Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ambalaj Tasariminda Tİpografİk Kullanimi

ertu

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
24 Eki 2007
Mesajlar
6
Tepkime puanı
2
Tasarımda tipografi uygulanırken öncelikle uygulanacağı ürün ve konuya göre bir seçim yapmak isabetli olacaktır. Öncelikle tipografiyi hangi karakter veya karakterlerden oluşacağını bilmek gereklidir. Karakterlerinde insanlar gibi bir kişiliğe sahip oldukları unutulmamalıdır. Onlarında içlerinde karizmatik veya silik olanı, durgun veya hareketli olan, sevimli ya da sevimsiz geleni vardır. bunun içinde tasarımcı vermek istediği etkiye göre karakterleri belirlemesi gerekmektedir. Tipografi, konunun içeriğini bastırmayacak şekilde ve gerçekçi karakterlerle hazırlanmalıdır. “Bir harf karakteri ne kadar ilginç olmazsa, o kadar tipografik açıdan kullanışlıdır.” Fikri önemle belirtilmektedir.
Ambalaj tasarımında tipografi amblem, logo tasarımları ve etiketlemede yoğun olarak kullanılmakla birlikte estetik işlevinden ziyade (enformasyon) bilgi verme fonksiyonuyla öne çıkmaktadır. Amblem, ürün ya da hizmet üreten kuruluşlara kimlik kazandıran,sözcük özelliği göstermeyen; soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan simgelerdir.
Logo, iki ya da daha fazla tipografik karakterin sözcük halinde okunacak biçimde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve bir ürün, kuruluş ya da hizmeti tanıtan marka ya da amblem özelliği taşıyan simgelerdir. Ticari markalar, bir ürünün benzer ürünlerden ayrılmasını sağlamak amacıyla üreticiler tarafından kullanılan tanımlayıcı simgelerdir.
Yukarıda açıklanan tipografik tasarım öğeleri ambalaj tasarımında ön plana çıkan ve hedef kitle ile iletişim kuran birer eleman olarak karşımıza çıkmaktadır. En yaygın ve vazgeçilmez grafik iletişim unsurlarından biri olan tipografinin birinci işlevi “Okumak”tır. Grafik tasarımcı, tipografi dilini iyi tanımak ve kullanmak durumundadır. Tasarımda kullanılan tipografik karakterlerin seçimindeki en önemli kriter, görsel malzemeyi en son kullanan kişinin; yani tüketicinin (okuyucunun) gereksinimleridir. Tipografik unsurlarla aktarılacak bilgi analiz edilip, önem sırasına göre düzenlenmelidir. Bölümler, alt bölümler, mantıklı biçimsel gelişmeler, simge ve renkler anlaşılırlığa katkıda bulunurlar. Tipoğrafik tasarımlarda renklerin kullanımı ve etkisi iletişimde önemli bir etkendir. Tasarımda renkleri kullanırken “kontrastlık” konusu iyi bilinmelidir. Kontrast zeminlerde okunaklığın iyi bir şekilde sağlanabilmesi için, harf ve zemin arasında ton farkı olmalıdır. Aynı tona yakın renkler, harfin, zemin üzerinde titreşmesine neden olur. Birde buna zeminin hareketliliği eklenirse yazıların okunması zor hale gelir.
 

Benzer konular

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
52
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Ertu güzel ve önemli bir konu açmışsın. Herkes belki hatırlamak için birkez daha okur.
sevgiler...
 

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
6 Tem 2007
Mesajlar
1,301
Tepkime puanı
36
Yaş
43
güzel bilgiler, teşekkürler...
 
Üst