efoja
👑Efsanevi Grafiker👑

Photoshop'ta da bir çok programda olduğu gibi "FILE" sekmesenden "NEW" seçeneğini işaretleyerek ya da "Ctrl+N veya Command+N" ye tıklayarak yeni bir dökuman açabiliriz. Bu işlemlerden birini yaptığımızda karşımıza şu pencere çıkar:

Name kısmında dökumanınıza bir ad yazabilirsiniz.
Preset dökumanınızın ölçüleri ile ilgili olan kısımdır. Size kullanbileceğiniz standart ölçüler verilir burada. Custom seçiliyken siz kendi ölçülerinizi belirleme şansına sahip olursunuz. Kendi seçimlerinizi yapıp "save preset" derseniz; bir pencere ortaya çıkar buraya bir sim vererek o anki ayarlarınızı kaydedebilirsiniz. Tekrar dökuman açmak istediğinizde preset kısmında sizin kaydınız da olacaktır artık. Ben burada uluslarası standart kağıt ölçülerinden A4 (210x297) kullandım örnek olarak. Buradan yola çıkarak:
Size kağıdınızın ölçülendirmesi ile ilgili standartın belirtildiği kısımdır. Burada A4... Eğer preset kısmında "custom" seçili olsaydı, herhangi bir standart ölçü orada bulunmayacak ve "size" pasif olacaktı.
Width dökumanımızın genişliği; height yüksekliği ile ilgili ölçü değerlerini verir. Ölçü birimleri bu değerlerin hemen yanında yer alır. Burada mm'yi kendisi otomatik olarak atadı Photoshop. İstersek bunu pixel, cm vs. gibi ölçülerle değerlendirme şansımız da var. Yine bu dökumanda custom seçili olsaydı, en son hangi dosyayı açtıysak, ya da bir görsel kaydı yaptıysak otomatik olarak o ölçüler karşımıza çıkacaktı. Mesala print screen'e basıp ctrl+N ye bastığınızda ekran çözünürlülüğünüzde bir dosya açılacaktı. Mesala 1024x768 pixel; 72 dpi.
Resolution: Dökumanımızda geçerli olan çözünürlük değeri. Şimdilik sadece eğer dijital ortam için bir çalışma yapıyorsak 72 pixel/inch; baskıya yönelik çalışıyorsak, 300 pixel/inch çalışmanız yeterli diyor kısa kesiyorum.
Color Mod: Eğer dijital ortam için çalışıyorsanız RGB, baskıya yönelik bir çalışma is CMYK seçili olmalı. 8 Bit her iki renk modu için de güvenebileceğiniz bir seçimdir.
Background Contents: Dökumanımızdaki arka planın renk seçimiyle ilgilidir. White seçiliyken arka planımız beyazdır. Background Color seçiliyken hemen sol tarafta gördüğünüz renk paletinin alt penceresinde hangi renk varsa ona dönüşür. Transparent seçiliyken arka fonda beyaz - gri karecikler oluşur. Bunlar aslında bir rengi ifade etmez. Oranın şeffaf olduğu anlamına gelir. Aynı layerlar gibi. Dikkatinizi çektiyse layer pancerelerinde de bu gri beyaz kareler vardır, bu layerların şeffaf olduğunu gösterir.
Seçimlerimizi tamamladık, dökumanımızın özellikleri belli. OK' e basın dökumanınız açıldı bile!
Son düzenleme: