diyelimki beyaz bir kutu çektiniz. Bu kutunun beyaz renk değeri 255-255-255 olursa baskıda kağıda boya sürülmez. Bu kutunun fotoğrafını çektikten sonra Raw olarak açtığınızda veya doğrudan PS de açtığınızda rengi ayarlarken minimum RGB beyaz değeri ne olmalıdır.
RGB - BASKI, bir arada kullanılacak iki kelime değildir, çünkü RGB baskı diye bişey yoktur.
Beyaz bir renk değildir. Renksizliktir.
Baskıda beyaz boya, ambalajda şeffaf ve metalize gibi malzemelerde üste basılacak boyayı desteklemek amacıyla kullanılır.
Ofset baskıda resmin veya çalışmanın bazı bölgelerini renksiz bırakmamak adına CMYK değerlerinin herbirinden %2 - 3 arasında tram uygulanır. Baskı literatüründe buna duruma göre "beyaz" denilebilir.
RGB de beyaz, dijital ortamda renksiz (RGB 255) olarak uygulanır.
Bu kutunun beyaz renk değeri 255-255-255 olursa baskıda kağıda boya sürülmez.
Bu cümleye bakınca baskıyı bildiğiniz sonucunu çıkaramadım. Ayrıca baskıda RGB boya diye birşey de yoktur (özel renk dahi olsa). Baskıya gönderilecek fotoğrafın renk ayarı RGB olarak yapılmaz.
Ben şunu merak ediyorum. Bu kutu resmi nerede kullanılacak? Basılacak mı? Basılacaksa hangi baskı sistemi ile basılacak?
Kutunun resmi çekilirken illa ki bir yerden ışık alacak ve geriye doğru koyulaşarak gidecektir. Doğal olarak en açık tonuna uygulayabileceğiniz değerin CMYK karşılığının %5 olduğunu varsayarak çalışma yapabilirsin.
RGB boya olur ( sonuçta pantone karşılığı karışım dışarıda hazırlanıyor ) ve ekstra basılır..Ayrıca fotoğrafların renk ayarları RGB yapılması çok daha doğrudur ama baskıya gönderilirken CMYK ya çevrilir. Çünkü RGB uzayında ayar çok daha hassas ve güzel yaplır. Çünkü RGB uzayı CMYK dan çok daha geniştir ve renklere müdehale çok daha fazladır.. PS de RGB uzayında tüm renk ayarları aktifken CMYK uzayında tüm filtreler ve renk ayarlama menüleri aktif değildir..( expesure-vibrance-black&white -match color) Ayrıca RAW çalışırken cmyk nın esamesi bile okunmuyor ve ben raw çalışıyorum..
Kutu meselesine gelince. Diyelim ki ben insert yapıyorum ve bi kesme şeker kutusu kullanacağım ve tabaka matbaada basılacak. Ben fotoğraf çekerken beyaz fona veya imkanı yoksa beyaz bir şeyin üstünde fotoğraf çekip renkleri öyle kalibre ediyorum..Renkleri kalibre ederken de CMYK nın %5 beyaz karşılığını RGB de kullaıyorum ama bu sadece bir smülasyon oluyor. Varsa bunun bir spesifik beyaz renk değeri bunu öğrenmek istemiştim.. Yani %5 cmyk = rgb ?. Yoksa dediğin gibi bir şeyleri varsaymama gerek yok. Zaten beyazı cmyk olarak fotoğrafta tespit ediyorum..Alta koyduğum beyaz kağıttan dolayı. Ben insert yapıyorum. Her insertte 15-20 adet yeni fotoğraf çekiyorum.. Amacım tam doğru renklerle iş yapmak. Yaptığım işlerde profesyonel gözle bakmayan biri renk kusuru göremez ama ben tüm fotoğraflardan tam tatmin olduğum söyleyemem
Üstadım niye anlaşamıyoruz? RGB diye boyalar yoktur. RGB 0-255 değerleri arasında ve sadece "dijital dünyada" kullanılan renklerdir. Oysa Pantone dediğin şeyler toplamda 100 gram yapılmak üzere ana renklerin gram ölçüsünde karışımından elde edilen tonlardır. Pantone kataloğunda gördüğün Warm Red, RGB'deki Red değildir, Process Blue, RGB'deki Blue değildir. Bir matbaaya gittiğinde 25R/120G/180B değerinde boya yapar mısın diyemezsin. Bunun bir karşılığı yoktur baskı dünyasında.
Tamam bazı uygulamalar sadece RGB görsellere uygulanabilmekte, fakat renk ayrımını RGB olarak uygulasan da nihayetinde CMYK'ya çevireceğin için sonucunda PS'nin önceden ayarlanmış standart CMYK kalibrasyonu ile dönüştürecektir. RGB'den CMYK'ya dönüştürürken aynı renk ve ışık kayıpları yine yaşanacaktır.
RGB'de ısrarcıysan, CMYK %5'in RGB karşılığı renk paletinde sırasıyla 226/224/223 olarak çıkıyor, bunu palette görürsün zaten, buyur bunu uygula.
Anlaşmak zorunda değiliz ama yazdıklarımızdan birileri faydalanacak diye düşünüyorum ve bu yüzden uzatıyorum biraz..
Boya konusu asıl konumuz değil ama şunu ekleyip boya konusunu kapatayım..Bayrağımızın rengi.: Hex: #e30a17 RGB:227-10-23; Pantone:186c; CMYK:0-90-80-K .. Yani her rengin karşılığı az yada çok farkla mutlaka vardır. Müşteri geldi bi RGB renk beğendi olmazmı diyeceksin. En azından pantone karşılığını bulup gösterip göstereceksin..
En son cümle aslında taa en başta yazman gereken bir cümleydi ve ben de o zaman "Evet bende şu anda öyle yapıyorum. acaba bunun bir tanımlanmış rengi varmıdır diye sormuştum. Çünkü ben fotoğrafların renklerini RAW çalışıyorum" diyecektim. Fakat en azından bu yazışmalar içinde muhtemelen başkalarına faydamız dokunmutur şu fani dünyada diye yinede yazışmaların uzamasından mutluyum..
Üstad bu tip obje çekimlerinde sonsuz fon kullanabilirsin
Sonsuz fon sehpası
![]()