Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Anı Fotoğrafında Ortam Düzenlemesi-2

vipmatbaa

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
30
Tepkime puanı
3
Web sitesi
www.vipmatbaa.com
Anı Fotoğrafında Ortam Düzenlemesi-2
Objeyi merkezin dışına alma
Fotoğrafını çektiğiniz nesneyi merkezin dışına almak, çoğu zaman kompozisyonu daha dinamik ve ilgi çekici hale getirir.Nesneniz,
fotoğraf karesini doldursa bile, nesnenin en önemli parçası(örneğin, portrenin gözleri), tam ortada olmamalıdır.

Üçte bir kuralını uygulayın
İnsanların habersiz çekilen fotoğraflarında, genellikle üçte bir kuralını uygulamak akıllıcadır. Fotoğraf karesini yatay olarak üç parçaya bölen iki yatay, dikey olarak üç parçaya bölen iki de dikey çizgi olduğunu varsayın. Kompozisyonun en önemli öğesini,genellikle yüzü (ya da portreyse gözleri), bu çizgilerin kesiştiği noktalardan birine yerleştirin.

vipmatbaa-5.gif


Açık alan: Makinenizin görüş açısı önünden geçen birini çektiğinizde, bu kişi merkezin dışındaysa, genellikle görüntü daha etkileyici olur.
Açık alanı, çektiğiniz kişinin ilerlediği yönde bırakın. Aynı şekilde, çekilen kişi belli bir yöne bakıyorsa, açık alanı o yönde bırakmak en iyisidir.
Merkez dışına alınmış objeyle fotoğraf kompozisyonu oluşturmanın en kolay yolu, vizörünüzün karelere bölünmüş bir oyun tahtası olduğunu varsaymaktır. Fotoğraf nesnesini, tam ortadaki kare içine yerleştirmekten kaçının ve üçte bir
kuralını uygulayın. Fotoğraf nesnenizi, fotoğraf karenizi böldüğünü varsaydığınız çizgilerden biri boyunca yerleştirin.

Ufuk çizgisine dikkat edin
Fotoğrafta objeyi merkez dışına yerleştirmek ne kadar doğruysa, merkez dışındaki (ve düz) bir ufuk çizgisi için de aynı şey geçerlidir. Ufuk çizgisini tam ortaya yerleştirerek fotoğrafınızı ikiye bölmekten kaçının. Geniş alan duygusu yaratmak için, ufuk çizgisini fotoğraf karesinin alt bölümüne yerleştirin. Yakınlık duygusu yaratmak için, ufuk çizgisini fotoğraf karesinin üst bölümüne yerleştirin.

Ana hat kullanma
Görüntüdeki doğal çizgilerin, fotoğrafa bakanı fotoğrafınızın ana objesine
yönlendireceği bir kamera açısı seçin. Bir yol, bir çit, hatta bir gölge bile bu işi görür. Çapraz, dinamik ve kavisli çizgiler, çekici ve akıcıdır. Sağa sola hareket ederek ya da uygun bir görüş açısı seçerek, doğru çizgiyi çoğu zaman bulursunuz.

Dikkati dağıtan arka planlardan kaçınma
Fotoğrafını çektiğiniz nesnenin önüne geçmeyecek sade bir arka plan seçin. Parlak renkler ve yazılar (örneğin, dükkan adları), büyük sorun yaratır.
Portresini çektiğiniz kişinin, arkadaki dallar nedeniyle antenli bir yaratığa dönüşmesini istemiyorsanız, çekimin arkasında ne olduğuna dikkat edin.

vipmatbaa-6.gif


Fotoğrafını çekeceğiniz objeyi veya makinenizi hareket ettirerek karışık olmayan ve basit bir arka plan bulun. Deklanşöre basmadan alacağınız bu ek önlem, sonuç üzerinde önemli bir etki yaratır.

İletişim
Genel olarak fotoğrafçılıkta, fotoğrafçının konuya yaklaşımı ve konu ile kurduğu
iletişim sonucu etkileyen önemli unsurlardan biridir. Söz konusu olan bir anı fotoğrafı olsa da durum değişmeyecektir.

Fotoğrafçı; fotoğrafını çekmek istediği kişinin tarzını, kimliğini ortaya çıkarabilmek ve kişinin istediğini anlayabilmek için o kişinin, kişiliği hakkında ipuçları yakalamalı ve rahatlamasına yardımcıolmalıdır. Böyle bir yaklaşım;doğal ve bir kimliğe sahip fotoğrafların çekilmesini sağlayacaktır.Ayrıca bu yaklaşım fotoğrafçının da hangi özellikleri vurgulamak
istediği konusunda fikir sahibi olmasına yardımcı olarak kolaylıkla çalışmasını sağlayacaktır. Gerçek yaşamda olduğu gibi, fotoğraf çekerken kişinin gözünün içine bakmak arada bir bağ oluşturur. Birinin fotoğrafını çekerken o manyetik bakışların, büyüleyici gülümsemenin gücünü ortaya çıkarabilmek için makineyi kişinin göz seviyesinde tutun. Çocuklar söz konusuysa bu onların boyuna inmeniz gerekiyor demektir. Çektiğiniz kişinin her zaman makineye bakması gerekmez. Tek başına göz seviyesi açısı sizi resmin içine çeken kişisel ve davetkar bir duygu yaratır.

Dekor ya da mekan seçimi
Dekor ya da mekan seçiminde fotoğrafı çekilecek kişinin kişiliğini ortaya
çıkarabilecek nitelikte, kişinin talebine ya da çekim amacına uygun seçimler yapılmalıdır.Bu konuda farklı yaklaşımlar vardır. Fotoğrafçının yönlendirmesiyle çekim yapılacağı gibi doğaçlama çekimler de yapılabilmektedir.Bu noktada müşterinin tutumu çok önemlidir. Nerede ve nasıl çekim yapılacağına birlikte karar verilmelidir.İyi bir mekan seçimiyle iyi sonuçlar elde edilecektir. Sade bir arka plan fotoğrafını çektiğiniz objenin daha iyi görüntülenmesini sağlar.
Makinenizin vizöründen bakarken çektiğiniz objenin çevresini inceleyin.

https://www.grafikerler.net/ani-fotografinda-ortam-duzenlemesi-t35809.html
 

Benzer konular

Üst