Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Evinde Fotoğraf Stüdyosu Kurmak İsteyenler

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
516
Tepkime puanı
8
arkdaşalar belki aranızda benm gibi fotoğrafçı yada fotoğrafları seven arkaşlar varsa evnde bir möini studyo kurmak isteyen varsa bir kaç sitelerden bilgi aldım..

Evde kuracağınız bir fotoğraf stüdyosu, aydınlatma tekniklerinin ince noktalarını keşfetmek için en iyi yerdir. Boş bir yatak odası, garaj ya da tavan arasına sahip olacak kadar şanslıysanız hemen işe koyulabilirsiniz. Eğer her an kullanabileceğiniz boş bir makanınız yoksa, evdeki odalardan birini zaman zaman bir stüdyo olarak da kullanabilirsiniz.
Fotoğraf stüdyosu yapmak için gereken odanın büyüklüğü, ne çekmek istediğinize bağlıdır. Örneğin, esas ilgi alanınız doğada bulunan küçük nesneler veya natürmortsa, 9-10 metrekarelik bir oda yeterlidir. Öte yandan, tam boy portreler çekecekseniz ihtiyacınız olan yer daha büyük olacaktır. Belki 18-20 metrekare.

Farklı türden çekimler yapılan bir stüdyo belli bir esneklik gerektirecektir. Bu yüzden böyle bir stüdyonun biçimi ince uzun değil, kareye yakın olmalıdır. Rahat bir dikdörtgen ya da kare biçimi stüdyo içinde çalışırken ışıklarınızı sadece konunun önüne ve arkasına değil, yanlarına da yerleştirebilirsiniz.

2.75m veya daha yüksek bir tavan, esnekliği artırması açısından tercih edilir. Yüksek tavan, ışıkların ya da reflektörlerin konunun oldukça yukarısına konabilmesine ve uzun fon dekorları kullanabilmesine imkan verir.

Normal olarak flaş ya da lamba gibi yapay ışık kullanacaksınız. Buna rağmen, eğer evdeki stüdyonuzda güneş ışığının girdiği büyük bir pencere varsa, böyle güzel bir olanağı da kullanmanız gerekir. Gün ışığı filmi ve flaş, pencereden gelen ışıkla birlikte kullanılabilir, çünkü hepsinin renk ısısı aynıdır. Yine de, yapay ışığın tek başına kullanılması gerekli olan durumlarda pancur ya da ışık geçirmeyen perdeler şarttır.

Duvarların ve tavanın rengi özellikle önemlidir. Beyaz tonlu yüzeyler ışığı en çok yansıtan yüzeylerdir. Bu nedenle, genel aydınlatma açısından en iyi seçimdirler. Dahası, istenmeyen renk sıçramalarından korkmadan, ışığı beyaz duvarlar ve tavandan konunuzun üstüne yansıtma özgürlüğünüz olacaktır. Açık renk de olsa duvarlarda sakın parlak boya kullanmayın; böyle boyalı yüzeyler, ışık vurunca istenmeyen parlak noktalar oluşturur.

Göz önüne almanız gereken diğer önemli hususlar: titreşimleri üç - ayak üstüne konmuş makineye iletmeyen, iyi ve sağlam bir döşeme; yeteri kadar raf ve depo alanı; modeller için iyi aydınlatılmış bir makyaj köşesi ve ışık üniteleri için çok sayıda elektrik prizi. Başka bir seçenek de çok prizli bir uzatma kablosu alıp, ışıkların fişlerini buraya takmaktır.

Depo: Küçük aksesuar, dekorlar vb. için düşündüğünüzden daha fazla yere ihtiyacınız olur. Bu nedenle, mümkün olduğu kadar çok raf ve dolap yapın.

Makyaj köşesi: Bu bir ev stüdyosu için şart değildir; ama; eğer modellerle çalışmak istiyorsanız, böyle bir köşe oldukça yararlı olacaktır.

Fotofludlar: İki ya da üç fotoflud çok genel aydınlatma imkanı verir. Fotofludlar ışığın yayılmasını sağlar

Reflektörler: Bunlar basit beyaz kartonlar ya da daha parlak ve keskin bir ışık elde etmek için mutfak folyosuyla kaplanmış tahtalar olabilir.

Fon perdeleri: Çeşitli renklerde fon kağıtları ve perdeleri bulundurun.

Kapakçıklar: Çeşitli büyüklük ve biçimlerdeki kapakçıklar farklı etkiler üretmek için stüdyo ışıklarına takılabilir.

Stüdyo flaşı: Amatör stüdyo flaşları daha ucuzdur. Elektrikle çalışırlar. Ayrıca istendiğinde kullanılabilecek özel güç üniteleri de vardır. Sıradan bir flaşla aynı renk ısısına sahiptirler.

Masa: Sağlam yapılmış bir masa küçük nesneleri koymak için gereklidir.

Mat - beyaz duvarlar ve tavan: Işığı yansıtan bir yüzey olarak kullanıldığı zaman bu tür yüzeyler renk parlaması ya da renk sıçraması yapmaz

Döşeme: Sert, kaymayan bir döşeme, makinenin oturduğu sehpa ve yerde duran ışıklarınız için sağlam bir taban oluşturur.

Pencere: Stüdyonuzda doğal gün ışığı girmesine imkan verir. Ama, sadece yapay ışık isteniyorsa pancurlar ya storlarla kapatılabilir.

Prizli uzatma kabloları: Ana prize takılır; bütün ışık ihtiayçlarınız için yeterli priz vardır.
alıntıdır....
 

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
4,702
Tepkime puanı
74
Fon perdeleri: Çeşitli renklerde fon kağıtları ve perdeleri bulundurun. Bu çok eskiden kullanılan bir teknik artık digital fotoğraf sanatçıları bu şekilde fonlarla çalışmıyorlar. Herşey digital manüpilasyon ile hallediliyor. Yazınız için teşekkürler bilmeyen arkadaşlar için iyi sayılabilecek bilgiler..
 

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
516
Tepkime puanı
8
Fon perdeleri: Çeşitli renklerde fon kağıtları ve perdeleri bulundurun. Bu çok eskiden kullanılan bir teknik artık digital fotoğraf sanatçıları bu şekilde fonlarla çalışmıyorlar. Herşey digital manüpilasyon ile hallediliyor. Yazınız için teşekkürler bilmeyen arkadaşlar için iyi sayılabilecek bilgiler..


üstat yok profseyonel deil benm amacım yane ne kadrsan yap bir çoçuk odasını oturma odasını profesyonel studyo yapamssın o yuzde profsyonel alanda amtör fotografçılar için bütçesi uygun olanlar için ben yazdım çünkü bir flaş makinesi 1 milyardan aşşağı deil kalitelisi kimsede almaz zten almak istesede benm gibi aileleri izin vermez.ben su anda kendi odamı studyo haline getireceğim ve bu yoldan gidceğim..ama çekilen fotografa en son photoshop uygulamk gerekiğinide düşünüorum ben çünkü fotograf çekildiği kadr güzeldir daha mukemmel yapılması sanal güzellik olur...
 

GRAFİMERVE

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
18 Nis 2008
Mesajlar
1,554
Tepkime puanı
41
Yaş
35
paylaşım için sağol işime yarıycak şeyler var
 

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
516
Tepkime puanı
8
bir tavsiye daha verm eskiden gerçi şimdide var ama kavanoz gibi ters V şekli gibi avizeler var bunu kullanabilrsiniz çekimlerde eger bunlar işinize yaramassa.ama prizinizide ayarlı düğme yapn flasş kadar yararlı olmsada değişik bi görüntü katar kareye...
 

alisalur

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
15 Ara 2007
Mesajlar
1,116
Tepkime puanı
3
teşekkürler bilgilendirdiğin için
 
Üst