Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik Tasarım Nedir?

!..(:Emine:)..!

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
8 Şub 2010
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
çizgilerle,harflerle oyun,sınırsız bir hayal dünya,onları istediğimiz gibi şekillendirmek bizim elimizde müthiş bir duygu,6 yıldan beri grafik tasarımla ilgileniyorum 5yıl grafik tasarım okudum ve ben bu bölüme bilmeden girdim ama iyiki girmişim,çizgilerle oynamayı seviyorum çok büyük bir zevk,tasarım yaparken kendini kaybetmemek elde değil,çizgilerle aramızda büyük bağlar oluşuyor.bu siteye daha yabancıyım yeni üye oldum ama Grafik tasarım ismini görmem bile siteye ısınmama yetiyor...
 

blackpearl

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
30 Mar 2008
Mesajlar
358
Tepkime puanı
8
Web sitesi
www.pdftasarim.com
Birçok tanım yapılmış, arkadaşların yorumlarına sağgı duymakla birlikte birçoğuna katılmıyorum. Öncelikle grafik tasarım, sanat değildir. Yani biz bir pisuar alıp imza atınca, yağtığımız iş başarılı olmuyor. Ne kadar yaratıcı olursa olsun. Grafik tasarım, size sunulan herhangi bir problemi, çözmek ve bunu herkesin anlayabileceği estetik görsel bir dile çevirmektir. ( verilen probleme göre 'herkes' değişir ) Bence, içindeki bilgiyi zekice sunabilmelidir grafik. İnsanları şaşırtmalı, düşündürmelidir.
 

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
grafik tasarım sanattır. Duyguların ve düşüncelerin görsel olarak anlatılmasının etkili bir yoludur.

Bu duygu ve düşüncelerin içine tanıtım veya reklam gibi bilgilerin girmesi, Grafik Tasarımın bir sanat biçimi olduğu gerçeğini değiştiremez.
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
grafik tasarım sanattır. Duyguların ve düşüncelerin görsel olarak anlatılmasının etkili bir yoludur.

Bu duygu ve düşüncelerin içine tanıtım veya reklam gibi bilgilerin girmesi, Grafik Tasarımın bir sanat biçimi olduğu gerçeğini değiştiremez.

Doğru ama tanımlamada eksiklik var. Netleştirirsek:

1- Grafik tasarım, iletişim için sanatı/güzelliği kullanır.
2- Sanat, öznel, tasarım ise kitleye yöneliktir(bazen üretimi de kollektiftir).
3- Sanat, eseri sadece seyredilir/dinlenir, tasarım ise kullanılır da.
4- Sanat, -temelde- beğeni, grafik tasarım ise müşteri ve kazanç odaklıdır.
5- Son tahlilde, grafik tasarım hem sanat, hem de bir bilimdir(zanaattir).

Kant’a göre, sanatçının bir güzellik yaratması “amaç için amaç”tır. Zanaatçının ya da tasarımcının bir eşya tasarlaması ise “yarar için amaç”tır. Sanat olan her şey bir zanaat sonucudur, ama zanaat ürünü olan her şey sanat olamaz. Aynı şekilde her sanatçı bir zanaatçıdır, ama her zanaatçı sanatçı değildir. Zanaat nesnesinde biçim ve işlev ilişkisi vardır; sanat eserinde ise bu aranmaz. Sanat, kişiyi tinsel bakımdan etkileyendir. Biriciklik önemlidir; o tek olandır, benzeri yoktur. Zanatkâr dışgüdümlüdür; sanatçı ise kendi inisiyatifini yaşar. Zanaat, süreç odaklı gibi görünür ama sonuç odaklıdır; sanat da sonuç odaklı gibi görünür ama temelde süreç odaklıdır.

***

Tasarımcının özerkliği ile sanatçınınki bir olamaz. Tasarım ile sanat arasındaki nüanslardan biri de bu özerklik ayrımıdır. Tasarımın sınırları olmalıdır, sanatınsa sınırları olduğunda sanat olmaz. Tasarımcı uzlaşmak zorundadır, sanatçı ise uzlaşmazlık üzerine söylem geliştirir. Tasarım giderek daha fazla ekip çalışması gerektiren bir uğraş olmaktadır. Bu durum, öğrenilmesi zor ancak başarı için bir koşul durumundadır. Özerkliğin önünde bir engel olarak görülmemeli, tasarımın önündeki engellerin, tasarım sürecinin bir parçası olduğu anlaşılmalıdır.


https://www.gennaration.com.tr/manset1/omer-durmaz_kavramsal-dusunmeden-ozgun-is-uretilemez/
 
Son düzenleme:

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
Katılmıyorum, evet belki sektörel anlamda sınırlardan söz edebilirsiniz, Ancak grafiğin sınırları yoktur. Escher gibi abilerimiz bu söylediğiklerimi defalarca kanıtlamışlardır.

Zanaat grafik ile dolaylı olarak, Sadece medya ve tanıtım ayağında eşleşebilir, Burda bile tasarımcılar ve uygulamacılar vardır. Bu uygulamacılar zanaatkarlardır. Tasarımcılar ise sanatçılar. Sanat tinsel olarak etkileyecektir haklısınız. Ama zaten iyi bir reklam afişinin bakanın üzerinde yarattığı etkide tinseldir. Bir ressam beğenilmek için fırçasını sallıyorsa grafik tasarımcı hem beğenilmek hem de ilgili ürünün satın alınmasında rol oynatmak için fırçasını sallayacaktır. Ama her koşulda izleyicisinin tinine (ruhuna) dokunur. Fakat siz Ruhun düşüncelerden gelmediğini savunuyor olabilirsiniz. Algı ile alakalı olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu durum bambaşka bir tartışmanın konusu olsa bile, Grafik tasarım zanaat değildir. Asla olmamıştır. Fakat zanaatçıları kullanmak sektörel bi gerekliliktir.

Bunlar birbirine karıştırılmamalı...
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
"Zanatkâr dışgüdümlüdür; sanatçı ise kendi inisiyatifini yaşar."

Mesela illüstratör ve ressam da fırçasıyla resimleme yapar ama İllüstrasyon çalışması neticede bir siparişin ürünüdür. Yine ikisi de pekala etkileyici olabilir ve ruhumuza dokunabilir ama burada temel fark "nedenselliktir". Temel ayrım, bahsettiğimiz gibi tasarımcıyı bağlayan konu-işlev-müşteri ve kazanç denkleminde gizlidir. Escher'in bir konu veya siparişe bağlı kalmaksızın sınırsız bir şekilde yaptığı çalışmaların bir çoğuna da aslında ve aynı zamanda resim diyebiliriz; tıpkı Dali'ninkiler gibi özneldir çünkü. Hem özgün baskılara bile resim deniyor hala...

Ayrıca, grafik tasarım zanaattir demedik; aynı zamanda zanaattir(bilim) dedik, zira uygulamaya yönelik olarak çok önemli temel tasarım prensipleri/bağlayıcı kıstasları vardır ve her tasarımcı bunları bilmek zorundadır(yazılım bilgisinden bahsetmiyorum malum).

Üstelik sadece biz değil, sanat ve tasarım farkına yönelik olarak pek çok tasarım ustası da benzer noktaları işaretliyor:

MANİFESTO

Tasarım sanat değildir. Tasarım, bilim ve sanatın bileşimidir. Matematik-geometri, kimya-madde, biyoloji-anatomi, psikoloji, sosyoloji gibi bilim dalları ve ekspresiyon, modern, minimal, çağdaş sanat stillerini kullanır. Bir tasarım, bilimsel ve sanatsal yeni bir fikir taşımalıdır. Bu yeni fikir form ve fonksiyon geliştirerek sağlanabileceği gibi, yeni bir form ve ismi konulmamış bir fonksiyon bulma şeklinde de olabilir. Bu şekilde yeniliğin maksimuma ulaşması halinde tasarım İCAT kimliğine kavuşur.


https://www.farukakin.com/

• Güzel-çirkin değerlendirmelerine karşı çıkmak,
• İyi tasarımın, iyi sattıran ya da kendini iyi satan tasarım olmadığını bilmek,


https://elmaaltshift.com/2005/11/17/bir-neo-modernist-manifesto-3/
https://www.bek.com.tr/

Ayrıca:
https://www.seomium.com/tasarim-design/tasarim-ve-sanat-ayni-sey-midir.html
 
Son düzenleme:

empaty55

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
10 Ara 2007
Mesajlar
21
Tepkime puanı
0
düşüncelerini parmak uçlarında hissetmek , görsele dökebilmektir.
Var olanı değil kendin birşeyler yaparak kopyasız yapmaktır....
 
Üst