Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

dergi çalışması montaj bilgisi?

mizoo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
28 Ara 2008
Mesajlar
85
Tepkime puanı
0
Arka arkaya konu açmak yasakmı bilmiyorum ama eğer yasaksa yönetici arkadaşlarda özür diliyorum.
Gelelim asıl meseleye, bugüne kadar hazırlamış olduğum dergileri,sayfaları tek tek 4 taraftan 3 er mm kesim payı vererek otomatik montaj sistemine göre hazırladım, geçenlerde ise bir matbaada hazırlanmış 16 sayfalık katalog çalışmasını inceledim, sayfaları (ön kapak - arka kapak), (1.sayfa - 15. sayfa),
(2.sayfa - 14.sayfa) şeklinde çift sayfalar halinde çalışmış, bunu mantığı az çok anladım fakat neden bu şeklilde çalışmış olduğunu tam olarak kavrayamadım, bunun mantığını bilen arkadaşlar varsa açıklayabilirlermi?
SON OLARAK, sayfaları (1.sayfa - 2. sayfa), (3. sayfa - 4.sayfa) şeklinde çift çift çalışmak mümkünmü, eğer mümkünse böyle bir çalışmada kapaklar nasıl montajlanır? (ön kapak - 1.sayfa) (2. sayfa - 3.sayfa) ....... şeklindemi olmalıdır.
İşlerimi bastırdığım matbaaya hep otomatik montaj sistemine göre verdiğim için, bu tür konularda biraz yabancı kaldım, beni aydınlatabilecek arkadaşlar değerli yorumlarınızı bekliyorum.
 

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
2,439
Tepkime puanı
110
Yukarda bahsettiğin şeyler montaj teknikleridir..

• Tumba Montaj
• Revolta Montaj
• Kitap Montajı (Forma Sistemi)

En çok kullanılan montaj teknikleri bunlardır... Burada montajın ve baskının birbirinden ayrılmaz iki parça olduğunu üstüne basarak söylemem gerek..
Şöyle ki:
Basacak makinanın maximum ebadı ?
Kullanılacak kağıdın tabaka ebadı ?
Baskı sonrası cilt tekniği? (Tel Zımba mı? Dikiş mi? Amerikan Cilt mi?)

Bu sorulara işe başlamadan önce cevap vermek gerek ve ona göre bir montaj tekniği belirleyip işi hazırlamak gerek..

Gelelim soruna: (Kapak-1. Sayfa) (2.Sayfa - 3.Sayfa) şeklindeki montaj genelde küçük ebatlı makinelerde ve dikiş sistemi kullanılacaksa tercih edilir.. ve sayfa sayısı az olan işlerde..

Oysa sayfa sayısı fazla olan işlerde zaten büyük ebadlı makina kullanmak maliyet açısından mantıklıdır ve madem büyük makina kullanıyorsun ozman forma montajı tercih edersin... Çünkü bir kerede basılan tabaka kağıt üzerinde 8 veya 16 sayfayı birden basmış olursun, ve bu tabakayı forma tekniğine uygun katladığında sayfaların sırası denk gelmiş olur.. bu yüzden forma montaj tekniğinde tabaka açık iken sayfalar karışık gibi gözüksede asıl amaç o koca kağıdı doğru teknikle katlayıp sayfaları sıralı hale getirmek ve baskı sayısı + kağıt israfından kurtulmaktır..

Umarım anlaşılabilir dille yazmışımdır... Kolay Gelsin
 

mizoo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
28 Ara 2008
Mesajlar
85
Tepkime puanı
0
teşekkür ederim arananadam, değerli bilgilerin için;)
 
Üst