Üye🌱
Diyelim ki müşterinin bu durumdan haberi yok. Sonuçta müşteri tasarımcı değil ve bir logodan "alındığı" nı bilmeye bilir. Ve yine diyelim ki bu gördüğümüz çalışmalardan 1000 lerce kopya yapılarak basıldı. Ortaya fiyat çıktı. Müşteri hala memnun işi yapan da bedelini aldığı için memnun.

Bir süre sonra... "Müşteri" ile bir iletişim kuruluyor. Basılmış olan tüm materyallerin toplatılması aksi halde işletmeye dava açılacağı bildiriliyor... Çünkü çalışmaların üzerindeki logo bir başka işletmeye ait bir tasarım ya da logo...

Hala müşteri memnun mu?

Evet sistem şöyle isliyor , müşteri eğer gerçekten büyük bir şirkete sahipse kurumsal kimlik hazırlama konusunda tanınmış büyük firmalarla çalışıyor ve böylelikle bir sanat eserine sahip oluyor , kimsede onu mahkemeye vermiyor . Eğer müşteri küçük çaplı bir şirkete sahipse ( Yerel , bölgesel firmalar genellikle ) grafik tasarımdan anlayan bir yakınına yaptırıyor bu işleri ya da olmadı 3-5 kuruşa bir öğrenci , o da olmadımı e tamam canım veririz 100 200 yaptırırız birine... Büyük şehirler dışında bir şehirde gezerken bir bakın etrafınıza internet explorer logosu börekçi , firefox logosu pideci , hatta büyük marketlerde satılan bisküvilerin üzerinde yine çok büyük bir firmanın logosu altına bilmemne bisküvileri yazarken görebilirsiniz. ve inanın firmanız epeyce bir büyümeden kimse size dava açmıyor. zaten büyüdükten sonra bu işlere referanssız , adı sanı duyulmamış insanlar bakmıyor. ( burda kimseye bi eleştirim yok benim eleştirim sisteme ... )

grafikersin

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bizler var olandan bahsetmiyoruz Sayın Ersin... Bana olması gerekenden bahsedin... Doğru olandan bahsedin. Var olan doğru olsaydı şu anda bu arkadaş burada gördüğümüz hatayı zaten yapmıyor olacaktı. Siz var olanı mı savunuyorsunuz yoksa olması gerekeni mi?

Size olması gerekenden bahsetmem saatler ve günler sürer ve buna babaannelerimizden, dedelerimizden başlamamız gerekir. Neyi savunduğumu iki kere yazdım ama tekrar yazmamda da bir sakınca görmüyorum Konuyu açan arkadaşımızın çalışmasını savunmuyorum, yapılan eleştirilere tepki gösteriyorum, o eleştiri yapan arkadaşların kendi çalışmalarını, sitede paylaşılan ve bundan sonra paylaşılacak çalışmaları iyi incelemelerini öneriyorum.

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Evet sistem şöyle isliyor , müşteri eğer gerçekten büyük bir şirkete sahipse kurumsal kimlik hazırlama konusunda tanınmış büyük firmalarla çalışıyor ve böylelikle bir sanat eserine sahip oluyor , kimsede onu mahkemeye vermiyor . Eğer müşteri küçük çaplı bir şirkete sahipse ( Yerel , bölgesel firmalar genellikle ) grafik tasarımdan anlayan bir yakınına yaptırıyor bu işleri ya da olmadı 3-5 kuruşa bir öğrenci , o da olmadımı e tamam canım veririz 100 200 yaptırırız birine... Büyük şehirler dışında bir şehirde gezerken bir bakın etrafınıza internet explorer logosu börekçi , firefox logosu pideci , hatta büyük marketlerde satılan bisküvilerin üzerinde yine çok büyük bir firmanın logosu altına bilmemne bisküvileri yazarken görebilirsiniz. ve inanın firmanız epeyce bir büyümeden kimse size dava açmıyor. zaten büyüdükten sonra bu işlere referanssız , adı sanı duyulmamış insanlar bakmıyor. ( burda kimseye bi eleştirim yok benim eleştirim sisteme ... )

Bu işte bilmiyorum ne kadar uzun zamandır varsınız fakat ben bir çok hüsranla sonuçlanan işlerini bana gelip bu işten nasıl kurtulurum yardımcı olurmusunuz dediklerine defalarca kez şahit olmuş birisiyim. Ya ben bir şey bilmiyorum ya da siz bu meslekte çok yenisiniz.

Size olması gerekenden bahsetmem saatler ve günler sürer ve buna babaannelerimizden, dedelerimizden başlamamız gerekir. Neyi savunduğumu iki kere yazdım ama tekrar yazmamda da bir sakınca görmüyorum Konuyu açan arkadaşımızın çalışmasını savunmuyorum, yapılan eleştirilere tepki gösteriyorum, o eleştiri yapan arkadaşların kendi çalışmalarını, sitede paylaşılan ve bundan sonra paylaşılacak çalışmaları iyi incelemelerini öneriyorum.

Siz emin olun ki yukarıda eleştiri yapan arkadaşlarımın hepsi bu konuda hassas davranan kişilerdir. Eğer öyle olmasa sizce bu kadar hassas davranırlar mı? Eğer ima ettiğiniz şey "bu konuda eleştiri yapan arkadaşlarında aynı şekilde çalışmaları vardır" ise lütfen ortaya koyarak konuşunuz. Böyle anlam olarak her yöne çekilecek cümleler kurarak kimseyi zan altında bırakmanız açıkçası hoş bir davranış şekli değildir.

kuduzdoctor

🌱Yeni Üye🌱
Bu işte bilmiyorum ne kadar uzun zamandır varsınız fakat ben bir çok hüsranla sonuçlanan işlerini bana gelip bu işten nasıl kurtulurum yardımcı olurmusunuz dediklerine defalarca kez şahit olmuş birisiyim. Ya ben bir şey bilmiyorum ya da siz bu meslekte çok yenisiniz.

Evet çok yeniyim hatta bir grafiker değilim hobi olarak yapıyorum ya da yapmaya çalışmaktan zevk alıyorum , ben sistemdeki genel ve var olanı sisteme olan kinim yüzünden bir anlık gazla grafikerlik mesleği üzerine adapte ederek konuşuyorum şu anda , siz yaşadım gördüm diyorsanız elbette sizinki doğrudur, bu sektörde sitemin daha temiz işlediğini görünce sevindim. Ama benim verdiğim örneklerde gördüğüm şeyler , beni gaza getiren bu örneklerin çokluğu oldu. teşekkür ederim.

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Evet çok yeniyim , ben sistemdeki genel ve var olanı sisteme olan kinim yüzünden bir anlık gazla grafikerlik mesleği üzerine adapte ederek konuşuyorum şu anda , siz yaşadım gördüm diyorsanız elbette sizinki doğrudur, bu sektörde sitemin daha temiz işlediğini görünce sevindim. Ama benim verdiğim örneklerde gördüğüm şeyler , beni gaza getiren bu örneklerin çokluğu oldu. teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim.

Öyle ise bizler grafik tasarımcılar olarak bizlere yakışan şekilde üretimler yapmamız gerekiyor. Bu şekilde üretim yapmayan ya da yapaman insanları eleştiren meslektaşlarım ise mesleklerini savunduğu için, doğru olanı yaptığı için takdir edilmesi gerekiyorken "sert eleştiriyorsun" diyen arkadaşlarımın konuyu bir kez daha düşünmelerini rica ederim.

Mesleğimize sahip çıkmazsak yarın öbür gün "neden bu meslek bu hale geldi" diye dizlerimizi çok döveceğiz.

Mesleğime sahip çık. Çünkü bu senin de mesleğin!

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
"O öyle yaptığı için bende öyle yaptım." Bahanesi Türk grafik tasarımının kanseri sayılabilecek bir sorun. Kimsenin birşey üretme cesareti yok. Gazze olayları gündemde olduğu sırada yayınlanan çalışmaları görünce içim sızladı. Eline PC geçiren, bir de Gazze'li çocuk fotoğrafı buldu, davayı desteklemek amacıyla tasarıma başladı. Sonuçta ortaya bir fiyasko çıktı. Ehil olmayan ellerdeki grafik tasarım, haklı bir davaya yandaş kazandırmaktan çok o davadan uzaklaştırır insanları.

Konunun bu denli yoğun ilgi görmesinin nedeni, taklitçiliğin kanımıza işlediği düşüncesinin kafamıza yer etmesidir. Zihinsel aktivitenin sıfıra yakın olduğu bir yerde özgün grafik sanatından söz edilemez. Bu sanatın ruhuna ve felsefesine aykırıdır. Zihnimizi çalıştırmak bize ağır gelirse, gözlerimizi dört açar çevremizde araklayacak şeyler ararız, günümüzde internetin yoğun görsel borbardımanında bu hiçte zor birşey değil.

Grafik tasarımı, bilgisayar ortamının yeteneklerine bakarak kolay zanneden arkadaşlarada buradan iki çift sözüm var. Siz bilgisayar konusunda çok yetenekli olabilirsiniz, hatta bilgisayarınıza "Trabzon kolbastısı" bile oynatabilirsiniz ama, bu sizi grafik tasarımın kapısına kadar getirir ancak, oradan içeriye girebilmek, bilgilerinizin estetik anlayışla, koordinasyonu ile mümkündür. Estetik kuramları kavramadan, bir estetik , anlayıştanda söz edilemez. Görsel sanatlardaki gelişmeleri takip etmeden, tarihini bilmedende bu işle uğraşıyorsanız bu işte ancak PC veya MAC operatörü seviyesinden yukarı çıkamazsınız. Ne alakası var diye soracak olursanız Amerikan film afişlerini size örnek olarak gösterebilirim. Filmlerdeki renk kodlamalarından tutunda, kompozisyonuna varıncaya kadar, klasik dönem resim sanatının ilkeleri esin kaynağıdır.

Sözün kısası Grafik tasarım çok yoğun bilgi ve kültür birikimi gerektiren bir alandır. Sadece dijital yeteneklerinize güveniyorsanız, asla sizin olan çalışmalar oluşturamayacaksınız. Asla kendi oluşturduğunuz işleriniz olamayacağı için, bu alanın en büyük meyvesi olan, üretme heyecanını duyamayacaksınız.

Smoke6

🌟Usta Tasarımcı🌟
şimdi neden böyle gerildiniz anlamadım kurumsal kimlik denilince aklınıza sadece logomu geliyor ....onuda çözemedim ...kurumsal kimlik bir kurumunun görsel bütünlüğüdür bu bazen oluşturulmuş bir logo üzerindede yapılabilir...

Kusura BAkma Arkadaşım Ama Kurumsal Dediğin Zaman Bir firmaya Hazırlanan Kimliktir O "A" dan "Z" ye ne varsa "LOGO"da dahil olmak üzere Grafikerin İşidir Bu Logo Hazır Oldukdan Sonra zaten Geriye Ne Kaldıki Kurumsal'ın En Büyük Önemi Benim İçin Logodur Zaten Diğerleri Bir Şablondur O Şablonun Üstünde Oynan Çalışmalar Çalışma değildir bana göre Kurumsaldaki En önemli nokta benim görüşümce "LOGO"dur hiç olmazsa logo bana ayit değildir diyebilirdin ve bu eleştirileri almazdın sunumun güzel olmuş.

Büşra Giritoğlu

♾️Grafik Gurusu♾️
benim bildiğim kurumsal çalışmaların içinde herşey en başından yapılıp tasarlanır.acaba arkadaş başka bşydenmi bahsediyo. bu siteye kim kopya veyahut çalıntı çalışma konsun kimseden kaçmaz bunu birçok sefer yaşadık.

ersintambova

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
ayıp ayıp ancak kendinizi kandırısınız

crazyglad

👑Efsanevi Grafiker👑
konu amacını aşmış farklı bir boyuta gelmiş söylenenler ne kadar doğru ne kadar yalnış tartışılır ama özetle bu iş müşteriyi memnun etmez çünkü kopya onun dışında da iyi bir grafiker ne yapacağını zaten bilir..

Hexen

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Emeğinize sağlık. Sunum farklı çalışmaların üstüne giydirilerek sunulabilir kendi fikrimce bu sorun değil kendi imkanlarınızla bir sunum hazırlamaya vaktiniz bile olmamış olabilir.Kurumsal çalışmaya gelince daha önce var olan fakat kapasite, işleyiş, yapı ve düzen bakımından kurumsal olmayan fakat zaman içerisinde değişim göstermiş, ilerlemiş ve kurumsal bir yapı içerisine girmeye adım atmış bir firma var olan logo, isim, renk ve bunun gibi uzun zamandır kullanılan görselleri birini veya birkaçını değiştirmek istemeden şekil ve düzen itibariyle imajını daha zengin bir görselle, duruşla lanse etmek isteyebilir bu aşamada ise(bunu belirterek sunum yapmanızı öneririm) bu çalışma çalıntı, kopya, taklit gibi yorumlar için daha önceki grafiker arkadaşı eleştirmek lazim ki çalıntı gibi bir kelimeyi kullanırken dikkat edelim arkadaşlar hırsız diyorsunuz bir insana ki(bu kelimeyi söylemek için baktığınız o ekrandakinden fazlasını bilmeniz ve görmeniz gerekir bence) çok hoş bi davranış değil. Arkadaşımıza ve diğer arkadaşlara naçizane tavsiyem "Burası bir podyum ve herkes bir modacı, burada defile yapılıyor karşınızdaki insanların ne huyunu ne yapısını ne zevkini ne profesyonelliğini bilmeyiz her söze cevap vermek herkse yalnış cesaretlerle cevap yazmak gereksizdir". Bir modacı defilesinde herkese cevap vermez işin mahremiyeti her zaman saklıdır.