Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafiker olmanın yaş sınırı var mıdır?

Grafikerin olmanın yaş sınırı var mıdır?

  • Grafikerin yaş sınırı yoktur.

    Oy: 317 87.3%
  • Grafiker 40 yaşından sonra mesleğini yapmamalıdır.

    Oy: 46 12.7%

  • Kullanılan toplam oy
    363

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
516
Tepkime puanı
8
"sedat17" ahanda bu yazacaklarım sana :)

öncelikle, "1 sene önce ne iş yapıyormuş? yoksa bu işte para var diye mi gelmiş çok merak ediyorum." bunlar ağır ithamlar, bence biraz daha dikkatli seçilmeli cümleler :)

ardından, patron çalışana emir vermez, iş hayatına böyle bakman hiç hoş değil, bir yerde çalışıyor musun, çalıştın mı bilmiyorum.. kimse sana emir veremez, senden parasının karşılığını ister, nitekim sende ona parasının karşılığını vermekle yükümlüsündür...

neyse ben tasarımın yaş sınırlaması olmadığına inanıyorum, belki belirli bir yaştan sonra yaratıcılık azalıyordur, fakat o yılların insana getirdiği tecrübe, isteğe cevap verebilio olmaktan, doğru iş yapıyor olmaktan alı koymasa gerek, bilinç yerinde olduğu sürece.. henüz bugün "İpek Kıramer" adından bir bayanla tanıştım, bir iç giyim firması var kendi adında, yaptıkları işler dünya çapında satılıyor, bayan 60 lı yaşlarında ve açıkçası zehir gibi çalışabilen, halen doğrunun ne olduğunu bilen, uygulama konusunda çok başarılı birisi...

ayrıca, illa ki tasarımcılığı bıraktığınızda patron olmak zorunda değilsiniz, "art director" denilen bir iş tanımı var, güzel bir seçim olabilir :)

ona moda tasarımı deniyor. tamam arkaşlar beni hep yanlış anladınız üstüne basa basa söylememe ragmen sölemek istediğim şeyi sağolsun nükhet abla kenfi fikirleriyle yarattı.böle giderse izdiham olcak evet haklısıınız ben yanlış düşünüyormuşum siz ve sizler haklısınız sizin ve sizlerin dediği gibi olsun rahatladınızmı? demediğim etmedğim şeye yargı yapıyorsunuz tabi sizde suç yok zaten daha bu konuyada mesaj yazmıyorum bilgilerinize arz ederim..

lütfen forumdan soğutmayın beni rica ediyorum..yalan yanlış kelimelerle tartışmayın.

Son Nokta mı da koyuyorum sorulu cevaplar yöneltmezseniz sevinirim..
 

erdemirs

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
10 Ağu 2008
Mesajlar
593
Tepkime puanı
13
Web sitesi
www.re-imagination.com
ona moda tasarımı deniyor. tamam arkaşlar beni hep yanlış anladınız üstüne basa basa söylememe ragmen sölemek istediğim şeyi sağolsun nükhet abla kenfi fikirleriyle yarattı.böle giderse izdiham olcak evet haklısıınız ben yanlış düşünüyormuşum siz ve sizler haklısınız sizin ve sizlerin dediği gibi olsun rahatladınızmı? demediğim etmedğim şeye yargı yapıyorsunuz tabi sizde suç yok zaten daha bu konuyada mesaj yazmıyorum bilgilerinize arz ederim..

lütfen forumdan soğutmayın beni rica ediyorum..yalan yanlış kelimelerle tartışmayın.

Son Nokta mı da koyuyorum sorulu cevaplar yöneltmezseniz sevinirim..

Öncelikle moda tasarımının ne olduğunu biliyorum :) Ardından, allasen cümlelerimde kötü herhangi bir şey sezdin mi? Ayrıca ben demediğin herhangi bir şey için de yargıda bulunmadım, aksi olmuşsa affola... Nedendir üstüme alınmam savunmam dersen benim yazıma alıntı yapıp eklemişsin, tamamen bundan..!

Burda tartışılıyor ve tartışan insanlar kendi savunduklarının elbet de ki doğru olduğunu düşünüyor, yanlış ise bunu çevirmekte senin, benim, onun elinde, görüş paylaşıyoruz hani...

Tahmin edersin ki seni forumdan soğutmak gibi bir düşüncemiz olmaz, en kaba tabirle forum benim değil, banane :p

Bunlara da tekabulen, insanların seni yanlış anladığını yazmışsın, tüm konuları bir yana bırakalım, yaşın cidden 18 ise, burada bir bölüm insan senin abin ablan sayılır, kendimi geçiyorum direkt.. Senden daha fazla tecrübe sahibi, daha çok görüp geçirmiş insanlar, belki sadece onlar seni yanlış anlamıyor, belki kendini yeterince ifade edemedin... Ama sadece bu konu için söylemiyorum bunu, anlatmaktan vaz geçme, soğumak zorunda değilsin, çabala, eğer olmuyorsa çekip gitmek değildir çözüm, kesip atmak hiç değildir...

Kolay gelsin sedat, umarım ben kendimi ifade edebilmişimdir ;)
 

erdemcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
27 Tem 2007
Mesajlar
163
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.erdemcagla.com
Tasarım yapmanın yaşı yoktur. 20 yaşında grafik bölümünde okuyan veya kendini geliştirmekte olan birisi de tasarım yapabilir, mesleğe 30 yılını vermiş tecrübeli bir grafiker de tasarım yapabilir.

1990 ların başında ilk maclerle iş yapan mac operatorleri yaklaşık 40 küsür yaşlarındadır günümüzde. Bu kişilerin eli ayağı tutuyorsa gene 64 sayfa katalogu hızlı bir şekilde yapabiliyorsa iş bulabilir ama belli başlı faktorler var.

Kültürsüz patronlar 35-40 yaşında bi grafikere maaş vermektense 2 tane genç eleman alıyorlar. Pekş 35-40 yaşındakinin tecrubesi hatalı işi baskıdan önce görüp düzeltmesi müşteri ilişkileri ve bunun gibi özellikleri ne olacak?? Bu konunun açılma sebebi iş verenlerdir. iş verenler : yaw 35 yasında adam evlidir çocuğu vardır çok para ister diyerek gençlere yöneliyorlar.

Tecrübeli grafiker bize çok şey kazandırır bi bunun tecrübelerinden yaralanalım diyen iş verenler çok azdır. Patronların görüşleri değişmesse 40 yaşından sonrakiler için piyasa maaşlı iş için zorlaşacaktır, freelance çalışmaya veya kendi ajanslarını açmaya doğru itileceklerdir.
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
GRAFİK TASARIMDA USTA ve ÇIRAK İLİŞKİSİ veya SERBEST ARABESK PİYASA

1- Grafik tasarım konusunda kimin usta, kimin çırak, kimin kalfa olduğu belli değildir, her şey iç içe geçmiştir. Bu durum ucuz emek arayan patronların işine yaramaktadır. Reklam verenin kültürsüzlüğü de bunu körüklemektedir.

2- İki aylık kurs bitiren de, 3 yıllık meslek lisesi bitiren de, 2 yıllık veya 4 yıllık fakülte bitiren de grafiker (grafik tasarımcı) sayılmaktadır. Sorun sadece piyasanın ekonomik şartları değil, grafik sanatının ne olduğunun bilinmesinin engellenmesi sorunudur. Sorun eğitim ve kültür sorunudur.

3- Duvarcı ustası, elektrikçi, veya muhasebeci grafikerlik yaptığı gibi; tekstil mühendisi, mimar, bilgisayar mühendisi gibi kariyerli mesleklerden diploma sahibi olup da grafikerliğe gönül verenler de grafik tasarımcılığı yapmaktadır. Sorun; alet işler el öğünür ata sözü ile; eli görmeyen yazıyı kalem yazdı sanır sözü arasındaki dengenin kurulamayışıdır.

4- Burada sıkıntı; alaylı veya mektepli olup olmamak değil, kimin ne kadar usta ne kadar kalfa olduğunun saptanamayışından kaynaklanmaktadır. Sorun; hiç bilenle bilmeyen bir olur mu, veya emaneti ehline veriniz sözlerinin unutulmuş olmasındadır.

5- Kısaca mesleğin niceliği çok genişlemesine rağmen, mesleğin NİTELİĞİ konusundaki diyagram eğrisi bu nicelik artışına göre yukarıya doğru bir kalite doğrultusu göstermemektedir.

6-Bunu serbest piyasa ekonomisi ile, ne yapalım koşullar böyle şeklinde adam sendeci bir yaklaşımla kabullenmek mümkün değildir.

7-Düşük ücretle çalışmaya razı olup, kendine grafiker payesi verilmiş, aslında usta grafiker olmadığını bilip, kendinin usta grafiker gibi gösterilmesine itiraz etmeyip, deneye yanıla meslek öğrenen gençlerin bu çabalarına hak verip, desteklemek; aslında bu piyasa koşullarını desteklemektir. Zulmü görmemek ve ortak olmaktır.

8-Bu yanlış anlayışın en önemli ürünü; “teknoloji o kadar gelişmiştir ki bir kişi 5 kişinin bildiği programları bilmelidir, 5 kişinin işini tek kişilik maaşa, hatta onun da yarısına da yapmalıdır, çünkü koşullar artık böyle”, anlayışıdır. Bu bizi dünyayı teknoloji yönetiyor mantığına götürür, oysa teknolojiyi de insan yönetir.

9- Şimdi tam bu konuda filmcilik sektörden örnek vermek isterim; Filmcilik sektöründe senaryo; İbrahim Tatlıses, Müzik; İbrahim Tatlıses, Baş Rol; İbrahim Tatlıses, Yönetmen; İ.Tatlıses ve Yönetmen İ.Tatlıses olursa ve film yapmak artık İbo yöntemi ile gerçekleşir hale gelirse, (ki burada İbo malı götürüyor, 1 kişinin maaşına bu işleri yapmıyor, tek fark bu. Ayrıca herkes İbrahim Tatlıses gibi 5 işi birden yapamaz) inşaat sektöründe de; bir gökdelenin statik ve çelik hesaplarının aynı mimar tarafından yapılması, çeliğin en ucuzunun bulunup alınması, şehrin göbeğinde arsa bulunması, belediye ve bakanlık ile ilişkilerin bu mimar tarafından yürütülmesi, binanın iç dekorasyonunun iç mimar tarafından değil de yine aynı mimar tarafından bir çırpıda yapılması, binanın elektrik donanımlarının da elektrik mühendisi tarafından değil bu mimar tarafından yapılması ve tüm bunların, bir kişinin yarı ücretine yapılması anlamına gelir.

10-Yine devam edersek; çizgi film sektöründe bir ressamın karakter tipi oluşturması, onun her türlü hareketini gerek manuel gerek computer graphicte vermesi, elbisesinin içini boyamasını, arka plandaki manzaraların back-ground ressamlığını yapması, 3D max animasyonlarını, after effect’lerini, senaryosunu, metnini, müziğini, vesair her şeyini tek başına yapmaya kalkıp bir de bir kişinin yarı fiyatı ücret talep etmesine benziyor. Her şeyi ekonomi belirlemez. Her şeyi teknoloji de belirlemez. Hepsinin arkasında hepsini belirleyen bir zihniyet vardır. Bu zihniyete kimi politika der, kimi siyaset der. Ülkelerin bağımsızlılığı ve ne kadar bağımlı olduğu bu zihniyet üzerinde ne kadar hak sahibi olduğu ile ölçülür. Bu zihniyeti yöneticiler belirler, erk'i, idareyi elinde bulunduranlar belirler. Doğru düşünen doğru yönetir.

11-Şimdi piyasa bunu istiyor diyenler, aslında kendileri böyle istiyor demektir. Bunları böyle yapmak isteyen gençlere destek olalım vs. gibi yuvarlak laflar bu sorunları çözmez.Gençlerin önünün açılması onları usta diye kandırıp çırak maaşı ile aldatmakla olmaz. Onları ustanın ekmeğine göz dikmeden layık olduğu kadroda layık olduğu maaşla çalıştırarak, onlara iyi bir ustanın yanında çalışma şartları sağlayarak ve onları meslek içi eğitimden geçirmekle olur.Bunu da ne üniversiteler, ne de dershaneler yapmaktadır. O halde grafiker örgütleri yapacaktır.

12- Bu örneklerdeki gibi grafiker, sinemacı, mimar, çizgi filmci yok mudur? Vardır ama az sayıda. Ya bunlar işletme sahibi olmuştur, ya da istisna olarak müstesna yerlerinde isimleriyle marka olmuş meşhur kişilerdir. Firma sahibi olmasalar bile isimleri firma gibidir ve zaten artık her işi de yapmazlar, yaptırırlar. Böyle 1-2 müstesna kişinin çıkmış olması bu sorunları yok etmez.

13-Bu sorunların tek çözümü kaliteyi arttırmaktır. Fabrikalardaki gibi kalite kontrol sistemleri geliştirmektir. O zaman kaliteli usta, elinin altındaki çıraktan kaliteli kalfa yetiştirir. Bu kalite artışı nasıl sağlanır?

14-Bunun için grafikerlere iş veren sektörlerin temsilcileri, ile alaylı veya mektepli, usta veya çırak; grafikerlik (aslında grafik tasarımcılık) mesleğinden ekmek yiyenler, grafik tasarım eğitimi veren eğitim kurumları, devlet ve özel üniversiteler, grafik programı eğitimi veren dersaneler bu nitelik artışı için çare aramalıdırlar.

15-Doğru düşünenin doğru yönetmesi için güçlü de olması lazımdır.Grafikerlerin doğru bir hedefe doğru, haklı oldukları isteklerle, güç kazanmaya ihtiyaçları vardır. Ve elbette bu sorunları "dürüstçe" tartışmaya ihtiyaçları vardır.

Yukarıdaki 15 maddede açıkladığım nedenlerle ART DİREKTÖRLÜK yok edilmiştir. Mac operatörü grafik tasarımcının işini, grafik tasarımcı art direktörün işini yapar hale gelmiş, EKİP ÇALIŞMASI YOK EDİLEEK, bireysel çalışma TERCİH edilir hale getirilmiş. Tasarım kalitesi düşmüştür. Bir adet genç grafikerden 3 kişilik iş istenir hale gelmiştir. (herkes İbo olamaz, bu özendirilmektedir) Yaşlılar ise ya taş yesin ya patron olsun denmek istenmektedir. Grafik piyasası arabeskleşmiştir.

Faruk Çağla

konu madem benim üzerime açılmış cevabını veriyorum..o zaman dediklerim halen geçerlidir.grafik tasarımcılar ne kadar başarılı işler çıkarsalarda iş vernelerin tercihi 30 yaş altı olur.üzgünüm ama şartlar bunu gösteriyor bende isterim ömürümün sonuna dek bu işi yapmayı ama gerçekler acıdır..

RUSYA'da 40 yaşından genç olanların art direktörlük başvurusu kabul edilmiyormuş. Art direktör ilanlarında 3 yıl ajans tecrübeli değil, 40 taş ve üstü aranıyormuş, neden acaba?

Rusların kafası çalışmıyor mu?
Siz hiç 25 yaşında profesör gördünüz mü,Oktay Sinanoğlu'ndan başka?

Niye Türk patronları 30 yaş altı tercih eder?
Şartlar niye böyle gösteriyor ki? Bu şartlar doğru şartlar mı?
 

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Faruk bey bir çirpida uzun bir yazı ile bizi yüz yüze biraktınız...Ben bir Melih Yongaci bu kadar uzun yazar derdim:) Forum başlığımızı ilgilendiren kısmı simdilik okusaydik, sizi yavaş yavaş daha iyi anlardık...
Sorunlarımız hakkinda yaptınız yorumlar için teşekkürler...
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
Usta çırak konusu yaşlı genç konusu ile bağlantılıdır diye yazmıştım.

Evet Melih dostum uzun yazar.Ben de kısa yazamıyorum.
Ama uzun yazanlar çok konuşur, gevezedir, boş konuşur, boş teneke çok ses çıkarır anlamında uzun yazabiliyoruz demiyorum, elbet. Kimse de o manayı kastetmiyor, biliyorum.

Bazı şeyler kısa anlatılmıyor Nüket hanım.

Arabesk piyasa, İbo usülü tasarım, bir kişiden 5 kişilik iş bekleme, yaşasın gençler, yok olsun moruklar, biz grafikerin ucuzunu, gencini ve tasarım bilmeyeyini ama çok program bilenini severiz anlayışını daha kısa anlatamazdım.

Bakın ne demişim uzun yazımda;
Şimdi piyasa bunu istiyor diyenler, aslında kendileri böyle istiyor demektir. (Bu da Rusya konusu ile bağlantılı ve Sedat 17 kardeşimize cevaptır. Uzun yazımın her paragrafı bir yaraya parmak basar niteliktedir).

Ama uzun yazı kültürümüz yok, diyenlere de kültürü olanlar okur kardeşim, grafik tasarımcı zaten kültürlü olmak zorundadır. Badanacı ve sıvacılıktan gelen grafiker kardeşlerimiz de kısa yazılarımızı okusun diyoruz. ( Şimdi badanacı ve sıvacılar kızacak biliyorum ama grafikerlikten badanacılığa geçiş yapan yok da onlardan grafiğe heveslenen çok, ne kolaymış değil mi bu grafikerlik?)

Bırakın kısa mektup yazmayı, bir çok arkadaşımız chat yapar gibi 3 kelime yazıyor...

Becerebildiğmiz zaman kısa da yazabiliyoruz Rusya bahsinde gördüğünüz gibi.

Hepimize kolay gelsin. Niyetimiz temizdir.Doğru yoldayız Allah yardımız olsun.
Saygılar.
F.Ç.
 
Son düzenleme:

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
7,974
Tepkime puanı
104
konu hakkında yorumda bulunmuştum ve bu yazım şuanda burada yok sebep öğrenebilirmiyim?
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
Faruk bey bir çirpida uzun bir yazı ile bizi yüz yüze biraktınız...Ben bir Melih Yongaci bu kadar uzun yazar derdim:) Forum başlığımızı ilgilendiren kısmı simdilik okusaydik, sizi yavaş yavaş daha iyi anlardık...
Sorunlarımız hakkinda yaptınız yorumlar için teşekkürler...

Nüket Hanım, ben Melih beyi 20-22 yıl öncesinden tanırım. Aynı işyerinde 1 yıl kadar beraber çalışmıştık. Kretuar ve letraset dönemiydi. Bileği olan konuşurdu.

Melih bey kutu bıçağı çizme ve kutu ambalaj maketi yapma konusunda çok ama çok uzmandı.

Kendisine halen hayranlık duyarım. Sonra izimizi kaybettik.

20 yıl sonra kendisi İstanbulda bir taksiye biniyor, taksici ona ne iş yaparsın abi diyor... O da grafikerim, sen grafikerin ne olduğunu bilir misin diyor.

Taksici de bilmem mi ya bir grafiker abimiz vardı onu tanırım diyor. Melih kimdi o diyor. Taksici (inanılmaz ama gerçek) Faruk Çağla diyor. Melih bey kulaklarına inanamıyor. Nerden tanıyorsun onu sen yaaaaaa ? diyor. Moldovaya giderken aynı otobüsteydik, oğlunu da yurtdışına götürüyordu diyor, istersen telefonunu vereyim diyor ve veriyor.

Melih beyle 20 yıl sonra buluşmamız böyle olmuştur... Ve 12-13 milyonluk kentte bu taksici ile tesadüf, taksicinin beni unutmaması, telefonumu ona vermesi bunlar müthiş şeylerdir...İnsan ömründe bir kez yaşanabilir ancak.

Sonra Melih bey şu yakın zamanda grafikerlerin dayanışma içinde olması çabalarımızda bana destek vermiştir.

Evet o da uzun yazar, ama boş yazmaz.

Özellikle onun yaşında bir grafiker olarak onun olgunluk çağında yazdıklarından öğreneceğimiz şeyler var diye düşünüyorum.

Aslında batıda ve japonyada bizlere danışmanlık veya eğitmenlik görevi veriyorlar, matbaa ve ajanslarda günde 12 saat çalışmak zorunda bırakmıyorlar.

Bu bile ayrı forum konusudur. Yaşlı grafikerleri ne yapmalı???? İtip kakıp işsiz bırakmalı? Yoksa ne yapmalı?

Sizlere ve ona tekrar selam ederim, umarım uzun yazılarımla sıkmıyorumdur.
Saygılarımla.
Faruk ÇAĞLA
 

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Melih beyinde böylelikle kulaklarını cınlatmiş olduk.
51 yasındasınız ve mesleginizi sevgi ile sürdürmekteniz. Bu konu basligimiza sizin yazmanız beni sevindirdi... Eminim sizin yazılarınızı gören, başka ustalarımızda buraya yazmak isteyeceklerdir...
 

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
15 Tem 2008
Mesajlar
1,136
Tepkime puanı
15
Sizlere ve ona tekrar selam ederim, umarım uzun yazılarımla sıkmıyorumdur.
Saygılarımla.
Faruk ÇAĞLA

hocam bu meslekte yeni sayilirim, hatta başka bir konuda bu kadar üstadın arasında kendime grafiker bile diyemiyorum demiştim.. ve sizi hiç tanımama rağmen yazilarinizi hiç usanmadan sonuna kadar okuyorum, ki uzun yazıları okumaktan hiç haz almam :)
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
ayrıca, illa ki tasarımcılığı bıraktığınızda patron olmak zorunda değilsiniz, "art director" denilen bir iş tanımı var, güzel bir seçim olabilir :)

Art diktör nedir? Nerede yetişir Nerede bulunur?
Kime art direktör derler?
Tasarımcı grafiker art direktör müdür?
3 yıl ajans tecrübeli art diretör arıyoruz ifadesi doğru mudur?
Bu ifade 3 yıl ajans tecrübesi aldıktan sonra art directör olmuş kişiyi istiyoruz manasına da gerlrbilir mi?
Yoksa 3 yıldır art direktörlük yapan mı denmesi lazımdır?

Art direktör matbaa da mı olur, ajansta mı?
Yaşlanmış grafikere ayıp olmasın diye art direktör mü denir?

Ajanslar doğru ilan vermesini biliyor mu?

Ajasta tek başına çalışıp, kendi tasarımını kendi yapan, kendi uygulamasını, kendi dekupesini kendi yapan, kendi film yerleşimini kendi montajlayan , emrinde kimsenin bulunmadığı kimseye biraz daha fazla maaş alıyor diye art direktör denir mi?

Art direktörün emrinde ekip olması gerekir mi, ekipsiz tek başına, sap gibi art direktör olur mu?

Nükhet hanımın diğer bir konuda açmış olduğu grafikerler arası uzmanlık durumu ile art direktörün ilşişkisini nasıl kuruyorsunuz?

Art direktör, uzman grafiker midir, yönetici grafiker midir?

Art direktör iş mi yapar, iş mi yaptırır?

Art direktörle kreatif yönetmen (yaratıcı yönetmen) arasında ne fark vardır?

Kreatif yönetmen yaratıcı ise, art direktör yaratıcı değil midir?

2 aylık kurs mezunu "grafiker" kardeşlerimiz bu konularda ne düşünür?

Saygılarımla.
 

ArtvinTr*

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Her insan hayata farklı bir pencereden bakar.Eğer bu iş için yeterince bilgiye sahip ise o bilgi kısa bir süre sonrada tecrübeyle birleşir ve iyi işler ortaya çıkmaya başlar bence.10 yaşındaki bir çocuğa işin tüm detaylarını gösterelim.Bence o çocuk 15 yaşında harika şeyler ortaya çıkarabilir...
 

esrayet

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
7 Nis 2008
Mesajlar
73
Tepkime puanı
1
Dünyanın en ünlü tabloları, en güzel eserlerine sahip ressamlar yaşlandıkça daha da güzel şeyler yapmışlardır.
Sanatçı ruhuna sahip olan kişi devamlı gelişmeye açık, araştıran ve yaptığı her işi bir öncekinden daha güzel yapmaya çalışandır.
Öyleyse iyi ve devamlı gelişen bir tasarımcı asla bitmez.
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
Her insan hayata farklı bir pencereden bakar.Eğer bu iş için yeterince bilgiye sahip ise o bilgi kısa bir süre sonrada tecrübeyle birleşir ve iyi işler ortaya çıkmaya başlar bence.10 yaşındaki bir çocuğa işin tüm detaylarını gösterelim.Bence o çocuk 15 yaşında harika şeyler ortaya çıkarabilir...

Buna kimse itiraz etmiyor.
Okulları kapatalım, gereksiz. bunu mu diyorsunuz?

Yeterince bilgiye sahipse diye bir şartınız var. Bu yeterince bilgiye nasıl sahip olacak? 2 aylık kurslarla mı?

Deneye yanıla mı?

Bir ustanın yanında çıraklık ederek mi?

Okul ile mi?

Yani YETERİNCE BİLGİye nasıl ULAŞACAK bir grafiker?

Herkes 10 yaşında çırak bulup eğitsin, çocuk 15 yaşında art direktör olsun. Bunu mu savunuyorsunuz?

Her insanın hayata farklı pencereden bakması bu mudur? Yani her asker cephede göğüs göğüse savaşırken elbet kendine ait bazı dövüşme tenikleri kullanacaktır, bu da onun farklı savaş penceresidir ama cepheye eğitimden geçmeden mi gitsin istiyorsunuz? Herkes farklı savaşır dersen tüfeği bırakıp elindeki kalası düşmanın kafasına mı vursun?

Savaş mahalle kavgası gibi sille tokat, göze parmak şeklinde mi olsun, yoksa yakın döğüş teknikleri öğretilerek mi cepheye gidilsin?

Siz grafiker eğitimsiz olsun mu istiyorsunuz?

Her laz kalfanın başka bir ev inşa etme biçimi vardır dersek haklı olur muyuz?
Ne demek bu herkes ayrı pencereden bakar? Laz kalfa ile mimar elbette farklı pencereden bakacak.Biri 4 katlı eciş bücüş bina dikecek biri saray yapacak.

Yani laz kalfaların özgürlüğünü mü savunacaz burada? Mühendis mimar esir mi olsun?

Ben de derim ki herkes başka anneden doğar, aynı anneden doğan kardeştir.

Her kardeş ayrı pencereden bakar.. Eeee ne olacak? Bu kardeşlere pencereden sarkarlarsa düşüp öleceklerini öğretmeyelim mi? Bunu evde anne öğretir, okulda devlet öğretir.

Öğretim olmasın mı? Çocuk camdan düşüp şanslı ise ölmez ise, çocuk düşe kalkar büyür mü diyeceğiz?

Evet ben de farklı pencereden bakıyorum. Benimle aynı pencereden bakacak adam arıyorum.
 

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
1,868
Tepkime puanı
27
Yaş
47
kimin hangi pencereden baktığı önemli değil... eğitim tabi ki şart... ama ya buna gücü yetmeyenler? çeşitli nedenlerden dolayı okuyamayanlar? bu işin eğitimini alamayanlar? onlar ne olacak? bu mesleğe gönül vermiş kişileri eğitimini okula giderek alamadıkları için dışlayalım mı? kimbilir ne cevherler var henüz gün yüzüne çıkmamış ve çıkmayı, elinden tutan birinin olup ta çıkarılmayı bekleyen...

kurslar diyoruz... ne verir ki ne öğretebilir mantığını güdüyoruz... bir anda iyi bir grafiker yetiştiremezler belki ama en azından bu uğurda bir adım atmasını sağlamaz mı? hangimiz tam anlamıyla biliyoruz? hepimiz hala bu meslekle ilgili sonu gelmeyen bilgileri, yenilikleri, kısaca her geçen gün yeni şeyleri öğrenmiyormuyuz... sonu gelecek mi? hayır...

eğitimsiz diye işe almıyoruz... görüşmeye bile çağırmaya tenezzül etmiyoruz... neden? kim bilebilir birgün o kapıdan çevirdiğimiz çaylak gencin ileride büyük bir grafik sanatçısı olmayacağını... önyargılar kanımıza işlemiş... farkında olmasalarda ben önyargılı davranmam diyenlerin bile...

burada eğitimlilere düşen gençlerin önünü açmak ve onlara yardımcı olmak değilmidir? yeni yeteneklere - sende gel burada yer var, eğitimini almamışsın ama burası da bir okul deyip yanımıza almak onları eğitmek, bilgilerimizi onlara aktarmak gerekmez mi?

tabi ki bu yazdıklarımdan çıkan sonuç 10 yaşında birini al yanına 15 yaşında art direktör olsun mantığı değil... yanlış anlaşılmasın... uzun yazarak konudan sapmadığımı umarak son bir şey söylemek istiyorum...

artık okullu, alaylı, kurslu tartışmalarından ziyade bu gençlerimize ne verebiliriz, bu mesleğe gerçekten gönül verenlere ne gibi faydalarımız olabilir bunları tartışmak gerekir kanısındayım...

not: bu yazılanlara karşılık bir muhalefet değildir... kendi düşüncelerimdir...

saygılarımla...
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
kimin hangi pencereden baktığı önemli değil... eğitim tabi ki şart... ama ya buna gücü yetmeyenler? çeşitli nedenlerden dolayı okuyamayanlar? bu işin eğitimini alamayanlar? onlar ne olacak? bu mesleğe gönül vermiş kişileri eğitimini okula giderek alamadıkları için dışlayalım mı? kimbilir ne cevherler var henüz gün yüzüne çıkmamış ve çıkmayı, elinden tutan birinin olup ta çıkarılmayı bekleyen...

kurslar diyoruz... ne verir ki ne öğretebilir mantığını güdüyoruz... bir anda iyi bir grafiker yetiştiremezler belki ama en azından bu uğurda bir adım atmasını sağlamaz mı? hangimiz tam anlamıyla biliyoruz? hepimiz hala bu meslekle ilgili sonu gelmeyen bilgileri, yenilikleri, kısaca her geçen gün yeni şeyleri öğrenmiyormuyuz... sonu gelecek mi? hayır...

eğitimsiz diye işe almıyoruz... görüşmeye bile çağırmaya tenezzül etmiyoruz... neden? kim bilebilir birgün o kapıdan çevirdiğimiz çaylak gencin ileride büyük bir grafik sanatçısı olmayacağını... önyargılar kanımıza işlemiş... farkında olmasalarda ben önyargılı davranmam diyenlerin bile...

burada eğitimlilere düşen gençlerin önünü açmak ve onlara yardımcı olmak değilmidir? yeni yeteneklere - sende gel burada yer var, eğitimini almamışsın ama burası da bir okul deyip yanımıza almak onları eğitmek, bilgilerimizi onlara aktarmak gerekmez mi?

tabi ki bu yazdıklarımdan çıkan sonuç 10 yaşında birini al yanına 15 yaşında art direktör olsun mantığı değil... yanlış anlaşılmasın... uzun yazarak konudan sapmadığımı umarak son bir şey söylemek istiyorum...

artık okullu, alaylı, kurslu tartışmalarından ziyade bu gençlerimize ne verebiliriz, bu mesleğe gerçekten gönül verenlere ne gibi faydalarımız olabilir bunları tartışmak gerekir kanısındayım...

not: bu yazılanlara karşılık bir muhalefet değildir... kendi düşüncelerimdir...

saygılarımla...

artık okullu, alaylı, kurslu tartışmalarından ziyade bu gençlerimize ne verebiliriz, bu mesleğe gerçekten gönül verenlere ne gibi faydalarımız olabilir bunları tartışmak gerekir kanısındayım...

BEN ÇÖZÜMÜNÜ BİLİYORUM.
Ama TARTIŞMAK gerektiği konusunda %100 hemfikirim.

Alıntı yaptığım cümleleriniz ile bir FORUM konusu açılmalı, hatta bir anket olmalı.
Herkes düşünce üretmelidir.

Bakın ortaya ne çıkacak?

Müthiş bir umut doğacak, umutsuzluk değil. İnanın kalite artacak ve sevinç-mutluluk gelecek genç yaşlı alaylı-mektepli grafikerlere...

Ama tartışmadan olmaz. Acıkmayan kişiye yemek ısmarlarsanız yemez, yarısını yer yarısını ziyan eder. Önce tartışılsın. Doğruya hep birlikte varılırsa çok daha değerli olacaktır.

Ama dedikleriniz kesinlikle ve ivedilikle bir forumda tartışılmalıdır.

F.Ç.
 

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
1,868
Tepkime puanı
27
Yaş
47
tabi ki tartışılması gereken neyse bir anket açılsın ve orada bilgi paylaşımında bulunalım... yaş konusundan açılan anket bir anda dönüp dolaşıp tekrar eğitime gelmiş burada... konulardan farkında olmadan sapıyoruz... gereken konu gereken konu başlığı altında tartışılırsa daha anlamlı olacaktır... böyle bir konu açılırsa seve seve katılırım faruk bey...
 

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Bu baktigimiz pencere aslında okadar çok önemliki...
İnsanlar yasadigi kadarini biliyor... Bunun ölçüsünde de doğruluğuna inaniyor....
Ben bu imkan mevzusuna inanmiyorum...Çünkü, önce alaylı olup, kazandigim para ile ile okuyan birisiyim.... İnsanlar imkanlarını kendileri yaratilar... Gerçek sudurki, insanlar kolayını seçiyor ve hata oldugunu bidikleri halde doğruymuş gibi gösterererek ancak kendilerini kandırıyorlar.
Faruk bey düşünceni nasıl bir konu ise lütfen buyrun konuyu siz açın....
Bu konuları konuşuyor olmak bile çok insana çok şey anlattı düşüncesindeyim....
 

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
1,868
Tepkime puanı
27
Yaş
47
Bu baktigimiz pencere aslında okadar çok önemliki...
İnsanlar yasadigi kadarini biliyor... Bunun ölçüsünde de doğruluğuna inaniyor....
Ben bu imkan mevzusuna inanmiyorum...Çünkü, önce alaylı olup, kazandigim para ile ile okuyan birisiyim.... İnsanlar imkanlarını kendileri yaratilar... Gerçek sudurki, insanlar kolayını seçiyor ve hata oldugunu bidikleri halde doğruymuş gibi gösterererek ancak kendilerini kandırıyorlar.
Faruk bey düşünceni nasıl bir konu ise lütfen buyrun konuyu siz açın....
Bu konuları konuşuyor olmak bile çok insana çok şey anlattı düşüncesindeyim....

siz şanslıymışsınız nüket hanım... alaylı yetişmiş ve çalışarak kazandığınız parayla okumuşsunuz...

benim anlatmaya çalıştığım farklı... belki düzgün ifade edememiş olabilirim... tekrar toparlamaya çalışayım... sizin bu meslekte 17-18 sene olabilir sanıyorum... benimde 15 sene oldu... bizim zamanımızla şimdi ki zaman farklı... bizim zamanımızda ben hatırlamıyorum ki kalifiye eleman olsun eğitimli olsun gelsin çalışsın diye diretildiğini... bu işi gönül verenleri yetiştirmekti ama... yetişsin benim iyi bir elemanım olsun mantığı vardı... ama artık durum değişti... nice gençler var alaylı bile yetişemiyor ve o kazandıklarıyla okula gidemiyor... neden çünkü önceki mesajımda dile getirdiğim gibi eğitimsiz oldukları için ve ne kadar öğrenme istekleri olan yetenekli gençler olsalarda onları çalıştırmıyoruz... önyargılıyız... bu uğurda onları teşvik edip yardımcı olmuyoruz... bundan birşey olmaz deyip elimizin tersiyle itersek nasıl yetişecekler? peki bu çocuklar nasıl öğrenecekler bu mesleği? yanına almıyorsun, imkan vermiyorsun kalifiye eleman istiyorsun vs.

haaaa o zamanda ortaya ne çıkıyor? evine bilgisayar alan iki program karıştırarak kendi çapında tasarım yaptığını zanneden grafikercikler kaynıyor ortada... sonrada burada "kimse kendine grafikerim demesin" başlıkları altında konuları açıp, grafiker kimdir tartışmasını yapıyoruz... peki bu grafikerciklerin piyasaya çıkmasında suçlu kim?
 
Son düzenleme:

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
tabi ki tartışılması gereken neyse bir anket açılsın ve orada bilgi paylaşımında bulunalım... yaş konusundan açılan anket bir anda dönüp dolaşıp tekrar eğitime gelmiş burada... konulardan farkında olmadan sapıyoruz... gereken konu gereken konu başlığı altında tartışılırsa daha anlamlı olacaktır... böyle bir konu açılırsa seve seve katılırım faruk bey...

Ben, ayıp olmasın diye yaşlı grafikere art direktör mü denir, diye şeklinde devam eden sorular sormuştum.

Kimse art direktörlükle filan ilgilenmiyor.15 yaşındaki genç grafikerleri takdir etmek daha cazip geliyor.

Herkes kendi penceresinden bakarken gençler gençleri savunuyor gibi. Eğitimsizler eğitim şart değildir diyor. İşte pencere bu...

Bu PENCERE BİLİMSEL DEĞİL !

Ama herkesin ayrı penceresi var denilince, konu haliyle oraya doğru gitti. 15 yaşında bile çok yetenekli grafikerler olur, denilince yetenek herşeydir, ustanın yanında 5 yıl kalır, 10 yaşında girer, 15 yaşında müthiş bir grafiker olur, denirse...

Usta çırak eğitimi akademik eğitimden önemlidir sonucundan tutun da devlet eğitimi gereksizdir noktasına kadar uzanır bu düşünce.

O zaman da genç yetenekler ile yaşlı ustalar noktasına da gider.

Şimdi İhap Hulusi Görey'in 85 yaşında sergi açtığını bu sitedeki bir konu başlığında okudum.

Bu bile grafikerin yaşı olur mu sorusuna cevaptır.

Yaş konusunda bir önemli önemli soru da ; niçin iş ilanlarında yaşlı ve tecrübeli grafiker aranmaz olmalıdır.

Evet ben de diyorum ki, konu başlığı açılırsa tartışırım.
 
Son düzenleme:
Üst