Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Kağıdın su yönü

N/A1

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
30 May 2007
Mesajlar
702
Tepkime puanı
25
Yaş
43
KAĞIDIN SU YÖNÜ
Kağıdın imalatı sırasında liflerin kağıt makinesinde takip ettiği yöndür. Bu kağıdın dokunuş istikameti veya kağıdın su yönü denir. Kağıt hamuru sulu ayran kıvamında tel süzgeçli satıhlar üzerine dökülür. Ters satıhların gidiş istikametine doğru lifler yön alır.
KAĞIT SU YÖNÜNÜN TESBİTİ
Kağıt su yönünde daha düzgün yırtılır. Aksi yönde kağıt tüylü ve eğri yırtılır. 10 cm. çapında daire şeklinde bir kağıt parçasını kesiniz, kağıdın yalnız alt kısmı ıslanacak şekilde su dolu bir kaba koyunuz. Kağıt dönmeye başlayacaktır. Dönüş istikameti kağıdın su yönündedir. - Kağıdın iki ayrı istikametinden 15x 5 cm. iki şerit kesiniz. bu iki şeriti üst üste koyunuz. baş parmakla işaret parmağı arasında ufki bir şekilde tutarak sıkıştırınız. sıra ile birini diğerinin üstüne koyunuz. Hangisi daha dik durursa o su yönünde değildir. Fazla eğilen su yönündedir. Kağıdın suyu gerek baskıda, gerekse ciltleme işi sırasında önemi gözönünde bulundurulmalıdır. Kağıt dokunuş istikametini baskıda layıkıyle tatbik etmezsek büyük zorluklarla karşılaşırız. Kağıdın suyu baskının ve cilt işinin temizliği ve sanat kaidelerine uygun oluşu bakımından ilk planda düşünülür. Kağıdın suyu bilhassa ofset baskı sisteminde önemle tatbik edilmelidir. Ofset baskıda kağıdın suyu kazan miline paralel olmalıdır. Bu şekilde kağıt kazana iyi sarılır ve uygun bir baskı sağlanır. kağıt suyuna ters işlenirse sarılma iyi olmayacak. Baskıdan sonra kırılma ve birişma olacaktır. Forma baskılarında kağıdın suyu forma sırtı ile paralel olmalıdır. Bu suretle forma kırma işleminde zorluk çıkmamış olur. Su yönü aksi olduğunda katlanacak kağıtların muntazam ve düzgün katlanmadığı görülür. Bu durum işin kalitesine tesir ettiği gibi mali yönden de etkileyecektir. Baskısı yapılacak kağıtların muhakkak su yönünde kesilmesi ve makineye su yönünde yüklenmesi gerekir. Su yönü ters basılmış kağıttaki deformasyon nedeniyle çok renkli bilhassa trikromi baskılarda başarısızlık olur.
 

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
4,702
Tepkime puanı
74
Çok renkli trikromi baskı ile ilgilenen ve yeni başlıyan herkezi ilgilendiren unsurlar mutlaka okunması gerektiğini düşünüyorum. Sağol 412
 

RYUDORF

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Eki 2007
Mesajlar
97
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.adobegrafik.com
çok iyi bilgiler bunlar.. ufak bir ekleme yapmak istiyorum..

bazı işler vardır.. özellikle bilgisayara girecek antetli kağıt veya brosur tarzındaki doneler.. bunlar printerdan çıkarken su yonu ters olduğu için içe doğru büzüşecektir.. en önemlisi etiket baskıdadır. eğer etiketin su yönü ters ise ve bu bir şişeye oval bi şekilde yapışacaksa, yapıştırma makinası düşük devirde çalışacak ve sürekli etiketi düşürecektir.
 

Grefakir

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Kas 2007
Mesajlar
17
Tepkime puanı
3
Bize okulda öğretiyorlar kağıdın su yönünü bulmayı yırtarak,tırnakla sürüyorsun falan bilgiler için sağolasın...
 

kahan.35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
27 Kas 2007
Mesajlar
48
Tepkime puanı
0
Ark. bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için ne kadar teşekkür etsem az olur...

Sağolunn


Emeğe Saygı
 

canbaz18

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
106
Tepkime puanı
1
Teşekkürler 412 hakkını helal et
çok faydalı bir bilgi bu problemle yeni
karşılaştık daha sayende öğrenmiş olduk
 

KOMORI

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
12 Şub 2008
Mesajlar
43
Tepkime puanı
2
Hernekadar baski icin önemli olsada en önemli olan yeri ciltlemede oluyor, su yönü kitabin sirtina pararlel degilse, yada agir kanton ortadan ikiye kirmak istediginizde sirtda catlamalar meydana geliyor.

örnek vermek gerekirse, elinize 6 tane kursun kalem alin ve ortadan kirmaya calisin kirinca ne oluyor agac centük cüntük kiriliyor, ayni 6 kalemi yanyana dizip3 biyana 3 biyana tutarak bölersen catlakik olmuyor su yönü aciklamasi bu, yani ciltlemede kirarken o liflerin dagilmasi olmuyor.

Baskida:
Kagidin su yönü istikametine kazana iyi sarilir deniyor, ideal olarak bu bize aktariliyor, lakin teori ve pratikte ayni olmuyor he nekadar, kazana kagit sarilsada kagit unitelerdeki baski esnasinda aldigi nemlerden lifler yana dogru genislediginden kagitda uzama meydana geliyor be "baski uzamasi" olusuyor.makas yeri uysa etek yeri uymuyor.

silindire pararlel olmuyan su yolu kagit secersen, bu seferde makas uysa etek tarafinin sag ve sol uclarina dogru genisleme yapiyor.

Sonuca gelirsek, bazen grafikciler Reklamcilar kiziyor kardesim körmüsünüz renkler birbirin üstüne gelmemis, yada her baski örneginiz baska diye sikayetler geliyor, maalesef bunlar doga üstü probemler oldugu icin baski operatörü oarak bizim elimizden bisey gelmiyo.


kücük makinalarda büyük makinalara oranla belki bu problem daha azdir, ama yinede kagit "canli" bir maddedir.
 

nazmiyyeah

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 May 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
bu ayrintili bilgileri bizimle paylastiginiz icin tesekkur ederim.
 
Üst