Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Aıds

Crossfire

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.krop.com
295fd4bf7e3292b97e341d8rw2.jpg

sergi için yaptığım aids konulu afiş.

gezergrafik

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
verdigi mesaj anlamlı tebrikler güzel çalışma
iyi bayramlar

Mirga

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Hocam ellerine sağlık çok hoş ve anlamlı bir çalışma olmuş tebrik ederim başarılar dilerim.

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
İniniz olursa bişey sormak istiyorum...
En sonda adamın boynundaki kurdale neden?Onun bi mantığı var sanırım?
Birde ,sanırım AIDS'ten diye yazmanız gerekiyor...
Başarılar Diliyorum...

Crossfire

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.krop.com
İniniz olursa bişey sormak istiyorum...
En sonda adamın boynundaki kurdale neden?Onun bi mantığı var sanırım?
Birde ,sanırım AIDS'ten diye yazmanız gerekiyor...
Başarılar Diliyorum...

o kurdale AIDS'in evrensel olarak kullanılan simgesidir. yoksa o kurdaleyi oraya koymam anlamsız olurdu değilmi.Ayrıca "ten" değil Den yazılır mış.afişi yaparken ona çok önem verip ilgili mecraya sormuştm...teşekkürler

orangelessons

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
myspace.com
Afişin başına bir konu içeriğini yazsaydın anlaşılır şekilde olurdu diye düşünüyorum ve her zaman arkadaşlara öneride bulunduğum bir nokta ; Afişlerde basit değilde, değişik font tipleri kullanırsak daha çekici gösterir.

mavi gül

🌟Usta Tasarımcı🌟
Eline sağlık güzel bir çalışma olmuş.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Ben bir tek AIDS'TEN olayına takıldım onun dışında gerçekten çok güzel. Bu afiş süslü değişik fontları kaldırmazdı. Ellerine sağlık vurucu olmuş bence.

Crossfire

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.krop.com
çok teşekkürler..Evet daha sade birşeyler istiyordu bende sade bir font kullandım.Daha doğrusu okulda yapmıstım bu afişi, sergi için.AIDS'ten değilde AIDS'den şeklinde yazılır biliyordum yani o kısmı çok sordum yabancı kökenli kelimelerden biraraya gelmiş bi kısaltma vs.o yuzden..ama yinede yanlış olabilir.tekrar teşekkür ederim yorumlarınız için.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Acquired Immunodeficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) AIDS'undan gibi bi şey yani. Kısaltmalarda okunuş önemli. PK (posta kutusu) mesala PK'da mı PK'de mi?yoksa PK'unda mı?
"ten" olması konusunda çok ısrarlıyım:D Ben çok teşekkür ederim başarılı çalışmalarının devamı dileği ile...

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Acquired Immunodeficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) AIDS'undan gibi bi şey yani. Kısaltmalarda okunuş önemli. PK (posta kutusu) mesala PK'da mı PK'de mi?yoksa PK'unda mı?
"ten" olması konusunda çok ısrarlıyım:D Ben çok teşekkür ederim başarılı çalışmalarının devamı dileği ile...

Israrının sonuçlarını merakla bekliyorum :D

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Dayanamadım ve bir araştırma yaptım:)...Buyrun.

Türk Dil Kurumunun Kılavuzlarında"… Büyük Harflerle Yapılan Kısaltmalara Getirilen Eklerde Kısaltmanın Son Harfinin Okunuşu Esas Alınır. "Biçiminde Bir Bilgi Bulunur (İmlâ Kılavuzu 2000, 74 S.).
yapı Kredi Yayınları İçinde Yayımlanmış Olan Nihat Özön'ün Büyük Dil Kılavuzu'nda İse Şu Açıklama Yer Alır: "Ekler Kısaltmalara Temel Olan Sözcüğün Değil, Kısaltmadaki Son Harfin Okunuşuna Uyar. Meb'nin " (54. S.).

Bu durumda şöyle oluyor;
Aids kısaltmasında s harfinin ingilizce okunuşu baz alınacak ve gelen ek ona göre belirlenecek...

Ek olarak.....

Ünsüz Benzeşmesi ( uyumu ):“f, s, t, k, ç, ş, h, p” den biriyle biten kelimeden sonra “c, d, g” geliyorsa bunlar “ç, t, k” ya dönüşür. Bu değişim yazıda da konuşmada da böyledir.giriş-gen, girişken
yurt-daş, yurttaş
kanat-dan, kanattan
gelmiş-di, gelmişti
5’de, 5’te

Tabiki bunlar türkçe kelimeler için geçerli ancak yaptığım araştırmaya göre yabancı dillerden türkçeye katılan bütün kelimeler için bu kurallar baz alınmaya devam ediyor...light ekmek,light sigara(türkçe ile birlikte kullanılıyor)
Kurallara uymayan kelimeler istisna sayılıp bu kategoriye alınmıyor...

Sonuç olarak ;

-AIDS kısaltmamızın son harfi -s ile bitiyor...
-Gelecek olan ek -d harfi ile başlıyor...
-kurala göre -d, -t ye dönüşüyor...

AIDS'den yanlış olan....
AIDS'ten doğru olan...

Saygılar...

Son düzenleme:

kopukhasan

♾️Grafik Gurusu♾️
Dayanamadım ve bir araştırma yaptım:)...Buyrun.

Türk Dil Kurumunun Kılavuzlarında"… Büyük Harflerle Yapılan Kısaltmalara Getirilen Eklerde Kısaltmanın Son Harfinin Okunuşu Esas Alınır. "Biçiminde Bir Bilgi Bulunur (İmlâ Kılavuzu 2000, 74 S.).
yapı Kredi Yayınları İçinde Yayımlanmış Olan Nihat Özön'ün Büyük Dil Kılavuzu'nda İse Şu Açıklama Yer Alır: "Ekler Kısaltmalara Temel Olan Sözcüğün Değil, Kısaltmadaki Son Harfin Okunuşuna Uyar. Meb'nin " (54. S.).

Bu durumda şöyle oluyor;
Aids kısaltmasında s harfinin ingilizce okunuşu baz alınacak ve gelen ek ona göre belirlenecek...

Ek olarak.....

Ünsüz Benzeşmesi ( uyumu ):“f, s, t, k, ç, ş, h, p” den biriyle biten kelimeden sonra “c, d, g” geliyorsa bunlar “ç, t, k” ya dönüşür. Bu değişim yazıda da konuşmada da böyledir.giriş-gen, girişken
yurt-daş, yurttaş
kanat-dan, kanattan
gelmiş-di, gelmişti
5’de, 5’te

Tabiki bunlar türkçe kelimeler için geçerli ancak yaptığım araştırmaya göre yabancı dillerden türkçeye katılan bütün kelimeler için bu kurallar baz alınmaya devam ediyor...light ekmek,light sigara(türkçe ile birlikte kullanılıyor)
Kurallara uymayan kelimeler istisna sayılıp bu kategoriye alınmıyor...

Sonuç olarak ;

-AIDS kısaltmamızın son harfi -s ile bitiyor...
-Gelecek olan ek -d harfi ile başlıyor...
-kurala göre -d, -t ye dönüşüyor...

AIDS'den yanlış olan....
AIDS'ten doğru olan...

Saygılar...

Pardon beni bağışlayın ama anladığım kadarıyla tartışılan konu bu değil
yani kelimelerden sonra değil kısaltmalardan sonra kullanılan eklerin yazılımı
kısaltmalardan sonra tabiri caiz ise "herkes kafasına göre katılıyor"
örneğin: ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi)
a)ODTÜ'yü kazandım. (sıklıkla kullanılan şekli)
b)ODTÜ'ni kazandım. (hiç rastlamadığım şekli)
Bana kalırsa ikisi de yanlış değil

Crossfire

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.krop.com
:) baba cok uğraşmıssın gerek yoktu..ama iyi oldu aydınlattın bizi... demekki yanlış yapmışım.İnan ben cok kasmıştım o olaya okulda afişi yaparken hani yanlış yapmayalım sergilencek vs.. kimse de bişey demedi ...neyse doğrusunu öğrendik...cok teşekkür..:)

Crossfire

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.krop.com
valla anlamadım hala hangisi doğru diye..:) afişi yaparken bi edebiyatçıya sormuştum o oyle deyince AIDS'den yazdım..:)