Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Flash Animasyonu Hazırlamak

graphblues

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
15 Haz 2007
Mesajlar
1,084
Tepkime puanı
15
Yaş
38
Flash.jpg


İlk olarak sisteminize Macromedia Flash programını kurulu olmalıdır. Bu programın en güncel sürümünü, Adobe adresinden indirebilirsiniz. Kurulum işleminden sonra, Başlat menüsündeki kendi simgesine tıklayarak Macromedia Flash programını çalıştırın. Program açıldığında, ekrana bir sihirbaz penceresi gelecektir. Bu sihirbaz penceresi, Flash ile yapabileceğiniz işlemler hakkında genel bir fikir vermektedir. Animasyonumuzu oluşturacak yeni tasarıma başlamak için, bu menüden Create New başlığı altındaki Flash Document seçeneğine tıklayın. Seçimin ardından; karşımıza animasyonu oluşturacağımız sahne, zaman çizelgesi ve gerekli araçlar çıkacaktır.

Hareketli Şekilleri Kolay Yoldan Tasarlamak

Artık çizim işlemlerine başlayabiliriz. Araçlardan Çizgi aracını sol tarafdaki alet kutusundan tıklayarak seçelim. Faremizi sahneye götürüp, okumuzun bulunacağı yere tıklayıp, farenin düğmesini bırakmadan yana doğru çekerek çizgimizi uzatıp, dilediğimiz yerde faremizin düğmesini bırakarak ilk çizgimizi çizebiliriz. Diğer çizgileri de aynı şekilde, çizgimizin uç kısmından başlayıp, yukarı ve aşağı çekerek okumuzu tamamlayalım.

flash-1.jpg


Hakeretsiz Şekilleri Kolay Yoldan Tasarlamak

Elmayı vuracak olan okumuzu çizmiştikGüncel Teknoloji Haberleri. Şimdi ise aynı şekilde elmamızı çizelim. Elma ve ok birbirinden bağımsız iki obje olduğu için, her ikisi içinde ayrı bir çizim ve animasyon katmanı yaratmamız lazım. Katmanların olduğu zaman çizelgesinin sol tarafında katman isimleri vardır. Yeni bir katman oluşturmak için + sembolüne tıklayın. Yeni bir katman oluşturduğunuzda, görüntüde bir şey değişmiyecektir, çünkü katmanlar şeffafdır.

Burada yapmanız gereken ikinci şey, daha sonra oluşabilecek karışıklıkları önlemek için katmanların isimlerini ayrı ayrı tanımlamaktır. Katman isimlerine çift tıklayıp seçerek okun olduğu katmanı “ok”, diğer katmanı ise “elma” diye adlandıralım. Şimdi, kalem simgesine tıklayarak kalemimizi elimize alalım. Katmanlardan elma ismini verdiğimiz katmanı bir kez tıklayarak seçelim. Kalemle elmamızın kenarlarını çizdikten sonra , içini boyamak için boyama kovası ile dolgu rengimizi kırmızıya döndürelim. Faremizi elmamızın iç kısmına getirip, tıklayalım. Kırmızı rengimiz elmayı dolduracaktır. Bu noktada, File > Save yolunu izleyerek şu ana kadar yapılanları kaydetmek mantıklı olacaktır.

Animasyon İçerisindeki Nesneleri Tanımlamak

Çizdiğimiz şekiller, kendilerine herhangi bir tanım yapılmadığı için hareketsiz çizim parçacıkları olarak sahnemizde yer almaktadır. Sembol tanımlamasını yapmak için, önce şekillerimizi seçmemiz gerekiyor. Alet kutusundaki siyah seçim okunu seçerek, öncelikler okumuzun sağ üst köşesine yakın bir yerden tıklayıp dikdörtgen seçim kontrolünü kullanıp sol üst köşesine kadar çekip faremizi bırakıp okumuzu seçelim.

flash-2.jpg


Daha sonra, Modify menüsünden Convert to Symbol komutuna tılayarak ya da klavyeden (F8) tuşuna basarak seçtiğimiz şeklin sembol tanımlamasını kutusunu açalım. Bu aşamada ise, Flash animasyonumuzda kullanmak isteyebileceğiniz her türlü öğeyi tanımlamak mümkündür. Bizim temel animasyomunuzdaki okumuz, animasyonda kullanacağımız grafik seçeneğinin yanındaki seçim dairesini tıklayalım. Ayrıca bu kutuyu kapatmadan, tanımlı sembolü daha sonra kolayca bulmak veya başka yerlerde de kullanmak için ismine tıklayıp “ok” olarak değiştirelim. Aynı şekilde elmamızı da seçip tanımlıyalım.


Anismasyon İçerisindeki Anahtar Kareleri Oluşturmak

Zaman çizelgesine bakarsak, katmanların ilk karelerinin içinin siyah yuvarlaklarla dolu olduğunu görürüz. Herhangi bir hareketin yerini sahnede belirtmeden önce zamanlamasını düşünüp hareket karelerini ve anahtar kareleri buna göre tanımlamanız gerekir. İlk çizimler ve sembol tanımları sonunda, ilk anahtar kareler de çizilmiş olur. Hareketin ne kadar süreceğini belirleyip 2.Güncel Teknoloji Haberleri anahtar kareyi tanımlıyalım. Anahtar karenin yerini değiştirerek animasyonu hızlandırmak yavaşlatmak sonradan mümkündür. Eni iyi hız, deneme-yanılma yolu ile bulunur. Biz burada 25. kareyi seçtik. Farenizle zaman çizelgesinde üst katmanın 25. karesine gidip (SHIFT) tuşu ile beraber tıklayarak hem ok, hem de elma için 25. karelerini karartarak seçin. Daha sonra, Macromedia Flash içerisinden Insert > Timeline > Keyframe yolunu izleyip bu karelere içi dolu daire sembollü anahtar karelerimizi yerleştirebilirsiniz.

Animasyonları Hareketlendirmek

2 anahtar karenin arasında “tween” hareket geçişi olacağını tanımlamak için tıpkı anahtar karedeki gibi, anahtar kareler arasında okumuzun katmanından seçtik çünkü elmamız sabit kalacak. Sonra, Insert > Timeline > Create Güncel Teknoloji HaberleriMotion Tween seçeneğine tıklayalım. Anahtar karelerimizin arasında kalan karelerin içinde uzun mavi bir ok belirdiğini görürüz. İşte bu aralıkla hareket oluşacağını artık tanımlamış olduk. Artık hareket sonucunda okumuzun nereye gideceğini belirlemek için hazırız. Zaman çizelgesinden, okumuzun katmanındaki tanımlı son anahtar kareye tıklayalım. Okumuzu yan tutup kaydırarak elmanın içine sokalım. Elma üst katmanda olduğu için okumuz, elmanın altında kalıp saplanmış gibi olacaktır. Animasyonumuzu test etmek için, klavyeden (ENTER) tuşuna basabiliriz. Bu sayede filmin sahnede nasıl oynadığını göreceksiniz.

flash-3.jpg


Animasyon dosyasını oluşturmak için File > Export > Movie komutunu çalıştırın. Ekrana gelecek seçimlerde dosyamızın ne kadar sıkıştırılacağı, kalitesi gibi extra ayarlar vardır. Bu ekrandaki standart ayarları olduğu gibi kullanabilirsiniz. Dosya tipinin SWF olduğunu kontrol ettikden sonra, dosya ismini yazarak bu işlemi onaylayabilirsiniz. Karmaşık ve uzun animasyonlarda, bu işlemin biraz fazla zaman alabileceğini unutmayın. Dosyamızı, SWF dışında AVI, MOV gibi film dosya formatları ve daha birçok formatta kaydedebileceğimizi unutmayın.
 

Benzer konular

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
3,069
Tepkime puanı
84
Anlatım için teşekkürler ama görüntüsüz çok iyi anlaşılabileceğini sanmıyorum. :(
 

Yeliz GÖKÇEN

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
12 Şub 2008
Mesajlar
1,893
Tepkime puanı
26
güzel paylaşımmış... tabii bu şekilde ne kadar faydalı olur bilemem.
 
Üst