Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Öneri Dünya kübik bir şekle sahip olsaydı ve kenarlardan yürürseniz ne olurdu?

Ekli dosyayı görüntüle küp-dünya.webp

Dünya kübik bir şekle sahip olsaydı, kenarlardan biri boyunca yürürseniz ne olurdu?

Bir bakalım, bu tipik hileli sorulardan biri çünkü durumu ortaya koymak için bilinen fiziği atlıyorlar ama sonra bir cevap bulmak için aynı fiziğe başvurmaya çalışıyorlar.

Öyleyse, kübik bir Dünya'ya sahip olmak için hile kodunu koyalım.

Söylememiz gereken ilk şey, zamanla Dünya'nın küreselliğe döneceğidir. Ama bu olurken, "kenarlarda" ne olacağını görelim.

Küpün kütle merkezi ile küpün yüzlerinin merkezi arasındaki mesafenin, kenarlara olan mesafeden daha az olduğu ve sırayla, bu, merkeze olan mesafenin köşelerden daha az olduğu açıktır. kütlesi maksimumdur. Yerçekimi yasası aynıysa ve bu nedenle yerçekimi kuvveti uzaklığın karesiyle ters orantılıysa, yerçekiminin yüzlerin merkezinde daha büyük, kenarlarda daha az ve köşelerde minimum olacağı sonucuna varabiliriz.

Böylece, bir yüzün merkezindeki ağırlığına kıyasla, kenarlarda daha az ve köşelerde daha az ağırlığa sahip olacaktır.

Bu, sabah tartılmak ve moralinizi yükseltmek için iyi olabilir ama sanırım nefes almak ve benzeri şeyler için kötü olur.

Küp yüzlerinin merkezinde yerçekimi en güçlüyse, orada biriken atmosferin bir zarın yüzeyindeki bir damla su gibi olduğunu düşünmek mantıklıdır. Böylece küpün boyutlarına ve yoğunluğuna bağlı olarak iki tipik senaryo görebiliriz:

  • Birinde hava, her yüzün merkezi etrafında gaz "menisküsünde" yoğunlaşmıştır. Ne köşeler ne de kenarlar atmosfer tarafından örtülmez, aşağıdaki kırmızı renkli berbat görüntünün gösterdiğine benzer bir şey:

  • Diğer durumda, atmosfer tüm yüzeyi kaplar, ancak yine de köşelerde ve kenarlarda çok daha az yoğundur. Bu, bu bölgelerin atmosfer kaybetmesini kolaylaştıracaktır.
Ve gezegendeki her yerde bizi yere dik olarak çeken yerçekimi kuvvetinden sorumlu küresel simetriyi kaybettik . Şimdi güç nerede olduğumuzu ayırt ediyor… (eski çizim iki, serbest bırakıldı):


Ve eğer modele Dünya'nın dönüşünü zaten koyarsak, bu zaten gülünç olur..

Ne… küçük bir şaka… Dünyanın içi nasıldır? Ayrıca eşmerkezli küpler? Yoksa bunun için küresel katmanlara izin mi veriyoruz? Soruyorum.

Atmosferi güneş rüzgarından ve bizi yüksek enerjili parçacıklardan koruyan bir manyetosfer elde etmek, iç katmanların düzeni de kübik ise başka bir baş ağrısı olabilir...

Bu yüzden, hayatımızı karmaşıklaştırmaya devam etmeden önce, bana öyle geliyor ki, şimdiden bazı sonuçlara varabiliriz:

  • Bu senaryoda, bir kişi, baktığı iki (veya üç) yüze düşmeden kübik Dünya'nın kenarı boyunca yürüyebilir, çünkü yerçekimi onları bizi yere yaptığı gibi o çizgiye doğru çeker. Ama çizginin dışındaki denge karmaşıktır çünkü kuvvetin önemli bir yanal bileşeni vardır, tıpkı bir eğimde olduğumuzda olduğu gibi.
  • Yani, bir yüzün merkezinden ne kadar uzaklaşırsanız, o kadar "yokuş yukarı" yürüyormuş gibi görünür, çünkü 0º seviyesindeki yüzey artık kuvvet vektörüne dik değildir.
  • Kenarlarda ve köşelerde, sakinlerin ağırlık olarak deneyimlediği kuvvet, yüzlerin merkezlerinden daha az olacaktır.
  • Ancak bu, küresel Dünya'da deniz seviyesine kıyasla dağların tepelerinde olanlara benzer şekilde, kenarlarda daha az yoğun olacak havanın varlığını da etkileyecektir. Bu, oksijen eksikliği nedeniyle bu "dış" bölgeleri ölüm bölgeleri haline getirebilir.
  • Yukarıdakilerle tutarlı olarak, atmosferik basınç, yapay yaşam desteği olmadan insan yaşamıyla uyumsuz olabilir. Ve sıcaklık üzerindeki etkiler, doğrudan ilgili başka bir problem olacaktır.
  • Yüzlerin dış bölgeleri, zayıf veya eksik atmosfer nedeniyle güneş rüzgarına ve kozmik ışınlara karşı korumadan yoksun olabilir. Bu Dünya küpünün dönüşünün tutarlı ve etkili bir manyetosfer üretip üretmediğini hala görmemiz gerektiğinden bahsetmiyorum bile.
  • Her halükarda, bu alanlar, erozyonun ve atmosfer kaybının küpün yüzlerinin merkezinden çok daha belirgin olacağı bir bölge olacaktır.
  • Yerçekimi sadece atmosferi etkilemekle kalmaz, onu her yüzün merkezinde biriktirir (yukarıdaki resimde kırmızı menisküs), aynı şeyi okyanuslar için de yapardı, böylece yüzlerin bir iç okyanusu ve tepe noktası ve kenarları olurdu ( neredeyse uzay havasına maruz kalmanın yanı sıra) su kütlelerinden yoksun olacaktır. [ Yorumlarda D. Facundo Mariano Retamar Bonella'nın katkıda bulunduğu fikir . Teşekkürler!]
Kısacası, bana öyle geliyor ki, verilen gezegenin kenarlarında yürümek, astronotlarınki gibi takım elbiseler olmadan pek sağlıklı olmazdı.
 
Üst