Merhaba,
Bir mühendis için, google, microsoft, apple, türkiyede simens, netaş, turkcell .... falan gibi firmalar mühendisler için cazip firmalardır, ortamı iyidir, güzel projeler felan vardır, hafta sonları tatildir, iş seyahatları durumlarında harcırah falan gibi durumlar vardı, ancak
bir grafiker ve web tasarımcılar için hangi firmalarda çalışmayı neden seçmelidir, önereceğiniz firmalar neden caziptir bu konu hakkında tecrübelerini paylaşmak isteyen grafikeler varmı?
Üstteki arkadaşın düşüncelerine aynen katılıyorum.
Ama durumu daha açmak ve somut hale getirebilmek için şunları söylemekte fayda görüyorum.
Öncelikle bu tür yerler genelde çizgi üstü ajanslar olarak tanımlanır. O tür yerlerde çalışabilmek için ise kendimizin de çizgi üstü bir portfolyoya sahip olmamız gerekir.
Ve daha açık olmak gerekirse bu tür yerler genelde diplomaya ve tasarım birikimine bakar. Bir işletmeye girer girmez Corel biliyonmu sen? şeklinde soruyla karşılaşıyorsak, buradan en başta umudu kesmeliyiz zaten. GSF diplomamız yoksa en azından portfolyomuz ortalamanın çok üstünde değilse bu tür yerleri şimdilik düşünmesek daha iyi. Zaten yapılan tariflerdeki türden iş yerleri sadece istanbulda. Bir alt derecede Ankarada da çok kalite yerler var.
Diğer şehirlerde ise İstanbul ile direk iş yapabilen tek tük büyük müşteri yakalamış ortalamanın üstünde yerler ile karşılaşabilirsiniz daha çok. Onlar da şehir başına bir elin parmaklarını geçmez.
Yani bu uçuk sayılacak yerleri saymazsak en azından bazı somut göstergeleri iyi durumda olan işini iyi yapmaya çalışan ajansları diğerlerinden nasıl ayırabiliriz. 10 kusur yıllık iş hayatımda edindiğim bilgilere göre;
Bu iş yerleri isviçre çakısı aramaz. Hem css bilen hem video yapan hem de tasarım yapan adam aramaz. Bunu arayan adam zaten işden çakmıyordur.
Örneğin
"Üniversite mezunu veya iyi portfolyosu olan, basılı örnek gösterebilecek, dergi mizanpajı yapabilen, ilgili masaüstü yayıncılık programlarına hakim grafiker aranıyor" şeklindeki bir ilan en azından ne aradığı bilen bir iş yerinin ilanıdır.
İstisnalar kaideyi bozmaz. Ajansda en azından 5-6 kişi çalışmalı. Herkesi çalıştıramıyorlarsa bile freelance olarak metin yazarı, illustrasyoncusu vb mutlaka olmalı. Ha bunun dışında birkaç kişilik çok özelleşmiş çok iyi iş çıkaran özel tasarım ofisleri de vardır. Onları ayrı tutmak gerekir. Ben de açtığım ofiste bu görüşler yola çıkmıştım. Ama freelance olmanın daha iyi olacağına karar verip ofisi kapattım. Ama yerim bir ajans değildi. Tasarım ofisiydi.
İş yerinde hiyerarşi düzenlenmişse ayrı bölümlere ayrı kişiler bakıyorsa. İşinin hakkını veren art direktör gibi ünvana sahip birileri varsa. O iş yerinde en azından ışık vardır
Makina parkına bakın; Eski bile olsa Apple makinalarla, Eizo, Lacie gibi monitörlerle çalışan bir yerse biraz para kazanabildiklerine, işlerine teknik yönden ciddiye aldıklarına kanaat getirebilirsiniz.
Uyduruk LCD TFT monitörleri (piyasada 100 -500 Tl arası satılan farklı açılardan bakıldığında renk ve netlik kaybı olan monitörler) görürseniz işyerlerinde. bir pantone kataloğu bile bulundurmadan iş yaptıklarını düşünüyorsanız (web tasarım harici) bir ciddiyet yada bilgiye sahip olmadıklarını öngörebilirsiniz.
Hepsinden daha önemlisi referanslarına yaptıklarına, web sitelerine bakın. İş kalite ve yoğunluklarına baktığınızda olayı çözersiniz zaten.
Eğer bu türden bir yer bulamıyorsanız size tavsiyem ajanslarda değil kaliteli matbaa, digitalci, gazete/dergi veya yayınevlerinde çalışın. Tamam yaratıcılık gerektiren daha az iş olacak ama en azından daha iyi bir yerde çalışacaksınız.