Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

sayfa mizanpaj

graphicer35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Ağu 2008
Mesajlar
97
Tepkime puanı
0
Arkadaslar merhaba.
Freehand'de sayfa mizanpajı nasıl yapılır?
bu konuda nereden bilgi alabilirim?
bildiğiniz dersler var mı?
teşekkürler...
 

Benzer konular

frozen

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
252
Tepkime puanı
3
mizampajı üzerine çalıştım. tecrübelerime ve bilgilerime dayanarak sana anlatmaya çalışacağım, eksiğğim olursa diğer arkadaşlar tamamlayabilir. Dergi ya da gazete sayfası hazırlarken, dikkat edilmesi gereken en önemli kural haberlerin ve yazıların rahat okunabilmesidir. genelde haberler uzun olur. röportajlar, köşe yazıları vs... resimlerle yazıları sayfaya eşit dağıtmaya çalışmalısın. resimler bi tarafta yazılar bi tarafta birikmemeli. haberleri sayfaya yerleştirirken, önem sırasına göre dizmelisin en önemli haber manşet, ondan sonra ikinci manşet, ve diğer küçük ve kısa haberler, beyaz(resimsiz) haberler... başlık puntoları ve sopt (altbaşlık) puntoları yine önem sırasına göre büyükten küçüğe doğru gider. en alttaki haberin sbaşlığı bir üstteki haberden büyük olmamalıdır. tabii bu anlattıklarım gazete sayfası için, dergiler biraz daha farklı, çünkü derlierde bi sayfada en fazla bir iki haber sığdırabilirsin derginin tasarımına göre, bazı dergilerde bi sayfaya bi haber ayırırlar. onda da yine resim ve yazı kombinasyonuna dikkat etmek gerekir ve hazırlanan dergi konseptinin çok dışına çıkmamak gerekir. o zaman karmaşa yaşanır dergide... Bir de en önemli konu dergi ve gazete sayfasındaki boşluklar. Hear resim ve yazı arasındaki boşluklar birbirine eşit olmalıdır. örneğin; bi resmin altına başlık, onun altına spot ve onun altına da haber yazısı geleceğini düşünürsek bu saydıklarımın aralarındaki boşluk eşit olmalıdır. Gazetelerde verilen boşluk genelde 4 mm.dir, dergide daha da fazla verebilirsin, dergilerde boşluklu tasarım genelde okuyucuyu rahatladtır. Şimdilik aklıma gelenler bu kadar... Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Bu yazı alıntı ama anlatılmak istenen sayfa düzeni tamamı ile sana kalmış bu program ayrımı yapmıyor benim açımdan açıkcası
 

tuvenan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
31 Ocak 2008
Mesajlar
89
Tepkime puanı
2
Quark gibi bir program varken neden freehand le uğraşıyosun ki bi türlü anlamadım....
 

graphicer35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Ağu 2008
Mesajlar
97
Tepkime puanı
0
Çünkü photoshop ile freehand kardeş gibiler.2 yıldır photoshop ile uğrasıyorum.Hiç bilmediğim bir programa geçip onu öğrenmeye başlamak benim için aşırı derecede zaman kaybı.Ondan Fh ile devam ediyorum.
 

melto

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
27 Ağu 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
ben de 3 yıldır afiş tasarımı ile uğraşıyorum. genelde elle çizdiğim grafikleri scan edip photoshopta düzenleme yoluna gidiyorum. photoshopa oldukça hakim olduğumu düşünüyorum. ancak şimdi bi öğrenci dergisi hazırlığına girdim. derginin belli bir formatı var zaten. kolay adepte olacağımı düşünüyorum. ancak sorun şu ki photoshop işin içine fazla yazı girince hiç güzel sonuçlar vermiyor ve bu konuda çok ilkel, çok zaman alıyor. şimdi ben de free handde çalışsam nasıl olur? kolay öğrenebilir miyim dersiniz?
 

graphicer35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Ağu 2008
Mesajlar
97
Tepkime puanı
0
Aynen öyle yapın derim eğer çok zamanınız yoksa.Çünkü vektörel programlar içerisinde öğrenilmesi en kolay olanı Freehand'dir.Sadece kolay olmakla kalmayıp birçok vektörel programdan da iyidir.Fakat birde işin şu boyutu var ki Adobe firması macromedia'dan bu programın kullanım haklarını alınca olduğu yerde kalakalmıştır.Yani yeni bir versiyonu çıkmayacak ne yazık ki.Buda eksi yanı maalesef.
 

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Kitap, dergi, gazete hazırlamak için en ideal programlar indesing ve Quark tir.
Tek sayfalık grafik tasarımlar içinde freehand yada illustrator uygundur.
 

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Selam,

Gazete, Dergi, Broşür, Bülten, Ürün Kataloğu, Faaliyet Raporu gibi çok sayfalı tasarımlar Indesign ve Quark XPress programlarında hazırlanmalıdır. Bu tür çalışmaların FreeHand programında yapılamayacağı anlamına gelmez.

Amacımız çok sayfalı tasarımların kolay, pratik ve hızlı bir şekilde hazırlanması ise o zaman bizim FreeHand programını kullanmamamız doğru olan yöntemdir.

Türkiye'de sürekli karıştırılan bir şey var. Gözümüze kestirdiğimiz bir program üzerinde her tür çalışmayı bitirmek...

FreeHand programı çok sayfalı yapısına ve genel pratik kullanımına karşın yazım ağırlıklı tasarımlarda kullanıcıya eziyet çektirme noktasına gelen bir yapıya da sahiptir. Parça işlerde ultra hıza sahip bir yapısının olması onu çok sayfalı çalışmalarda da aynı olacağı anlamına gelmemektedir. Çok sayfalı çalışmalarda bir dosya üzerinde yoğunlaşan yazı ve fotoğraf yoğunluğu sonrasında çalışmanızı eziyet haline bile dönüştürür.

Asıl işlevi parça bazlı tasarımlar olan bu programı hak ettiği noktaya bu anlamda getirmek ve çok sayfalı çalışmaları ise bu anlamda uzmanlaşmış yazım programlarında sonuçlandırmak işin sağlığı açısından da önemlidir.

Bilginize,

Saygılar...
 

enfekxia1979

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
5 Haz 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Selam Arkadaşlar.
Uzun zamandır gazete mizanpajı yapıyorum. Gazete sayfalarının hazırlamak ekip işidir öncelikle. Haberlerin gireceği sayfalar belirlenir. Ben quark X Pres Programıyla gazete hazırladım uzun zaman. Şuanda Corel 12 ile sayfalarımı hazırlıyorum. Mizanpaj kuralları vardır. Resim resime, yazı yazıya denk gelmemeli. Manşetten itibaren sayfada haberleri yerleştirirken aşağıya doğru haberlerin başlıkları ve spotları küçülür. Kullanacağınız yazı fontları okunaklı olmalı en az 9 punto en çok 12 punto olabilir. Çok çeşitli yazı fontu kullanmanızı tavsiye etmem. Gazetede kullanacağınız bütün yazıların fontları standart olmalı. ve sütunlu çalışırsanız size büyük yardımı olacaktır. Özellikle foto ve yazıların birbirine yakınlığını sütun aralarıyla standart tutabilirsiniz. Foto ve yazı arasındaki mesafeyi 5 mm yapıyorum ben. Umarım bu bilgiler işinize yarar arkadaşlar. Dergi ve gazetelerin bir standardı vardır. Dergide biraz daha serbest çalışılabilir. Boşluklar ve yazı fontlarında. Gazete konusunda özellikle ulusal gazetelerin mizanpajlarını incelemenizi tavsiye ederim.
 
Üst