Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

corel ustaları lütfen cevap verin

hhtekin81

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Merhaba arkadaşlar.
Ben (one way vision) işi gönderdim bi yere.
çalışmayı photoshopta 190x230cm ebatında ve 100dpi'de gönderdim.
ama işi yapan yer bu ebattan büyük basmış.
bahane olarakta corele çektiğinde dpi 72'ye düşermişte o yüzden ebat büyürmüş gibi bi zırvalık dinledim.
Ben corel kullanmadığım için bilmiyorum. Böyle bi mantık varmı corelde.
Resim import ettiğinizde 1'e 1 ebatında gelmiyormu?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Merhaba arkadaşlar.
Ben (one way vision) işi gönderdim bi yere.
çalışmayı photoshopta 190x230cm ebatında ve 100dpi'de gönderdim.
ama işi yapan yer bu ebattan büyük basmış.
bahane olarakta corele çektiğinde dpi 72'ye düşermişte o yüzden ebat büyürmüş gibi bi zırvalık dinledim.
Ben corel kullanmadığım için bilmiyorum. Böyle bi mantık varmı corelde.
Resim import ettiğinizde 1'e 1 ebatında gelmiyormu?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

bu tür sorunlar yaşamamak için çalışma ölcüsünü 190 x 230 hazırlayıp dosya export edip , dosya üzerine ise ;

Örnek ; "190 x 230 one way vision 1 adet" gibi açıklayacı bilgiyi muhakkak yazmalısınız ki haklı konuma geçin...

şimdiden kolay gelsin

hhtekin81

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
bu tür sorunlar yaşamamak için çalışma ölcüsünü 190 x 230 hazırlayıp dosya export edip , dosya üzerine ise ;

Örnek ; "190 x 230 one way vision 1 adet" gibi açıklayacı bilgiyi muhakkak yazmalısınız ki haklı konuma geçin...

şimdiden kolay gelsin

ben çalışmayı jpg olarak gönderdim.
evet dosya üzerine ebatını yazmadım doğru ama dünyanın neresine giderseniz gidin o dosya photoshopta açıldığı zaman ebatı aynı değilmidir.
yada vektörel programlara import edildiğinde bire bir ebatta gelmezmi?
niye dpi düşüyor onu anlamadım sadece.

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
corelden export ederken jpg oalrak küçültüp büyülte bilirde jpgleri dikkatli olmak lazım tif olarak birproblem çıkarmıyor genelde ama.. dedigi gibi işi gönderriken yazmak gerekir şu ölçüde basın diye..

kingofloss

🌱Yeni Üye🌱
Öyle şey olmaz, photoshop da bir a4 tif kaydet 100 dpi 300 dpi 72 dpi farklı kaydet, hepsini corele at, hepsinin aynı boyutta göründüğünü görürsün. Ayrıca çözünürlüğü düşen bir resmin ebatı büyürmü lan böyle bir mantık varmı :)

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Dış mekan dijital baskı sistemleri çoğunluka 72 DPI olarak baskı alınan sistemlerdir. DPI ın düşme sebebi bundan başka bir durum ile açıklanamaz. Corel e attığında DPI büyük olduğundan program belirli bir ebat ile çıktı alır. Eğer operatör arkadaşın gözünden bu ayrıntı kaçmış ise hata aslında hatanın büyüğü operatörde olduğu gibi sizin de bu baskı sistemleri hakkında bilginiz olmadığı için az da olsa hatalısınız. Fakat konu operatör ile ilgilidir.

Çünkü siz dosya üstüne ebat yazmışsınız. DPI ne olursa olsun çıktı istediğiniz ebatta değilse bunun sorumlusu bellidir.

Örnek olarak;

1_Adet_100x75cm_onevision.jpg isimli bir dosya gönderdik bunun dpi 300 ya da 72 dpi olsa da ebatımız 100x75 olmalıdır. Dpi ebat değil çözünürlük ile ilgili bir durumdur.

Burada anlayamadığım durum ise neden sizin göndermiş olduğunuz dosya Corel programında açılıyor?

Not: Corel olarak belirttiğiniz programı Corel Draw olarak algılayarak Corel in diğer grafik programları baz alınmadan cevap verdim.

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Konunun Corel Draw veya başka bir vektörel programla alakası yok. Jpeg gönderdiğiniz bir işin baskı yapılması için Corel'de açılması gerekmemektedir. Neden açtığını anlamış değilim ama açtıysa ve ölçü değiştiyse yine kendilerinden kaynaklanan bir sorundan dolayı ölçü bozulmuştur Corel'in hatası değil. Dijital baskı ve özellikle OWV üzerine baskı yapılıyorken sadece dosya özellikleri yeterli değil baskı yapılan makinenin de ayarlarının ortam ısının adım ayarlarının vs. ayarlı olması gerekir. Eğer siz işi Jpeg olarak gönderdiniz ve ölçü farklı çıktıysa tamamen baskı yapan arkadaşın hatası başka bir açıklaması olamaz ama bahane dinlemeye kalkarsanız sabaha kadar anlatırlar ...

hhtekin81

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Konunun Corel Draw veya başka bir vektörel programla alakası yok. Jpeg gönderdiğiniz bir işin baskı yapılması için Corel'de açılması gerekmemektedir. Neden açtığını anlamış değilim ama açtıysa ve ölçü değiştiyse yine kendilerinden kaynaklanan bir sorundan dolayı ölçü bozulmuştur Corel'in hatası değil. Dijital baskı ve özellikle OWV üzerine baskı yapılıyorken sadece dosya özellikleri yeterli değil baskı yapılan makinenin de ayarlarının ortam ısının adım ayarlarının vs. ayarlı olması gerekir. Eğer siz işi Jpeg olarak gönderdiniz ve ölçü farklı çıktıysa tamamen baskı yapan arkadaşın hatası başka bir açıklaması olamaz ama bahane dinlemeye kalkarsanız sabaha kadar anlatırlar ...

yardımlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar
evet "ZxxxE" dediğin gibi sabaha kadar bahane anlattılar bana ama bende yüzde 10 hata varsa sende yüzde90 hata var dedim.
eğer ebat yazılı değil ise mantık olarak bire bir çıktı alınır.
yok eğer ebat yok ise neye göre çıktı alıyosun dedim.
cevap veremeyince corel draw, 72 dpi falan diyip sıyrılmaya çalıştı.

bilgilendirmeleriniz için teşekkürler tekrar.

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
%100 haklı olmanın yolu O'na dosyayı neden Corel Draw'da açtığını sor ... (Corel'de açmak zorunda olmadığını bilerek)

özgüll

👑Efsanevi Grafiker👑
Merak ettim, attığınız dosya ile onların çıkardığı arasındaki boyut farkı nedir? Buraya yazdığınıza göre bayağı bir büyütmüş olmaları lazım. Sadece merakımdan soruyorum.

hhtekin81

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Merak ettim, attığınız dosya ile onların çıkardığı arasındaki boyut farkı nedir? Buraya yazdığınıza göre bayağı bir büyütmüş olmaları lazım. Sadece merakımdan soruyorum.

boyut farkını şöyle açıklayayım.
photoshop'ta "image size" bölümünde 100dpi yazan bölümü 72'ye çevirdiğinizde ebat ne kadar değişiyorsa o kadar değişmiş. yani yaklaşık yüzde38 kadar büyümüş çalışma.
ama asıl işin acı olan yanı çalışmanın boyutunun büyütüldüğünün farkında olunmaması.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
olan olmuş artık !

üzüntü dileklerimle :( daha dikkatli işler yapan dijital baskı merkezlerinle çalışmayı tavsiye ederek bu konudan ayrılıyorum...

orhanbolat

🏅Acemi Tasarımcı🏅
acemice

bizde şöyle bir durum var . çalışmayı genelde msn üzerinden yollarız . karşı taraf çalışmayı açar inceler kafasına takılan bir soru işareti varsa size sorması lazım mesela ölcü vermediniz
bunun ölçüsü ne olacak diye sormalı
sormadığını farzederek devam ediyorum
daha aşama birde dosyayı gönderdikten sonra 4/5 dakika sonra çalışmanızın durumu hakkında bilgi alın
ne oldu okeyledinizmi bizim çalışmayı diye
size kesin dönüş yapılmalı umarım bundan sonrası için aklının bi köşesinde hep bulunsun iş yolladıkdan sonra kesin okey al
bizim bu işlerde baskı yapıldıkdan sonra geriye dönüş imkansız hatalı iş iş değil çöptür.

grafist

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.dilemek.net
Kesinlikle sizden dosyayı alan operatörün hatası olarak görüyorum.

"Sizden iş ile ilgili detayları almak zorunda."

Yoksa kafasına göre bastığı bi işin sorumluluğunu size yükleyemez. Bence böyle bir hatayı kabul etmeyip işinizin bedelsiz olarak yeniden basılması konusunda ısrar edin. Belki sizin ölçüyü yazmanız gerekirdi ama ölçü yazılı değilse bunu size sormak zorunda. Jpg dosyalarda çalışma photoshopta hazırlandıysa işi corele sürüklerken ölçüde değişmeler olabiliyor. Bunun bilincinde olmayan bir dijital baskıcının "İŞ" konusunda yeterli deneyime sahip olmadığını düşünüyorum. Bunu sizin üzerinizde tecrübe etmesine müsade etmeyin.

İyi çalışmalar..

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
bu elemana söyle

yaptığı salaklığı size yüklemesinler. İş zaten baskıya JPG olarak gönderilir. Sen hazır bu formatta göndermişsin. Ne halt diye corel de açıyorlarda kendi ayarları ile sonradan tanımlama yapıyorlar. Bu dosya illaki açılmalıysa sadece PSD de açılabilirdi. veya başka resim işlem programında. Corelde açılması sadece salaklık başka bir şey değil.

hasan70

🌱Yeni Üye🌱
Evet bozulur farklı kaydet deyip psd.copy kaydetmelisin tabiki layerlar kapalı olmalı As a copy seçili layer seçeneği ise kapalı olmalı.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Evet bozulur farklı kaydet deyip psd.copy kaydetmelisin tabiki layerlar kapalı olmalı As a copy seçili layer seçeneği ise kapalı olmalı.

olay aydınlığa kavuşmuş, çözüme ulaşılmış, 2 ay geçmiş son mesajın üzerinden, lütfen konuyu tekrar tazelemeyelim. sebebi; corel başlığına abone olan üyeler corelle alakalı her mesaj için, özel ileti almaktadır. anlayışınız için teşekkürler !

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Arkadaşlar o kadar çok birbirinden farklı yorumlar yapılmış ki... Genelde suç aranmış, birinin üzerine yıkılmaya çalışılmış... hatta hakaret dolu mesajlar da yazılmış. Fakat işin aslı tamamen bunlardan farklı. Çalışmayı gönderen arkadaşın Photoshop CS5 kullandığını tahmin ederek yanıtlamaya çalışayım;

CorelDRAW bir JPEG belgeyi açarken ebat, çözünürlük gibi bilgileri Jpeg dosyasındaki JFIF etiketlerinden okur. Adobe Photoshop CS5 sürümüne kadar Jpeg dosyalar için JFIF etiketleri kullanıyordu fakat CS5 sürümü ile JFIF etiketlerini dosyaya kaydetmiyor. Sadece XMP ve EXIF etiketlerini kaydediyor. CorelDRAW da JPEG import sırasında JFIF etiketleri göremediği için native çözünürlük olan 72 dpi ile belgeyi açıyor.

Photoshop CS5 öncesi sürümlerde aynı dosyayı kaydedip göndermiş olsaydınız sorun yaşamayacaktınız.

Peki "suç" kimde?

1. Yukarıda anlattığım bilgilere sahip olmayan baskı operatörünün durumu fark etmesi imkansızdır. Sebebini bulduysa, yaşanan olay kendisine bir ders olmuş (hem de büyük) bir dahaki sefere hata yapmamayı garantilemiştir. Bence suçu yoktur. Ölçüyle ilgili bilgiyi almaması bir eksikliktir.

2. Çalışmayı gönderen kişi bu bilgiye sahip değildir ve bilmesi de gerekmemektedir. Yaşananlar onun için de bir ders olmalı ve farklı sorunlar yaşamamak için JPEG biçimini değil de daha çok TIFF kullanmayı tercih etmelidir. Bence suçsuzdur.

3. CorelDRAW... JPEG belge üreten tüm grafik programları bildiğim kadarıyla JFIF etiketlerini JPEG belgelerine işler. Bu güne kadar JFIF etiketlerini okuyarak belge açan ve bugüne kadar sorun yaşamayan CorelDRAW suçsuzdur. XMP ve EXIF desteği vermemesi bir eksikliktir.

4. Adobe Photoshop CS5. Suçlu mudur bilmiyorum fakat yaşananların esas sorumlusu kendisidir :) JFIF etiket desteğini kaldırmış olmasaydı belki bu konu hiçbir zaman açılmayacaktı. Daha önce de JFIF desteğinin kaldırılmasından kaynaklanan sorunların tartışıldığı ortamlarda CorelDRAW EXIF ve XMP desteklemediği için, Photoshop CS5 de JFIF desteğini kaldırdığı için suçlamalara maruz kalmış fakat suçlu hep ortada kalmıştır.

Bir de şöyle bir liste yapalım.
1- Operatör Suçludur: Çünkü işine hakim değildir.
2- CorelDRAW suçludur: Çünkü demode olan JFIF etiketlerinin dışında XMP ve EXIF etiketleri destekelememektedir.
3- Adobe PS CS5 suçludur: Çünkü demode olsa bile bir çok yerde kullanılan JFIF etiketlerini kaldırmıştır. Oysa ki etiketler 1-2 byte yer kaplamaktadır.

Sonuçta sorunun sebebi bilinmeden herkese her şey söylenebilir. Yine de bir şey söylerken bir kez daha düşünüp, sebebi bulmak ve bunun üzerinden yorum yapmak adil bir davranış olacaktır.

Ticaret etiği gereği üretimi yapan firmanın işi yeniden yapması doğru bir davranıştır. Tabii müşteri devamlılığını istiyorsa...

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Murat hocamın uyarısına rağmen konu tazelenmiş olcak ama K.Çakır arkadaşımın söylediklerine katılmıyorum. Verdiği teknik bilgiler için tşk.ler ama Corel suçludur veya CS5 suçludur demek mantıklı değil ki programa ne ölçü verirseniz karşılığında o ölçüde işler alırsınız. CS5 veya Corel o dosyaya özel bir okuma sistemimi geliştirmiş? Aynı olay sürekli tekrarlansaydı piyasada "dosya ölçülendirme" veya benzer isimlerde bir çok program olurdu. Diyelim ki dediğiniz gibi Corel yazdığınız dosya türlerini desteklemediği için ölçüde hata çıktı operatör dosyada değişiklik yapmasaydı sadece dosyayı açıp kapatmakla ebat değişmez burada adama (operatöre) sorarlar 1. Hazır gelen dosyayı neden değiştiriyorsun (Yaptığı değişiklikten memnun kalınmazsa ne olacak) 2, Resim dosyasını neden vectörel bir programda açıyorsun ...
CS5 de kullanıyorum Corel'de kullanıyorum ve baskı makinesi de kullanıyorum hiç bir zaman CS5 ile yada Corel ile hazırladığım dosyalarda bu tür bir sıkıntı yaşamadım defalarca başka yerlere de baskı için dosya gönderdim (CS2-CS3-CS5-Corel) onlarda da bir sorun çıkmadı bu sebeple bence sınıflarıın en iyisi olan bu iki programda hata aramak yanlış olur ...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
CS5 de kullanıyorum Corel'de kullanıyorum ve baskı makinesi de kullanıyorum hiç bir zaman CS5 ile yada Corel ile hazırladığım dosyalarda bu tür bir sıkıntı yaşamadım defalarca başka yerlere de baskı için dosya gönderdim (CS2-CS3-CS5-Corel) onlarda da bir sorun çıkmadı bu sebeple bence sınıflarıın en iyisi olan bu iki programda hata aramak yanlış olur ...
Kullandığınız yöntemlerden dolayı sorun yaşamıyor olabilirsiniz fakat ortada bir gerçek var. PSCS5 ile kaydettiğiniz bir JPEG belgeyi CorelDRAW X4 ya da X5 ile açarsanız (önceki sürümleri denemedim) çözünürlük ne olursa olsun 72 dpi olarak açılır ve 72 dpi'deki ölçülerle gelmiş olur. amacım zaten suçlu aramak değil, biraz mizahla yaklaşmaya çalıştım olaya. Fakat sorunun kaynağı CorelDRAW ve PSCS5'ten kaynaklandığı, özellikle PSCS5 ten kaynaklandığı gerçeği ortada. Alanlarında ne kadar iyi olurlarsa olsunlar hala büyük eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Yazılımları "alanında en iyisi" diyerek yüceltmekten ziyade tam tersine eleştirirseniz gelişmesini sağlayabilirsiniz. Tabi eleştirmek yetmez, bu eleştirileri yazılımı üreten firmalara ulaştırmak gerekir. Onların da kendi topluluk forumları bulunuyor, yoksa bu forumları okumazlar. Bu da ayrı bir konu tabi :)