Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

dışardan aldığımız jpegleri patfinder sorunu

ataaa

🌟Usta Tasarımcı🌟
merhaba
Ai cs5 öğrenıyorum. içerisine bir jpeg çektim ve hazır bir şekli üzerine koyarak jpeg in altında kalan kısmını kesmek için de PATHFİNDER kısmından trim lemeye çalıstım ama olmadı nedeni nedir?

bu arada jpegi alınca emmbed yaptım. yanlıs bır hareket mı dır bu?
illustratore çekeceğimiz jpegleri nasıl bir işlemden geçirip rahatça kullanmak mümkün olur?

Şimdiden teşekkür ederim.

rhinokurt

🌟Usta Tasarımcı🌟
merhaba
Ai cs5 öğrenıyorum. içerisine bir jpeg çektim ve hazır bir şekli üzerine koyarak jpeg in altında kalan kısmını kesmek için de PATHFİNDER kısmından trim lemeye çalıstım ama olmadı nedeni nedir?

rhinokurt.jpg

Resmin üzerine şekli koyduktan sonra her ikisini de seçip sağ tuşla tıklayın
Make Clipping Mask deyin.

bu arada jpegi alınca emmbed yaptım. yanlıs bır hareket mı dır bu?
illustratore çekeceğimiz jpegleri nasıl bir işlemden geçirip rahatça kullanmak mümkün olur?
Şimdiden teşekkür ederim.

Embed yaparsanız resim dosyaya dahil olmuş olur. Başka yere taşırken resmi ayrıca kopyalamanıza gerek kalmaz. Ama çok resim kullanılan dosyalar şişer, çalışmayı ağırlaştırır.
(52 kblik jpegi illustrator'de embed edip kaydedince 1,5 MB oluyor.)

Embed yapmazsanız resim illustrator dosyasına link ile bağlanmış olur. Başka bir yere taşırken resmi ayrıca kopyalamanız gerekir.

Son düzenleme:

ataaa

🌟Usta Tasarımcı🌟
teşekkü ederim sanırım pathfinder sadece pathler arasında kullanılabilen bir durum.mesela ki insört hazırlıyoruz ai de. fotografları direk cekip attıgımızda orjınal seklınde kullanmak yeterlidir diyorsunuz.ai dosyasını baska bır mac te actıgımızda fotograflarda kaybolma ıhtımalı var mı? şuu link durumu kafamı karsıtırdı acıkcası? onlarıda hedef klasor ıle kopyalamak mı gerekir?

çok teşekkür ediyorum ilginiz için, bu sorumu da yanıtlarsanız cok sevınırım.

ataaa

🌟Usta Tasarımcı🌟
Make Clipping Mask yöntemi anlattıgınız şekilde ile aynı mantıkta düşünürsek dekupe içinde kullanılıyor mu?

rhinokurt

🌟Usta Tasarımcı🌟
teşekkü ederim sanırım pathfinder sadece pathler arasında kullanılabilen bir durum.mesela ki insört hazırlıyoruz ai de. fotografları direk cekip attıgımızda orjınal seklınde kullanmak yeterlidir diyorsunuz.ai dosyasını baska bır mac te actıgımızda fotograflarda kaybolma ıhtımalı var mı? şuu link durumu kafamı karsıtırdı acıkcası? onlarıda hedef klasor ıle kopyalamak mı gerekir?

çok teşekkür ediyorum ilginiz için, bu sorumu da yanıtlarsanız cok sevınırım.

Evet dediğiniz gibi patfinder pathler arasında kullanılıyor.

Embedli dosyalarda kaybolma olmaz.
Linkli dosyalarda ise resimleri ai dosyasının olduğu klasöre kopyalamanız lazım.

Make Clipping Mask yöntemi anlattıgınız şekilde ile aynı mantıkta düşünürsek dekupe içinde kullanılıyor mu?

Evet. mesela kedinin kenarlarını path ile örüp, make clipping mask dersiniz kenarları kesilmiş gözükür..
(Yalnız kenarlar sert kesilmiş gözükeceğinden hassas dekubeler için Photoshop'u tercih edersiniz sanırım)

Son düzenleme:

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Illustrator da fotoğrafları çek üstünde çalış durumu pek başarılı bir girişim olmaz. Fotoğrafları tutup küçültmek pixel tabanlılarda işe yarasa da maalesef Illustratorda öyle bir içerik yok. Fotoğraf düzenleme ile ilgili programlardan misal PS ile destek alarak kullanacağınız ebatta 300 dpi ve CMYK dosya elde etmenizi tavsiye ederim. Yoksa çok yüksek dosya MB 'a sahip olursunuz. Zira tüm Çlışma dökümanınız CMYK ve embedli olsa da bazen film çıkış veya CTP çıkışlarında RGB bıraktıklarınız matbaadan kötü bir süprizle size dönebilir.

ataaa

🌟Usta Tasarımcı🌟
çok teşekkür ederim üşenmeyip cevap yazdığın için. hassaslar ps de yapmak mantıklı evet hanı belkı grafıklerı sert dekupe yapacagım zaman bu sekılde yapıp zaman kaybetmemıs olurum.
bir soru daha sorsam ınsallah kızmazsınız :) bu konu ıle alakalı degıl ama;

mesela bır dergı sayfası hazırlıuyorum sayfanın sol yanı yukarıdan asagıya kadar bı gorselle dolu eve bos olan sağ yanına yazı yazmak ıstıyorum.

yazıyı yazdıgımda satır sonları duzensız oluyor yanı bakıldıgında satır sonları aynı hızada cızgı gıbı olması lazım. metin bolumunde bu ıstedıgım sekılde hızalama secenegı mevcut ama uygulamıyor? nedeni nedir? ne yaparsak ıstdıgımız alana yazıyı tam esıt sekılde sığdırabılırız cok arastırdım ama tatmın verıcı bır sonuc yakalayamadım.

son olarak da metin yazımında fontları sadece ısımlerı ıle mı gorebılırız corel ps dekı gıbı yaznın kendıne has seklını yazım esnasında font degıstırırken goemıyorum sadece adı yazıyor :/

teşekkürler...

ataaa

🌟Usta Tasarımcı🌟
Illustrator da fotoğrafları çek üstünde çalış durumu pek başarılı bir girişim olmaz. Fotoğrafları tutup küçültmek pixel tabanlılarda işe yarasa da maalesef Illustratorda öyle bir içerik yok. Fotoğraf düzenleme ile ilgili programlardan misal PS ile destek alarak kullanacağınız ebatta 300 dpi ve CMYK dosya elde etmenizi tavsiye ederim. Yoksa çok yüksek dosya MB 'a sahip olursunuz. Zira tüm Çlışma dökümanınız CMYK ve embedli olsa da bazen film çıkış veya CTP çıkışlarında RGB bıraktıklarınız matbaadan kötü bir süprizle size dönebilir.

harika bi anektod oldu bu.Aslında ben baskıya pdf (press quality) ve 300dpi olarak gonderdıgımızde tum ıcerıgın cmyk ya cekıldıgını bılıyordum.sanırım sızın bu soylemınız tiff jpeg gibi uzantılı gonderımlerde sıkıntı cıkartabılecek bır durum
teşekkür ederim ilginiz için.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
harika bi anektod oldu bu.Aslında ben baskıya pdf (press quality) ve 300dpi olarak gonderdıgımızde tum ıcerıgın cmyk ya cekıldıgını bılıyordum.sanırım sızın bu soylemınız tiff jpeg gibi uzantılı gonderımlerde sıkıntı cıkartabılecek bır durum
teşekkür ederim ilginiz için.

Rica ederim. Aynı platformda benzer sorunlarımız oluyor. Maksat bilgilerimizi paylaşmak.

rhinokurt

🌟Usta Tasarımcı🌟
Her iki yana düzgün şekilde hizalı gözükmesi için yazıyı tireleme yaptırmanız lazım.
Öncelikle edit/preference'de languange Turkish olmalı...
yazı kutusunda Hyphenation seçeneğini işaretleyin.

Son düzenleme:

ataaa

🌟Usta Tasarımcı🌟
Her iki yana düzgün şekilde hizalı gözükmesi için yazıyı tireleme yaptırmanız lazım.
Öncelikle edit/preference'de languange Turkish olmalı...
yazı kutusunda Hyphenation seçeneğini işaretleyin.

saolun ama sizin dediğiniz gibi de olmadı.keza kesme işaret ile yaptıgın zaman o hızalamayı kullanmanın da bır anlamı yok bence kesme işareti kullanınca manuel olarak yapmıs oluyoruz benim istediğim kelimeleri ayırmadan boslukları kullanarak bır yayma ıle satırların esıtlenmesi gibi.

ayrıca ingilizce olan dili türkçeye cevirdim bu seferde ''ş'' ye basınca ''='' yazıyor noktalama ısaretlerı tamamen bırbırıne gırdı.

Yardımcı olabılcek bır arkadas beklıyorum :/