Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Çektiğiniz fotoğrafların hakkı kimde saklı durur?

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
26 Ağu 2007
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
156
Merhaba arkadaşlar.

Bilgi ve görüşlerinizden faydalanmak için bir soru sormak istiyorum.

Bir iş yerinde kendi makineniz veya fotoğrafçınız ile çekim yaptığınızda, çekilen o fotoğrafların hakkı kimde saklıdır?
Örneğin; Gıda sektöründen(pastane veya restaurant v.b.) bir firma el ilanı yaptırmak istiyor ve sizden fotoğraf çekmenizi istiyor, gidip çekim yapıyorsunuz. Ardından bu resimleri kendi arşivinize ekleme ve başka tasarımlarda kullanma hakkınız var mı?
Müşteri ile herhangi bir anlaşma vs. söz konusu değildir. Buna rağmen müşteri bir hak talep edebilir mi? Etmeli midir? Eğer kullanılmış ise kanunen bir sorun doğurur mu?
Biz burada uzun süre tartıştık.. Olmadı bir kaç avukat arkadaşımıza da danıştık.. Farkı görüşlerle karşı karşıya kaldık..

Umarım fikir ve bilgilerinizi paylaşmaktan çekinmezsiniz. Mesajlarınızı merakla bekliyorum. Teşekkürler..
 

mustafanazif

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
232
Tepkime puanı
24
Web sitesi
www.mustafanazif.com
kimse yanıt vermemiş. ben vereyim:
bir dönem dergi ve gazeteler için fotoğraf çektim.
bu çekimlerin hepsi çalıştığım kuruma aitti örneğin. fotoğrafı çeken kişiye değil.
eğer siz ve modeliniz ya da çalıştığınız birim ile yaptığınız birebir anlaşma var ise hak konusu da zaten o anlaşmada belirtilir. siz ürün, model çekimlerin yapar, yaptığınız yere teslim edrsiniz. portfolyonuzda o eserler durabilir fakat herhangi bir şekilde ticari menfaat karşılığı kullanamazsınız. zaten izin almadan çekim yapmak da zor... bir çok yer buna izin vermez... özellikle bilindik mekanlarda çekim yapıyorsanız, mekan sahibinden zaten izin almanız gerekiyor. meknı direk çekecekseniz eğer ki zaten o kiralık bir mekansa o mekann sahbi sizi dava edebilir. kanunen buna hakkı vardır. fotoğraf işi biraz sıkıntılı bir iş...
 

aspirin_00

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
26 Ocak 2008
Mesajlar
176
Tepkime puanı
4
Web sitesi
www.fsahinoglu.com
bu işlerin telif hakkıyla ilgilenen bir site var T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI | TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL ... diye geçiyor. bende zamanında bu telif haklarını almak istedim malesef bizim devletimiz bile bu haklara sahip çıkmıyor hesap da (T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI | TELİF HAKLARI VE SİNEMA GENEL ...) devletimize güvenerek mesaj attık cevap bile vermediler. bunu devletimiz ilgisizlikle karşılaması artı avukatlarda da farklılık olması ne kadar aciz bir duruma düştüğümüz bir kesin.
allah kolaylık versin
 

mustafanazif

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
232
Tepkime puanı
24
Web sitesi
www.mustafanazif.com
te'lif hakları ile kültür ve turizm bakanlığı ilgilenmiyor. yasa kültür ve turizm bakanlığını ilgilendiriyor. sizeseriniizi koruma altına almak istiyorsanız bunun yolları var fakat bu yol bakanlığa müracaattan geçmiyor. bunun için özel kurum ve kuruluşlar olduğu gibi tescil ile alakalı devletin başka birimleri var. fakat devlet konusu biraz keşmekeş. uzn sürüyor yani. siz bunu özlden yaptırabilirsiniz.
 

Mustafa KÜÇÜK

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
16 Ağu 2007
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
45
Yaş
41
Web sitesi
www.mustafakucuk.org
Bu senin firmayla yaptığın sözleşmeye göre değişebilir Nur
Diyelimki x pastanesine broşür yapacaksın, sözleşmede yapmadın ve x pastanesi senden broşürde kendi ürünlerinin olmasını istedi.
1. X pastanesiyle broşür baskısı + tasarım ücreti + fotoğraf çekimi fiyatı olarak anlaştınız. İş bitti ve Y pastanesi geldi, aynı ürünleri onada kullandınız. X pastanesi kağıt üstünde hiçbir anlaşmanız olmadığı için hukuki olarak neden benim resimlerimi kullandın diyememez. İşi fotoğraf ücreti çekiminide ekleyerek öyle yapmışsın, yani fotoğrafları X pastanesine satmışsın, senin değil onların fotoğrafları olmuş. Eğer kullanırsan X pastanesinden çalmış olacaksın ki, buda senin iş ahlakınla ilgili birşeydir.
2. X pastanesine broşür yapacasın ve aynı şekilde kendi fotoğraflarının olmasını istedi ve sizde fiyat verirken fotoğrafı, tasarım fiyatının içine koydunuz öyle fiyat verdiniz. Yani fotoğraf çekimini aynrı konuşmadınız. Yukardaki aynı olay ve iş ahlakı bunun içinde geçerlidir.
3. X pastanesine broşür yapacaksın, adam sana önceden çektirdiği kendi fotoğraflarını getirdi sende tasarım ücreti + baskı ücretini aldın, işi yaptın. Adamla işin bitti ve biryerde X pastanesinin resimlerini başkasına kullandın. Bu olay yukaruıdaki ikisinden de farklıdır. Onlar hırsızlıksa bu duble hırsızlık olur. Eğer fotoğrafları çektirdiği firmayla sözleşmesi varsa bunu kullanır seni zor durumlara düşürebilir.
4. X pastanesine yine broşür yapacaksın ve adamla sadece baskı fiyatı olarak anlaştın ve gittin fotoğraflarını çektin, tasarımını yaptın yani emek harcadın. Sonra gittin bunları Y pastanesine kullandın. X firması sana gelip neden benim fotoğraflarımı kullandın diyemez, sende için rahat bir şekilde kullanırsın. Sonuçda senin emeğin ve bu emeğini sen satmamışsın.
Hı ben olsam ne yaparım. Fotoğraf çekimine ücret alayım yada almayayım farketmez, bir firmaya bir iş yaptıysam ve tasarımdaki görselleri firmaya özel yaptıysam, kesinlikle başka bir yere kullanmam. Bu benim prensibim, başkası buna uymak zorunda değildir. Sonuçda o benim müşterim ve onun reklamı benim reklamım diye düşünürüm.
Sonuç olarak işi yaparken sözleşme yaptıysanız ve fotoğraf çekimine artı ücret aldıysanız, kesinlikle o fotoğrafları başka yere kullanmayın. Karşı tarag burda hukuki yolda sizi ezebilir. Sözleşme yapmayıp fotoğraf çekimine ayrı ücret aldıysanız, kullanıp kullanmak sizin iş ahlakınıza kalmış.
 
  • Beğen
Tepkiler: Nur

magicreate

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
22 Mar 2009
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Turkiyede nasil bilmiyorum ama Avrupada mesela Fransada siz bir kuruma kayitli oluyorsunuz turkcesi sanatkarlar anlaminda olan bir kurum.Bu kuruma kayitli sanatkarlarin haklarini bu kurum koruyor. Vergi sistemide farkli tabii ki. Turkiyede bu daha cok muzik alaninda faaliyet gosteren sanatcilarimizda gelismis bir durum, telif haklarin korunmasi. Ornegin burada cektigimiz fotolarin telif haklari bize ait cektirene musteriye degil. Eger musteri bu telif hakkini isterse ki bunun icinde musterinin resimlerinin ucretine ilaveten birde telif haklari icin para odemesi gerekiyor. Resimleri ticari olarak kullanabilmemiz icin Musteriden izin almamiz gerekiyor veya cekecegmiz urunler benzer firmalarinda kullanabilecegi bir urunse musteriye fiyatlar yuksek geldigi icin, musteriye resimlerin bize ticari olarak kullanma iznini vermesini istiyoruz ve daha uygun bir fiyata yapabiliriz diyoruz musteriye, musteri bu sekilde kabul ediyor. Eger musteri bu resimleri kendisi disinda ticari olarak kullanmak istiyorsa bu kezde bizden izin almasi gerekiyor ki genelde hayir cevabi veriyoruz. Kullandigini gordugumuz zamanda yukarida bahsettigim kuruma basvuruyoruz gerekli islemleri o kurum hallediyor. Kissaca Telif hakki herzaman sanatcinindir musterinin degil. Biraz karisik seyler :) ama yukarida anlattigim basit olaniydi bir tabak yemek resmiydi. Ama ise baslamadan sozlesme yapilmasi daha mantikli, eger cekilecek resim icinde manken kullanilacaksa o zaman da musteri + manken + Sanatci arasinda yapilmasi gerekiyor. Resimlerin nerede kullanilacagi belirtilmesi gerekiyor. Telif haklarinizin korunabilmesi icin ve bu haklara sahip olmaniz icinde gerekli kurumlara uye olmaniz gerekiyor.
 

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
26 Ağu 2007
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
156
En sonunda bu konuyla ilgili cevaplar almak beni gerçekten sevindirdi :)
Tüm bilgi ve fikir veren arkadaşlarıma tek tek teşekkürlerimi sunuyorum...
Bu konuyu okuyup sesli veya sessiz teşekkür eden dostlarım da sağ olsunlar :)

Böyle bir konuyla ilgili resmi bilgiler içeren linkleri de paylaşanlar olursa,
benzer sorunları yaşayan kişilere daha faydalı olabilir diye düşünüyorum..
 
Üst