Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

"Freelance nedir?"

grafimel

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Eki 2007
Mesajlar
27
Tepkime puanı
1
Türkiye’de yeni yeni tanınan, dünya’da ise geniş bir çalışan kitlesine hitap eden bir iş koludur. Free-lance’in ingilizce karşılığına bakarsak ‘özgür mızrak’ şeklinde çevrilebilir. Özgür mızrak şeklinde bir karşılığının olmasının nedeni belki de freelance çalışmanın bir nevi savaşçı olmayı gerektirmesi olabilir; Çünkü yönetici de, art director de, grafiker de, müşteri temsilcisi de, sekreter de, officeboy da, tahsilatci da sizsinizdir artik. 3 şey öğreniyorsunuz; Açgözlülük egosunu dizginlemek, disiplinli çalışma alışkanlıkları ve en önemlisi de insan ilişkileri...

Bir işin freelance olabilmesi için yapılacak işin ücret karşılığı ve genellikle "dışarıdan" diye tanımlanan şekilde, bünyesinde çalışıyor görünmediğiniz bir firmadan geliyor olması gerekmekte... Kısaca emek ve işçilik isteyen işlerin, parça başı yada saat üzerinden ücretlendirelerek yapılması freelance çalışmaktır diyebiliriz.

Freelance çalışmanın avantajları :
Bir ajansı’nın herhangi bir web sitesi projesi için verdiği fiyat 3000-10000$ civarındadır ve projeden projeye değişmektedir. Freelance çalışan ise bu fiyatların dörtte bir, hatta bazen beşte biri karşılığında aynı hizmeti sunabilir. Yani freelance çalışmak firmalar için kar, çalışan için ise yeni bir referans ve ‘kendi işim’ heyecanıyla sevdiği işi yapabilmektir.

Freelance çalışmanın dezavantajları :
Çalışan için öncelikli dezavantaj, freelance çalışırken sosyal güvenlik haklarının olmamasıdır. İkinci bir dezavantajı da sürekli iş garantisinin olmamasıdır ki bu çoğu freelance çalışanın fulltime işlere yönelmesinin başlıca nedeni.

Firmalar için dezavantaj sözkonusu değildir. Ama sürekli çalışabileceği ve güvenebileceği bir freelance çalışan bulmak firmalar için bir sorundur diyebiliriz.

Freelance iş kolları :
Freelance kelimesi genel olarak tasarım projelerini gerçekleştirebilecek çalışanlar ve bazı ülkelerdeki özel istihdam bürolarında sözleşmeli inşaat işçileri için kullanılıyor. Ancak ülkemizde web tasarımı, interaktif tasarım, masaüstü yayıncılık, çizerlik, illustratörlük, heykel, resim, 3d modelleme, yazarlık, tez-ödev yazımı, el işçilikleri ve hatta boya-badana yapmak bile freelance grubuna giriyor.

Freelance iş portalları :
Dünya’da geniş bir çalışan kitlesine hitap ettiği ve bilinen bir çalışma şekli olduğundan bahsetmiştik. Bununla ilgili örnek verebileceğimiz bilinen bir çok organizatör firma var. Scriptlance.com, guru.com ve elanceonline.com bu firmalardan en çok bilinenler. Belli bedeller karşılığı üye olunur, gelen işler firma üzerinden gelir ve üyelik ücreti yada hizmet bedeli üzerinden komisyon şeklinde çalışırlar. Türkiye’de bu tarz bir firma henüz kurulamadı (birkaç girişim haricinde).

Türkiye’de Freelance ve Güven :
Çalışanlarda tembellik ve erteleme hastalığı, iş verenlerde ise güvensizlik ve hayal kırıklıkları dikkat çekiyor. Bu yüzden Türkiye’de freelance pazarı güven üzerine kuruludur; Yüzyüze görüşmek, sözleşme yapabilmek, fatura kesebilmek, belli aralıklarla proje üzerine toplantılar yapmak, iş takibi ve en önemlisi bu işi daha önce yapmış olmak freelance çalışmak için olmazsa olmazlar arasındadır.

Kimlerle freelance çalışmalı :
Yüzyüze görüştüğünüzde güven duyduğunuz, daha önce iş yaptığınız, referans gösterebilen, sözleşme-fatura konularında tereddüt etmeyen, işinde tecrübe ve başarısını ispatlamış herkez bu iş için uygundur.
 
Benzer konular Forum Tarih
grafiksel Sonuçlanan İlanlar 2 1K

Benzer konular

kopukhasan

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
4 May 2008
Mesajlar
1,881
Tepkime puanı
17
sağolun ya ben de düşünüyordum bu ne demek diye
 

Hakkı Yaman

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
17 Tem 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Türkiye'de freelance iş yapmak gerçekten zor.
Helede bi tahsilata çıktınmı yılan gibi soğukkanlı olmalısın, üç kuruşun peşinde üç kuruşluk adamlara 5 takla atıyosun.
Valla kalsın ben almıyayım.
 

erdemcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
27 Tem 2007
Mesajlar
163
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.erdemcagla.com
biraz ekleme yapayım.

Freelance çalışan grafik tasarımcılar çoğunlukla sigortalarını asgari ücret üzerinden ayda 300 küsür YTL karşılında primlerini başka bir şirkete ödetiyorlar ve ssk lı çalışıyormus gibi sağlık hizmetlerinden yarlanıyorlar.

Freelance çalışan, müşterilerine fiyat verdiği zaman müşteri neden bu kadar çok fiyat istiyorsun ne dükkan kiran var ne personelin diyor.Eğer freelance iş yapan kişini başka müşteri alternatifi yokta alttan alıp müşterinin istediği fiyattan iş yapıyor.

Müşteri illa fatura isterse tanıdığı bi şirkette KDV tutarını verme koşuluyla fatura kestiriyor.

Freelance çalışan kişi Ajanslarda iş yapsa maaşının 10 katı ajansa kar ettirecek. Ajansta yaptığı kadar evde freelance olarak iş yapsa o para 3-4 ay yeter.

Uzun lafın kısası freelance çalışan kişilerin müşteri sorunu olmasa ve müşteriler kültürlü olsa hiç sorunları kalmayacak.
 

Graphness

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
36
Tepkime puanı
0
özetle kendi evinde kendi başına başka şirket vs. bağlı olmadan iş yapmak Doğrumudur ?
 

Graphness

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
36
Tepkime puanı
0
oh be sonunda kendime bi sıfat buldum :D
 

freedesing

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
24 Mar 2008
Mesajlar
773
Tepkime puanı
10
Yaş
36
güzel paylaşım merak ettim search te bura çıktı ne kadar faydalı bi ekibiz bilgiyi başka yerde aramaya gerek bırakmıo grafikerler.net ne hoş:) mutluyum burda olmaktan :D
 

erdemirs

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
10 Ağu 2008
Mesajlar
593
Tepkime puanı
13
Web sitesi
www.re-imagination.com
yaklaşık 5-6 yıldır web sektöründe çalışıyorum ve bu süreç zarfında bayağı freelance iş deneyimim oldu... açık ve net söyleyebileceğim şudur ki, Türkiye'de zaten bir web tasarım firması olmak çok zor bir işken, freelance web tasarımcısı olmak kat ve kat daha zor, olacaksanızda acımasız olmanızda yarar var, aslında acımasız diye tabir ettiğim de hakkınızı korumaktır..

nacizhane tavsiyeler:

- eşe dosta 3 kuruşa iş yapmayın,
- peşinat almadan işe başlamayın (tabii belirli bir tecrübeye sahipseniz)
- mümkünse ödemeyi aşama aşama alın (%30 peşin, %20 tasarım onaylanınca vs..)
- piyasayı kırmayın, ucuza almaktansa işi normal fiyatlara alın, üzerinde daha fazla uğraşın

hehe şimdilik bu kadar geldi aklıma, katı kurallar sizi bu yolda başarıya ulaştırabilir..

saygılarımla..
 

UmutStyle

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
21 Eki 2008
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Bir çok firmalarında freelancer çalışan insanlardan daha ucuza bir iş yapmasını beklemesinide göz önünde bulundurmak lazım. Allah hepimizin yardımcısı oLsun :)
 

onur512

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
29 Şub 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Öyle diyebiliriz bende freelance Web tasarım ,grafik tasarım işleri yapıyorum.

Tek sorun şu oluyor:Kimi firmalar web tasarımı gider olarak göstermek istiyorlar ve fatura kesmemi istiyor.(Çoğu istemiyor , şimdiye kadar istemediler)com.tr tescil ettirenlere ben fatura kesiyorum.Çünkü firma ve ürün tescili girdiği için.Dışardan bilgisayar parçası aldıgım bir firmaya kdv sini ödemek koşuluyla internet hizmet giderleri adı altında fatura kestirip müşteriye veriyorum.Zaten kişisel olarak güveni kazandıgınız takdirde çalışmak ve prensipler müşteriye tasarımcı arasında sorunları ortadan kaldırıyor.ben izmirde yim istanbuldan adana da antalya dan firmalarla online çalışıyorum.Güven ve referans bu işlerin başında geliyor.

erdemcagla demiş;
'' Uzun lafın kısası freelance çalışan kişilerin müşteri sorunu olmasa ve müşteriler kültürlü olsa hiç sorunları kalmayacak '''

Bu olay Türkiye de zor.Ama freelance alternatif bir çalışma sistemidir firmalar için.Geçen ay bir web tasarım firmasından teklif geldi bana , çalışan elemanları yetersiz ve yoğun işler üzerinde oldugunda basit bir html sayfa tasarımı gerekiyordu, işlerini yaptım, ücreti havale ile aldım.Misal bu tarzda firmalar freelance i seçebilir...
 

grafikeri-m

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
6 Ağu 2008
Mesajlar
390
Tepkime puanı
2
yararlı bi paylaşım emeğinize sağlık...
 

gordian

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
5 Ocak 2009
Mesajlar
73
Tepkime puanı
0
benim tanımım biraz argo kaçacak ama kısaca freelancer çalışan = fırlama olması gerekiyor. Yoksa avcunu yalarsın
 

ozkanozel16

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
11 Tem 2008
Mesajlar
576
Tepkime puanı
5
Yaş
44
benim tanımım biraz argo kaçacak ama kısaca freelancer çalışan = fırlama olması gerekiyor. Yoksa avcunu yalarsın

Şansa da ihtiyacı var,
bu arada fırlama burda bir karakter tanımı mı yoksa piyasayı tanıyan kişi anlamına mı gelir...
 

BLUE_AZ

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
14 Haz 2008
Mesajlar
73
Tepkime puanı
1
Türkiye'de freelance iş yapmak gerçekten zor.
Helede bi tahsilata çıktınmı yılan gibi soğukkanlı olmalısın, üç kuruşun peşinde üç kuruşluk adamlara 5 takla atıyosun.
Valla kalsın ben almıyayım.

katılıyorum Hakkı Yaman'a gerçekten çekilir dert değil tahsilat işi yüzünden freelance iş yapmamayı tercih etmiyorum
 
Üst