Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Karakalem Çizim Teknikleri

oxside

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
16 Eyl 2007
Mesajlar
86
Tepkime puanı
4
Web sitesi
www.systemdonanim.com
Karakalem resim çizmek oldukça keyifli ve huzur verici bir iştir.Öyle ki biz, canımız sıkılınca, moralimiz bozulunca resim çizeriz.Bunun faydasını her zaman görürüm.

Sizlere nasıl daha iyi resim çizebileceğiniz hakkında bazı tüyolar vermek istiyorum.

Öncelikli olarak kesinlikle sabırlı olmanız gerekmektedir.Sabır sizi zirveye taşıyacak en önemli unsurlardan birisidir.Bir resim üzerinde 3 saat harcamak ve 100 saat harcamak arasında dağlar kadar fark vardır.Klişe bir örnek vermek gerekirsem eğer Edison’un ampul deneyini söylerim.Sabırlı olarak ampulu 100. denemede bulmuştur.Bunu aklınıza sık sık getirin.

Bir diğer hususlardan birisi ise sürekli eskiz çizmektir.Objeler, nesneler, canlılar, cansızlar görebileceğiniz her şeyin anlık eskizlerini çizin.Çizim ve resimle uğraşan her kişinin yanında mutlaka eskiz defteri, kalem ve silgi bulunması gerekmektedir.Eskizler sizin anlık görüntü alma kabiliyetinizi, görmenizi, hızlanmanızı ve çizgi olayını daha iyi anlamanızı sağlar.

Resim çizmenin kuralları basittir.Perspektif, ışık-gölge, oran-orantı, anatomi gibi unsurlar bu işin temelini oluşturur.Bunlar bir bakıma teknik bilgidir.Sürekli üzerinde çalışarak geliştirilir.

Sürekli duyduğumuz bir söz vardır ;

Bakmak ve görmek arasında ki fark.

Sizler bakan değil görmek zorunda olan gözlersiniz.Bunun en iyi örnekleri karikatüristlerdir.Onlar bir insanın kişisel bir özelliğini ön plana çıkararak kişinin stilize çizimini yapar.Bu tamamen görmek ile alakalı bir durumdur.

Sizden istenilenler

Sabır
Eskiz
Teknik Bilgiler
Görmek
Bununla bitmiyor.

İşin içine birde hissetmek giriyor.Ancak bu şuan için size tavsiye edebileceklerim arasında değil.Hissetmek diyince aklınıza birazda soyut ressamlar gelebilir.

Yinede izah edeyim herhangi bir yüz ifadesini hissetmeniz gerekmektedir.Bunun için çizdiğiniz kişinin o anki duygusunu iyi yakalamanız ilk şarttır.

Peki ya çizgiler?

İstisnasız tüm tasarım ve çizim kurallarının başlangıcı çizgidir.Çizginiz ne kadar güçlü olursa o kadar iyi çizimler yapabilirsiniz.Akıcı, yumuşak, sert, oval, yuvarlak çizgiler atmak ilkokul çocuğunun işi gibi görünse de aslında biz resimciler için bu işin başlangıcı sayılır.

Çizgiler bize hacmi gösterir, üst üste gelmiş çok fazla çizgi koyu ton elde etmemizi sağlar.Az yumuşak ve silik çizgiler ile orta onlar elde ederiz.

Çizginin gücü adına !

Bakarak mı Akıldan mı ?

Resim çizmeye yeni başlıyorsanız eğer bakarak çizim yapabilirsiniz bunda sorun yok ancak belirli bir seviyeye geldiyseniz artık aklınızdan dahada ilerisi hayalinizden çizimler yapmanızdır doğru olan.

Sizlere kendimden bir örnek göstermek istiyorum;

karakalemteknikleri

Yaklaşık 9 yıl önce Atatürk Portresi çizmiştim.Çizgiler masum, yumuşak ancak hiçbir bilgim yok.Yaş 22 olunca Walter White çizmişim.Koyu, açık, etüt edilmiş.

İşin içine etüt diye bir kelime girdi.

Öncelikli olarak bana göre etüt etmek bu saydığım kuralların tamamını en az iyi yada profesyonel düzeyde sağlamış olmanız gerekmektedir.

Binlerce saç teli, sakal yada kaşı etüt ederek sabırla çizebilirseniz sizde bu işi çok iyi yapabilirsiniz anlamına gelmektedir.

Resim çizmek geliştirilebilir birşeydir.Çok çizerek, inceleyerek ve araştırarak sizde mükemmel resimler çizebilirsiniz.

Çizgisel mi Etüt mü?

Bu tamamen sizin tarzınıza göre.Ben etüt etmeyi seviyorum.Saatlerce bir resim üzerinde çalışabilirim.

Şu örneğe bir bakalım;

cizgiselkarakalemgöz

Birinci göz resmi tamamen çizgilerden yapılmış.İkinci karakalem portre ise etüt edilerek.Bana kalırsa çizgisel karakalem çalışma çok tatlı duruyor.Portre ise oldukça can alıcı.

Bunu bir şeçim olarak algılamamak gerekir bu bir tarz olabilir.Unutmayın her ressamın kendine has bir tarzı, üslubu vardır.

Karakalem Portre Çizimi konusunda biraz daha detaylı bilgi almak istiyorsanız makalemizi okuyabilirsiniz.

Sitemizi takipte kalıp yazıyı paylaşırsanız sevinirim.

Çizgilerin Gücü Adına !

Kaynak: Karakalem Çizim Teknikleri | Karakalem
 
Üst