Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafikerlerin En Buyuk Sorunlarınan biri... Kalibrasyon

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
Hepimiz biliyoruz ve en cok zorlandıgımız seylerden biride musteriye m a i l veya cıktı yolu ıle onaya yolladıgımız işin, onaylandiktan sonra "ben renkleri boyle istememiştim" diyerek hem tum emeğinizi hemde yaptıgınız işi kaldırıp çöpe atması. Ne kadar kotu bir durum. umarım konuyu dogru yere acmısımdır. nette azıcık bı arastırma yaptım ve sıze bıraz bılgı sunacagım. yazılanlar tamamıyla alıntıdır. ama okunması ve ogrenılmesı mutlak bılgıler olarak goruyorum. baska gorus, tavsıye ve bilgi varsa paylasırsak cok sevinirim. Ozellıkle de Pc ve Corel kullanan arkadaslarımız bu sorunu had safhada yasıyorlar. umarım faydalı bır başlık olur.

Gerekli ayarları yaparak Renk Eşlemesi yapabilir ve ekrandaki renklere uygun çıktı alabilirsiniz.
Her marka ve model monitörün gösterebildiği renk genişlikleri (renk gamutu) farklıdır. Ayrıca monitör içindeki RGB protonlar zaman içinde güçlerini yitirir ve verebildiği renk tonlarında sapmalar meydana gelir. Bu durumda monitörümüzün markası, modeli, fiyat ve kalitesi ne olursa olsun, mutlaka belli aralıklarda renklerin (RGB protonların) sıfırlanması-eşitlenmesi gerekir. Bunun anlamı, ekranda beyaz, siyah ve nötr gri ton eğrilerini yeniden düzenleyerek renklerin doğru gösterilmesini sağlamaktır. Kısaca, ekran kalibrasyonundan önce mutlaka ekran sıfırlama işleminin yapılması gerekir.
Ekran sıfırlanması
Profesyonel anlamda sıfırlama işleminin renk konusunda uzman şirketlerin ürettikleri Ekran Kalibrasyon aletleriyle (Colorimeter) yapılması gerekir. Gretag-Macbeth, X-Rite, Minolta, Colorblind vb., firmaların üretmiş oldukları bu kalibrasyon aletleri monitör camının orta merkezine yerleştirilir ve aletle birlikte gelen kalibrasyon programı çalıştırılarak ekranın gerçek anlamda sıfırlama işlemi otomatik olarak yapılır.
İşlem sonunda program tarafından saptanan yeni değerler bilgisayarın ekran kartı (video card) üzerine LUT olarak kaydedilmiş olur. Bilgisayar yeniden başlatıldığında, bu yeni düzeltilmiş RGB değerler doğrultusunda monitör beyaz, siyah ve gri tonlarla birlikte tüm renkleri sıfırlanmış olarak gösterir. Ancak bu işlemin tamamlanmasından sonra kesinlikle monitörün parlaklık, kontrast ve ışık standartları ayarlarının değiştirilmemesi gerekir. Bu sebeple bazı monitörlerin üzerinde bulunan ayar düğme veya tuşlarının bantla kapatılmasında yarar vardır.
Öte yandan oda içindeki aydınlatmanın da sabit kalması gerekir. Monitörünüzün yerini değiştirdiğinizde veya oda ışıklarının değişiminde, ekran kalibrasyon işleminin yeniden yapılması gerekir. Ekran üzerine yansıyan nötr gri renk haricinde tüm renkler kalibrasyonumuzu olumsuz etkiler. Bu sebeple bir önceki sayımızda bahsetmiş olduğumuz ortam standartlarını tekrar gözden geçirmenizde yarar vardır. Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki, standart değerlerden herhangi biri değiştiğinde, yapmış olduğunuz renk ayarları ve kalibrasyonlar da bir anlam ifade etmez.
Adobe gamma ayarları
Şayet böyle bir kalibrasyon aletiniz (colorimeter) yok ise, monitörünüzün sıfırlama işlemini sistem içindeki ‘Adobe Gamma’ yardımcı programı ile görsel olarak yapabilirsiniz. Tam anlamıyla mükemmel olmasa da, eskisinden çok daha sağlıklı olacağı ve daha doğru, ekranınızla eşleşmiş renk tonlarını elde edeceğiniz kesindir. Fazla detaya girmeden bu işlemi birlikte gerçekleştirelim;

> Görsel kalibrasyon işlemine başlamadan önce monitörünüzü açın ve en az 30 dakika ekranın stabilize olması için bekleyin.
> Oda ışıklarını ve aydınlatmayı etkileyen diğer unsurları her zaman kullanacağınız şekilde ayarlayın.
> Monitör masaüstünde resim, desen vb., unsurları kaldırarak, ekranı düz açık gri bir renge dönüştürün.
> Monitör üzerindeki Contrast ve Brightness ayarlarını en yüksek değere getirin.
> Başlat menüsünden Denetim Masalarını seçerek Adobe Gamma programını açınız. (veya Adobe Photoshop /Goodies/Calibration klasöründen)
> Step By Step (Assistant) seçin ve ‘Next’ i tıklayın.
> ‘Load’ bölümüne girerek, Sistem içindeki ‘ColorSync Belgileri’ klasöründe mevcut listeden monitörünüz modelini seçin ve ‘Next’i tıklayın.
> Monitör üzerindeki Contrast ayarını en yüksek değere getirin ve sakın değiştirmeyin. Brightness değerini de, dıştaki beyaz çerçeve gri tona dönmeyecek ve ortadaki kare tam siyah olacak şekilde ayarlayın. ‘Next’i tıklayın. (Bu düğme veya tuşların üstünü mutlaka kapatın ve hep aynı değerde kalmasına dikkat edin.)
>’Phosphors’ bölümünden, monitörün arkasında veya teknik özellikler prospektüsünde yazılı olan ‘Phosphor’ (Fosfor) cinsini seçin veya model yerine RGB değerler belirtilmiş ise, ‘Custom’ seçeneğine girerek, bu değerleri yazın. Şayet monitörünüz ile ilgili hiçbir detay bilgi elinizde yoksa, bu bilgileri satıcı/mümessil firmadan veya üretici firmanın Web sitesinden temin edebilirsiniz. Next’i tıklayın.
> ‘View Single Gamma Only’ seçeneğini boş bırakın. Red, Green ve Blue kutuların içindeki küçük kare ile çevresindeki renk eşitlene kadar altındaki üçgen düğmeleri sağa sola kaydırın. (Bu işlem için ekrana 1-2 m. uzaktan bakın.)
> ‘View Single Gamma Only’ seçeneğini tıklayarak bu kez de Gri ton ayarını yapın.
> Gamma bölümünde ‘Macintosh Default = 1.8′i seçin ve ‘Next’i tıklayın. (Gamma 1.8 Mac ve Yayıncılık standart değeridir.)
> ‘Hardware White Point’ değeri monitörün arkasında veya teknik özellikler prospektüsünde belirtilmişse bu değeri girin veya 50000K seçin ve ‘Measure’ bölümüne geçin.
> Ekranın ortasında beliren 3 adet Gri kareden soldaki soğuk, sağdaki sıcak tondadır. Gerçek nötr gri tonu ortadaki karede bulana kadar sağ veya sol karelere tıklayın. Ortadaki tonun gerçek nötr gri olduğuna karar verdiğinizde, bu kareyi tıklayın. (Nötr gri ton kesinlikle mavi=soğuk veya sarı=sıcak tonda olmamalıdır.) Ayar neticesinde H.W. Point değeri değişmiş olabilir, lütfen bu değeri değiştirmeden ‘Next’i tıklayın.
> ‘Adjusted White Point’ 50000K seçilmelidir. Ancak bu tercih yapıldığında ekrandaki gri tonlarda sapmalar var ise, daha yüksek/düşük bir değer de seçebilirsiniz. ‘Next’i tıklayın.
> Ekran RGB değerlerin görsel sıfırlama işlemi tamamlanmış demektir. Before= Önceki ve After=Sonraki seçerek ekrandaki ton değişikliğini görebilirsiniz.
> ‘Use as Default Monitor Profile’ kutusunu işaretleyin ve ‘Finish’ tuşunu tıklayın.
> İşlemini tamamladığımız monitörü-nüzün yeni değerlerini ColorSync Belgeleri klasörüne kaydediniz.
Color Sync profil seçimleri
Ekran sıfırlama işlemi bitiminde, kalibrasyon programı yeni değerlerin profilini sistemdeki ColorSync klasörü içine kaydetmiş olur. ColorSync, daha önceden üretici firmalar tarafından saptanmış ve bizim kalibre ederek yaratmış olduğumuz yeni monitör profil değerlerini rehber alarak, değişik giriş (scanner, digital camera vb.,) ve çıkış üniteleri (film, digital prova, digital baskı veya renkli printer vb.,) arasındaki renk uyumunu sağlama ve renk eşleme görevini görür. ColorSync’teki ayarların mutlaka doğru şekilde yapılması gerekir.

> Bu işlemi gerçekleştirmek için Başlat Menüsünden Denetim Masalarına girerek ColorSync yardımcı programına geçilir.
> Standart Aygıtların Bilgileri bölümü tıklanır;
> GİRİŞ= Scanner veya Digital Camera profili seçilir. (Microtek, Nikon, Kodak, Fuji 6250 vs., veya Genel RGB belgisi)
> EKRAN= Kullandığımız monitörün modeli seçilir. (Apple 16″ RGB Standart vs.,)
> ÇIKIŞ= CMYK baskı yapan makinenin modeli veya baskı kağıdının çeşidine göre nokta kazancı modeli seçilir. (Euroscale Coated, Uncoated vs., veya Genel CMYK belgisi)
> PROVA= Prova veya renkli çıkış alacağımız yazıcının modeli, kağıt ve baskı rezolasyonuna göre seçilir.
(Epson, Canon, HP, Color Laserwriter vs., veya Genel RGB belgisi)
Dikkat: Bütün bu ünitelerin renk profilleri, uygulama programları veya giriş ve çıkış ünitelerinin sürücülerinin yüklenmesi sırasında ColorSync klasörüne otomatik olarak kaydedilmiş olur. Şayet gerekli ünitenin renk profili ColorSync klasörü içinde yok ise, çalıştığınız servis büro veya atölyeden isteyebilir ya da bu ünitelerin üretici firma Web adreslerinden ücretsiz temin edebilirsiniz. Şayet bunların hiçbirisini temin edemiyorsanız, Genel Belgileri seçebilirsiniz.
> Bu işlemleri tamamladığınızda Belgelerin Saptanmış Belgeleri bölümüne geçilir.
> RGB Saptanmış= Kalibre ederek kaydetmiş olduğumuz yeni monitör profili seçilir. (Girmiş olduğunuz yeni profil adı ‘Ali’nin Monitörü’ pop-up menüde belirecektir.)
> CMYK Saptanmış= CMYK baskı yapan makinenin modeli veya baskı kağıdının çeşidine göre nokta kazancı modeli seçilir. (Euroscale Coated, Uncoated vs., veya Genel CMYK belgisi)
> Gri Saptanmış= Genel Gri Belgisi
> Lab Saptanmış= Genel Lab Belgisi
> CMM’ler bölümünde ise, ‘Yeğlenen CMM= Otomatik’ olarak seçilmelidir.
> İşlem bitiminde ColorSync programından çıkarken yeni değerleri kaydederiz.
Adobe Photoshop ayarları
Monitör kalibrasyonu ve ColorSync renk eşleme profillerini belirledikten sonra görsellerimizin uygun renkte çıktısını alabilmek için Photoshop programında da çeşitli ayarlar yapılması gerekir.
> Photoshop’ta 20 x 28 cm ölçülerinde, 300 pixel/inch, RGB boş bir sayfa açın.
> Sayfanın ortasına basmak istediğiniz gri tonları ve renk varyasyonları bol olan bir resim yerleştirin.
> Resmin üst ve altındaki boşluklara, enaz 1×1 cm ölçülerinde kutucuklar yerleştirerek, bu kutuları değişik tram % değerlerinde renklerle doldurun. Ne kadar çok ve değişik renk tonları kullanırsanız, renk uyumluluğunu o kadar sağlıklı yapmış olursunuz. (Color /Swatches pop-up menüsündeki renk paletini kullanabilir veya Photoshop /Goodies/Color Swatches klasöründen farklı renk paleti yükleyebilirsiniz.)
> File/Color Settings/RGB Setup’a girin.
RGB= ColorMatch RGB
Gamma= 1.80
White Point= 50000K
Primaries= Kullandığınız Monitör fosfor cinsini seçin veya Custom’dan RGB değerlerini girin ya da P22-EBU’yu seçin
‘Display Using Monitor Compensation’ kutusunu işaretleyin.
> File/Color Settings/CMYK Setup’a girin.
CMYK Model= ICC
Profile= CMYK baskı yapan yazıcı profilini veya kağıt cinsine göre nokta kazancı modeli seçin (Euroscale Coated vb.,)
Engine= Apple Color Sync
Intent= Perceptual (Images)
‘Black Point Compensation’ kutusu boş olmalıdır.
> File/Color Settings/Grayscale Setup’a girin ve ‘Black Ink’ işaretleyin.
> File/Color Settings/Profile Setup’a girin.
Embed Profiles= Hiçbir kutuyu işaretlemeyin.
Assumed Profiles
RGB= None
CMYK= None
Grayscale= None
Profile Mismatch Handling
RGB= Ignore
CMYK= Ignore
Grayscale= Ignore
Çıkış ünitesi/yazıcı ayarları
Hazırlamış olduğunuz Kalibrasyon Prova sayfasını kağıda basmadan önce, yazıcınızın Page Setup veya Print Setup bölümünde ‘Color Correction’ - ‘Color Profile’ - ‘Color Setup’ -’Renk Eşleme’ kısmında mutlaka “Color Sync” modeli seçilmelidir. Aksi takdirde yazıcı kendi renk eşleme profilini kullanır ve ekranda gördüğümüz renk tonlarıyla yazıcı renk profilini eşitlemez ve doğru renkleri basamaz. Bu konuyla ilgili gerekli ayar bilgilerini yazıcınızın kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz. Ayrıca satıcı/mümessil firmadan veya üretici firmanın Web sitesinden de temin edebilirsiniz.
> Yazıcınızdaki gerekli ayarları da yaptıktan sonra sayfanızı çıkışa gönderebilirsiniz. Standart ışık altında (50000K) çıktınız ile ekrandaki renk tonlarını kontrol edin. Aralarında çok fark var ise, girişlerinizi ve profil seçimlerinizi yeniden gözden geçirin. Mutlaka eksik veya yanlış bir tercih yapmış olmalısınız.

Kolay gelsın...
 

Benzer konular

Gelpcpc

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
7 Eyl 2007
Mesajlar
223
Tepkime puanı
1
Yaş
48
bU kalibrasyon çokkk feci birşeymiş.. :)
Okudum ama anlayamadım.. Bir gun lazım olur diye alıyorum. Teşekkürler :)
 

N/A1

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
30 May 2007
Mesajlar
702
Tepkime puanı
25
Yaş
43
teşekkürler bu güzel anlatımın için. aDoBe arkadaşımızın da belirttiği gibi çok önemli bir konudur. Monitörleri kalibre etme işlemi oldukça zordur, bir de işin içine ICC renk standartlarını uygulama konusu da girince gerçekten içinden çıkılmaz bir hal alır. Eye On Display ve huey pro günümüzde kullanılan iki monitör kalibrasyon cihazlarıdır. Tabii kalibrasyon işleminin profesyonel kişiler tarafından uygulanması daha sağlıklı bir kalibre ortamı oluşturur.
 
Son düzenleme:

"MouSe"

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
8 Kas 2007
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Yaş
32
teşşekkürler yazının bir kısmını okudum ve tüm grafikerler adına sana teşekkürler ederim senin sayende bilmiyen çaylaklarda bu işin puf noktalarını öğrenir işallah(bende içinde)tekrar sağol
 

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
bu konuyu açalı çok olmustu...

ama inanın bana meslek hayatım boyunca sorunları ve güncelliğini yitirmeyen bir konu. sizin için araştırma yapıp biraz daha yalın bir anlatım hazırlamak istiyorum bu konuda....

bana dua edin de kafayı yemeyeyim....
 

edit22

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Ara 2007
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Yaş
46
Ellerine Sağlık gerçekten iyi bir araştırma olmuşşş
 

derya

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
13 Tem 2007
Mesajlar
73
Tepkime puanı
1
emeğinize sağlık çok yararlı olacağına eminim :)
 

Red Eye

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
18
Tepkime puanı
0
Bilgilerini paylaştığın için teşekkürler (=
 

merzer

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
70
Tepkime puanı
0
Ustad bılgıler ıcın sukranlar.

Aslında ne kadar matbaa bılgısı olursa olsun bır grafıkerın, yeterli degıl.Nedenı; offset baskı operatorunun sızın ayarladıgınız rengı basması zaten ımkansız.Makına kusabılır, usta yetersız olabılır, kullanılan boya zaman asımına ugramıs olabılır, kalıbın pozu ıyı verılmemıs olabılır, kalıp ucmus olabılır.Yanı aslında herseyı grafıkere baglamamk gerekır.
 

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
Ustad bılgıler ıcın sukranlar.

Aslında ne kadar matbaa bılgısı olursa olsun bır grafıkerın, yeterli degıl.Nedenı; offset baskı operatorunun sızın ayarladıgınız rengı basması zaten ımkansız.Makına kusabılır, usta yetersız olabılır, kullanılan boya zaman asımına ugramıs olabılır, kalıbın pozu ıyı verılmemıs olabılır, kalıp ucmus olabılır.Yanı aslında herseyı grafıkere baglamamk gerekır.

kesinlikle haklısın...

ama muşteri ve patron onu pek anlamıyor. nede olsa işi grafiker değil, bilgisayar yapıyor.....

değilmi ya... :)))
 

arasyas

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
4 Ara 2007
Mesajlar
389
Tepkime puanı
24
selam arkadaşlar.. aranıza yeni katıldım. Yeni aldığım apple 21" cinema display için bu işlemi yine yapmalı veya yaptırmalımıyım. Kalibrasyon olayını duymuştum fakat aldığım bu lcd işini gerçekten iyi yapıyor, renkler müthiş fakat sanki hala biraz ton farklılığı var gibi. kalibrasyonu önerirmisiniz zira bedava bu işlemi yapacak birinin olduğunu sanmıyorum yani parayı boşa vermeyim diyorum. görüşlerinizi bekliyorum
 

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
selam arkadaşlar.. aranıza yeni katıldım. Yeni aldığım apple 21" cinema display için bu işlemi yine yapmalı veya yaptırmalımıyım. Kalibrasyon olayını duymuştum fakat aldığım bu lcd işini gerçekten iyi yapıyor, renkler müthiş fakat sanki hala biraz ton farklılığı var gibi. kalibrasyonu önerirmisiniz zira bedava bu işlemi yapacak birinin olduğunu sanmıyorum yani parayı boşa vermeyim diyorum. görüşlerinizi bekliyorum

kalibrasyon her monitor değişimide her sıcaklık değişimde bile gerekli olabilen bir ayardır. abarttığımı düşüne bilirsiniz gerçi ama öyle. kalibrasyon için konunu ana bşlığı altında bulunan uzun yazıyı okumanınız oneririm. LCD lerde kontrast oranı yuksek oldugu için ayarlaması bıraz uzun ve zahmetlidir. ama sonuç gayet iyidir. özellikle de apple moniörlerde fena sonuçlar alınmıyor.

işin kısaca mantığı şudur:
ışık oranı ve açıları değişen her ortamdaki monitör kısaca kalibre edilmelidir. çünkü ışığı ışık yardımı ile görüyoruz. dolayısı ile değişen ışık bozulan kalibrasyon dmektir.

bu mümkün mü... her ışık değişiyor. her dakika kalibrasyon mu yapmak lazım.

tabiki düz mantıkla yanıtlarsak evet...
ama mümkün mü peki? asla mümkün olamaz....

bunu bir nebze olsun azltmak için günün her saatinde ışık oranının sabit kalmasını sağlamak en basit ve kesin çözümdür.

demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım....

kolay gelsin
 

arasyas

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
4 Ara 2007
Mesajlar
389
Tepkime puanı
24
gitti 40 euro desene :)) bu konuyu ankara apple ana bayii karakaya da patronu dahil kimse bilmiyor ve bi dünya matbaaya monitör sattıklarını kimsenin böyle bir isteği olmadığını söylediler. aldım monitörü ama böyle bir ayarlama işleminin olduğunu biliyordum. bilgilerin için teşekkür ederim.

senin açtığın konu müthiş ama kimsenin ilgisini çekmemiş baksana .. bi dünya grafikerden bi kaç kişi mesaj yazmış. kayda değer bi konu... söylediğin gibi müşteriye verilen örnekle veya onuda geçtim kendi gözünle görüp çalıştığın işle baskı sonrası aynı çıkmaması büyük bi handikap.. bütün arkadaşların bu konudan haberdar olması gerekir esasen..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
senin açtığın konu müthiş ama kimsenin ilgisini çekmemiş baksana .. bi dünya grafikerden bi kaç kişi mesaj yazmış. kayda değer bi konu... söylediğin gibi müşteriye verilen örnekle veya onuda geçtim kendi gözünle görüp çalıştığın işle baskı sonrası aynı çıkmaması büyük bi handikap.. bütün arkadaşların bu konudan haberdar olması gerekir esasen..

kesinlike haklısın bu konu ile ilgili görsel bi sunum hazırlamaya çalışacağım. aslında çok da korkulacak bi yönü yok sadece dikkat ve bilgi.

şu sıralar ben ve diğer arkadaşlarım hatta siz de biliyorsunuz ki işler çok yoğun. malum yılbaşı. ama yılbaşı ertesi yine bunlara bir ivme kazandıracağız.

ankarada çalışmak güzel. hele hele birde çevrenizde bilgili paylaşımcı insalar varsa harika. ben hep orada olmayı istedim. ama kısmet değilmiş.

kolay gelsin.
 

arasyas

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
4 Ara 2007
Mesajlar
389
Tepkime puanı
24
kesinlikle bu konudaki bilgini ve araştırmalarını bizimle paylaş.. sezon inşallah hepimiz için hayırlı geçer..
 

Qesta

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
28 Eyl 2007
Mesajlar
209
Tepkime puanı
2
Ustad bılgıler ıcın sukranlar.

Aslında ne kadar matbaa bılgısı olursa olsun bır grafıkerın, yeterli degıl.Nedenı; offset baskı operatorunun sızın ayarladıgınız rengı basması zaten ımkansız.Makına kusabılır, usta yetersız olabılır, kullanılan boya zaman asımına ugramıs olabılır, kalıbın pozu ıyı verılmemıs olabılır, kalıp ucmus olabılır.Yanı aslında herseyı grafıkere baglamamk gerekır.

Ya arkadaşım öle diosunda..
Ben yüzlerce katalog vs..gördüm..Hepsinde de bu sistem son derece düzgün..Yani bunlardamı 2-3 kere basıp olmadığını çöpe atıyorlar..
Adam basmış işte hemde okka gibi..Resim rengi vektörel çizimlerin rengş hepsi ayna gibi...Yok öle bişey bence...
 

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
Ya arkadaşım öle diosunda..
Ben yüzlerce katalog vs..gördüm..Hepsinde de bu sistem son derece düzgün..Yani bunlardamı 2-3 kere basıp olmadığını çöpe atıyorlar..
Adam basmış işte hemde okka gibi..Resim rengi vektörel çizimlerin rengş hepsi ayna gibi...Yok öle bişey bence...

onun için mi onlar dolar ile yüzlerce dolar arasında kalibrasyon cihazları satılıyor.... veya binler euro fiyatlarla ölçülen monitörler piyasa sürülüyor.

en basiti kendi makine parkuurunuz ve kullandıınız bilgisayarın konfigürasyonunu bi gözden geçirin ve düşününü. yani bunların hepsi boşa. para tuzağı...

:))
kolay gelsin
 

merzer

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
2 Ara 2007
Mesajlar
70
Tepkime puanı
0
Ya arkadaşım öle diosunda..
Ben yüzlerce katalog vs..gördüm..Hepsinde de bu sistem son derece düzgün..Yani bunlardamı 2-3 kere basıp olmadığını çöpe atıyorlar..
Adam basmış işte hemde okka gibi..Resim rengi vektörel çizimlerin rengş hepsi ayna gibi...Yok öle bişey bence...

Kardes merhaba

Hayır ıkı uc kere basıp cope atmıyorlar.Zaten baskının oturması 100 tabakadan sonra baslıyor.Ondan sonra kontrollerle kac adet basacaksa basıyor.

Benım anlatmak ıstedıgım farklı.

Her matbaa'da 4-6-8 renklı makına yok herkeste aynı teknolojı yok.
 
Üst