Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik tasarımcının eğitimi için bazı öneriler!

mapuskus

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
497
Tepkime puanı
11
Web sitesi
www.mustafaduzenli.com
Grafik Tasarımcının Egitimi İcin Bazı Öneriler!
Reklam sektörünün önemli beklentilerinden biri yetişmiş, hem de iyi yetişmiş piyasa elemanıdır. Bu elemanların egitim öncesi seçimlerine bakıldıgında ciddi bir sorun görülür. Daha ortaögretim kurumlarındayken “Ben grafik tasarımcı olacagım” diye önceden hedefini belirleyip üniversiteye gelen bilinçli ve istekli ögrenci sayısı çok azdır. Ne yazık gereken puanı tutturamayıp, istedigi fakülteye giremeyen, yetenek sınavı dönemlerinde yogunlaştırılmış desen kurslarından geçtikden sonra şansını denemeye kalkan ögrenci sayısı çok daha fazladır. Bu ögrencileri sınava alan kurumlar, yaptırdıkları desen ya da renkli çalışmayla sadece, gördügünü algılamayı ve onu dogru yansıtmayı degerlendirip seçim yapmaya kalkarsa; kendini dogru ifade eden, özgür düşünen, yaratıcı, problemi anlayan-çözen, tahlil ve sentez yapma yetenegine sahip olan Sürekli degişen, gelişen, yenilenen dünyamızda grafik tasarım egitimi veren kurumlar ile egitici kadrolar ne kadar kendilerini yenileyebiliyorlar? Bu kurumlar, insan kaynakları, finansal kaynaklar, fiziksel kaynaklar ve bilgi kaynakları yönünden yeterli mi? Yöneticiler rasyonel çözümler üretebiliyor mu? Çözüm üretilemiyorsa yönetilenler ne yapıyor? Seyirci mi kalıyor yoksa sorumluluk duyup gücü oranında gayret mi gösteriyor?
Mevcut müfredat programlarının günümüz koşullarına uyup uymadıgına, gereksinmeleri karşılayıp karşılamadıgına bakmak gerekir. Geleneksel egitim anlayışları yerine, çagdaş, akılcı, özgür, araştırmacı, denemeye ve sorgulamaya yatkın anlayışların yer aldıgı programlara ve bunların uygulayıcılarına yer verilmelidir. Egitim kurumlarında; yakından tanıma ve kullanma zahmetine katlanamadıkları teknolojilerin, yaratıcılıgı engelledigi düşüncesine sahip, ögrencilere salt beceri egitimi veren, sadece kendi görüş ve anlayışlarını dayatmaya kalkışan egiticiler hâlâ varsa işimiz zordur. Eger araştırmaya, denemeye ve sorgulamaya yönelik akılcı iletişim problemleri yerine, hayali projelerle zaman geçiriliyorsa bu sefer de kaynaklar boşa harcanıyordur. Hele de “Siz sanatçı olacaksınız” diyerek ögrencilerden sadece kendi mesajlarını üretmelerini beklemek hepten yanlıştır.
Grafik tasarım egitimi veren kurumlar, piyasayla çok yönlü bir işbirligi içinde olmalıdır. Bu işbirligi, karşılıklı görüşme, tartışma ve çözüm önerileri getirmeden öteye, bir dayanışma ve yardımlaşma olgusu yaratabilmelidir. Reklam ajansları, egitim kurumlarını kendileri için iyi yetiştirilmiş, nitelikli piyasa elemanı üreten fabrikalar olarak görmemelidirler. Bu kurumların sorunlarına sahip çıkarlarsa, kendileri için yararlı olacak elemanın niteliginin o ölçüde artacagını unutmamalıdırlar. Egitim kurumlarına devletin katkısı ortadadır. Bunun yeterli olmadıgı da bir gerçektir. Grafik eğitimi için iyi bir alt yapının gerekliligi herkesce bilinmektedir. Eger doğru teknolojilerle iyi donatılmış kurumlar artarsa, reklam sektörünün “... ‘yı bilen, ... kullanabilen grafik tasarımcı aranıyor” diye verdikleri ilanlara daha az rastlanacaktır.
Egitim kurumlarının, kendi kabukları içinde, gelişmelerden habersiz bir devinimle kalmayıp, dışarıya açılmaları gerekir. Özellikle programlarında yer verdikleri konular, ögrenciyi hayata hazırlayıcı, gerçek iletişim projeleri olmalıdır. Gerektiginde ajanslar ile ortak proje çalışmalarına girebilmeli, kuruma katkısı olacak sponsorlarla çalışabilmelidir. Ve en önemlisi bu kurumlar, uzun ajans deneyimine sahip, alanında özgün ürünler yaratmış, gelişmeleri, çagdaş yaklaşımları takip eden, gençlerin gelecege hazırlanmasında önemli katkıları olabilecek tasarımcıların, ajans sahiplerinin, deneyimlerinden yararlanmalıdır. (Bazı üniversiteler bu uygulamayı başarıyla sürdürmektedir.) Ayrıca ögrencilerin “İnsan Psikolojisi, Felsefe, Sosyoloji, İletişim, Pazarlama, İşletme Yönetimi, Ekonomi” gibi konularda bilgi birikimine sahip olmaları sağlanmalıdır.
Grafik tasarım egitimi almak için üniversiteye gelen ögrencilerin iyi yetişmesi, geldikleri kurumun olanakları, egitimcilerin çabaları yanında biraz da kendi sorumluluklarına baglıdır. Gelecegini kurma aşamasında olan bu gençlerin, önce kendilerine, ailelerine ve ülkelerine karşı sorumlulukları oldugunu bilmeleri gerekir. Her ögrenci, isterse dört yıllık süreyi iyi degerlendirerek, alanında gerekli bilgi ve becerilere sahip, kendine güvenen bir tasarımcı olarak hayata atılabilir. Önceliklerini iyi saptamaz, zamanı ve olanakları dogru kullanmazsa, ögrenmek için gerekli çabayı göstermezse, üretici degil, sürekli tüketici kalmaya ve ne yazık diplomalı bir işsiz olmaya mahkumdur. Ögrencinin, sadece kendi alanına yönelik disiplinlerle donanması yetmez, yaratıcılıgını olumlu yönde etkileyecek müzik, edebiyat, felsefe gibi alanlara da ilgi duyması gerekir.
Reklam sektörü, grafik tasarımcı adayları için ikinci bir okuldur. Gelecegi şekillendirecek bu gençlere, sektörün düzenli staj olanagı vermesi, burs ve benzeri katkılarda bulunması önemli bir gereksinmedir. Ögrencinin ise piyasa sorunlarını kavraması ve hayata hazırlanması için staj sürecini verimli geçirmesi gerekir. Bu süreç, vakit öldürmek ya da formları doldurtmak için harcanmamalıdır. Ögrenci, bir tasarım ürününü her kademesinde dikkatle izlemeli, ajans çalışanlarının sorumluluklarını iyi gözlemelidir. Gerektiginde sorunları paylaşmalı ve katkıda bulunmalıdır. Ajans yöneticilerinin ise çalışma ilkelerini önceden söylemesinde, bilgilendirme yapmasında yarar vardır. Belirsizlik, bilgisizlik ve ilgisizlik, disiplinli çalışma alışkanlıgını daha başından yok eder. Bu da verimsizlige neden olur.
Her meslekte oldugu gibi, grafik tasarımcının da başarısı, kendini iyi yetiştirmesine, yaptıgı işi sevmesine baglıdır. Tasarımcı, gelişmesini, ilerlemesini saglayan kaynakları kurutmamalıdır. Üzerinde yaşanılan dünya, estetik degerlere sahip, yaratıcı, sorun çözücü tasarımcıların katkılarıyla daha güzel görselliklere sahip, daha yaşanılır olacaktır. Bu konuda herkese görev düşmektedir.
Doç. Hasip Pektaş (2000) / Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, 2000, Sayı: 2, Sayfa: 7 - 9.
 

grafik6964

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
7 Eyl 2007
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
evt katılıyorum size ama malesefki sektörümüz bu işe yeni başlayanlara olanaklar tanıyamıyo onlar için sadece en iyileri çalışabilir bende 1 senedir bu işi yapıyorum stajda hiçbirşey öğrenemedim daha doğrusu öğretmediler.
kursa gittim 5 ay grafikerlik dersleri aldım 4 program öğrendim daha sonra büyük bi şirkete gönderildim grafiker olarak 7 aydır burda çalışıyorum ama ben matbaa ya girmek istiyorum çünkü bu işin en iyi öğrenileceği yerin matbaa olduğuna inanıyorum. ama bayan olduğumuz için her matbaaya giremiyoruz büyük iyi servisi olan bi matbaa seçmek zorundayım. bu yüzden hala arıyorum anlıycağınız.
neden? bizide büyük matbaalara almıyolarrr
 

kara kule

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Eyl 2007
Mesajlar
103
Tepkime puanı
1
evt katılıyorum size ama malesefki sektörümüz bu işe yeni başlayanlara olanaklar tanıyamıyo onlar için sadece en iyileri çalışabilir bende 1 senedir bu işi yapıyorum stajda hiçbirşey öğrenemedim daha doğrusu öğretmediler.
kursa gittim 5 ay grafikerlik dersleri aldım 4 program öğrendim daha sonra büyük bi şirkete gönderildim grafiker olarak 7 aydır burda çalışıyorum ama ben matbaa ya girmek istiyorum çünkü bu işin en iyi öğrenileceği yerin matbaa olduğuna inanıyorum. ama bayan olduğumuz için her matbaaya giremiyoruz büyük iyi servisi olan bi matbaa seçmek zorundayım. bu yüzden hala arıyorum anlıycağınız.
neden? bizide büyük matbaalara almıyolarrr

sevgili grafik6964 senin de söylediğin gibi bu işin en iyi ve kapsamlı olarak öğreneceğin yer matbaa'dır. sebebi ise ortada. her türlü baskı malzemesi hakkına bilgi alabilirsin. renkler vs. konusunda da eğer çalıştığın matbaanın ustaları iyi ise ve eğitim vermeye eğilimliyseler bu konularda da bilgi alabilirsin. hatta kitaplarda yazanlardan daha fazlasını. (-ki ben bu güne kadar sorduğum soruya cevap vermeyen bir ustayla karşılaşmadım.)

büyük matbaa meselesine gelince 7 aydır bu işin içindeyim demişsin.belki kendini yeterli görüyorsun ve yapacağını düşünüyorsun, muhtemelen yaparsın da. (bu arada 7 senedir bu işin içindeyim ve hala kendimi yeterli bulmuyorum. burada bile hala öğreniyor, elimden geldiğince de öğretmeye çalışıyorum) ama büyük matbaalar kendini riske atmayı sevmezler çünkü bütün işleri tirajlı çıkar. ve senin eline çalış diye verdikleri tek bir objede bile hata olması bütün işi çöpe attırır. bu yüzden de büyük matbaalar her zaman tecrübeli grafiker ve tasarımcılarla çalışırlar. bence büyük yerlere girmek için çok acele etme. kendini biraz daha geliştir. ve iyi referanslarla başvur bu tür yerlere.
ama dikkat et referansların kişiler değil senin çalışmaların olsun.

biraz uzun oldu ama. sana söyleyeceklerim bunlardan ibarettir.
 

vatangr

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
bence herşeyden önce amacınız nedir diye kendinize sormalısınız.

reklamcı bir grafikerin matbaa ya geçmesi mantık dışı...
 

aDoBe

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Eki 2007
Mesajlar
700
Tepkime puanı
7
Yaş
53
ben de kendimi sanssız hıssedıyorum

93 yılından berı hasbel kader de olsa bu işe girdim. işimi cok seviyorum. şikayetim yok. ama hala kendimi cok eksik hissediyorum. ama bulundugum ilde biraz terbiyesizce bi kibir olacak ama teknik olarak olsun yetenek olarak olsun benden iyisi yok denecek kadar azdır. ama bu bana yetmıyor. kendımı hala BİLMİYORUM diye hep arastırma yapıyorum. bunun içinde bu forumu tesadufen buldum ve daldım ıcerı. ınsallah bu forum bana bır cok seyı katar tabı bende bılgımce forumdakı dıger arkadaslara. aranızda olmak guzel. kendınıze ıyı bakın...
 

N/A3

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
5 Tem 2007
Mesajlar
850
Tepkime puanı
15
Ben bu işi biliyorum dediğin zaman artık bilmediğinin farkına varacaksın.

Grafik tasarım, hayatın kendisidir. Bizler onu yalınlaştırır, görselleştirir ve sunarız. Eğer biliyorum dersek , değişen hayata ayak uyduramayız.
Bundan 2 yıl öncesi dal desenleri nakışlarda kullanılırken şimdi tüm grafik tasarımlarda görebiliyoruz, yarın ne olacağı mechul.

Yenilendikçe varız.
 

aytacdmn

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Kas 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
arkadaşalr öncelikle merhaba ben bu işte hepinizde yeniyim daha 3 haftalığım ama inanılmaz istekliyim benim danışmak istediğim yer ise şu anda bi production şirketinde grafik bölümünde staj görüyorum fakat photoshopu tam öğrenmeden after effects programına geçtim daha sora maya felan war..sorum şu ben acaba grafiker olarakamı yetişiyorum yoksa daha ileri bi iş animasyonamı kaçıyorum biraz karışık oldu ama benim kafamda karışık:D
yani ben burdan cıktıktan sonra bi matbaa da işe başlayabilirmiyim yada alanlar cokmu farklı bu konuda bilgilendirebilirseniz beni cok sewinirim..
 

by_luke

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
19 Kas 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Bende haftaya egıtım alacagım bılısım egıtım merkezınde cok ısteklıyım ama sonucun ne olacagını bılmıyorum.
 

onruynk

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
1 Eyl 2008
Mesajlar
126
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.onuruyanik.com
Doç. Hasip Pektaş'ın fikirlerini bizimle paylaşan üyemiz mapuskus'a teşekkür ederim.

Bende görüşümü belirteyim teknik, uygulama eğitimini alan okul eğitimini alan kişinin yeniliğe açık olması gerekir, sürekli kendini geliştirmesi gerekir, gelişim sürecini tamamladığına inanan kişi kendini geliştirmez ise geriler çünkü zaman akıp gidiyor duran kişi diğerlerine oranla geride kalacağından ileriki bir zamanda kendini geliştiren insana göre geride kalmış olacakdır.

Kişi, bitmeyen bu gelişim sürecini sağlam bir eğitim (okul-uygulama alanı ) temeline oturtursa gelişimi sağlıklı olacakdır...
 

grafman!

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Selam Herkese kolay gelsin...

Az önce bazı arkadaşlarımızın yazılarında grafikerliğin matbaada öğrenileceği gibi bir yanlış kaygı gördüm...maalesef böyle değil durum.

İşlerin nasıl basılcacağı matbaada öğrenilir...matbaada grafiker olunmaz.

Ben 22 yıl önce bu işe başlamış biri olarak 10 yıl boyunca matbaayla içli dışlı oldum öyleki kontrol bahanesiyle işlerimi basılırken seyretmek hoşuma giderdi ama yaklaşık bi 7-8 yıldır sadece yeni makine alınınca bakmak için indim matbaaya..

Fiziksel değil ruhsal bir durumdur grafikerlik...Eğitim, araştırma ve iş kaygısıyla beraber gelir..
 

R.D.J

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
30 Kas 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
suan lise 2 okuyorum lise bitince önümde tek bir hedef var grafiker olmak umarım bende burdaki bazı abilerim ablalarım gibi grafiker olabilirim :)
 

émmst

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
3,326
Tepkime puanı
60
Yaş
38
Grafik tasarımı çok kapsamlı bir daldır. sektorude çok geniştir. yaş ve tecrube sınırlaması yoktur. yani daha fazla çalıştıgın için yada daha büyük oldugun için daha iyisin anlamına gelmez bu iyi bişe. hergun yeni bişe ögrenmek çok mümkündür.

suan lise 2 okuyorum lise bitince önümde tek bir hedef var grafiker olmak umarım bende burdaki bazı abilerim ablalarım gibi grafiker olabilirim :)

bu sadece ve sadece senin elinde. istersen olursun tabiki de:)
 

R.D.J

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
30 Kas 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Grafik tasarımı çok kapsamlı bir daldır. sektorude çok geniştir. yaş ve tecrube sınırlaması yoktur. yani daha fazla çalıştıgın için yada daha büyük oldugun için daha iyisin anlamına gelmez bu iyi bişe. hergun yeni bişe ögrenmek çok mümkündür.


tabiikide bu işin yaşı olmaz tecrübe işidir ama bu iş için üniversite eğitimi almak çok önemli diye düşünüyorum birde bu türkiye şartlarında ne kadar yeteneğin olsada elinde diploması olmadan olmuyor
 

turruncuuu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
19 Kas 2007
Mesajlar
72
Tepkime puanı
0
Paylaşımdaki beyfendinin fikirlerine katılıyorum...
Matbaayla ilgili fikrimi söyleyecek olursam;
baskı anlamında bir grafikerin matbaa ortamında bulunmasının gerekli olduğunu düşünüyorum...Çünkü hayalinizdeki tasarımı yaparken baskıda ne derece güzel çıkacağını...ya da hangi kağıda basılacağını...bıçak paylarını kroslarını en iyi öğreneceğiniz yerdir matbaa..
Evet matbaalarda grafik bölümü mevcut; gelen işleri baskıya hazırlamak filme göndermek için vs işleleri yaparlar...Ancak matbaa ortamında bulunmayan ya da baskıyı idrak edemeyen grafikerin işlerinde baskı sonrası hayal kırıklıkları çok olur...

Kötü yönü; matbaalar tekdüze mantıkla çalışır...Ne gelirse basarız diye...Ufuk geliştirme anlamında pek bişi barındırmaz...Şimdilerde matbaalar da kendi bünyelerinde creative elipler oluşturuyorlar onları ayrı tutuyorum...

Ajanslarda ise daha creative yani ufuk olarak gelişim mümkün...Çünkü matbaa geleni basar...Ajanslar basılacak şeyleri tasarlarlar...
Bir grafikerin hem ajans deneyimine hem matbaa deneyimine sahip olması kanımca işlerin daha hatasız ve bilinçli çıkması için gereklidir.

Saygılarımla...
 

d3niz

UI Pilot
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
30 Tem 2008
Mesajlar
1,495
Tepkime puanı
32
Web sitesi
www.d3niz.com
Merhabalar. Ben bilgisayar programcısıyım. Web tasarım boyutunda ilgileniyordum şu ana kadar grafikle. Şu anda içimde daha fazlasını öğrenme isteği var. Düz tasarımlar yapmak beni yeterince tatmin etmiyor. Hazır kullandığım resimler de haz vermiyor. Kendi projem baştan sona bana ait olsun istiyorum. Yarattığım şey pikseli pikseline benim olmalı. Bir ressamın tablosunu hiç başka birisinin bir ağaç çizdiği görülmüş müdür? :rofl: Grafiklere dalarkan 3d konusunu da büyük bi hevesle öğrenmek istiyorum ama bu bi delphi öğrenip c++ a kolayca geçmek değil ki! Photoshop biliyorum fireworkste de çalışırım . A illustrator diye bi program varmış ona da bakayım diyemiyor insan. Kurs almayı düşünüyorum. İyi mi ediyorum acaba? Kurs yararlı olabilir mi? Hayallerimi monitöre dökmeye? :angel:
 

büshera

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
25 Ocak 2009
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
yha ben lise 4 son sınıf ögrencisiyim bölümüm sayısal grafik tasarım okumayı cok istiyorumm bunun için yazın kıursa baslıcam bana kazanmam için asamalarını söyleyebilirmisiniz resim yetenegimin ii oldugunu düşünüyorum herkezde öle dior bana asamalarını biri anlatabilirmiii?
 

yasarcan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
53
Tepkime puanı
1
Yaş
38
Web sitesi
www.yasarcanturk.com
yazılanları okudum her iki görüşte haklı, ama bende şunu söylemek istiyorum grafiker olacak kişinin önce matbaada neler yapıldığını ve nasıl yapıldığını görmesi lazım. Yapacağı çalışmanın renklerin baskıdan nasıl çıkacağını görmeli..

bir anımı paylaşmak istiyorum;
grafikerliğimin ilk yıllarında bir tabelacıda çalışıyorum, bir tabela tasarlamıştım tabelada türkcell in
hazrkartseloik8.jpg

çöp adamını corelde çizmiştim ama çizgi aracıyla sonra çizgileri bir güzel kalın yaptım.
plotterdan nasıl çıktığını tahmin etmişsinizdir :D
bu nedenle iş sadece bilgisayarda görüldüğü yapıldığı gibi değildir..
 

karamanaq

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
13 Eki 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
abiler lütfen yardımcı olun bana lise öğrencisiyim anadolu lisesinde okuyorum babamın matbaası var ve ben grafikerlik bölümü okumak istiyorum *********@************
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

karamanaq

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
13 Eki 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
abiler lütfen yardımcı olun bana lise öğrencisiyim anadolu lisesinde okuyorum babamın matbaası var ve ben grafikerlik bölümü okumak istiyorum hotmail. com
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Eyl 2007
Mesajlar
2,439
Tepkime puanı
110
abiler lütfen yardımcı olun bana lise öğrencisiyim anadolu lisesinde okuyorum babamın matbaası var ve ben grafikerlik bölümü okumak istiyorum xxxxxxx @ hotmail. com

İnatla iletişim adresi vermenizi anlamıyorum!. :S sitenin kuralları var bu kurallara uymamaya inat etmeninde bazı yaptırımları var... Lütfen İletişim adresi vermeyin.
 
Üst