Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Dişi yazı karakteri nedir?

sentelay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Arkadaşlar dişi ve erkek yazı karakteri nedir nerelerde kullanılır, nerelerde kullanılmasıı sakıncalıdır? Şimdiden teşekkürler ...

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
11 yıldır bu piyasadayım ilk defa DİŞİ YAZI KARAKTERİ duydum.. :S sanırım bir yanlış söylem veya yanlış ifade söz konusu.. çünkü "DİŞİ KLİŞE" yada "DİŞİ YAZMAK" tabirleri doğru olan.. Ama karakter derseniz biraz farklı bir durum oluşur. Yinede bilen arkaşlar varsa merakla bekliyorum..

Peki DİŞİ YAZMAK tabiri nedir? derseniz işte budur:

erkekdisi.jpg

Yani zemin üzerine yazılmış beyaz (boş bırakılmış, baskıda boya almadan, zemini boyayıp yazıyı boyamadan) yazılardır.

Not: Bu tabiri Baskı Teknikleri içinde kullanmak gereklidir.

wed-design

🌟Usta Tasarımcı🌟
Erkek yazı kabartmalı dişi yazı kartonun vs. içine kazınmış gibi yani kabartmanın tersidir heralde çok acayip terimler.

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Erkek yazı kabartmalı dişi yazı kartonun vs. içine kazınmış gibi yani kabartmanın tersidir heralde çok acayip terimler.

Hayır!.. o gofraj sonucu elde edilen bir baskı çeşidi. Adıda Gofre yada Gofraj dır. ama yaklaşım tarzını sevdim :D

sentelay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
11 yıldır bu piyasadayım ilk defa DİŞİ YAZI KARAKTERİ duydum.. :S sanırım bir yanlış söylem veya yanlış ifade söz konusu.. çünkü "DİŞİ KLİŞE" yada "DİŞİ YAZMAK" tabirleri doğru olan.. Ama karakter derseniz biraz farklı bir durum oluşur. Yinede bilen arkaşlar varsa merakla bekliyorum..

Peki DİŞİ YAZMAK tabiri nedir? derseniz işte budur:

erkekdisi.jpg

Yani zemin üzerine yazılmış beyaz (boş bırakılmış, baskıda boya almadan, zemini boyayıp yazıyı boyamadan) yazılardır.

Not: Bu tabiri Baskı Teknikleri içinde kullanmak gereklidir.

evet işte doğru tabir "dişi yazmak" teşekkür ederim, bu şekilde dişi yazarken dikkat etmemiz gereken hususlar var mı? yazının okunurluğu, görünmesi açısından?

answersaray

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bu gazetede "dişi haber" diye kullanılan yöntemdir aynı zamanda..üzüntü verici bi haberi verirken genelde bu yola başvurulur..
Milliyet-20040209.jpg

örnek resimde olduğu gibi.

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
İlginç bir ayrıntı gerçekten...
Şaşırdım :S
Ama öğrendiğimde iyi oldu :)
Teşekkürler Onur Bey :wink:

nisasu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
siyah arka plan üzerine beyaz ile yazı yazmak dişi yazı olur..

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
evet işte doğru tabir "dişi yazmak" teşekkür ederim, bu şekilde dişi yazarken dikkat etmemiz gereken hususlar var mı? yazının okunurluğu, görünmesi açısından?

Şöyleki, aslında tüm işlerde dikkat edilecek noktadır, ancak bu durum için ekstra belirtiyim;

Tek renkli işlerde sadece Boyut ve yazının inceliğine dikkat etmek gerek çok küçük veya çok ince bir yazı yazılırsa bazen baskı makinasının baskı yaparken preslemesi sırasında aşırı baskıdan dolayı boya şişer daha doğrusu renk alan yerler şişer buda ince yada küçük yazının kaybolmasına sebep olur.

Çok renkli işlerde yine ince ve küçük yazılarda renklerin birbirne oturmaması sorunu ortaya çıkar magenta 1 mm sağa sarı 1 mm sola kayarsa yazı 2 kere yazılmış veya gölgeli gibi gözükür.

Bkz. küçük çaplı günlük gazetelerdeki renkli iç sayfalara ve minik renkli kutucuklara.

Not: Yeni sistem baskı makinalarında artık pek böyle sorunlar yaşanmıyor ama dikkat etmekte fayda var.

damla1

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Sizin dişi yazı diye nitelendirdiğiniz şeyin matbaada karşıtı dişi film olarak geçiyor...Matbaa dersinde öğrenmiştik.

karaman.8

🌱Yeni Üye🌱
dişi yazı matbaa terimlerinde negatif erkek yazı pozitif diye adlandırılıyor

pink_grafik

🌱Yeni Üye🌱
zemine renk verip yazıyı renksiz bırakmak ama dişi karakteri ilk defa duydum bende

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba,
Tanımlara ait bazı düzeltmelerde bulunmak isterim:

1-Karakterin erkeği dişisi olmaz. Erkek yazı, dişi yazı vardır. Örneği, yukarıda, Onur Karadağlı tarafından verilmiş.

2-Dişi yazı yalnızca siyah zemin için için geçerli değildir. Başka renkte bir zemin için de aynı tanım kullanılabilir.

3-Gofrajda kullanılan metal kalıplar da erkek veya dişi olarak tanımlanır.

4-Haberin erkeği dişisi olmaz. Yazının erkeği dişisi olur. Ama siyah zeminler, üzüntüyü çağrıştırır. Fakat ölüm ilanları çoğunlukla beyaz zeminlidir.

5-Dişi film tanımı yanlıştır. Bazıları negatif film anlamında kullanıyor. Ama göreceli bir konudur. Bazen negatif gibi görünenler, aslında pozitif olabilir. Kaynak objeye göre niteleme yapılabilir. (Eski tabirle orijinale göre)

Tuncer ÖZKAN

enstantane53

🌟Usta Tasarımcı🌟
bu işe ilk başladığım zamandan beri dişi yazı yazarım, illa siyahın içine değil, farklı renklerin içinede uygulanır, eskiden tire işlerde çok kullanırdık... şimdiki gibi herşey 4 renk değildi o zamanlar.. yeni nesilin bunu bilmemesi normal... buda demek oluyorki yaşlanıyoruz.. :)

nurhan türker

🌱Yeni Üye🌱
bende üretim bölümünde ayıklama şklini görmüştüm staj yaptıgım yerde numaratörlerde kullanılıyordu petrol ofisi mesela numaratörleri oluyor ya dişi ayıklama dediğimizde folyonun iç kısmını ayıklama yazılı olan yeri yani erkek ayıklama ise folyonun dış kısmını yazının dışını ayıklama oluyordu makina tabi ayıklancak yerleri belirliodu tam anlatamadım ama şu an bu saatte toparlıyamıorum :S:S

nurhan türker

🌱Yeni Üye🌱
hımmm tuncer özkan arkadaşımız açıklamış dogrusunu şuan okudum :)