hoş bir çalışma olmuş emeğine sağlık UlaşSeninde bayramın mübarek olsun
![]()
Ulaş ne yalan söyleyeyim espriyi anlayamadığım için yorum yapmak istemiyorum)
Teşekkürler aslı seninde mübarek olsun
Nihat abi sadece kasaplardaki koyunların maydanozla süslenmesine, erojen bölgelerine olmaadık şeyler tıkıştırılmasını çocukluğumdan bu yana onaylamıyorumOradan alt yapısı alışmanın
![]()
Abi etki altında kalmamak mümkünmü. Yolda yürüyorsun, bir bakıyorsun kasap. Kasabın vitrinde koyun, kuzular. Kuzuların kalçalarda maydanoz ve peçete. Nasıl unutulmaz bu yahu:rofl::rofl: Baya etki altında kalmışsın o zaman:rofl::rofl:
Emeğine sağlık.
Sizinde Bayramınız mübarek olsun,ayrıca emeğinize sağlık![]()
Teşekkürler ilginize özlem. Tekrardan sizinde bayramınız mübarek olsun.emeğinize sağlıkdeğişik ve hoş olmuş
sizinde bayramınız mübarek olsun.
Bir bayram tebriğinde de hayvan görmediğim için çok sevindim :rofl:
Daha kalın bir çerçevesi ve gülümseyen surat daha sevimli olsaydı diyorum bide=P
İyi Bayramlar =))
Maydanoz bildimiz cinsten değil sanki ne dersin creedwar :surprised:
Yansıtmak istediğin ana fikre tamamıyla katılıyorum
Daha bugün bu konu aklıma takılmışken, senin konun da rastgeldi.
Eminönü-sultanahmet tramvay yolu üzerinde bir çok yemek yenilen lokantada
minyatür küçük koyuncukları et ürünlerinin üzerine yerleştirilmiş olduğunu görünce aklım karmakarışık fikirlere daldı :crying:
Olayın vehameti ve insanoğlunun bu kadar umursamazlığı,
ayrıca bir de turistik bölge olması da cabası.
Duyarlı bir bakış kutlarım.
Teşekkürler paylaşımın için![]()
Seninde bayramın mübarek olsun Espri süper :rofl: o konuda bende sana katılıyorum bide karanfil koyarlar popolarına evlere şenlik![]()
Konu ile alakalı afiş hazırlayan diğer arkadaşa cevam mahiyetinde yazmıştım sizinle de paylaşmak istedim.
Bu bayram afişi çalışmaları beni cidden düşündürmeye başladı. Bazı vehimlere kapılıyor da olabilirim elimde olmadan beni bağışlayın ama içimden geçenleri de söylemeden geçmek istemedim.
Söyleyeceklerin sadece aklımda oluşam soru işareyleri ile ilgili kimse üzerine alınmasın lütfen.
Mizah olarak yapılacaksa bile bence sulandırılmaması gereken bir konu. İlahi bir emir olduğu için, ben de bu emirlerin bütününe birden evet dediğim ve müslüman olduğum için hayvanların kesilip kesilmemesi tartışma konusu bile yapılamaz. Şimdi uzun uzun nedenlerine de girmeyeceğim merak edenler herhangi bir ilmihal kitabından bu konuyu okuyabilirler. Bu afişleri yapanlar eğer bu söylediğim yerde duruyor ve buna rağmen et yiyebiliyorlarsa asıl ben bunu mizah konusu yaparım.
Burada sorun sanırım kesilip kesilmeme değil de kesilen koyunların sunuluş şekli ile ilgili. O konuda sizi eleştiremem, fikirlerinize saygı duyarım. Ama beni anladığınızı sanıyorum. Belki sözlerimle baş yardım, kafanızı şişirdim, keşke bu konuya daha ehil bir insan cevap veriyor olsaydı ama hislerim beni bunları yazmaya zorladı. Kurban vahşet için değil bilakis insandaki merhamet duygusunu ortaya çıkarmak içindir. İnsanın içinde var olan, başkalarına zarar verme, intikam alma gibi hislerini de körültmek için bir ilahi emir olarak bize sunulmuştur. Çekincelerim bunlar. Umarım sizleri üzecek şekilde anlatmamışımdır.
Buradan şu da anlaşılmasın lütfen. Zorlamacı değilim, herkes bu ibadeti yapıp yapmamakta özgürdür ama bu tip halk tarafından hassasiyet gösterilen konularda biraz daha temkinli olmada fayda var diye düşünüyorum.
Konu ile alakalı afiş hazırlayan diğer arkadaşa cevam mahiyetinde yazmıştım sizinle de paylaşmak istedim.
Bu bayram afişi çalışmaları beni cidden düşündürmeye başladı. Bazı vehimlere kapılıyor da olabilirim elimde olmadan beni bağışlayın ama içimden geçenleri de söylemeden geçmek istemedim.
Söyleyeceklerin sadece aklımda oluşam soru işareyleri ile ilgili kimse üzerine alınmasın lütfen.
Mizah olarak yapılacaksa bile bence sulandırılmaması gereken bir konu. İlahi bir emir olduğu için, ben de bu emirlerin bütününe birden evet dediğim ve müslüman olduğum için hayvanların kesilip kesilmemesi tartışma konusu bile yapılamaz. Şimdi uzun uzun nedenlerine de girmeyeceğim merak edenler herhangi bir ilmihal kitabından bu konuyu okuyabilirler. Bu afişleri yapanlar eğer bu söylediğim yerde duruyor ve buna rağmen et yiyebiliyorlarsa asıl ben bunu mizah konusu yaparım.
Burada sorun sanırım kesilip kesilmeme değil de kesilen koyunların sunuluş şekli ile ilgili. O konuda sizi eleştiremem, fikirlerinize saygı duyarım. Ama beni anladığınızı sanıyorum. Belki sözlerimle baş yardım, kafanızı şişirdim, keşke bu konuya daha ehil bir insan cevap veriyor olsaydı ama hislerim beni bunları yazmaya zorladı. Kurban vahşet için değil bilakis insandaki merhamet duygusunu ortaya çıkarmak içindir. İnsanın içinde var olan, başkalarına zarar verme, intikam alma gibi hislerini de körültmek için bir ilahi emir olarak bize sunulmuştur. Çekincelerim bunlar. Umarım sizleri üzecek şekilde anlatmamışımdır.
Buradan şu da anlaşılmasın lütfen. Zorlamacı değilim, herkes bu ibadeti yapıp yapmamakta özgürdür ama bu tip halk tarafından hassasiyet gösterilen konularda biraz daha temkinli olmada fayda var diye düşünüyorum.
herkesin bayramı kutlu olsn..
ilginç bi çalışma olmuş gerçekten
özellikle vejeteryenler bunu çok sevicek gibi
bu arada gülümsemedeki gözler rahatsız edici olmuş,büyük biraz,onun dışında espiri adına çok güzel olmuş..emeğinize sağlık..
Ben zaten tek yönlü yazmadım yazımı, anlaşılabilecek iki yön olabileceğinden bahsederek ikisine de cevap yazdım ve sorunun kaynağının aslında sunuş şekli ile ilgili olduğu üzerine de vurgu yaptım. Ama siz benim yazdıklarımı tek yönlü değerlendirmişsiniz. Analitik ve bilimsel bir yaklaşım olmadığını ifade ederek başlamak isterim. Ve ayrıca kimseyi üzmemek için de sık sık yorumumum tamamiyle sizin çalışmanız üzerine olmadığını belirttim. Bence siz yeterince okumamışsınız yazımı. Biraz uzun olmasından kaynaklanabilir. Ayrıca yaptığınız çalışmaya değil sadece söylediklerim, altında yorumu olan arkadaşlara da göndermeler yapmak istidim ama siz tamamiyle üzerinize alınmışsınız. Nihat Beyin yaklaşımı bence son derece olgun ve örnek olacak nitelikte.
Dini terminoloji konusuna gelince. İlmihal bir tanedir diyorsunuz, çoğulu olmaz yani herhangi bir ilmihal kitabı yoktur yanlızca bir tane vardır diyorsunuz. Öncelikle bir kitapevine gidip ilmihal çeşitlerini incelemenizi tavsiye ederim. Burada ben şunu kastetmiştim. Dini konuların hepsinin yazılı olduğu bir ilmihal belki de 10 cilde yakın bir aksiklopedi şeklinde olabilir. Ama kullanım kolaylığı açısından mesela gençlik ilmihali denmiş ve çok temel dini bilgilerden bahseden, çok fazla sayfalı olmayan, derine inmeden anlaşılır bir tarzda yazılan bir ilmihal kitapçığı oluşturulmuş. Mesela namaz ilmihali denmiş, namaz ile ilgili bütün bilgileri barındıran bir ilmihal oluşturulmuş. Başka tarzda ilmihallere gelince: Mesela Ömer Nasuhi Bilden hocanın ilmihali var. Peki bunun farkı nedir, dini bilgiyi vermekle kalmamış bunu yorumlamış, nedenini açıklamış. Mesela Bir Müslümanın Yol Haritası diye bir ilmihal var. Burada konular çok derinlemesine işlenmiş, sadece bilgi vermekle kalmamış, bazı kaynaklardan alıntılar yaparak bunun yaşama nasıl tatbik edilebileceğini göstermiş. Mesela Diyanetin İlmihali var. Sadece neyin nasıl yapılması gerektiğinden bahsetmiş. Yoruma fazla girilmemiş. Yani bu konu o kadar temek bir konu ki hemen her ilmihalde bahsi vardır, o yüzden herhangi bir ilmihal kitabından bakabilirsizi dedim ama siz onu da sanırım yanlış anlamışsınız.
Hadi bunları kabul etmediniz, Kur' an-ı Kerim' in kaç tane tevsir ve meali var? Size kalsa Kur'an bir tane olduğuna göre heralde tevsir ve mealleri de bir tanedir diyeceksiniz ama değil. Bazen bir harfin bile neden orada kullanıldığını sayfalarca açıklayan tevsirler var. Elmalılı tevsiri var, Suat Yıldırım hocanın yazdığı tevsir var, Ali Bulaç' ın yazdığı tevsir var v.s... Biraz daha akademik boyuta girmek istemiyorum yoksa sabaha kadar oturup yazmam gerekecek sanırım sizi tatmin edecek kadar neden yazmışımdır.
Bir önceki kadar kibar bir üslup kullanamamış olabilirim kusuruma bakmayın.