Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Dijital Fotoğraf Makinelerinin Sınıfları

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
4,702
Tepkime puanı
74


Dijital fotoğraf makineleri 3 başarım sınıfına ayrılır:
Ölçek olarak, dijital makinenin çözünürlüğü ve fiyatı esas alınır. Tabii ki dijital makinelerin kullanım imkânları, sınıflar üstü olabilir. Performans sınıfları bölünmesi, güncel makineler temel alınarak yapılmıştır. İlerde bu sınıfların içerikleri değişebilir veya yeni sınıflar oluşabilir; ancak kullanım orantıları hep aynı kalacaktır.


Q1egitim.gif


1. Giriş sınıfı:

Sadece ara/sıra, amatör ve keyif amaçlı fotoğraf merakının peşinden gidilirse, dijital fotoğrafçılık dünyasına giriş yapılmak isteniyorsa veya maddi olanaklar sınırsız değilse, bu sınıftaki makinelere yönelmek gerekir. Bu sınıfın sınırı yakl. 3 milyon çözünürlüktedir. Çoğunluk olarak, bu sınıfın makineleri 2 milyon piksel niteliğinde olurlar. Bu makinelerin çok zevkli olmalarına karşılık, profesyonel düzeyde netice beklememek gerekir. Baskı sınırı 10x15 cm olarak belirlenebilir. Ancak bu makineleri e-posta iletişimlerinde veya internet sayfalarında da, kullanabilirsiniz. Bu sınıfa örnek olarak Digital Q1, FinePix A120, A330 ve A340’ı gösterebiliriz.

f710egitim.gif

2. Orta sınıf

Burada bağımlılık yapan dijital fotoğrafçılık başlıyor; neticeler, geleneksel fotoğrafçılık taraftarlarını bile hayran bırakabiliyor. Bu sınıf 2 ilâ 6 milyon çözünürlük arasında belirleniyor. Bu makineler, çok iyi bir resim çözünürlüğünün yanısıra optik zoom, hattâ SLR-teknolojisi sunabiliyorlar. En geç baskı neticeleri alındıktan sonra, dijital fotoğrafçılığın hangi düzeyde olduğu açıkça görülüyor. Ortalama 3 milyon standart çözünürlük ile dijital fotoğrafçılık, geleneksel fotoğrafçılığın gerisinde olmadığını ispat ediyor. Bu sınıfa örnek olarak FinePix S5000, F420, F610 ve F 710’u gösterebiliriz. (FinePix S 7000 ve S20 PRO yarı-profesyonel sınıfa ait olan makinelerdir.)

S3proegitim.gif
3. Üst sınıf

Üst sınıf makineler, çoğunlukla, meslekî kullanım için tasarlanmışlardır. Fiyat olarak bu makineler 2000€ ile 25.000€ veya daha fazla, aralığında bulunurlar. Profesyoneller için istenilen düzeyde olmakla beraber, normal amatörler için fazla gelebilirler. Bazı makineler 12 milyon çözünürlüğe kadar çıkabilmekte; yani 40 – 70 MB dosyalar oluşmakta. Bu boyutlarda çalışabilmek için, uygun bilgisayarların ve hafızaların bulunması gerekir. Bu tür makineler, örn. stüdyo ortamında, doğrudan bilgisayara bağlanarak kullanılır. Bu sınıfa örnek olarak FinePix S3 PRO’yu gösterebiliriz.


Alıntıdır. BU MAKALEYİ YAZAN ARKADAŞ FUJİ FİRMASINI ELE ALARAK YORUMLAMIŞTIR.

 

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
3,069
Tepkime puanı
84
Çok güzel... Daha da bilgi istiyoruz.. :D
 

rabitelli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Eki 2007
Mesajlar
131
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.rabitelli.com
İzin verirseniz birkaç ekleme de ben yapmak isterim.

Biraz daha sistematik bir sınıflandırma yapmak istersek ve megapikseldi, markaydı, kaliteydi gibi şeylerin dışına çıkarsak sınıflandırma işleminin aslında o kadar kolay olmadığını görürüz. Yine de bir deneyelim: :)

A-BÜYÜKLÜKLERİNE GÖRE DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNALARI
A1- Minyatür makinalar: Boyut olarak avuç içinde kaybolan makilardır. Her ne kadar fotoğraf makinası sınıfına sokmasam da cep telefonlarını ve leica mini gibi makinaları bu sınıfa sokabiliriz.

A2- Küçük boy makinalar: Genelde 24x36mm filme fotoğraf çeken makinaların dijital versiyonlarını bu sınıfa sokabiliriz. Vizörlerine göre farklılık gösterdikleri için kendi içlerinde boyut olarak da farklılık gösterebilirler.

A3- Orta ve Büyük boy makinalar: Fiyat olarak da adlarıyla orantılı, genelde profesyonel amaçlarla kullanılan makinalardır. Şase makinadan ayrılabilir; ayrı satın alınabilir; upgrade imkanı vardır. Mamiya, Hasselblad, Sinar, Linhof bu kategoride örneklenebilir.


B-VİZÖRLERİNE (bakaçlarına) GÖRE DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNALARI
B1-Optik bakaçlı makinalar: Bu tip fotoğraf makinelerde, objektiften geçen görüntünün vizörden görülmesine yardım eden optik sistem ile birlikte, objektifin görüş açısı ve odak uzaklığına sahip ikinci bir optik sistem daha vardır. Objektiften geçen görüntü sensör üzerine düşerken, ikinci optik sistemden geçen görüntü vizörden görülür. Vizörden görünen görüntü ile, sensör yüzeyine düşün görüntüler görüş açıları nedeniyle, birbirinden farklıdır.

B2-Reflaks bakaçlı makinalar: Bu sistemdeki fotoğraf makinelerinde dijital sensör ile objektif arasına 45 derece eğimle bir ayna yerleştirilmiştir. Böylece vizörden izlenen görüntünün objektif objektifin odak uzaklığı değiştikçe değişmesi sağlanır. Bir başka ifade ile sensör üzerine düşen görüntü ile vizörden gözüken her zaman aynı görüntüdür. Çekim sırasında ayna yukarı doğru hareket ederek görüntünün sensöre düşmesi sağlanır.

C-TEKNİK KAMERALAR
Bu sınıftaki makinalarda diğerlerinden farklı olarak objektif ve sensör düzlemleri birbirinden bağımsız hareket eder. Bu; kullanıcıya shift ve tilt işlemlerini yapabilmeyi sağlar ve özellikle mimari ve stillife çekimlerde görülen perspektif bozulmaların giderilmesini sağlar. Kullanımı ayrı bir teknik bilgi ve deneyim ister. Sinar, Horseman ve Linhoff bu gruba dahildir. Diğer gruplardan (orta formatlar hariç) bir farkı da şasenin yani sensörün bulunduğu parçanın makinadan ayrılabilmesidir.


Taza taze sıcak sıcak sadece bu forumda... %100 bana ait yorumdur/değerlendirmedir; alıntı değildir.
 
Son düzenleme:

eddA_

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
28 Eyl 2007
Mesajlar
57
Tepkime puanı
0
tesekkürler bilgiler için :D
 

mc_mrt

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
17 Ağu 2007
Mesajlar
244
Tepkime puanı
4
Web sitesi
www.gravideo.org
Verdiğiniz Bilgiler İçin Teşekkürler. Özelliklede Benim Gibi Makina Almayı Düşünen Arkadaşların Baya İşine Yarıcakdır.
 

peacerock

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
2 Kas 2007
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
merhaba bende bu bilgiler için teşekkür ederim bende yeni bir dijital makine aldım. fotoğraf çekmek aslında çok eğlenceli bir uğraş yeni bir dijital makine almak isteyenler için sony yada panasonic tavsiye edebilirim... benim aldığım Panasonic FX-10 6 mp. iyi bir makina.
 

cleanwork

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
5 Kas 2007
Mesajlar
21
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.abdullahercan.com
fotoğraf makinesi diyince canon u tek geçerim.favorim canon 40d,ayın 15 inde kısmetse canon 400d alıcam.Kafama takılan bişey var webden bulduğumuz fotoğrafları kullanmamız yasalmı değilse cezası nedir?
 

ilpostino

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
22 Ağu 2007
Mesajlar
64
Tepkime puanı
3
Fotoğraf makinelerinin 3 sınıfını "giriş, gelişme ve sonuç" olarak da adlandırabiliriz sanırım :)

Eline sağlık Gökhan bu ve diğer bilgilendirmelerin için...
 
Üst