Bir çok operatör var, Bizim sektörde bile... Mac operatörü, Matbaa operatörü, Dijital makine operatörü vs... Bir dünya sayabilirim.
Ama en çok gördüğümüz Mac operatörü ve Matbaa operatörü...
Mac operatörü mac kullanabilen operatör anlamına gelse de, asıl işi; tasarımcının verdiği tek ebat ve üzerinde mıgırca yazılar olan ilanı alıp farklı ebatlara çeviren ve gerekli metin düzeltmelerini de yaptıktan sonra bunları basılabilecek hale getiren kişidir... Bunu PC de yapana PC operatörü denmez... Yardımcı grafiker denir...
Ama bu PC dünyasının yaptığı efsanevi bir yanlıştır... Bu gün yardımcı grafikerden beklenen tasarım yapması değil, tasarlanmış işleri baskıya hazırlaması ya da düzenlemeler var sa yapılması şeklindedir. Yani Yardımcı grafiker, tasarım konusunda yetersiz ama firmanın gerektirdiği programlar ve baskı öncesi hakkında oldukça deneyimli olmalıdır ki grafikere yardım edebilsin...
Ancak, ucuzcu patronlar sayesinde "2 grafiker ne çalıştırıcam bi tam bi yardımcı alırım oh kebap" mantığı koskoca bir operatörlük mesleğini yardımcı grafikere çevirivermiştir...
Tabii mac kullanan ajanslar için bu kişi hala mac operatörüdür.
Şimdi ""dream team"" hiyerarşik sıra ile şöyle olmalı;
Art Directör, müşteri ile görsel anlamda anlaşır, çizer tasarlar konsepti kurar işi grafikere gönderir, grafiker bu konsepti tasarım materyalleri haline getirir, gerekli gördüğünde konsept çalışmasını bozmadan yenileyip değiştirebilir ve art direktöre tekrar onaylatıp operatöre gönderir. Operatör gereiye kalan ne kadar amelelik işi varsa halledip işi baskıya gönderir... İşin takibi ve sonuçlanması meselesi bu noktadan sonra tekrar Art Directöre döner, Yani bu arkadaş matbaaya gide, provalara bakar, tonları beğenir "tamam müfik" abi basın der...
Olan ise; Teknolojik ve ekonomik koşulların da büyük etkisi ile;
Grafiker müştemden bilgiyi alır, işi tasarlar konsepti kurar, işleri tasarlar, ameleliğini yapar baskıya gönderir. iyi tanıdığı işinden emin olduğu bir matbaa değilse bu tonlar allaha emanet edilir... İşte bu noktada " patron ben bu kadar işin altından nasıl kalkayım bende insanım" isyan eden grafikere bir yardımcı grafiker alınır... ama o da yaralı parmağa işemekten çok " abi bunu nasıl yapıcam, bunu nasıl edicem diye kafa ütüleyebilir ancak... Sonuçta sinir hastası olmazsanız bu adamı yetiştirdiğinizde, bu sefer ücreti az bulduğundan başka bir yere gider...
Sektörel öneri: Madem tüm grafikerler art direktör oldu ve tüm çaylaklar yardımcı oldu...
hadi art direktörlük bir şekilde tasarımcılık demek olduğu için onu ellemeyelim ama yardımcı grafikeri geldiği yere postalayalım ve "operatörlerimizi" geri alalım... tabii kaldıysa
Not: ( burası tartışılmayacaktır, kişisel görüştür )
Uzun yıllardır yaptığım işlerin nerdeyse tamamında konsept çalışmalarını kendim yapmakta olduğum halde bu art dirktör titrini içeriğine inanmadığım için kullanmıyorum... Zaman zaman çalıştığım firmaların baskısı ile geçmişte kullanmış olsam da; film mi çekiyoruz arkadaş, ne sanatı, ne yönetmenliği? diye düşünüyorum... Ayrıca bu düşüncenin temelinde art direktörüm diye bu güne kedar tanıdığım bir çok yeteneksiz, beceriksiz ve tıyniyetsiz adamın/kadının da büyük etkisi var... Sonuçta bu işin sanatsal yönü elbette olmalı, ama heykelden/resim den mezun olup ayağının tozu ile art direktörüm, küratörüm diye gezen adama pirim verilmesin. benim inandığım anlamda art direktörüm diyecekseksen şöle bi en az 3 yıl grafikerlik yapmışsındır... velhasıl bunların senyörü var cunyırı var... Panayır yeri gibi...