Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

HDR nedir ne değildir.

rabitelli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Eki 2007
Mesajlar
131
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.rabitelli.com
Fotoğraf çekimlerinde karşılaşılan zorluklardan birisi de pozlamadır. Konvansiyonel filmler ve günümüzde kullanılan CCD/CMOS sensörler 5 stop üzrindeki ışık farklarını algılayamazlar. Yani kadrajınızda en koyu alan ile en aydınlık alan arasındaki ışık farkı 5 stop üzerinde ise çekimde problem yaşanır. Aydınlık bölgeye göre pozlama yapılsa, karanlık yerler mutlak siyah, tam tersi yapılsa aydınlık bölgeler mutlak beyaz çıkacaktır. Bu da fotoğrafçı açısından istenmeyen bir durumdur.

Günümüzde fotoğraf işleme programlarının birçoğu çeşitli harmanlama destekleriyle bu sorunun önüne geçmeye çalışsa da, kontrast ve doygunlukta görülen sıkıntılar nedeni ile sonuç her zaman kabul edilebilir olamamaktadır.

Dijital fotoğraf sektörünün yaşamımıza girmesi ile, yukarıda tanımladığım sorunla başedebilmek için HDR (high dynamic range) denen bir teknik geliştirilmiştir.

Bu tekniği uygulayabilmek için öncelikle HDR uygulamasını yapacağımız program (ki photomatix dünyada kabul gören programlardan biridir, diğerleri için ilgi duyanlar net'i kullanarak bir çok program ve açıklama bulabilir) ve en az 3 kare fotoğrafa (aynı kadraj, farklı poz değerleri) ihtiyacımız vardır.

İsterseniz çekim tekniğini biraz açalım:
Öncelikle tripod olmazsa olmaz ekipmandır. Çekimin kesinlikle hiç kıpırdatılmadan sadece EV değerleri değiştirilerek yapılması şarttır. Bu esnada kadraj ve zoom değerinin de değişmemesi için ektra özen gösterimelidir. +2, 0, -2 poz düzeltmesi kullanarak yapılacak çekimler programla birleştirilerek kayıplar en aza indirgenir.

Bu tekniğin en göze batan özelliği kayıpları yok etmesi, son derece doygun, yağlı boya tablo tadında fotoğraflar üretmesidir.

Arama motorlarına "HDR" yazıp imajları taradığınızda bu teknikle üretilen fotoğrafları görebilir, yorumlayabilirsiniz.
 

Benzer konular

rabitelli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Eki 2007
Mesajlar
131
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.rabitelli.com
Muhtemelen, https://www.grafikerler.net/odullu-hayvan-fotograflari-t7019.html adresindeki fotoğraflar içinde bulunan yılkı atları, bu teknikle görüntülenmiş olabilir. Zira çekimde poz değerinin bu şekilde dengeli oturtulabilmesi ustalık istemektedir.

Bunun yanı sıra HDR tekniğinde ardışık fotoğrafları çekerken, kadrajdaki konunun aynı olması gerektiğini yukarıda söylemiştim. Atlar gibi devamlı hareket halinde olan hayvanların seri şekilde poz değeri değiştirilerek fotoğraflanması da ayrı bir ustalık, teknik ve hız istemektedir.
 

ethernia

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
12 Mar 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
rabitelli hdr tek kareden de yapılabilmektedir. tabi ki değişik poz değerlerinde ayrı ayrı çekilmiş fotoğraflardaki kadar sağlıklı sonuçlar elde edilmeyebilir.
 

GraphiClubeR

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
24 Ara 2007
Mesajlar
75
Tepkime puanı
1
hdr ıcın guzel sonuclar gordum google da.ama tam larak anlamadım.hdr renk dygunlugu demek mı.yoksa bı kac fotografın bırlestırılmesı mı yoksa ne..paylasım ck yararlı olucak benım ıcın.tesekkurler paylasım ıcın.
 

N/A3

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
5 Tem 2007
Mesajlar
850
Tepkime puanı
15
HDR, kadrajınızdaki farklı ışık değerlerine göre çekilen en az 3 fotoğraf ile bunların birleştirilerek ortalama ışık dağılımı sağlanması. etkin sonuçların alınması için Işık değerlerinin -2 +2 spotlarda olması estetik görüntü oluşturmakta.
 

maviyedogru

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
14
Tepkime puanı
1
o atlar sanırım filtre ile çekildikleri için bu şekilde çıkmışlar bunu filtreyle yapma imkanı var (yani gökyüzünü doğru poz değeriyle yeryüzünü doğru poz değeriyle çekebilmek için degrade filtreler) hdr çok güzel bir teknik sonuçları değişik ve etkileri çok güzel fakat bu kadar poz farkı olan bir görüntüde gökyüzünden ve konudan detay alabilmek için tek yol değil
 

konFusion

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Kısaca HDR'ı tanımlamaya çalışacağım bu konuya tamamen yeni olan arkadaşlar için;
Üç tane aynı kareden düşünün (a,b ve c olsun isimleri)
a karesi doğru pozlanmıştır (EV 0)
b karesi daha fazla pozlanmıştır (EV ~+2)
c karesi daha az pozlanmıştır (EV ~-2)

Bu üç karede de diğer fotoğraflarda göremediğimiz, ya da az çok görebildiğimiz ayrıntılar olacaktır.
Mesela aydınlık b karesinde aydınlık yerlerdeki ışık patlarken, diğer fotoğraflardaki karanlık kısımlardakiler daha ayrıntılı gözükecektir. C karesinde ise aydınlık kısımlardaki yerlerde ayrıntılar belirirken, karanlık yerler daha da karanlık çıkacaktır.
İşte HDR bütün ayrıntıları tek bir karede yakalayabilmenize yarar.
(B karesindeki karanlıktaki ayrıntılar) + (C karesindeki aydınlıktaki ayrıntılar) + (A karesindeki doğru pozlama) = Tüm fotoğraftaki her alan doğru pozlanmış olur. Biraz yüzeysel bir anlatım oldu, ama umarım kafanızda bir şeyler canlandırabilmişimdir.

Aşağıdaki de Photomatix resmi sitesindeki HDR için güzel bir örnek. Göreceğiniz üzere soldaki kolondaki 3 farklı pozlamadan sağ kolondaki fotoğraf oluşmuştur.
5f34ac61-6027-47c5-ba01-827515d90926


Arkadaşlar bu yöntemi yapmanın kabaca üç yöntemini biliyorum;
A) Birincisi şimdilik mantığını anlamanız açısından öğretici olabilir, fakat sonuçlar tatmin edici olmayacaktır. Doğru pozlama ile çekilmiş bir fotoğrafın level'larıyla oynayarak ortalama bir -/+ EV değeri yakalamaya çalışırız.
1. Kare: -2 EV değerine eşdeğer bir görüntü yakalamak için fotoğrafı karartırız
2. Kare: Doğru pozlamış olduğunuz kare, bunu değiştirmeye gerek yok
3. Kare: +2 EV değerine eşdeğer bir görüntü yakalamak için fotoğrafı aydınlatırız
Sonra bunları HDR programları ile düzenleyebiliriz. Dediğim gibi sonuçlar tatmin edici olmayacaktır, ama az çok HDR için çekim yapmaya çıkana kadar fikir sahibi olmanızı sağlayacağına inanıyorum.

İkinci yöntem ise yukarıda da belirtildiği gibi en az 3 farklı fotoğraf çekmekten oluşur. 5-6 kareylen daha da etkileyici görüntüler yakalanabileceğini düşünüyorum, ama daha fazlasının bir etkisi olmadığını biliyorum. Burada ilk yöntemde anlattığımdan farklı olarak EV değerlerini düşürüp artırarak çekim yapıyoruz ve programımızda üzerinde level değişikliği yapma zorunluluğu olmadan HDR olarak işlemeye geçebiliyoruz.

Üçüncü yöntemden yukarıda bahsedildiğini görmedim, ama tek kare ile de etkileyici kareler yakalayabiliriz. Bunun için RAW (dijital negatif) çekim yapmak gerekiyor. Bunu henüz denemedim ama mantığı birinci yöntemdeki gibi. Tek farkı çekim esnasında kullandığınız değerleri oynatarak pozlamayı değiştirebilmeniz olacaktır ki ilk yöntemden daha etkili, ama dijital çalışma ağırlıklı bir HDR olacaktır. Bununla ilgili örnekler gördüm, başarılı olabiliyor.

Ama sıraya koymak gerekirse tabii ki 2. yöntem başta olmak üzere 3. ve 1. yöntem takip edecektir diye düşünüyorum.


Bu arada Photoshop'un hangi sürümünde başladığını hatırlamıyorum ama ben CS3 kullanıyorum ve onda "File > Automate > Merge to HDR" yolunu izleyerek çalışabilirsiniz. Tabi Photoshop'tan daha iyi bu işi yapan programlar da mevcut. Şu an bildiğim kadarıyla Photomatix en çok kullanılan HDR programı
 
Son düzenleme:
Üst