Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik Tasarım üzerine herşey.. Genel bir bilgi kaynağı..

gülsümce

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Mar 2009
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
teşekkürler she

oldukça derli toplu ve düzenli bilgiler
 

rohirim

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
23 Mar 2009
Mesajlar
82
Tepkime puanı
3
teşekkürler güzel paylaşım, emeğine sağlık.
Bu arada +rep nasıl vericem?
 

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
25 Mar 2008
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
88
Yaş
40
She teşekkür ettim canım...Tek tek okudum...Okunması gerektiğinden bahsetmeme gerek yok...

teşekkürler güzel paylaşım, emeğine sağlık.
Bu arada +rep nasıl vericem?

Sayın Rohirim;

Avatarınızın altında profil bilgileriniz, onunda altında bir reklam alanı, onunda altında ufak bir terazi sembolü var...Terazi sembolünü tıklayıp rep verebilirsiniz...
 

rohirim

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
23 Mar 2009
Mesajlar
82
Tepkime puanı
3
She teşekkür ettim canım...Tek tek okudum...Okunması gerektiğinden bahsetmeme gerek yok...



Sayın Rohirim;

Avatarınızın altında profil bilgileriniz, onunda altında bir reklam alanı, onunda altında ufak bir terazi sembolü var...Terazi sembolünü tıklayıp rep verebilirsiniz...


Teşekkür ederim Yosa
acemiyim bu konularda henüz...
 

expand

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
14 May 2008
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
süper paylaşım teşekkürler..
 

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
19 Mar 2008
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
104
Web sitesi
www.asigazetesi.com
GRAFİK TASARIM TEKNİKLERİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER

5.1 Kalem

Kalemler çizim araçları içinde temel malzemelerdir. Çeşit olarak çoktur yaptıkları işe göre sınıflandırılabilir [9].

5.1.1. Kurşun kalem ve türleri

Eskiz yapmakta kullanılır. Aslında her türlü kalem eskiz kalemi görevi yapabilir, ancak grafit madeninden yapılan kurşun kalem çeşitli sertlik ve çeşitte üretildiği için daha kullanılışlıdır [9].

Grafit yumuşak bir madendir, katkı maddeleriyle sertleştirilerek numaralandırılır ve üretilir. Kurşun kalemler uluslararası standartlar için de (ISO) tüm kullananların anlayacağı kodlamalarla ifade edilmiştir. (H) serisi olarak üretilen kalemler sert, (B) serisi olarak üretilen kalemler ise yumuşak olarak adlandırılır [9].

Sert kalemler şu şekilde sıralanabilir; H - 2H - 3H - 4H - 5H - 6H -7H - 8H kodlu numaralar büyüdükçe kalemin sertlik özelliği artmaktadır. Yumuşak kalemler şu şekilde sıralanabilir; B - 2B – 3B - 4B - 5B - 6B -7B - 8B kodlu numaralar büyüdükçe kalemin yumuşaklık özelliği artmaktadır [9].

Genellikle desen çalışmalarında kullanılan füzen olarak adlandırılan kalemler daha kalın uçludur, ayrıca ince detayların çalışılmasında kullanılan 0,5 mm ve 1,0 mm kalınlıklarında kurşun kalemlerde tasarım çalışmalarında kullanılmaktadır [9].



5.1.2. Kuru boya kalemler

Kuru boya kalemler renkli tasarım çalışmaları için kullanılır. Renkli toprak ve metal kökenli boya pigmentlerinin çeşitli kimyasal yöntemlerle karıştırılıp sıkıştırılarak bu boyalara kalem özelliği kazandırılır. Renkli kuru boya kalemlerinde sertlik ve yumuşaklık söz konusu değildir. Daha çok renklerinden ve kolay kullanımından ötürü tercih edilir [9].

Pastel boyalarda bu grup içinde değerlendirilebilir, bunlarında hammaddesi boya pigmenti, tebeşir tozudur, yağlı olan pastellerin içerisine yağ ilave edilerek sıkıştırılır ve kalem gibi kullanılır [9].

5.1.3. Keçe kalemler (ispirtolu veya marker)

Eritilmiş renkli boya pigmentleri ve alkol karışımı ile yapılan kalemlerdir. Çizim olarak kurşun kalemi, boyama olarak fırçayı andıran kolay kullanışlı bir kalem türüdür. Grafik tasarım çalışmalarının eskiz, taslak veya gerçekleşme aşamasında kullanılabilir. 0,5 mm den 10 mm ye kadar çizim kalınlığına sahip uçları mevcuttur. Bu kalemlerin olumsuz yanı ise, boyanın karışımında bulunan alkolün uçucu bir madde olmasından dolayı, kalemin içindeki boyanın özelliğini çabuk yitirmesidir [9].

5.1.4. Rapido kalemler

Daha çok siyah çini mürekkeple kullanılmasına rağmen, renkli mürekkepleri de vardır, rapidoların mürekkepleri özel olarak üretilmektedir. 0,1 mm ile 1,2 mm arasında uç kalınlığına sahiptir. Kalemin mürekkep haznesi mevcut olduğundan sürekli mürekkep doldurmak gerekmez, olumsuz yanı ise kalemin ucunda bulunan iğnenin çok ince olması ve çabuk tıkanmasıdır. Bu tıkanmayı önlemek amacıyla iğneyi sürekli olarak nemli tutan bir kapak mekanizması vardır. Kalemin kullanılması oldukça kolay, fakat deneyim isteyen bir iştir [9].
Rapido kalemlere benzeyen ve tasarım çalışmalarında kullanılan başka bir kalemde grafos kalemidir. Grafos sözcüğünün kökeni yazma, çizmek anlamında olduğu için kaleminde adı buradan gelmektedir. Daha çok yazı ve tipografi tasarımlarında kullanılmaktadır. Türkçe’de bu kalemin benzerlerine divit veya kesik uçlu kalem denilmektedir. Uluslararası standartlarda üretilen uç sistemleri vardır ve çeşitli harf kodlarıyla isimlendirilirler. N - O - R - S - Z tipindeki uçlar yazı tasarımında ayrı işlevlere sahiptirler. Yukarıda sayılan rapido ve grafos kalem türleri pahalı ve teknolojik araçlardır [9].

Pahalı ve teknolojik olmayan ancak bu iki kalem kadar iş görebilen bir yazım ve çizim aracı daha vardır, piyasadaki adı tarama ucudur. Divit kalemden daha ince biçimde olan bu araç, 0,1 mm bir kalınlığa sahiptir ve basit bir sapa takılarak kullanılır, yaptığı iş çok yönlüdür. Her defasında mürekkebe batırılarak kullanılır, karikatür çalışmalarında ağırlıklı kullanılır, resim ve çizim işleri için ucuz bir araçtır [9].

5.2. Kağıtlar

Grafik tasarım ve üretim çalışmaları için de kağıt önemli bir materyaldir, basım sanayinin vazgeçilmez malzemesidir [9].

Kağıdın hammaddesi odun, geri dönüşümlü malzeme sayılan bitki artıkları, yine odunun kimyasal yapısında bulunan selülozdur. Ayrıca paçavra ve kullanılmış kağıt artıklarıdır. Kağıt yapımı için kullanılacak odunlar, kesildikten sonra yonga haline dönüştürülür. Çeşitli kimyasal işlemlerden sonra, önemli maddelerden biri olan selüloz elde edilir. Selülozun içine, kağıda özellik kazandıran çeşitli dolgu maddeleri katılır [9].

Kağıdın üzerine basılacak boyaların bu yüzeye tutunabilmelerini sağlamak için üretim aşamasında kağıda tutkal katılır böylece kağıdın yüzeyine basılacak boyanın kontrolü sağlanmış olur [9].
Kaliteli kağıtlarda tutkal ve lif uzunluğu fazla, diğerlerinde ise azdır, kağıdın kaliteli veya daha az kaliteli olması öğütme aşmasında sağlanır [9].

Kağıdın ağırlığı; kağıtlar üretildikten sonra piyasada tabaka ağırlığına göre satışa sunulur, ayrıca kağıtların 500 tabakasına bir top denilir. Bir top kağıdın ağırlığı hesaplanırken önce topun bir tabakasının ağırlığı bulunur ve 500 tabaka ile çarpılarak bir top kağıdın ağırlığı hesaplanır [9].
1 tabaka kağıdın hesaplama formülü;

kağıdın tabaka alanı X kağıdın tabaka ağırlığı
= kağıdın ağırlığı
1m² kağıdın cm² alanı (10,000)

Formül 1: Kağıt Ağırlığının Hesaplanması [9].

Kağıt Ölçüleri ve Standartları; Kağıtlar Uluslararası Birliğinin Ölçülerine uygun üretilmektedir. Bunlar da; A0 - B0 - C0 numarasıyla gösterilir, ancak en çok tercih edilen standart, A ve B’dir. Bu ölçülerin yanı sıra ülkemizde endüstriyel alanda (matbaacılıkta) kullanılmak üzere standart kağıt ebatları da bulunmaktadır. Bu ebatlar: 57cm X 82cm, 64cm X 90cm, 68cm X 100cm, 70cm X 100cm’dir. Kağıtlar gramaj ve türlerine göre bu ebatlardan birinde veya bir kaçında standart olarak üretilmektedir [9].




ISO (International Standart Organization) [9]. Satnadartlarında A, B ve C kağıt ölçüleri, (ölçü birimi mm olarak alınmıştır).
Bugün kağıt endüstrisinde üretilen çeşit 2000 civarındadır, kağıt üretimlerini ve cinslerini üç ana başlık altında toplamak mümkündür [9];

o Kağıtlar
o Kartonlar
o Mukavvalar

5.2.1. Kağıt Türleri

Kağıtların kendi içinde sınıflandırılması önemlidir, çünkü üzerine basılacak yazı ve resimlerin tüm özelliklerini yansıtması kağıdın kalitesiyle yakından ilgilidir [9].

Kağıt grafik tasarımcının ana malzemesi sayılabilir, düşünce aşamasından itibaren, eskiz özgün tasarım ve baskı aşamasına kadar kağıt daima vardır. Grafik tasarımcı kağıdı iyi tanımalı ve onu hangi amaç için kullanacağını da bilmelidir [9].

Birinci hamur kağıtlar

Selüloz oranı fazla olan üretim aşamasında ağartılmış beyaz kağıtlardır, 50gr / m²’den, 220gr/m²’ye kadar ağırlıkta üretilirler. Bu kağıt çeşidinin kullanım alanı çok çeşitlidir. Baskı öncesi yapılacak taslak ve tasarım çalışmaları için tercih edilebildiği gibi baskıda da yaygın olarak kullanılan bir kağıt türüdür [9].

İkinci hamur kağıtlar

Selülozu az odun hamuru çok olan kağıt türüdür. Rengi birinci hamura nazaran daha sarımtıraktır. Özellikle kitap basımında yaygın olarak kullanılır [9].

Üçüncü hamur kağıtlar

Halk arasında samanlı kağıt da denilen 3.Hamur kağıtlarda katkı maddesi olarak içinde selüloz bulunmaz, sadece odun hamuru kökenlidir, gramajı düşüktür. Dolayısıyla kalite açısından tercih edilen bir kağıt türü değildir. Genellikle tek renkli işlerin basımında ve kağıt kalitesinin önemsenmediği kitaplarda kullanılır [9].

Kuşe (parlak) kağıtlar

Halk arasında parlak kağıt ya da kuşe adı verilen kağıtların üretim aşamasında yüzeyi parlatılır böylece kağıt, baskının fiziki darbeleriyle, boyanın kimyasal değişmelerine karşı dirençli hale gelmiş olur. Her iki yüzü parlak kağıtlara kuşe tek yüzü parlak olanlara kromalüks denir. Ayrıca görüntüleri daha gerçekçi ve net olarak yansıtır. Bundan dolayı kaliteli ve sanatsal işlerde tercih edilen bir kağıt türüdür. Kuşe kağıtların parlak, mat gibi çeşitleri mevcuttur. 80gr / m² ile, 350gr / m² arasında satışa sunulmaktadır. Kuşa kağıtların üretim aşamasında arka yüzeylerine her türlü malzemeye yapışma özelliği kazandırılır. Bu kağıtlara çıkartma kağıdı adı verilir; şeffaf ve opak (ışık geçirmez) olarak adlandırılır. Reklam piyasasında tercih edilen bir kağıt türüdür [9].

Saydam kağıtlar

Saydam kağıtlar çok çeşitlidir, bunlar hem tasarım hem de matbaa baskısı için kullanılır. Parşömen, pelur, gofreli (kabartmalı) pelur, aydınger bu grupta yer alır. Parşömen ve pelur kağıtlar daha çok tasarım aşamasında yapılacak olan eskiz ve taslak çalışmaları içim uygundur, ancak ince ve dayanıksız olduklarından baskı ve üretim aşamasında tercih edilmezler. Aydınger ise, yüzeyi parlatılmış, şeffaf bir kağıt türüdür, daha çok mimari bürolarda kullanılan aydınger, grafik tasarım çalışmalarında ön hazırlık için veya matbaa da özel amaçlı baskılar için kullanılabilir. Renk tutma özelliği zayıf olduğundan renkli baskılarda tercih edilmez. 90gr / m²’den 200gr / m²’ye kadar ağırlıkta ve rulo halinde satılmaktadır, tabaka halinde satılanları da mevcuttur [9].

5.2.2. Kartonlar

Bristol

Grafik tasarımcının en çok kullandığı kağıt türüdür. Çünkü tasarımın son biçimi ve temiz hali karton üzerine hazırlanır. Ayrıca karton, kitap kapağı, ambalaj, kartvizit, davetiye, tebrik kartı ve daha sayılamayacak birçok tasarım ve basım için kullanılır. Piyasada çok çeşitli isim ve kalitede karton türleri mevcuttur [9].

Tasarım aşamasında kullanışlıdır. Bir yüzeyi parlak ve diğer yüzeyi mat olanlara kromolüks karton denir. Baskı aşamasında boyayı iyi tutar ve görüntüyü canlı yansıtır. Piyasada 70cm x 100cm ebadında 100’lük paketler halinde satılır, tek olarak satıldığında tabaka olarak adlandırılır, kalitesi ağırlığıyla ölçülür. 140gr / m²’den 350gr / m²’ye kadar ağırlıkta olanları mevcuttur. Gramaj olarak ağır olanlar özgün baskı çalışmalarında tercih edilirler [9].

Şöhler (schller) karton

Grafik tasarım çalışmalarında en çok tercih edilen malzemelerden biride Şöhler kartondur. Tasarım aşamasında kullanılan Şöhler karton, her türlü kalem ve boya uygulamalarında tatmin edici sonuçlar verir. Matbaa baskısından ziyade özgün çalışmaların yapılabileceği suya ve darbelere dayanıklı, deformasyona uğramayan kaliteli bir kağıttır. Piyasada 70cm x 100cm tabaka halinde satıldığı gibi A4 boyutuna kadar küçük ölçekte satılanları da mevcuttur. Ağırlıkları; 180gr / m²’den 300gr / m²’ye kadar değişmektedir [9].

Fon kartonu

Daha çok renkli oldukları için bu isimle anılırlar. İki tür fon kartonu vardır. Birincisi beyaz yüzeyli kartonun boyanması ile elde edilir. İkincisi ise, kağıt üretilirken içine katılan doğal boyalarla oluşturulur, ikinci daha çok tercih edilmektedir. Grafik tasarım çalışmalarında fon kartonu önemli kullanıma sahiptir. Çünkü geniş yüzeylerin boyanması zorluk yaratmakta ve kağıdın her yüzeyinde aynı boya değerleri elde edilmemektedir. Fon kartonu bu zorluğu gidermekte kolaylık sağlar. Ayrıca üç boyutlu çalışmalar içinde tercih edilir. Piyasada 50cm x 70cm ebadında satışa sunulur, tüm renkler mevcuttur [9].

5.2.3. Mukavvalar

Kağıt ve kartona oranla oldukça kalın ve ağırlığı fazladır. Daha çok ambalaj sanayi ve kitap cilt işlerinde kullanılır. 1 mm ile 5 mm arasında bir kalınlığa sahip olan mukavvalar baskı için kullanılmazlar, geri dönüşümlü kağıt malzemeler ve odun hamurundan üretilir. Ancak daha kaliteli olan türleri de vardır ve bunlar piyasada maket kartonu olarak isimlendirilir [9].

5.2.4. Kağıdın özellikleri

Tasarım çalışmalarında ne tür baskının seçileceği ve hangi kalitede kağıdın kullanılacağı çok önemlidir. Çünkü her kağıt her türlü baskıda kullanılamayabilir [9].

Kağıdın kalitesi, üretim aşamasında içine katılan maddelerle yakından ilgilidir. Örneğin; içinde tutkal oranı fazla olan kağıt türleri boyayı iyi tutarlar ve arka tarafına vermezler. Böylece çok renkli baskılarda iyi sonuç elde edilir [9].

Kağıdın beyazlığı baskının daha gerçekçi olmasını sağlar [9].

5.2.5. Kağıdın katlanması

Grafik tasarım açısından kağıdın katlanma özelliklerini iyi bilmek gerekir. Çünkü tasarım biçimini ortaya çıkaracağı gibi, baskı maliyetlerini önemli ölçüde etkileyecektir. Kağıdın katlanma işlemi baskı tekniğine göre ele alınmalıdır. Bu rasgele katlama değildir ve belirli kurallara bağlanmıştır. Matbaa baskılarında kağıt forma usulü katlanmaktadır [9].

Örneğin;
1 forma 16 sayfa
2 forma 32 sayfa
3 forma 48 sayfa
4 forma 64 sayfa gibi on altışarlı sayfalar biçiminde artarak devam eder [9].


5.3. Boyalar

Grafik tasarım ve üretim aşamalarında, çalışmayı en çok etkileyen malzeme boyalardır. Çünkü boya da renk vardır ve ürün daha çekici gösteren kısmı oluşturur. Boyalar kendi içinde sınıflandırılabilir; su esaslı boyalar, yağ esaslı boyalar. Boyanın kalitesi, renk özelliğini ve bağlayıcı maddeyi oluşturan birleşenlerin kalitesiyle ölçülür. Boyanın parlaklığı, ısı ve ışığa dayanıklılığı, örtücülüğü, kuruma süresi gibi özellikleri boya kalitesinde aranan faktörlerdir. Boyanın rengini içindeki pigment oluşturur, pigmentler toprak ve metal kökenli olmak üzere ikiye ayrılır. Yağ esaslı boyalar grafik tasarım çalışmalarında pek tercih edilmezler. Çünkü geç kururlar ve fırça dışındaki araçlarla uygulanması zordur [9].

5.3.1. Su esaslı boyalar

Sulu boyalar

Su esaslı boya yapılırken, toprak, metal ya da organik kökenli pigmentler, bağlayıcı madde olarak reçine veya zamk, çözücü olarak ise su kullanılır. Guaj boya, sulu boya, akrilik boya, analin boya, sulu boya bu gruba girer. Sulu boyalar genellikle saydam (transparan) özelliğe sahiptir. Mat ve parlak renklerde üretilir. Grafik tasarım çalışmalarında, özellikle resimleme (illüstrasyon) tekniklerinde tercih edilir. Tablet, tüp ve cam kavanozlarda satışa sunulur [9].

Guaj boyalar

Boya pigmenti içerisine reçine esaslı zamk ve su ilave edilmesi ile elde edilen kapatıcı ve şeffaf özelliklere sahip bir boya türüdür. Her türlü boyama tekniğine yatkın bir malzemedir. Kapatıcı zemin çalışmalarında guaj boya iyi sonuç verir. Hataların üzeri yeniden çalışılabilir, fırça, spatül ve hava kalemleri ile boyayı uygulamak mümkündür. Tüp ve kavanoz kaplarla satışa sunulmaktadır [9].
Akrilik boyalar

Sulu boya, guaj boya ve yağlı boya özelliklerini bünyesinde toplayan plastik özlü bir boyadır, ancak su esaslı boyalara daha yakın görülür. Çünkü inceltme işlemleri suyla yapılır. Kullanımı kolaydır çabuk kurur, kuruduktan sonra üzerine başka boyalarla çalışma yapılabilir renk bozulması yoktur. Ancak fırça ve diğer boya gereçleri akrilik boyayla kullanıldığında hemen yıkamak gerekir, çünkü boya çözülmez. Hata yapıldığında geri dönülmez, boyayı silmek, açmak mümkün değildir. Yani bu boyayla çalışma yaparken önceden her şeyi hesaplamak hata yapmamak, doğru bir çalışma yöntemi olacaktır. Akrilik boyayı inceltmek ve parlak tutmak için yardımcı malzemeler de mevcuttur [9].

5.4 Fırçalar

Grafik tasarımcının kalem gibi en önemli aracıdır. Çeşitli cinste, kalınlıkta ve ebatta fırçalar vardır. Büyüklerine, sert ve yumuşaklıklarına, kullanıldıkları boya türüne göre sınıflandırılırlar. Fırçanın temel malzemesi kıldır, kılın cinsi fırçanın kalitesini belirler. Kaliteli fırçalar samur kılından üretilmektedir. Bunun yanında; at, eşek, ve kedi kılından da fırça yapılmaktadır. Teknik gelişmelere dayalı olarak plastik kökenli fırçalarda üretilmektedir. Fırçalar numara sistemine göre imal edilir, 0 numara ile 50 numara arasında sıralanmaktadır. Yassı, sivri ve yuvarlak olmak üzere üç tür fırça vardır [9].

5.4.1. Yassı fırçalar

Yağlı boya çalışmalarında tercih edilen bir fırça türüdür, geniş alanlar ve fon boyamasında kullanılır. Kalınlıkları 3 numaradan 36 numaraya kadar değişir. Grafik tasarım çalışmalarında, resimleme işlemlerinde kullanılır [9].


5.4.2. Yuvarlak fırçalar

Genellikle sulu boya fırçalarıdır, 0 numara ile 30 numara arasında sınıflandırılır. Yumuşak samur kılından üretilir düz yüzeyler üzerinde boyayı pürüzsüz yayar iz bırakmaz, resim çalışmaları için iyi bir kullanım sağlar [9].

5.4.3. İnce uçlu fırçalar

Tabela yazımlarında, serbest çizgi çekimlerinde, tipografi tasarımlarında, resim rötüşlama işlerinde kullanılır, resimleme çalışmalarında detaylar için iyi bir araçtır. Kullanımı ustalık ister, 0 numara ile 24 numara arasında değişen uçları vardır. Kaliteli ince uçlu fırçalar ıslandığında, kalınlığı toplu iğne gibi incelebilir [9].

5.5. Air-Brush (Hava Üfleyici Kalem)

Grafik tasarım çalışmalarında tercih edilen bir kalem türüdür. Havayla çalışan tabancaların püskürtme sistemi, fırçayla geniş zeminlerin boyanmasında tam bir netlik kazanılmadığı durumlarda veya üç boyutlu maketlerin boyanmasında air brush kalemler çok kullanışlıdır. Küçük bir kompresörü olan kalemin çalışma esası, içinde bulunan bir iğne, basınç tetiği ve boya kavanozundan oluşur. Basınç tetiği geri çekilince, iğnede geri çekilmiş olur. kompresörden gelen hava boyayı püskürtür, boyanın ince ve kalın atılması tetiğin çok ve ya az çekilmesine bağlıdır. Bu kalemler şablon baskı sistemi gibi çalışır, yani boyanmayan yerler kapatılır. Boyanacak yerler açık bırakılır ve boya püskürtülerek işlem yapılır. Air brushlar için sıvı veya asetat kalıplar (mask) üretilmiştir. Çok kullanışlı olan bu malzemeler boyanmayan kısımların üzerine sürülür veya yapıştırılır, boya işleminden sonra kolayca temizlenebilir [9].



5.6. Işıklı Masa

Masanın üzerinde cam ve içinde ışık olmasıdır. Çeşitli montaj (birleştirme), pikaj (yapıştırma) ve resim aktarma işlerinde kullanılır. Çizim yapılabilmesi için 45 derece ayarlanabilir özelliği vardır, masanın üzerinde kullanılan buzlu cam ışığı yüzeye eşit bir şekilde yayar [9].



alıntı değildir...
 

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
19 Mar 2008
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
104
Web sitesi
www.asigazetesi.com
GRAFİK TASARIM TEKNOLİJİSİ

Günümüzde gelişen teknojilerin etkisiyle grafik tasarım ekonomik bir hal almıştır.

6.1. Masaüstü Yayıncılık

Yakın bir zamana kadar bütün tasarımcılar çalışmalarını resim kağıtları üzerine hazırlamıştır. Metin yazarları ise daktilolarda çalışmak zorunda kalmışlardır. Masaüstü yayıncılık teknolojisi, bütün bu çalışmaları bilgisayar ekranına taşımış, bu sayede önceleri bir grup ya da bir ekip tarafından üstesinden gelinebilecek işlerin artık tek kişi tarafından da yapılabilmesini sağlamıştır. Masaüstü yayıncılık; para ve zaman tasarrufu sağlamakta, bütün tasarımları ekran üzerinde baskıya hazır hale getirebilmektedir. Bir masaüstü yayıncılık sistemi için gerekli olan araçlar ise şöyle sıralanmaktadır [2]:

o Kişisel bilgisayar
o Yazıcı (printer)
o Tarayıcı (scanner)
o Modem
o Program / Yazılım (software)

Masaüstü yayıncılık gelişen teknolojinin desteğinde, cihazlar ve özel yazılımlarla donanmış üniteler ağı içinde sistematik bir şekilde işlem görmektedir. Dizgi, mizanpaj, pikaj ve montaj işlemleri ile fotoğrafa ilişkin tüm görsel düzenlemeleri aynı sistem içinde düzenleme yeteneğine sahip bu sistemde, işlerin planı yine sistemin içinde düzenlenebilecek nitelikte yer almaktadır [3].

Masaüstü teknoloji ile ilgili ilk araştırmalar, 1970’lerin sonlarında San Francisco’da Xerox Araştırma Merkezi’nce yürütülmüştür. 1984 yılında Aldus firması; yazı, tasarım, yayına hazırlama ve üretim işlevlerini kişisel bilgisayarların dünyasına sokan bir yazılım programı geliştirmiştir. Böylece “Masaüstü” sözcüğü ilk olarak Aldus firması tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Fakat gerçek anlamda masaüstü yayıncılık, Apple firmasının 1984’te ürettiği “Macintosh” bilgisayarlarla başlamış ve bir anda masaüstü yayıncılığın lideri olmasını sağlamıştır. Günümüzde piyasada bulunan bilgisayarlar arasında masaüstü yayıncılığa en elverişli olarak; Apple Macintosh, IBM, PC ve uyumluları kabul görmektedir [2].

6.1.1. Bilgisayar

Bilgisayar, bilgileri kabul eden, işleme tabi tutan ve anlamlı sonuçlar veren bir sistemdir [7].

Günümüzde bir grafik tasarım bürosundaki en önemli araç bilgisayardır. Bazı iletişim uzmanları, içinde bulunduğumuz çağı elektronik yayıncılık çağı olarak adlandırmaktadır [7].

Grafik tasarım amaçlı bilgisayarların çizim yapma ve resimleme yetenekleri vardır. Çağın gereklerine uygun olarak her grafik tasarımcının bilgisayarı bilmesi ve kullanması gerekmektedir. Şimdiye kadar anlatılan tüm araç ve gereçler bilgisayarların içine sanal (hayali) olarak yerleştirilmiştir. Ayrıca bu araçlar birbirleriyle kusursuz bir ilişki içinde çalışmaktadırlar [9].

Bilgisayarı iki ana başlık altında incelemek mümkündür [9];

o Bilgisayar donanımları (hardware)
o Bilgisayar yazılımları (software).

Bilgisayarda veri ölçü birimi byte olarak geçer ve bunun anlamı en küçük depolama ya da dosya boyutudur, yani nokta olarak kabul edilebilir [9].

Sonraki birimler [9];

1 byte 8 bit,
1024 byte 1 kilo byte,
1024 kilo byte 1 mega byte,
1024 mega byte 1 giga byte,
1024 giga byte 1 tera byte olarak okunur.

Grafik tasarım amaçlı bilgisayarlarda bulunması gereken özellikler

Her bilgisayar grafik tasarım için uygun özellikte olmayabilir. Çünkü grafik tasarım alanında çalışanlar daha çok resim amaçlı işler yaptıkları için, dosya boyutları büyüktür ve dosya bilgisayarın hard diskine kaydedildiğinde büyük bir yer kaplar. Örneğin; A4 boyutunda sadece yazılardan oluşan, 2000 sayfalık bir kitabın kaplayacağı alan 20 MB civarındadır. Halbuki, A4 boyutunda bir sayfa renkli resmin kaplayacağı alan 25 MB civarındadır. Bu gösteriyor ki resim amaçlı çalışmalarda bilgisayarların hard diskinin (bilgi depolama diski) büyük kapasiteli olması gerekiyor. Sadece hard diskin geniş kapasiteli olması da yetmez. RAM (random acces memory) sisteminin de hızlı olması gerekir, çünkü resim amaçlı çalışmalarda dosya büyüdükçe bilgisayar, verilen komutları algılamakta zorlanabilir. RAM’ın komutları algılama hızıda MB büyüklüğüyle ölçülür. 128 MB ve üzeri RAM’lar tasarımcının verdiği komutları daha çabuk algılar [9].

Çalışmanın gerçek boyutlarını gösterecek monitörün 21 inç büyüklüğünde olması gereklidir ( 1 inç yaklaşık 2,5 cm’dir). Ayrıca resim amaçlı çalışmalarda görüntüyü ekranda sağlıklı görebilmek için, ekran kartları hızının da yüksek olması gerekmektedir. Örneğin; 64 MB bir ekran kartı görüntüyü gerçeğine yakın değerde yansıtabilir [9].


6.1.2. Yazıcılar

Yapılan çalışmaları gerek tahsis gerek prova gerekse baskı için film olarak elde etmemizi sağlayan cihazlardır. Yazıcıdan elde edilen ürüne hardcopy ya da hard-proof denilen provalar renk ve tasarım provası için kullanılır. Matbaacılık için oldukça önemli olan filmler de gene bu cihazlar ile elde edilir [7].

Ink-jet Yazıcılar; Sıvı haldeki mürekkebi kağıt üzerine püskürterek görüntü oluşturan yazıcılardır. Basit, sadece evde kullanılanları olduğu gibi oldukça kapsamlı ve pahalı olanları da vardır. Bunlar matbaacılıkta prova amaçlı kullanılırlar. Çok değişik yüzeylere baskı yapıldığı için elde edilen provalar oldukça gerçekçidir. Bu yazıcılar, yazma kafaları delikler matrislerden oluşan yazıcılardır. Bu hazneye kartuş adı verilir. Kartuştaki sıvı mürekkebin özelliği ise manyetize edilebilmesidir. Bilgisayardan gelen komutlara bağlı olarak haznenin belli bölgeleri manyetize edilir. İçindeki sıvı mürekkep, bu bölgelere denk düşen deliklerden dışarı fırlatılır. Isıtılarak fırlatılan mürekkep kabarcığı doğrudan doğruya kağıt üzerine yapışır. Dezavantajlarından biri kullandıkları mürekkebin çok çabuk bitmesi ve kartuş adı verilen mürekkep haznelerinin çok pahalı olmasıdır. Bunların A4 ve A3’e çıktı alabilme özellikleri vardır [7].

Termal Transfer (Dye Sublimation-Solid Ink) Yazıcılar; Kabaca katı olan mürekkebi ısı yoluyla kağıt üzerine aktaran yazıcı çeşitleridir. Prova baskı, baskının isteklere ne derece uygun olduğu baskı aşamasında oluşabilecek hataları önceden görebilmek amacı ile yapılan esas baskı için bir ölçü olabilecek nitelikte ön deneme baskısıdır. Dye - Sub teknolojisi kullanarak fotoğraf kalitesinde kağıda baskı yapan renkli çıkış cihazları ile veriyi doğrudan bilgisayardan alabilen prova cihazlarını, son renk kontrolü yapmak ile kullanılabilir [7].

Prova baskıda amaç en kaliteli baskıyı yapmak değil, esas baskı sırasında nasıl sonuç alınabileceğini gerçek baskıya mümkün olduğu kadar yaklaşan baskı yapmaktır. Prova baskı sistemi genel olarak ikiye ayrılır. Bunlar, filmden alınan prova baskı ve dijital yani film alınmadan yapılan prova baskı sistemleridir [7].

Lazer Yazılar; Lazer yazıcılar, şuana kadar üretilenler içinde hızlı ve kaliteli baskı yapılabilen en iyi yazıcılardır. Özellikle aydınger ve asetat üzerine çıkış alınabilmesi önemli bir özelliğidir. Çünkü bu yolla baskı öncesi hazırlık aşamalarının yerine getirilebilmesi sağlanabilmektedir. Çalışma prensibi bakımından fotokopi makinelerine benzeyen bu aletler, son derece sessiz çalışırlar ve bir anda bir sayfa basarlar. Bilgisayar programı tarafından veriler yazıcının belleğine gönderilir. Bu sayfanın görüntüsünü, lazer ışını ile bir silindir üzerine çekerler. Bu işlemden sonra daha kuvvetli bir çekim alanı ile silindir üzerindeki tonerler kağıt üzerine alınırlar ve bir sabitleştirici vasıtasıyla kağıt üzerinde sabitleştirilirler [7].

Lazer yazıcıların baskı kalitesi, 1 inçlik çizgiye konulan nokta sayısı dpi ile ölçülür. 300, 600, 900, 1200 dpi çözünürlüğe sahip yazıcılar kullanılmaktadır [7].

Renkli Lazer Yazıcılar; renkli çıkış almak için kullanılırlar. Prova amaçlı kullanılmaları tonerin baskı mürekkebi ile aynı yapıda olmamasından dolayı çok doğru değildir [7].

Siyah - Beyaz Yazıcılar; Tahsis yapmak ya da tasarım kontrolü yapmak için kullanılır. Ayrıca çok hassas olmayan cetvel, yazı, kitap baskıları gibi çok fazla hassasiyet gerektirmeyen işlerde aydınger üzerine çıkış alınarak baskıya olanak tanır [7].

Lazer Pozlandırıcılar - Image Setter; Hassas, detaylı ton geçişli resim ve işlerin çıkışında kullanılırlar. Lazer ışığın filmi pozlandırması ve bu filmin banyo edilmesi sonucu çalışmaların baskı için film çıkışı elde edilmiş olur. Yüksek çözünürlüklü hassas cihazlardır. Lazer pozlandırıcılar, yazılım makineleri ve film, kağıt vs. üzerine bilgisayarda hazırlanan, yazı ve şekillerin çıktısının alınmasın kullanılır. Çıktı materyali olarak film kullandıklarından çok yüksek çözünürlükte çıkış alınabilir [7].

Lazer pozlandırıcılar, dahili RIP’li lazer yazıcılar gibi genel amaçlı bir bilgisayardan direk olarak çıktısı alınacak bir Postscript bir tasarımı kabul etmez, fakat yazılım RIP’i bilgisayar üstünde lazer pozlandırıcıya bağlanmış ise, bu RIP vasıtasıyla Postscript kaydedilmiş dosyalar Bitmap grafiklerine dönüştürülüp çıktısı alınabilir. İşlem bitinceye kadar bir komut girilmez [7].

Lazer pozlandırıcılar çeşitli ebatlarda olabilirler. (35cm x 85cm, 70cm x 100cm, vb.) lazer pozlandırıcılardan 1800, 2400, 3100 dpi gibi yüksek çözünürlükte çıktı alınabilir [7].
Lazer pozlandırıcılar da filme pozlandırma yapıldıktan sonra filmin banyo edilmesi gerekmektedir. Banyo işlemi, bir kasete alındıktan sonra karanlık odada gerçekleştirilebilir veya on - line banyo (lazer pozlandırıcının çıkış noktasına bağlanmış banyo) vasıtasıyla film banyo edilebilir. On - line banyolar daha avantajlıdır [7].

6.1.3. Tarayıcılar (scanner)

Bir çeşit fotoğraf makinesidir, fotoğraf makineleri doğadaki iki ve üç boyutlu nesnelerin görüntülerini çekebilirler. Scannerler ise kağıt ve başka değişik yüzeylerde bulunan her türlü iki boyutlu görüntüyü aynen bilgisayar ekranına aktarma yeteneklerine sahiptir [9]. Resim, şekil, grafik gibi öğeleri bilgisayara aktarmaya yarayan cihazlardır. Taramanın daha iyi yapılabilmesi için, taranacak nesne bir ışık kaynağıyla aydınlatılır. Işık kaynağı nesnenin her bir noktasını tarayacak özelliğe sahiptir. Böylece alınan işaretler RAM’a yazılacak şekle getirildikten sonra ekranda görüntülenir [7].

Tarayıcıda tarama yoğunluğu önemlidir. Çözünürlük ve renk derinliği tarayıcının kalitesini belirleyen unsurlardır. Ayrıca, tarayıcıların optik karakter okuyucu özelliğine sahip olması gerekir. Çünkü bu özellik taranan dökümanın içerisinde bulunan metinlerin ayrıştırılarak kelime işlem programına aktarılmasını sağlar. Günümüzde profesyonel yayıncılıkta kullanılacak bir tarayıcının çözünürlüğü 600 dpi’ dan yüksek (1200 veya 2400 dpi) olmalıdır [7].

Yapılan çalışma ve araştırma sonucu işin hangi tarama çözünürlüğü değerinde taranması gerektiği şu şekilde bulunabilir [7].

Tarama Çözünürlüğü = Tram Sıklığı x Kalite Faktörü x Büyütme Küçültme Oranı.

Formül 2: Tarama Çözünürlüğünün Hesaplanması [7].

Kalite faktörünün tram sıklığı (LPI) ile çarpımı tarama çözünürlüğünü verir [7].
Tarayıcıları kullanmak için genellikle bir ana birim kartına gereksinim vardır ve bu kart ana kart üzerine takılır. Ayrıca tarayıcıyı çalıştırmadan önce, kendi CD’ sinden yazılımını (programını) yüklemek gerekir [7].

Yeni teknoloji tarayıcılar, arabirim kartla çalıştığı gibi, kartsız olarak USB portundan da çalışmaktadır. Tarayıcı ile renk ayrımı yapılacaksa RGB tarama yapan tarayıcılar yerine CMYK tarama yapan tarayıcılar tercih edilmelidir. Taranan resmin datasını RGB’ den CMYK’ ya çevirmek zaman alır. Eğer CMYK’dan RGB’ye dönülürse de data ilk RGB ile aynı olmayacaktır [7].

İstediğiniz tarayıcıyı belirlerken en önemli adım projelerinizin kalitesinin ne düzeyde olmasını istediğinize karar vermektir. Ne tip işler için bu tarayıcıyı kullanacağınız önemlidir. Özellikle son kullanıcılarının ürün seçimi yaparken aşağıdaki kıstasları göz önüne almaları gerekmektedir [7].

o Fiyat/Performans
o Kullanım amacı
o Teknik servis desteği

Tarayıcı çeşitleri

Tarayıcılar kullanım amaçlarına, çözünürlüklerine, algılayabildikleri renk sayısına ve tarayabildikleri kağıt boyutuna göre çeşitli model tipte üretilmişlerdir dolayısıyla tarayıcıları çeşitli şekillerde sınıflandırabiliriz. Çalışma sistemlerine göre sınıflandırırsak [7];

PMT (Photo Multiplier Tubes) (Tambur) Tarayıcılar (Drum Scanner): Orjinalin bağlandığı yüzey tambur (dram) şasesidir ve de bu ad ile anılır. Orijinal hareketli, okuyucu göz sabittir. Orijinal, tambura sabitleştirilir ve silindir 600 - 1600 devir arasında dönmeye başlar. Bu tip tarayıcılarda, dia ve opak orjinaller problemsiz olarak dijital ortama aktarılır. Tamburlu tarayıcılar renk konusunda en iyi sonucu veren tarayıcılardır. Görüntüler hızlı bir şekilde ve kaliteli olarak bilgisayar ortamına aktarılır. Tambur döndüğü için lazer’in tarama sıklığı yani çözünürlüğü diğer tarayıcılara göre CCD teknolojisine oranla çok yüksektir.

Tambur tarayıcıların temelinde değişken olan elektrik sinyallerinin sayısal değerlere (Analogdan - Dijitale) dönüştürme sistemiyle çalışırlar. Işık çoğaltıcı tüplü (Photo Multiplier Tubes) tarayıcılar orjinalden gelen ışığın özel tüpler yardımı ile kuvvetlendirilip daha sonra elektrik sinyallerine dönüştürüldüğü tarayıcılardır. Yapı olarak tambur tarayıcılar hızlı bir şekilde dönen bir tambur ve hareketli merceklerden oluşmaktadır. Hareketli mercek tambur dönerken orjinali izler ve elde ettiği bilgileri bilgisayar ortamına aktarır. Bir filtre aracılığıyla tüpe sadece kırmızı, yeşil ya da mavi ışık girmesi sağlanır. Bu yüzden bu tekniği kullanan çoğu tarayıcılarda PMT, yani RGB’nin her rengi için olmak üzere üç tüp kullanılır.

Günümüzde CCD teknolojisiyle üretilen düz yataklı tarayıcıların tarama kalitelerinin artarak tambur tarayıcı tarama kalitesini yakalaması ve düz yataklı tarayıcıların daha kullanışlı olması nedeniyle tambur teknolojisi kullanan tarayıcılar artık kullanıcılar tarafından tercih edilmemekte ve üretici firmalar tarafından üretilmemektedir.

CCD (Charge Couple Device) Tarayıcılar: CCD (Charge Couple Device): Cip adı verilen ışığa duyarlı cipler içeren tarayıcılardır. CCD’ler orjinalden gelen ışınları elektrik sinyallerine çevirirler. Bu cipler RGB ışığa duyarlı bir tabaka ile kaplıdırlar. Orjinal şaseleri düz ve tambur olanları vardır.

Düz yataklı tarayıcılar tek bir silikon tüp üzerinde sıralanmış binlerce şarj çiftli cihaz öğelerinden oluşan doğrusal bir CCD cihazını içerirler. Taranacak orjinaller cam bir plaka üzerine yerleştirilir. Transparan orjinaller bir floresan ya da halojen ışık kaynağı ile yukarıdan ve opak orjinallerde aşağıdan aydınlatılırlar. Işık kaynağının bir ayna ile birlikte hareket etmesi ile mercek ünitesi sayesinde, görüntü verileri sabit CCD ciplerine yönlendirilir.

Görüntü satır satır okunur. Her bir CCD öğesi üzerine düşen belirli renk ve şiddetindeki ışık, kendi içerisinde orantılı bir elektriksel yük oluşturur. Bu yük, dijital veri olarak bir Analog - Dijital çeviricisine verilirler. CCD bu sırada bir sonraki ışık yükünü almak için hazırdır.

CCD öğelerinin birbirinden çok az bir duyarlılık farklılıkları vardır ve üzerine hiç ışık düşmediğinde bile (Karanlık Akım) küçük miktarda bir okuma sağlayabilirler. Bazı cihazlar, her bir CCD öğesi üzerine fazla miktarda ışık düştüğü zaman, yükü komşu öğelere sıçrayabilir ve yanlış mesajlara sebep olabilir bu sensörler ayrıca daha ucuz ve daha kalıcıdır ayrıca PMT’ den oldukça düşük miktarda elektriğe ihtiyaç duyarlar.


6.1.4. Modemler

Modülatör, Demodülatör’ün kısaltılması olan modem telefon hatları yardımı ile veri aktarımı sağlarlar. Günümüzün gelişen iş yönetiminde servis, büro ve reklam ajansları bu sayede üretimde hız ve kolaylık sağlamıştır. Hazırlanan taslaklar, modem aracılığıyla müşterilere ve ilgili kuruluşlara anında gönderilebilir. Modemler, veri aktarma hızını simgeleyen “Baud” birimiyle ölçülür. Birçok veri 4800 - 9000 baud hızında hareket eder [7].

6.1.5. Grafik tasarımlarında kullanılan programlar

Bilgisayarla gelen teknolojinin teknik açıdan pek çok kolaylık getirmesine karşın, uygulama boyutunda yoğun bir görsel yanlışlığı ve kirliliği de beraberinde getirdiği düşünülmektedir. Bu nedenle bilgisayarların işe yarayabilmeleri için, arkalarında duyarlı, bilgili, sezgili ve yetkin tasarımcıların oturması gerekmektedir. Çünkü farkında olunmasa da tasarım kirlilikleri, kişileri zamanla etkileyip, çoğu yanlışlık ve çirkinlikleri güncelleştirip sıradanlaştırabilmektedir [10].

Jeffrey Parnau, “Bilgisayarlar bir amatörü profesyonele dönüştüren mi, yoksa profesyonelin işini kolaylaştıran bir araç mı?” Sorusunu (Masaüstü Yayıncılık adlı kitabında) şöyle açıklamaktadır: “Profesyonel bir tasarımcı, ilkel ya da çok gelişmiş, her türlü araç gereçle çalışabilir. Masaüstü yayıncılık araçları ve yazılımları profesyonellerin işini kolaylaştırır, ancak hiçbir amatörden bir profesyonel yaratamaz. Tasarım beyinde, yaratıcılık ise ruhta filizlenir.” [2].

Masaüstü yayıncılık birçok yazılımın kullanılabildiği bir yayın üretim işletim sistemi olup, bu sistemi oluşturan makineleri, sistemin çalışma prensiplerini oluşturan yazılımlar yönetmektedir [3]. Öncelikle bilgisayarların çalışma ve verimliliğini arttırmak için kullanılan yazılımlara ihtiyaç vardır, bunları işletim sistemi adı verilir. Örneğin; Apple Macintosh bilgisayarlarda en yaygın kullanılan işletim sistemi MacOs, PC (personel computer veya kişisel bilgisayar) bilgisayarlarda ise windows’tur. İşletim sistemleri olmadan yazılım programlarını kullanmak mümkün değildir. Grafik tasarım amaçlı yazılımlar iki başlık altında toplanmaktadır [9]:

o Bitmap (fotoğraf işleme) amaçlı yazılımlar,
o Vektörel (çizim) amaçlı yazılımlar.

Bitmap (fotoğraf işleme) amaçlı yazılımlar

Bitmap programları temel olarak görüntü işlemektedir. Yani bir fotoğraf üzerinde her türlü değişiklik eklenip çıkartılabilmektedir. Bitmap programlarının en küçük ölçü birimi pikseldir ve resim elemanları anlamı içermektedir [9].

Adobe Photoshop programı: Parlaklık/ kontrast/ renk ayarı, boyama, ön baskı, rötuş ve karanlık oda sistemlerini içeren bir görüntü işlem programı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, yüksek çözümleme kapasiteli tarayıcılardan alınan görüntülerin renk ayrımı işlemleri için de ideal olarak görülmektedir. Her Photoshop görüntüsü nokta esaslı olup, piksellerden oluşmaktadır. Değişik ton ve renkler içeren küçük dikdörtgenlere piksel denilmektedir. Photoshop programında üretilen görüntüler; nokta esaslı (bitmap), gri tonlu (grayscale), iki renkli (duotone), endeksli renkler (indexed color), kırmızı/ yeşil/ mavi (RGB color), cyan/ magenta/ sarı/ siyah (CMYK color), laboratuar renkleri (lab color) ve çok kanallı (multichannel) olmak üzere sekiz ayrı modda tanımlanmaktadır [2].

Bir resmin cm ve ya inç karesinde ne kadar çok piksel varsa, resim daha kaliteli, ne kadar az bulunursa, o kadar kalitesiz olarak değerlendirilir [9].

Resim üzerinde istenilen her türlü değişikliği yapma yeteneğine sahip bir program olan Adobe Photoshop’un sahip olduğu en büyük yetenek olarak, tasarımcıların tüm hayallerini gerçekleştirebilmesi görülmektedir. Ancak kullanan kişinin yaratıcı olup olmadığı programın yetenekli olmasından daha da önemli olduğu bilinmektedir [9].

Vektörel (çizim) amaçlı yazılımlar

Vektör; koordinatlar arasındaki doğrular olarak tanımlanmaktadır [9]. Vektörel amaçlı yazılımlar arasında Adobe İllüstrator, Aldus FreeHand, Corel Draw gibi programlar tasarımcılar tarafından daha çok tercih edilmektedirler. Bitmap programlarda bulunan pikseller, vektörel programlarda bulunmamaktadır. Bu yazılımlarda sadece iki nokta arasındaki mesafe matematiksel olarak hesaplanıp, bir doğru elde edilmektedir. Bu doğru üzerinde eğriler, düğümler oluşturulup, şekiller meydana gelmektedir. Piksel amaçlı programlarda, resim büyütüldükçe netlik kaybolmakta ve küçük kare noktalara dönüşmektedir. Vektörel amaçlı programlarda çizilen bir şekil istenildiği kadar büyütülebilmekte ve özelliğinden hiçbir şey kaybetmemektedir. Her türlü yazı yazma, sayfa, amblem, kitap kapağı ve afiş tasarımlarının çizim işlemleri bu programlarda yapılmaktadır [9].

Quark Xpress programı: Dizgi ve sayfa düzeni olan bu programda, bütün görsel unsurlar resim ya da yazı alanlarına yerleştirilebilmektedir. Çizgiler ayrı çizilip, resim alanları, yazı alanları ve çizgilerin her biri bağımsız görsel unsurlar olarak algılanmaktadır. Başka programlarda hazırlanan çizim, fotoğraf ve yazılar Quark Xpress’e gönderilerek, sayfa düzlemi içine açılan resim ve yazı alanlarına istenilen boyutlarda yerleştirilebilmektedir [2].



alıntı değildir.
 

totonni

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
6 Şub 2010
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Bende bu işi öğrenmek istiyorum..yardım edin nolurrr....ne yapmam lazım..nasıl başlamam lazım
 

sudereklam

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 Şub 2010
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
slm kardeş bu işe başlamakta başarmak sayılır sen bi başla bakalım yardım ederiz heralde
 

ddijitalci

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 May 2009
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
ellerine sağlık, güzel bir paylaşım olmuş. teşekkürler...
 

özgüll

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
3,704
Tepkime puanı
168
Sabit konu yapılmasında fayda var diye düşünüyorum, teşekkürler shedesign :).
 

hunterboy

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
12 Haz 2008
Mesajlar
1,371
Tepkime puanı
45
BU yararlı bilgilerin içiteşekkürler
 

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
19 Mar 2008
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
104
Web sitesi
www.asigazetesi.com

N.design

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
10 Mar 2010
Mesajlar
451
Tepkime puanı
29
Web sitesi
www.stropiyerci.com
güzel bilgiler döktürmüşsünüz emeğinize ve ctrl+v nize sağlık :) ayrıca konu sabitlenmesede yeni makaleleride başlığa ekleyebilseydiniz güzel olurdu konu dağılmazdı en azından ...
 
Üst