ben de yaklaşık aynı sorundan muzdaripim arkadaşlar. mapleme yapıyorum, programın içinde görünüyor ama kaydedince dışarıya aktarmıyor. Yukarda bir açıklamalar mevcut ama hiç birşey anlamadım açıkçası =)
bu yazdığım mesajın üzerine daha hiç bir değişiklik yapmadım ama bilgisayarı yeniden açtığımda olmuştu. yani sanırım fontları program içinde hallettikten sonra diğer programlarda aktif olabilmesi için bilgisayarın restart edilmesi gerekiyor.
Bu arada ben de kendi yazım dilimle anlatayım nasıl olduğunu belki birilerine faydası dokunur çünkü insan bir problemle karşılaşınca forum forum dolanmaktan gözleri patlıyor iyi bilirim =)
adım adım yaptığım işlemleri anlatıyorum (bu arada fontcreator versiyon 6.0 kullanıyorum)
1- programa düzenlenmek istenen font atılır / ya da file'dan open denir.
2- değiştirmek istediğimiz karakter için mesela s harfini örnek alalım. s'den ş yapacağız. s harfine sağ tıklayarak kopyala diyoruz ve yanında s harfi kutusunu görüyorsunuz buna çift tıkladığınızda editing penceresi açılır.
3- ben ş'nin çengeli için fontta bulunan bir gylph'ten faydalandım (kodu 00B8) bu çengeli de editing penceresinde açıp kopyala dedim. s'yi ş yapmak için açtığım editing penceresine yapıştırdım. (bu arada bir de orjinal harfi yerinden oynatmamaya dikkat etmek gerekiyor. bu kerningde (harf aralığında) sıkıntı yaratır)
4- harfimizi yarattıktan sonra program üzerinde herhangi bir karaktere sağ tıklayıp caption'dan sympol chars'ın seçili olduğundan emin olalım. her harfin üzerinde $ ile başlayan kodlar göreceksiniz. bu kodlar maplemek için gerekli. göreceğiniz üzere yeni yarattığımız karakterde mapping alanı boş.
5- yarattığımız karaktere sağ tıklayıp properties'i seçiyoruz. buradan mapping sekmesini seçelim. bu işlem aslında klavyede hangi tuşa basınca bu karakteri yazacağını söyler fonta. dünyadaki bütün dillerdeki bütün karakterlerin bir kodu vardır.
6- ş için (yani küçük s altında şapkasıyla) kodumuz $015F. (bu kodları windowsun charmap programında bulabilirsiniz veya internetten) kodu sağdaki ufak alana yazıp add'e tıkladığımızda isim kısmında LATIN SMALL LETTER S WITH CEDILLA yazısını göreceksiniz. ok deyin çıkın.
7- artık yeni karakterimiz hazır. programın preview penceresinde ş yazıp deneyebilirsiniz. eğer yazıyorsa olmuş demektir.
8- diğer programlarda görüntülenebilmesi için sanıyorum restart etmek gerekiyor.
arkadaşlar bir eksiğim / yanlışım varsa lütfen düzeltin. umarım faydalı olur birilerine.